måndag, februari 08, 2010

Kulturkväll

I veckan var jag, J och vår biblotekariekompis A på forum för poesi och prosa. Tillställningen gick ner på Musikens hus i Majorna och precis som väntat var det såklart en stor överrepresentation av sjalar, hennafärg, pösiga manchesterbyxor och ospec. stickat. En och annan grisskär ballongskjorta kunde också checkas av på publik-ridern. Men där var också många med något mindre kulturpatos, eller bara bättre smak.

Det vankades uppläsning. Inbjudna författare som högläser inför publik. En väldigt underskattad kulturform för när det är bra är det jävligt bra. Jävligt bra var det för övrigt när Anna Jörgensdotter läste ur sin senaste roman, "Bergets döttrar". Och när kvällens huvudnummer Sofi Oksanen läste ur sin purfärska "Utrensning".

Riktigt jävla rövdåligt var det däremot när det var dags för Per-Eric Söder att äntra scenen. Alltså jag kunde inte hålla mig för flabb. Jag var övertygad om att han bara körde ett gag. Att han bara drev lite med den fantastiskt estradpoesi-falangen och när som helst skulle avslöja sitt lilla prank. Men det kom aldrig något avslöjande. Perra var på fullaste allvar, och där i ligger troligen också förklaringen till varför estradpoesi som gengre så välkommet gått och självdött. Det går helt enkelt inte att ta på allvar. Än mindre tycka om. Det finns en enda jävel som kan hantera det och göra det bra. Bruno K. Öijer. Och hade det inte varit för att sabotörer som den där förbannade limsniffarskåningen Bob Hanson lyckats blåst liv i skiten gång på gång, genom att sprida sin könssjuka verbala säd över landets alla missförstådda mini-bobbar, och väcka deras hopp. Ja, då hade vi sluppit eländet för länge sedan.

Till slut fann jag mig och plockade oblygt fram min mobil och började filma. Samtidigt började jag fantiserade om hur kul det skulle vara att se några av mina kollegor i samma situation. De hade fanimej självantänt.

Som den medmänniska jag är vill jag även passa på att utfärda en lite VARNING! Det här är verkligen inget för känsliga hjärnor. Tittning sker på egen risk:

44 kommentarer:

Johanna sa...

Herredjävulen. Det får inte vara sant.

Erik F sa...

Det ska vara naket, intimt och avskalat. Och så slår man på reverb-knappen. #fail.

Anonym sa...

vad i helvete? jag kom bara till "rod regnkappa" sen fick jag slita till mej nagot att skammas bakom. Har han inga kompisar som kan hjalpa honom?

Anonym sa...

vad gor alla uppe sa har dags i Sverige? Jag har just smitit fran ett Superbowl party dar varden just bestamde sej for att doppa sina hemfriterade kycklingvingar i sotsur sas. satan vad ackligt.

Fredskronk sa...

Och det där var ju inte ett dugg knarkat.

Andreas sa...

Oj! Omedelbara associationer till varan-tv..

Andreas L sa...

Jag tror att Perra gjorde succé på roliga timmen i femman med sin Bruno-imitation. Att sen omsätta det i karriärval, med egenproducerat "material" var kanske inte det mest lyckade draget...

Farbror the Guru sa...

Oh, Delikat! Prettopekoral är synnerligen underhållande.

Anjo sa...

Jag ska fan lämna reklambranschen och gå över till estradpoesi. Det här var fantastiskt bra. Nästan världsbäst.

Jag, Mamman sa...

Jeeasus.
Å själv går jag runt med värstsämsta självförtroendet, tycker att allt jag gör är skit. Bevisligen inte.
Det jag verkligen frågar mig är: Vad fan lever dessa idioter av? Kulturbidrag?
Hej

Fredrik sa...

men, var han inte väldigt lik rune andreasson när han jobbar insin röst i bamse... btw, ingen komplimang i sammanhanget

Jo tjena sa...

Herregud! Den där snubben hade kanske behövt se inspelningen för att förhoppningsvis (hans ego skulle säkert ta det som en komplimang att någon filmat honom) för att se hur jävla illa det här var. Det här är inte poesi, det är ren och skär ordslakt.

Lilla räven sa...

HAHAHAHA!!! Å vad fantastiskt av dig att dela med dig av detta (I'm a tough cookie). Om det varit ironiskt hade det varit genialiskt. Daniel Boyacioglu (ja ja, jag googlade fram stavningen) är dock da bomb, om man får kalla det för estradpoesi...

Robbelibobban sa...

Framförallt undrar jag varför alla dessa sk poeter (och även författare för den delen) måste låta så förbannat tillgjorda när de läser en text.......

Anne sa...

Jag hade fan också trott att det var en parodi. Står killen verkligen där och TROR på vad han gör? Stackarn.

puttelito sa...

karn är ju en skymf för varje sinne. jag fick direkt eksem i ögon och öron när jag såg klippet och jag fruktar att det går över först när jag totalt förträngt "poetens" existens

Anonym sa...

Jag trodde faktiskt inte att det var så hemskt, jag trodde jag skulle kunna skratta. Men jag skämdes...skämdes över att han faktiskt var seriös, och att ingen sagt åt honom att lägga ner?!

slowmotion sa...

Stackarn behöver ju hjälp att dra ut huvudet ut röven!

Daniel sa...

Söt liten Idol-poetiker vetja som kanske inte riktigt vet hur det ligger till med folks omdömen

Anonym sa...

