fredag, mars 26, 2010

Danska betalningsrutiner

Jag har vid ett flertal tillfällen råkat ut för en mycket obehaglig företeelse när jag varit i färd med att betala min lunch. Samtliga har varit på restauranger som utrustat sin serveringspersonal med mobila handenheter för visakortsbetalning. Jensens Böfhus för att vara extra specifik.

De tar kortet, knappar in allt och räcker över handenheten för att man ska signera med sin kod. Tror man. Men de har lagt till ett moment. Innan du får knappa in din kod så ombeds du att slå in totalsumman. Alltså. De knappar in summan för lunchen och sedan ber de dig, ansikte mot ansikte, att dricksa duktigt genom att be dig själv skriva in summan. Det är så jävla fult. Att försöka snika till sig extra deg för ett mediokert genomfört lunchjobb. Det kräver en gedigen snålröv eller svinhård attityd för att samvetslöst slå in den exakta summan och därmed nolla dricksen.

Där står den tandställningsbepansrade servitrisen och fräter hål i huden på dig med sin suktande dricksblick. Bevittnar när du missunnar henne några spänn extra. Jag ryser fan av obehag. En sån jävla skitstil. Att ens ha mage att köra ett sånt tiggarsystem, när de utan att skämmas vrider 119 spänn ur din plånbok, för en simpel lunchböff. Det är en bedrift i sig.

Men kanske har jag misstolkat det hela. Kanske är det inte frågan om danskt ocker. De kanske bara ger en möjligheten att betala vad man tycker att det varit värt. Ska testa att slå in en femtilapp jämnt nästa gång.

30 kommentarer:

30+ sa...

Jag kunde inte hålla med mer.

Erik F sa...

Är så glad att bo i Australien. Här dricksar man inte. Inga taxichaffisar eller servitriser som vrider sig som ormar för att hitta några sketna guldmynt i börsen. Kostar en öl $4,80 och jag lämnar en femma så får jag 20 cent tillbaka. Basta!

Sen händer det iofs att jag på fyllan avrundar uppåt några procent i deras favör...

Liw sa...

Jag har både jobbat på restaurang och kört taxi och jag skulle aldrig ta för givet att få dricks. Vill folk dricks så okej, men som sagt att tigga till sig dricksen? No way!
Är själv dålig på att ge dricks men det beror nog mest på att jag tycker det är sällan jag får sån service när jag går på restaurang att personalen förtjänat det..

Skulle under inga omständigheter ge dem ens en femtiöring under sådana förhållanden :-)

Berätta gärna om reaktionen när du skriver in halva summan ;-)

Molly sa...

Alltså vad gör du på jensens?? Usel mat till överpris och skitpersonal därtill!

Molly sa...

Erik F: du har missuppfattat allting. Visst får du tillbaka dina 20c men det ÄR meningen att du ska dricksa tillbaks dem plus lägga på, självklart!! Landet Oz är bakom men inte såå bakom. Tvärtom.
Bott där i 15 år, gift med en ozzie barmanager så kom inte med invändningar nu :)

Fifi sa...

Det har aldrig hänt mig där, det måste vara något nytt.
Har de fortfarande samma gamla fula västar på sig? Bara att man som kund måste se dem borde sänka priset på käket...

Erik F sa...

Molly: Nu hänger inte jag på Bondi Icebergs utan på mer anonyma hak ute i förorten och där är Oz ett föregångsland. No Dricks.

Anonym sa...

Jensens ska inte ha nån dricks. Man får vänta tretti minuter på LUNCH.

Anonym sa...

I Sverige har vi kollektivavtal. Finns ingen anledning att betal dricks.

Molly sa...

Erik F, själv bodde jag i ett par olika småhålor på västkusten plus centrala Perth, alltså så långt från Bondi du kan komma men ok, vi har tydligen olika erfarenheter.

Anna sa...

Inte nog med det. Dina kontokortsuppgifter flyger okryperat från deras handenhet till nån dator bak inne i restarangen. Man kan sitta och plocka keditkortsuppgifter på sånna sällen, bara man är utrustad med rätt program, och det brukar ju skurkar inte ha svårt med...

Robbelibobban sa...

Hrm, ursäkta men skulle du inte sluta att gå dit? I alla dina utlägg om Jensens så verkar det som att det du som går hem med byxorna nere. =)

Huskatt sa...

Mat-låda?

Irrhönan sa...

Jag går inte ens på Jensens Bøfhus här!!! Inte känns det som nån särskilt "dansk" företeelse heller; här godkänner man beloppet och så är det med det.

Har aldrig varit med om att man ska knappa in vilket belopp man vill betala. Inte för att jag äter ute så fruktansvärt ofta, men, som sagt, särskilt "danskt" känns det där inte.

Anonym sa...

Dricks är Satans påfund. Driver inflation vilet leder till fördärv. Skall motverkas.

Hemliga Henrietta sa...

haha så jävla rätt

mikebike sa...

30+: tack killen!

