torsdag, februari 25, 2010

Lyxvikt eller vanligt tråkigt?

Var i Stockholm tidigare i veckan. På hotellet upptäckte jag en sak som jag så många gånger förut undrat över. Vad är egentligen grejen med att städerskan ska hålla på och vika änden på toapappret till en liten pil hela tiden? Jag kan verkligen inte fatta poängen med det. På vilket sätt gynnar det mig som gäst?Om det är för att ge mig en upplevd känsla av extra lyx och service hade jag föredragit om de bjöd på lite charterchoklad eller ett äpple på kudden. Eller bjuckade på mineralvatten eller kanske en singelportion med tandkräm, som jag precis alltid lyckas glömma att packa ner. Men vika toapappret, vilket sjukt onödigt moment. Igår när jag var och åt frukost och kom tillbaka till rummet hade städerskan hunnit vara där och vika igen. Tänk så mycket tid de hade kunnat spara på att skippa toapappersmomentet. Säg att ett hotell har hundra rum. Vilken asskön långlunch städgänget hade kunnat unna sig då t.ex.

Jag tror att något snille klurat och kommit fram till att vikt toapapper signalerar att man är inne och trampar på orörd mark. Att ingen förut placerat sin svettiga affärsresenärsröv på den där sitsen och att du är med om något historiskt. Känslan ska vara att ”du är den förste som bajsar på denna plats”.

Men nä, den lätte går inte.

16 kommentarer:

Uffe sa...

Det var väl ändå en slapp vikning du hade fått...

ello sa...

En gång i min ungdom sommarjobbade jag som vaktmästare i en offentlig lokal där den äldre vaktmästaren alltid vek toapappret så där, för att se om någon varit där inne. Om ingen varit där behövdes det inte städas. Men vem fan hyr ett hotellrum utan att använda toan?

Anna sa...

Jag funderar på om de lyckas vika med gummihandskarna på eller om de måste ta av och på handskarna för varje rum? Jobbigt i så fall!

Inna sa...

Har jobbat på hotell och tanken är just att det ska ge dig en känsla av nystädat. Tycker fortfarande det är fint. På fyllan brukar jag tjuvvika pappret.

Jonna sa...

Jag får mest en sunkig känsla av att någon pillat på just den pappersbiten jag ska till att torka mig med. Från och med nu ska jag alltid riva av första rutan och slänga den innan jag påbörjar torkandet.

Viektor sa...

Det kallas hotellhörn har jag hört. Jag uppskattar den lilla konstformen. Har sett ganska många olika versioner runt om i världen. Mysigt.

snellie sa...

Jag har inte tänkt på det som Jonna, utan snarare tvärt om. Att det är en schysst gest för att man ska veta att ingen har kladdat med halvbajsiga/kissiga fingrar på arket längst ut. Att städerskan dragit av det yttersta lagret toapapper för att förskona oss från det.

Men det låter ju naivt hör jag nu. I stället har han eller hon varit där och kladdat med sina egna ohygeniska händer, som varit lite här och där under städningen.

Eh. Bleh?

Anonym sa...

Hehe, jag brukar göra sådär när jag sitter på muggen på jobbet. Inte alltid, bara ibland för att psyka kollegorna. Vikare "gone bad", liksom...

// Robban

Matildas fikarum sa...

Det är inte bara till för gästen, det är också en signal till städaren eller städarens chef att toaletten har rengjorts.

mikebike sa...

Uffe: japp. lite slappt. ska det vara så ska det ju för fan vara tycker man :)

ello: ja vem fan gör det. det är ju halva grejen :)

Anna: ja då snackar vi ju helt abnorma tidsrymder.

Inna: tjuvvika... mohahahah!

Jonna: fast jag tycker inte det är så läbbigt just den grejen på hotell. Inte som på offentliga toaletter där nån tjackis stått och pillat på pappret.

Viektro: well. så jävla mysigt är det väl inte :)

Snellie: När du säger det så... fan du har kanske rätt. man är ju iallafall inte orolig att det ska finns spår av exkrementer när det är vikt. Du är en god människa :)

robban: vikare gone bad.... mohahahahhhaa

matilda: aha. clever :)

emmi sa...

jobbade pa hotell for nagar ar sedan och vi vek oxa pappret, tror de er mest for att de ske ge en nystadad kannsla

Las garna min blogg om Mitt Liv i England!

