lördag, maj 01, 2010

En rutten stad

Det finns många svin i den här stan. Ingen nyhet direkt men det blev lite extra tydligt efter veckans avsnitt av Uppdrag Granskning, där demokratins lieman Janne Josefsson, skördade lite av det kommunalanställda ruttna dödköttet som sitter och nöter stolar runt om på stadens bolag, förvaltningar och nämder med mera.

Det var en ren njutning att se de välgödda asen ställas upp mot väggen och det var en ynnest att se skräcken i deras ögon. Jag ville se dem straffas. Jag brukar tycka att slaktindustrin är jävligt obehaglig, men de här grisarna ville jag verkligen se slaktas. Och vem passar bättre för det uppdraget är Janne Josefsson och hans dödspatrull från SVT? Ingen skulle jag säga. Alltså när man öppnar dörren och Janne J står där. Då är man rökt. Det vet alla. Varför ens försöka slingra sig då kan man undra? Själv hade jag bara tokerkänt och tackat för kaffet. Rakt av. Man kommer ju ändå inte undan. Janne är döden som kommit för att casha in. Inte riktigt lönt att försöka sig på några billiga tricks. Men jag tackar de stackars satar, som ändå gör ett försök, för underhållningen. Bättre tv blir det nästan inte.

Tyvärr så slutar Uppdrag granskning efter en timma och vanligtvis brukar det med några få undantagsfall bara bli någon liten notis i tidningen dagen därpå. Sedan fortsätter svinen att svina i fullan sky och jävelskapet faller i glömska. Och kanske är det inte så konstigt. Hur ska man som privatperson egentligen tackla traffickinghärvor och systematiskt svartjobbande inom privata bolag. Det är ju sånt vi har politiker och myndigheter till. De handlingskraftiga farbröderna och tanterna som ska se vad de kan göra åt saken och efter en månadslång bullfika får sin lön (läs: bidrag) utbetald av skattemedel.

Men nu verkar det ha tagit skruv. Den här gången blev det kanske lite för personligt. Det blev liksom extra tydligt hur repsektlöst våra skattepengar hanteras. Som att kommunbudgeten är uppdelad i olika högar av Monopol-pengar.

I det här programmet kretsade allt kring girigbuken Stefan Allbäck. En riktig hal jävel med hårt belastat moralkonto. Korruption är illa var den än frodas, men när det handlar om skattepengar som skyfflas ner i ett byggäckels smutsiga fickor så är det riktigt jävla äckligt. Jag kände hur ilskan piskade mina hjärnceller. Personligen föredrar jag väpnade rånare framför manschett-brottslingar som fular till sig skattemiljoner. Det känns spontant mer värdigt att att bli muggad av någon som viftar med ett skjutjärn, än någon som viftar med avsmakningsmenyer och bjudsemester i Saint-Tropez. Bra mycket värdigare till och med.

Jag undrade en stund om hur Stefan Allbäck kände sig när den här mediala bajskorven flöt upp till ytan. Kanske blir det inte så mycket mer byggt för hans del. Jag hoppades att detta skulle förstöra hans liv. Men sedan kom jag på att det nog knappast går nöd på killen där han sitter nere vid medelhavet och dricker Mojitos till stormen har bedarrat. Med tanke på att alla miljoner han plockat hem på jobb som aldrig blivit gjorda så lär han nog klara sig rätt bra med lite dåligt rykte.

Men hur dålig smak i munnen jag än får i munnen av namnet Allbäck, så är det ändå de där lättköpta kommunanställda halvfigurerna som är de största grisarna. Det är illa nog att de låtit sig massmutas så att alla byggprojekt skickas åt samma håll. Men när en person vars uppgift är att se till att det finns fritidsgårdar och fotbollsplaner för stadens alla kids, helt medvetet låter fakturor saltas tiofalt och passera utan att ens få slutleverans så att budgeten töms, för att han själv ska få sig ett litet garage, en skön veranda eller något annat litet privat projekt utfört. Utan att behöva betala. Då har skiten stigit dem över öronen.

