måndag, april 19, 2010

Svärdslagsmålet i Västerås

Det är inte ofta jag förvånas över människors idioti. Faktiskt inte. Av den enkla förklaringen att jag bor i samma stad som "Hisingen". Men ibland händer det. I helgen greps fem personer i nåt litet hål utanför Västerås, efter ett bråk med svärd och knivar. Vänta, jag tar det en gång till, i slowmotion: S...V...Ä...R...D. Hur är man stöpt i huvudet om man väljer att beväpna sig med ett svärd om man nu tvunget tänker ha ihjäl någon? Vem har ett svärd hemma? Det kan bara vara lajvare och svårt inavelsskadade människor (vilket förövrigt verkar vara en rätt sammanfallande faktor) som tror att det är socialt gångbart att ränna runt med ett tvåhandssvärd som nån jävla Conan Barbaren. Men jag har nyheter. DET ÄR DET INTE. Det är inte ens våldet jag upprörs av. Hade det stått att de greps efter ett bråk med basebollträn, pistoler elller vad som helst hade jag troligen inte ens höjt på ögonbrynen (som sagt, jag bor nära Hisingen). Motorsåg och lie hade varit mer acceptabelt. Men svärd. Det är fan allt annat än okej. Det utlöser dum-i-huvudet-alarmet med full styrka.

Jag kan riktigt föreställa mig hur ett gäng underutvecklade Västeråsare drar runt med tandröta och EU-moped i sin egen lilla fantasy-värld. Svärden är dragna och deras bombarjackor (som de låtsas är gjorda av mithril) pryds av fornnordiska emblem i tenn eller nåt annat modernt material, tillsammans med pins från Sverigedomkraterna.

Jag skulle rekommenndera stora psykundersökningen. Och en redig örfil.

35 kommentarer:

den där Andreas sa...

Jag kan inte påstå att jag är jätteförvånad över att det skedde i just Västerås eftersom att det där finns just många lajvare. Bland annat så har Sveriges största lajvförening Enhörningen sitt säte i Västerås. I say no more.

mikebike sa...

Andreas: och hur kommer det sig att herrn är så insatt i ämnet lajvare?

Caravaggio sa...

Dartagnan känns som fel kille att ha som idol om man ska bli hårdkokt gangster. Lite som att Ragnar Skanåker skulle vara hot stuff bland hitmen.

Mycket ogenomtänkt.

Anna sa...

Pundare...ALLA pundare har något slags svärd hemma.
En skruttig katana-kopia vilar bakom soffan lagom tills paranoian slår till.

Magnus sa...

Bjurhovda, så det är nog inte lajvare utan snarare en vis kulturell förbistring som mynnar ut i användandet av arvegods ;)

Anonym sa...

Nja, är ganska säker på att de är vänsterpartister, eller möjligen miljöpartister...

Niklas sa...

Som exilvästeråsare kan jag bara bekräfta att din analys är spot-on.

Johanna sa...

Alla som bor i Västerås verkar socialt handikappade, så jag är inte förvånad.

Emelie sa...

Haha du är så skön! Har du sett denna? http://www.youtube.com/watch?v=RaWba9G4Gn4 :D

redbanner sa...

Min förklaring till detta fenomen är kort men koncis. Slan.

mikebike sa...

caravaggio: haha fan skanåker är ju mäktisch!

anna: hahaha.

magnus: en viss kulturel förbistring... mohahahha.

anonym: åh utveckla är du snäll.

niklas: du vet det är inte för intet de kallar mig människokännar'n :)

johanna: skön generalisering. men jag har iofs inte träffat en normal västeråsare. inte som jag kan komma på. jag kan iofs inte komma på att jag känner någon västeråsare överhuvudtaget :)

Emelie: tack hörru!nä den hade jag inte sett. är inget fan av det där rövgänget :)

redbanner: slan?

Jenny sa...

Dementerar starkt anknytningen till både Vänster- och Miljöpartiet, hävdar istället följande: B j u r h o v d a. Say no more...

IcePrincess sa...

Haha, ja och jag kan meddela att det inte heller var länge sedan som någon rånade en mack i jusst Västerås med hjälp av ett samuraj-svärd.
Vore schysst om han hade dragit repliken -i am your father...

Fröken H sa...

åh jag älskar dig. eller ja, din blogg iaf :D

Belsebub sa...

Spot on. Så jävla kul! Din blogg är förlamande rolig och ett lufthål in en annars nerpissad tillvaro. Jag är väl sist i världen med att upptäcka den här serien, men i alla fall. Om ni vill se underbar drift med Svärdslagsmåls-alikes så skall ni kolla på New kids. Går på Comedy Central. Att den är på holländska är inget som förskräcker, det blir snarare ännu roligare då. Serien handlar om ett raggargäng i tjugoårsåldern från Maaskantje, en liten håla i Holland. Deras hobby är bilar, truckar, tjejer och att dricka öl. Kombinerat med massa testosteron och total avsaknad av moral gör att det alltid slutar våldsamt för gänget. Helt enkelt den holländska varianten av miffona som du beskrev!:-)

Anonym sa...