Spaceann sa...

Underbar,reflektion. Jag blir glad när jag läser din blogg. Trevlig helg!!

Anonym sa...

Har oxå funderat på varför dom skall in å bädda min säng innan jag har checkat ut. Bjud mig hellre på den där 40 grams chipspåsen som är obligatorisk på varje hotell men som dom envisas med att ta 20 spänn för, om jag så betalat 2000 kr natten för mitt hotellrum

Who sa...

Tänk jag har varit en vikare -läs arbetat extra på hotell och vikt toapapper åt andra.
Fantastiskt när man så här på efterhand tänker efter.
Känns klokt att dissa den yttersta fliken som städerskan har haft händerna på (höll på o skriva tänderna på).
Ja jisses vilket trams att vika dasspapper liksom.

Tänkte Who

Anonym sa...

Jag städade hotell i min gröna ungdom. På vårt hotell var vikningen är till för att visa att badrummet blivit städat helt enkelt. Dels gör städledaren randomiserade flygande inspektioner av avflyttningsrum. Ett ovikt papper betyder att städaren inte hunnit dit än och att det är meningslöst att leta misstag. Detta för att många gäster (jo faktiskt) är ordningssamma av sig: de bäddar sin säng och torkar av tandborstglaset etc innan de flyttar ut och vid snabbt påseende kan det vara svårt att veta om det är städat, eller bara prydligt. (På en del hotell sätter städaren till och med en liten sticker på rullen, men det känns som overkill tycker jag.)

Man vill ju inte missa att byta lakan och tandborstglas mellan gästerna för att det ser ut som att rummet är städat vid snabbt påseende. Om man är prydligt lagd och har rummet en natt till så kan man visst bädda om man vill det, men ska man flytta ut så gör man bara städerskans liv jobbigare om man bäddar efter sig. Man måste springa tillbaka till listan och dubbelkolla att det verkligen är ett utflyttningsrum och det tar längre tid att riva ur lakanen, och tro mig: man klockas med stoppur.

Vi förväntades hinna 18 - 25 rum/dag inklusive turerna för att fylla på städvagnen från vånings-förråden, och kringarbete som att städa vagnen och städa och fylla på våningsförrådet, tvätta städtrasor och tvätta och vika handdukar. (Lakanen entrepenadtvättades) Vi förväntades lägga mellan 7-15 minuter på ett gästen-stannar-en-natt-till-rum och 15-20 på ett utflyttningsrum. Var tredje dag byts lakanen i ett stanna-rum även om gästen inte flyttar ut, men man får fortfarande bara ta normalrumstid på sig att städa det. Annat som skulle göras på denna tid var att lägga ut VIPar - i vårt fall choklad, champagne, blommor, fruktkorgar och badrockar där det var beställt, samt samla ihop brickor och porslin från dem som haft room service eller frukosterat på rummet.

Det är jättetrevligt att gästerna är medvetna om att städet finns och vill vara hjälpsamma, visst uppskattas det - men ni bor trots allt på hotell. Om ni vill göra städaren en good turn eller visa er uppskattning: lämna feedback. Lägg en tack-lapp på skrivbordet, maila i efterhand och tacka städet, eller säg till reception vid utcheckningen att ni är nöjda med städningen. Feedbacken _kommer_ fram och inte bara uppskattas utan påverkar direkt städarens jobbsituation och befordringsmöjligheter.

Detta gäller främst Sverige. Utomlands vill de ha dricks.

mvh
Jessica - haft fler jobb än Herkules

Anonym sa...

Jag orkar inte läsa igenom allt.. Men det ni säger om att städerskan skulle ha ohygeiniska händer mm stämmer ju inte! Man har utbildning och en kännedom av det. Skulle en städerska ha samma handskar i varje rum säger ni? Att ni ens har det hemma i städningen är ju vidrigt. Man har engångshandskar som man slänger efter man har använt dem och tar nya. Man vet vilken ordning man ska göra saker för att inte sprida bakterier. Skulle inte städerskan veta det skulle ni alla åka hem magsjuka och stämma hotellet. Eller vilken ordning städar ni hemma - Toaletten och sen handfatet eller?

Att folk vet så lite om städning är ju sjukt. Vågar man verkligen gå på toaletten hemma hos någon längre?

Jag tycker iaf att det är fint med vikt toalettpapper och det är inte det minsta ohygeiniskt.