Jag kan riktigt känna hur förbannad jag hade varit om jag var hyresgäst hos Familjebostäder. Undermåliga renoveringsarbeten till ockerprislapp. Det är trist när hyran höjs och får man veta att det är för att det gått en pipeline från kommunen in på en byggherres feta bankkonto. Då hade jag sett rött. Tydligen hade Familjebostäder satt upp en lapp hos de berörda hyresgästerna dagen efter programmet. Om att projektledaren för renoveringsfiaskot hade fått "andra uppgifter". En rätt klen tröst skulle jag känna.

Jag brukar inte vara mycket för demonstrationer och den typen av protest. Men den här gången hoppas jag att de får känna att det blåser uppe på Familjebostäder. Och alla andra kommunala bostadsbolag. Anneli Hultén har tydligen utlovat en upprensning men snackepåsar finns det ju gott om i kommunen.

Jag hoppas verkligen att det händer nåt nu. Det måste det nästan. Det bästa vore en masslakt. Att göra rent hus och sparka varenda jävel och nyanställa på alla positioner. En total arbetskraftsväxling så att säga.

17 kommentarer:

Jo tjena sa...

Att sätta upp en lappnär fanimig ingen ursäkt, det är ett hån mot dom som drabbats.

Kunde inte låta bli att skratta åt din beskrivning om Janne, du slog huvudet på spiken som alltid!

robrunsthlm sa...

Är det inte så att "alla" som har uppdrag i kommun/landsting är left overs från företagarsidan? De vill också ha förmåner, kunna deala till sig fördelar, äta gratismiddagar och gå på kändispremiär. Köpa en Toblerone på kortet...

Vitriol sa...

Korrupta politiker. Vilken jävla nyhet då.

Hade vart bra om man kunde skjuta av hela bunten, men då hade man sedan behövt tvinga in riktiga människor för att tyna bort på ett kommunalkontor. Något jag tror strider mot genevekonventionen.

Anonym sa...

Farsan är beställare åt ett kommunalt bolag och han får så sjukt mycket mutförsök, t.ex förra sommaren. Farsan skulle bygga ut taknocken vilket han räknade skulle gå på 50 tusen + arbete. Nån byggnisse i stan fick reda på det och erbjöd sig göra hela kitet för 20.000 inkl. arbete. Sånt här händer HELA tiden. Resor, byggmaterial, biljetter till allehanda evenemang. Allt för att snylta till sig så mycket som möjligt ur skattekassan.

Nu är farsan en genuint ärlig person, han kan knappt ta emot en chokladask på julen utan att han känner att det är på gränsen, men man förstår att det fuskas och ljugs nåt kopiöst hos de typer som har större moralisk gråzon än pappa. Och visst gör det en förbannad.

Anna sa...

orkade inte ens läsa lappen som familjebostäder satt upp. blir så trött i hjärtat av all skit. men snart så kommer ilskan tillbaka, fast då är ju frågan vart den ska ta vägen. sula in en tegelsten i majornas kontor kanske? kontraproduktivt eftersom det så måste lagas iofs....

Anonym sa...

Och Allbäck kontrar med att ha mage att lämna in en stämningsansökan om förtal. Det är ju verkligen helt jävla skamlöst.

Man hoppas på reinkarnation och att gode Allbäck och alla tjänstesvinen återföds som människomedvetna rövmaskar i hundarslen.

mikebike sa...

Jo tjena: Ja det hade gjort mig jävligt lack. Haha ja men han är ju mister grim reaper för alla fubbare i samhället.

robrun: ja du har nog rätt där. men den där toblerone-grejenm. börjar nte det bli lite tjatigt.

vitriol: nä inte direkt men jag blir ändå förbannad. haha du har nog rätt. det är helt människovidrigt.

anonym: ge din farsa en high five från mig. en hedersknyffel.

anna: är du en av de som bor där? fan vad beklämmande jag tyckte det var. den här jävligt irriterande känslan av att bli lurad precis hela tiden.

anonym: såna rövmaskar lever för gott. allbäck förtjänar sämre och hans jävla son med. men det var kreativt att snabbt som satan lämna in en anmälan om förtal och sedan hänvisa till att han inte vill uttala sig innan utredningen är klar. då skrattade jag lite för det är då fan till att vara hal.