Erikf: ja det låter fint men lite längre ner säger molly att det inte alls är så. vem har rätt?

liw: ja är servicen bra så dricksar jag alltid när jag är ute och käkar. men fan aldrig på lunchen. då får servicen fan vara sjukt bra.

molly: deras böf och favoritsås är sjukt underskattad :)

fifi: hahaha ja västarna ja. de är kvar. jag har två kollegor som vägrar gå dit bara på grund av att västarna är så fula. det tycker jag är en barnslig överreaktion såklart. jag skulle aldrig överreagera barnsligt ;) handenheterna är ganska nytt.

anonym: vaaa??? bara 30? vilket jensens då? i gbg dröjer det fanimej minst 45.

molly och erik: så så ;)

anna: nu blev jag nojig. cash is king.

robbelibobban: det är som i ett destruktivt förhållande. jensens är som en hustrumisshandlare och jag är frugan.

Huskatt: är du helt från vettet? :)

irrhönan: kanske bara danskarna i sverige då?

Spam sa...

Säg bara att eftersom jag (du) måste göra ditt (kyparn) jobb så blir det ju naturligtvis ingen dricks att tänka på.

Och innan du säger nått så fyller du i helt fel summa heller till och med noll.
kan du fylla i ett minus total belopp?
Dvs så att dom får betala dig för att du har gjort kyparns jobb :=)

Anonym sa...

Lite mer förvånad över att du äter där. Ofta lite småkall köttbit med friterad "bambastileskivad potatis" och vidriga söta såser (som förvisso låter rätt goa).

Nej sunk är vad det är, är jag ensam om att tycka det:(?

Anonym sa...

Typiskt danmark - experter på att suga ut just - dumma svenskar. En dansk fattar ju vinken och ger inte efter för utpressning.

Rebecca sa...

Du jag råkade ut för det där häromdan. På nåt slags fik/bar på Andra Långgatan. Där beställde jag en linssoppa och betalade med kort INNAN jag fick maten. Killen bakom disken sa "och här trycker du in dricksen" (jag slängde pliktskyldigast på en femma). Men har man inte missat nåt med detta koncept? Man ska ju dricksa om man blev positivt överraskad av service och mat! Och jag hade ju inte fått någotdera! Att linssoppan knappt gick att ta sig igenom gjorde inte saken bättre...

dyslektiskairrfarder sa...

Nu tänker jag inte ge mig in i dricks debatten om varför drickas eller inte!

Men anledningen att du får trycka in summan själv ska vara av samma anledning som när du skriver i total summa på "slippen" att det är den summan som gäller och inget annat.

För vänd på det istället att du bara trycker in din kod och lämnar över till servertrisen i den vackra västen som sedan trycker in summan åt dig.
Självklart är det även gjort så för att du ska ha en möjlighet att lägga tipp. Men det har mest att göra med att de har köpt in ett system som finns för resturanger oc köpa in och att de använder sig av samma system på kvällen när det är vanligare förekommande att om man är nöjd lägger lite extra som tack!.

Märk nu väll att jag inte laggt mig i "dricksa eller inte dricksa" debatten!

Mvh enfdbarslyna

Anonym sa...

Molly: om du har bott dar i 15 ar men fortfarande inte vet hur man skriver ozzie (se Aussie) kanske du har missforstatt det dar med dricksen ocksa...

Niklas sa...

Hold the fucking horses.

Dricks ingår väl i priset i Sverige?

Danskjävlar, fy fan vad lömskt.

Ebon sa...

Ska man dricksa när mån går till: Hälsocentralen, Tandläkaren, ICA, Korvmojen....?

Fredrik sa...

Bor inte i Sverige längre, så när jag för första ggn såg detta (runt nyår) så blev jag lite förvånad. Vill helst skylla lite på att jag är van att betala i €, för jag gav nämligen 6:- i dricks...

Sjukt finsk stämmning och jag rymmde tämligen fort..

Daniel sa...

Men gör som i FINLAND!!

Vi ger aldrig dricks.

Tror inte ens folk vet om ordet dricks. Kommer ihåg åren på finlandsfärjan. Alla ville serva svenskar för de gav dricks (även fastän maten å dricka var svindyrt)

tror ni e lite för snälla och lätta att utnyttja! ;)

Efraim sa...

Ärligt talat Mike, nog om ditt lipande om medelåldersfettet varje udda inlägg och ett om Jensens Bøfhus varje jämnt.

GÖR KOPPLINGEN! DO IT! INNAN DU FÅR BÖRJA ANVÄNDA TVÅ SÄTEN PÅ TRICKEN!

Med Kärlek,

Anonym sa...

hu. minns när du gnällde över att böfen kostade "en slät hunka", nu 119 sek + evdricks och därtill förnedrande betjäning? sluta gnälla som en coyote med los cohones i rävsaxen och bojkotta! Danskarna kan göra bra tv men sen duger dom bara till att ta sig i pölsefabrikken!/you go man!/Mvh/Exilväschötten

Sackboy sa...

@ Daniel >> Japp, vi svenskar är grymt mesiga så det är bara att köra över oss.

"Sad but true".

Själv dricksar jag extremt sällan. I början var det lite pinigt att inte göra det, men så började jag tänka efter på att de har ju kollektivavtal samt att servicen alltid är dålig.