måndag, mars 08, 2010

Att hitta en låda med guld!

Jag har under några dagar haft en hemlighet som jag inte hade för avsikt att berätta om. Eftersom jag skäms. Det är så att jag har kohandlat med djävulen. Nej, det är faktiskt ingen överdrift den här gången. På riktigt jag har slutit förbund med satan och hans hejdukar. Jag har börjat prenumerera på Tv4 anytime. Men bara för en månad. Och för att jag var tvungen.

Normalt sett vill jag ha så lite det bara går att göra med tv jävla fyra och allt de står för. Men så fick jag ett tips av min svärmor att alla sex säsonger av den alldeles ljuvligt överbriljanta (danska) tv-serien Klovn ligger och päser med svensk text och allt. På Tv4 Anytime. Jag kunde knappt ta in så goda nyheter. Trodde inte världen ville mig så väl. Det går inte ens att få tag i textat om man köper dvd-boxen. Men när det visade sig vara sant var det bara att slippa kortet i den ledes stjärtskåra och böja upp en månadsavgift. Utan tvekan den kanske mest välspenderade femtiolappen i hela mitt liv.

Alltså, det är svårt att förklara hur bra serien är. Det närmsta jag kan komma är den känslan det skulle vara om jag gick upp på vinden för att hämta nån skit, och råkade hitta en stor flyttkartong med guldtackor som bara låg och skräpade.Jag tänker inte jämföra Klovn med Curb Your Enthusiasm (som känns som en närmast exakt förlaga), Extras eller någon annan fantastisk serie. Jag tänker heller inte länka till någon YouTube-film den här gången. Man måste helt enkelt bara uppleva det här. Det är bland det roligaste, sjukaste, pinsammaste, jobbiga, skruvade, gränsöverskridande jag sett i en tv-serie. Jag har hört komiker tusenfalt hävda att man måste kunna skämta om allt. Men ingen gör det. Att pajasar som Özz Nujen och resten av rövgänget från Sthlm Live skojar lite om kurder, eller att den svenska "humoreliten" försöker sig på lite "roasting" i Kanal 5, får de inte en jävel att tappa andan och vränga sig ur sitt skinn av kittlande obehag. Eller vänta, det är ju just vad de får. Men inte på det bra sättet, utan på det jävligt mellanmjölkssvenniga sättet.

På det bra sättet lyckas däremot Klovn rätt bra. För att inte säga mästerligt.

Jag har aldrig tidigare upplevt så tvära kast mellan ett gapflabb som som nästan kväver mig, till en uppskämd rodnad, som endast fem timmar i ett solarium med högintensiv ansiktskanon kan åstadkomma. För att inte tala om en gåshud som topograferar hela kroppen snabbare än en napalmbrand. Vi snackar gåshud ända in i anus och över resten av insidan, ända till det inte finns mer kroppsvävnad kvar att knottra till.

Vi snackar övergrepp på varenda social kod som existerar. Det skulle bara blir löjligt att försöka göra ett referat. Det är Klovn helt enkelt. Pur lycka. Pur angst. Förpackat i en till synes ganska oansenlig dansk tv-serie.

Fan, vad danskarna kan ibland.


Gör så här:
1. Klicka här
2. Klicka på "Bli kund" och knappa in ditt visakort-nummer.
4. Njut.

16 kommentarer:

adde sa...

Ha ha ha, ja, en dansk serie utan text är ju som en hund utan tassar.

Orven sa...

Ah, den har jag sett 15 min av och det var lysande. Tror jag i alla fall. Han badade med grannens dotter eftersom hans tjej badade med sin son för att statuera ett exempel. Duktigt jobbigt på många sätt! Är ganska säker på att det är den serien. Vet du Mike? Om det är det så ska jag nog investera. Fast man bor ju i hbg så man borde kunna siin danska... Borde...

Andreas sa...

Oj, måste man gå så långt för att få tag på det? Helt klart lockande... Men skiten fungerar inte med Mac väl?

mikebike sa...

Adde: just precis.

Orven: har bara hunnit komma in i tredje säsongen än så länge. mycket har avhandlats, men inte just det. Men se för fan till att köp och få dig ett skratt som dödar.

Andreas: jo man måte dessvärre det. Och jo jag håller mig bara med mac. Och det fungerar alldeles utmärkt. Aldrig mer en pc i mitt hem. Aldrig.

Anonym sa...

Håller med totalt. Skulle aldrig falla mig in att titta på en dansk komediserie men tittade av en slump i julas och blev kär direkt. Den går svensktextad måndag - fredag kl 1100 på TV4komedi, med repris på natten. Visst är den väldigt inspirerad av Larry David men det gör inget. Lite mer dansk "vågad" är den åxå men det är helt okej. Med en blandning av rättvisepatos, egoism och småaktighet skapar Frank ständigt pinsamma situationer. En av favoritscenerna är när Frank får hjälp av en passerande cyklist att få igång bilen. Bilen startar och rullar iväg med cyklisten vid ratten. Frank tror att cyklisten stulit bilen och sparkar sönder cyklistens kvarlämnade cykel. Då kommer cyklisten tillbaka med bilen och har bara kört en bit för att se att den var okej. Fantastisk serie, går varje dag på tv4komedi, kostar bara 29 kr i månaden, tror jag. Fattar inte att tv4 inte kör den på stora kanalen så att alla får chans att se den. /Arne

Jens sa...

Guldtips. Stort tack. Jag betalade på direkten. Kostig känsla dock att vara glad över att plötsligt ha ett tv4 anytime-abonnemang.

Ron Obvious sa...

Trevlig serie som har gått mycket på TV4 Komedi. Tyvärr är sambon inte lika förtjust eftersom hon, av obegriplig anledning, ogillar fishumor. (Jo, Frank råkade vara magsjuk i avsnittet när jag skulle introducera dem för varandra.)

David sa...

På tal om guld. När framgången hänger på håret. Fy fan!

http://www.e24.se/lifestyle/kultur/svensk-fick-tva-oscar-i-morse_1909973.e24

Andreas sa...

Mycket god datorsmak mikebike :)
Tror jag blandar ihop det med typ SFanytime.. det är iaf nåt anytime-skräp som inte funkar på Mac.

emster sa...

Det där med guldtacka hände faktiskt min kompis. De hittade en guldtacka på vinden i sitt nya hus. Helt sjukt. Men även sånt kan hända alltså.

mikebike sa...

emster: och visst blev de glada?

emster sa...

ja. de åkte på semester.

Amanda´s soptipp sa...

Hoppsan Kerstin!

Anonym sa...

"Vi snackar gåshud ända in i anus"

Tack Mikael. Tack.

/B

Mathias sa...

*Host* *Harkling* Piratebay *Host* *Harkling*

Var helt fixerad av serien i veckor, på bussen, på jobbet, påväg till krogen, påväg hem från krogen.

Serien ska absolut ses utan undertexter. Undertexter blir sig själv dålig lyteskomik. Första säsongen var svår , sen blir du fan dansk.

Joe Nice sa...

Stort tack för tipset.
Sträckpundar den.
Andra säsongen har några svaga avsnitt och den är på det hela taget en "acquired taste".