söndag, juni 27, 2010

Jag bygger ett fort

Sådärja! Då var man ett brytbleck rikare. Det ska tydligen hålla buset ute. Försvåra en uppbrytning. Så formulerade han sig första gången han var här. Låskillen. Jag vet inte vad han han snackade om och den där sorgliga lilla metallbiten som ska göra det svårare att bryta upp dörren gör det nog ärligt talat inte SÅ jävla mycket svårare. Skitsamma. Äntligen är jag av med honom. Han har ringt mig hundra gånger sedan han var här senast och jag har lyckats ducka det lika många gånger. Men idag tyade jag bara inte mer. Och om 350 spänn var allt som krävdes för att slippa se hans mobilnummer och höra han väsa in meddelanden i min röstbrevlåda en gång till, så var det de mest välspenderade pengarna jag någonsin bränt. Då känns det faktiskt redan som att jag fått valuta för mina dollars. Men ringer han och frågar om säkerhetskedja, något tillhållarlås eller annan skit, då kommer jag använda min ångerrätt fortare än fan.

Det känns konstigt att ha investerat i sin säkerhet. Lite ekivokt nästan. Jag är numera ett stycke vit medelklass som sitter i Majorna och har stillat min trygghetsnoja med ett brytbleck. Jag undrar vad nästa steg är. Kanske att jag börjar gillra fällor när jag går hemifrån. Eller att jag inte går hemifrån alls. Ungefär som i Björn Runges "Om jag vänder mig om", där ett par hyr in en hantverkare för att mura igen dörrar och fönster. För att bygga sitt fort.

14 kommentarer:

Burgschki sa...

som jag kommenterat här innan hatar jag alla skapa-rädsla-för-vad-som-skulle-kunna-ske-månglare, men här gjorde du rätt. jag har haft inbrott och det var vidrigt. som tur var skulle jag ändå flytta, för jag hade aldrig kunnat bo kvar. det varför tre år sedan och jag har fortfarande mardrömmar där folk bara kliver in i mitt hem och vägrar gå därifrån.

Anonym sa...

Ja, byggställningar utanför fönstren får en att ta till de allra värsta säkerhetsnojorna. (Enligt Miss Muffin)

Kan riktigt höra konversationen mellan Tjuvarna. -Fan, Benke den här killen har ju brytjärn, han kan vi ju inte gå in till....
-Öhhh, Sonny han har ju änna glömt att stänga fönstret. Kan vi inte klättra in där då?
-Ehh du go eller? Har man brytjärn så kan du ge dig fan på att det är en säker lägenhet.

Jag tror att du gjort helt rätt, man kan ALDRIG vara nog försiktig i Majorna ;-))

adde sa...

Nästa steg? Tja, en slangbella i bakfickan kanske? Annars tror jag en seriöst utformad dekal med texten "Vid brand, rädda ormarna" kan göra susen.

mikebike sa...

Burgschki: ja det gjorde jag nog, men jag tror att det där bläcket hjälper föga om någon skulle vara sugen på att hämta min platt-tv. Men usch. jag fattar. skulle kännas riktigt jävla risigt om någon varit runt i ens grejer.

anonym: haha ja fast då får de smasha rutan. ställningen står ivägen så att man inte kan öppna fönstret :)

Adde: bra tips :)

Kalla Kåre sa...

Det heter "brytbleck". Tänk bleck som i plåt eller liknande.

"Brytbläck" är det du har i pennan när du skriver om Hisingen, kollektivtrafik och lodisar till exempel.

mikebike sa...

kåre: ja det har du fan rätt i. jag dum.

Spader Ess sa...

Och nu kan var och se att bakom denna dörren bor det någon som har något värt att skydda. :-)

Jens sa...

Så nu är det alltså lite sent att berätta att en låssmed avrått mig från att montera brytbleck då det ger "tjyven" bättre grepp för tex kofot om hon vill bryta upp dörren....

mikebike sa...

spader ess: haha ja jävlar. allt mitt guld.

jens: lite. men det spelar ingfen roll. den döljer åtminstone låskolvarna nu så man inte kan pilla upp dörren med en glasspinne längre. Min granne har stenkoll dessutom.

Jessica sa...

Björn Runge = VM i dysfunktionella familjer

mikebike sa...

Jessica: Björn Runge är bäst!

Zeb sa...

Hade jag varit en inbrottstjuv så hade jag kollat efter såna "Half measures" och antagit att det fanns något som var värt att stjäla.

Hanna sa...

Jag bor i ett fort... Förra ägaren hade installerat både säkerhetsdörr, låskedja, gallergrind, larm OCH lås på alla fönster, inklusive det minimala badrumsfönstret. Jag är lite orolig för jag tror jag eventuellt bor i en f.d. maffiaboss lägenhet...

Nils G sa...

var hittar jag den där boken? Kan inte hitta den någonstans. Vill läsa.