Påtal om lajvare:

http://www.youtube.com/watch?v=j_ekugPKqFw

:)

//DFL

Anonym sa...

Du måste vara en gammal rollspelare, ingen reklamare svänger sig väl med termer som tvåhandssvärd och mithril? Jag vet att ämnet varit uppe på tapeten förut.. en gång är ingen gång, två gånger.. hm, ja.

adde sa...

Lajvare är så kul. Hela idén, deras engagemang, platserna de samlas på och all tid de lägger på att få känna sig mäktiga. Dårar! Efterblivna med för mycket fri tid (nej, det ska inte var ett ord).

inte skyldig sa...

klappar händer

mikebike sa...

Jenny: hej på dig! utveckla please. jag vet inget om bjurhovda.

iceprincess: hahaha. vaffan är det med er västeråsare egentligen ;)

fröken H: tack. det var snällt sagt. hoppas du fortsätter att läsa då :)

belsebub: tack tack. väldigt roligt att höra. New kids. jag får ta och kolla upp den serien.

DFL: alltså det är så jävla dumt att jag nästan får hjärnblödning.

anonym: well, jag har spelat drakar och demoner ett par gånger när jag var typ elva tolv år. det är en rätt stor skillnad på det och att lajva skulle jag säga. men det är bara min åsikt. och att vara reklamare är ett yrkesval. inte en hobby/livsstil.

adde: hahaha

inte skyldig: tack tack :)

C.B sa...

Det har sagts förr, men...: Det finns faan folk till allt.

Jenny sa...

Aj. Med risk för att trampa runt på tår som en cirkuselefant, men Bjurhovdas rykte och invånare (med undantag, givetvis) skulle kunna jämföras med...typ Hammarkullen? Och det säger jag bara för att min syrra bor där. :D
Och för att jag är så sjukt insatt i Göteborgs stadsdelars antropologiska renommé att jag inte skäms för att vädra min ignorans, hepp!

mikebike sa...

CB: så sant!

Jenny: jag skulle inte tro att någon drar svärd i hammarkullen. dåligt rykte eller inte :)

Pär sa...

Ändå rätt skönt med folk som verkligen ger sig hän något. Inga halvmesyrsslagsmål med stilett eller butterfly. Sjukt, visst, men helt klart imponerad av företagsamheten.

Johanna sa...

Generalisering är det jag gör bäst, vad ska jag säga? ;)

Men okej, jag säger såhär istället: alla jag har träffat *i* eller från Västerås har varit mer eller mindre socialt inkompetenta. Helt baserat på egna erfarenheter!

mikebike sa...

Pär: haha ja vilken företagsamhet sen då.

Johanna: faktiskt jag med. Första gången på roskilde var jag där med en komis, hans tjej och hennes posse med västerås-pundare. det var en jävligt obehaglig upplevelse.

Andreas i Stockholm sa...

Apropå Roskilde Mike – känns som om det var länge sen nu... får man nånsin se dej där igen tro, eller är du färdig med det där nu? ;-)

mikebike sa...

Andreas: Ja det var längesedan. Väldigt. Jag kommer inte åka i år. Skulle gärna åka med J en gång men vi får se... hade varit kul att ses nån gång. Ska du ner i år?

Klaus-Peter sa...

Fan Mike,
Du är så jävla bra.
Jag hade nästan glömt bort det.

/KP

mikebike sa...

klaus: glöm aldrig det!

Caravaggio sa...

Låt gå för att Ragnar är vass men att plocka upp skyddslapp för att knäppa nån traitor funkar inte.

mikebike sa...

caravaggio: vaffan. hänger du inte med? skyddslapp är ju fan stylish. det kommer nu. har sett det på asmånga modebloggar. i vår är det hunterstövlar OCH skyddslapp som gäller.

Andreas i Stockholm sa...

Ja, jag ska ner... kan nog aldrig sluta tror jag :-).
Vi hänger ju i Göteborg då och då. Skulle vara kul att ses nån gång (sprang ju ihop med din bror för några gånger sen). Kanske att vi skulle kunna styra ihop en drink eller så nästa gång vi är nere? Eller för all del nästa gång du besöker Stockholm.

Kirin sa...

Jag gillar även citatet från polismannen längre ner i artikeln:

– Det var väldigt bökigt när vi kom dit och vi har inte riktigt lyckats reda ut vad som hände, säger Strömbäck.

Det väcker ens nyfikenhet - varför var det bökigt? Behövde de ta häst för att matcha vapendragarna? Gick de hela vägen efter att ha fått punka på polisbilen? Var det kanske utryckning på cykel från Göteborg? Jag vill veta! Jag är så nyfiken. :D

Caminator sa...

Här har du också ett gäng inavlade stackare... http://www.youtube.com/watch?v=_hfLZozBVpM Man tar sig för pannan.