Adrian sa...

Offentliga pengar är ju "ingens" pengar ...

adde sa...

"Anneli Hultén har tydligen utlovat en upprensning men snackepåsar finns det ju gott om i kommunen."

Ja, vad annat skulle hon säga när hon fick micken uppkörd i gomseglet?

Matigt inlägg förresten. Skönt.

puttelito sa...

skulle gärna ingå i ett "moral/etiskt SWAT team".
det har varit min dröm sedan mellanstadiet att få sparka in dörrar o bryskt ruska slipsnissar så deras fiffelpengar rasslar ut på golvet. Sedan skall de straffas/förnedras så att de sedan måste plastikopereras+ sandpappra bort fingeravtrycken för att tordas visa sig i samhället igen.

"if you are a big tree.....we are a small axe..."

The Girls Of Florida sa...

Vi behöver ingen skattehöjning, bara se till att pengarna hamnar där dom ska hamna. Hur svårt ska det vara egentligen?
Kan inte du ta över världen?

Maria sa...

Om man ser reportaget så vet man att det inte handlar om korrupta politiker som vitriol skriver. Det är sådant som folk hasplar ur sig utan att tänka. Det handlade om korrupta TJÄNSTEMÄN, dvs icke-folkvalda som sitter på en viss position pga sin kompetens. Positionen kan innebära mycket makt, i vissa fall mycket mer än politikermakt.

Nemo sa...

Så här surgrymt ilsk har du nog inte varit sedan ett inlägg om EMD.

Precis som du skriver - när Janne knackar på - då är det inte läge att ställa fram bullfatet och nära en förhoppning om att han är Rickard Sjöbergs förlänga arm som är ute med feta postkodscheckar.

Paul Ronge har skrivit en bok som heter"När Janne Josefsson ringer".

Helt klart är att ingen av de medverkande har läst eller ens hört talas om den.

Och det är bristen på att förstå vikten av att hissa vit flagg - höja arslet mot skyn och rodna - som gör programmet till den blandade upplevelse det blir.

Samtidigt ser jag igenom klippen med sprucken puts, trasiga fasader som ljudlagts med en klagosam kvinnostämma - det förstärker skurkeffekten av girigbukarna som på grund av sitt agerande fått hela områden i Familjebostäders bestånd att förfalla..

Anonym sa...

Hoppas Josefsson klämmer på allt osm Higab håller på med också. De har ju ändå fått stänga borta på Storan, Jonsborg är påväg att försvinna pga av dem. Så jävla vidrigt med kommunala bolag som försöker bli av med hyresgäster så de kan bygga om och kunna få dubbla lånen på husen.

da bomb sa...

Tjena Mike,

Bra skrivet. Man bli vansinnig, in med de jävlarna på kåken!

Du nämnde inget om Marcus Allbäcks schaktade strandtomt där vi fick stå för notan via nån badplatsbudget. Fy fan!

Janne är kung!!!

mikebike sa...

adrian: offentliga pengar kommer också någonstans ifrån.

adde: tack.

puttelito: arger så... ;)

florida: typ så jag. jo jag boprde fan göra det alltså. då hade det blivit ordning på torpet :)

maria: ja du har rätt.

nemo: haha nä men nu har det puttrat ett tag. känner mig lite smålack på allting just nu. Det måste vara våren. ska maila dig förresten. jag bara skjuter på saker. en jävla skitstil.

anonym: ja higabsvinen också jag. det finns mycket ruttet att ta tag i.

da bomb: det var längesedan hörru. kul att se dig här igen. nä jag tyckte att juniors skit var liten i sammanhangen. men jag hoppas så klart att han kommer få brinna i helvetet.

Anonym sa...

Och givetvis så kunde inte Snackepåsen Hulthén hålla sitt ord. Redan dagen efter, så börjar hon slira och prata om att det där att vända på varenda sten kanske var lite överilat.

"Vi kan ju inte beordra alla bolag att gå igenom alla gamla beslut och räkenskaper", typ.

Snackepåse ja. Goa, goa Göteborg!