HA HA HA HA HA HA. Jag dog av skam efter fem sekunder. Återuppsod efter tio för att dö igen vid femton. Som att titta på sitt eget bajspapper. Man vet inte varför man gör det, man skäms och samtidigt njuter man lite av att det är äckligt. Det är som att se lite av dörren till döden stå på glänt. Osnyggt och snuskigt, men ändå en iten bit av oss, en liten bit av en själv och det gör så ont att det ska behöva vara så. Samtidigt vill jag vara där, vara där alldeles galen och hög på flugsvamp, brass och rohypnol och bara strutta fram till estraden och piska svinet till skum. bara gå lös på honom med naglarna som en rabiessmittad vildkatt. Riva huden från varje kvadratcentimeter av hans ovärdiga och förljugna kropp och tvinga honom att äta upp den, som en reningsritual, som botgöring.
Att han nänns vara bland människor? Han skulle dömas att bara umgås med encelliga varelser under resten av sin levnad. Han skulle kölhalas, rådbråkas och steglas, androm till varnagel. Eller så kunde någon bara be honom låta bli. Att hålla tyst. KAnske betala dubbelt gage för att han ska stanna hemma?

adde sa...

Jag häpnar!

Jonna sa...

Jag har min dotter (20 månader) i famnen. 7 sekunder in i klippet utbrast hon "Nej!" och stängde av.

Anonym sa...

Aaaahahahaha... Jag dööör! Hur kan det vara helt tyst i salongen? Jag hade fått ett bryt och legat asgarvande på golvet.

//Robban

Fifi sa...

Jag som hade trott ta Kellys var förutsägbart fick tänka om där…

Jag har väldigt svårt för estradpoesi, liksom för stå-upp. Och på något sätt tycker jag att båda flyter samman ibland.

Canana sa...

Törs inte kolla. Ska göra ett försök när jag känner mig stark.

Anonym sa...

Det hadde nog varit bättre att gå till Wästerhus och dricka 7,2 på fat, men fan vet om det inte är där han brukar sitta....

Helt plötsligt kom jag på vad uttrycket "ingen insikt, ingen utsikt" kommer ifrån.

Du har iallafall räddat mig från att gå på poesiafton mike, well done.

Johan I Majorna

Anonym sa...

Det är väl ganska kulturellt att även de helt utan mental begåvning får synas i just kulturella sammanhang? :)

Nina sa...

Hahaha! Det här var ju fantastiskt roligt!! Det konstiga är att vanligtvis kan jag inte kolla på nåt pinsamt utan att gömma mig bakom en kudde eller dylikt, men det här kunde jag titta på med vidöppna ögon och gapflabba. Fy fan vad skojigt!!! Men jag tror jag hade dött om jag varit på plats!

Nonsensakuten sa...

He he..låter exakt som Alfons Åberg på tv. "Alfons...vill inte...äta sin gröt...Alfons vill istället...leka med gröten...Russinen låtsas han är små..båtar...

Yeahns sa...

Bortsett från det där sista högdragna svamlet så är det ju ändå en rejäl kulturresa du gör där från "Mello" till poesikväll. Om det inte vore för PES skulle du la gnälla över jetlag.

Nils sa...

Åhhh jeebus.

Anna sa...

Ett ögonblick var min hjärna tvungen att uppfatta klippet som en Mammas Nya Kille-sketch. För att skona mig från sanningen.

Det är mycket roligare när det inte är på riktigt:
http://www.youtube.com/watch?v=z-REgpqSb8I&feature=related

Nina L sa...

HAHAHAH, vet inte hur många gånger jag sett klippet nu.. hahaha, SÅ bra!!!!! *fniss* Detta gjorde min kväll (natt)... TACK!! ;D

AC. sa...

Och naturligtvis: http://www.youtube.com/watch?v=S3GOwWJH3XE

k sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
k sa...

minns jag fel eller var det inte du som för hundra år sedan lade upp en facebook news feed anno 40-tal? ville visa en vän och skratta lite men jag hittar't inte. please enlighten!

Vitriol sa...

RÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖ!

Jaha, då vet man vart den stereotypen kom ifrån, tack som fan för det Per-Eric.

maisoui sa...

Om jag får se en röd regnkappa så kommer jag att ta livet av mig..

Att du stod ut?!

mikebike sa...

Haha. herregud vilket gensvar. fler än jag som får eksem på insidan av kroppen av den här typen av kultur. jag har en film till. Ska jag lägga ut den med? :)

dyslektiskairrfarder sa...

Det enda jag känner och är värdigt att tro. Då jag faktiskt inte vill tro att är slutet för mänskligheten, även om det kanske var det jag såg. Är att allt är en parodi, att efter du stängde av mobilen så gjorde han fuck-you till publiken, svepte ett glas röd tjut och lämnade scenen med ett asgarv till den förstummat chokade publiken.
Det är vad jag tänker inbilla mig i alla fall.

Åsa sa...

Nä, det enda jag kan tänka på är Bamse... Ja, eller Alfons då på sin höjd...
Alltså på riktigt... Är han allvarlig och seriös??????????
OMG.

Fisken sa...

Jag kan inte ta in detta. Jag får astma redan efter 4 sekunder av filmen.

Link sa...

Jag hoppas inte att det är för sent att lämna in bidrag till titeln "Svettigaste framträdandet". För här är vinnaren. Fadde!

http://www.youtube.com/watch?v=gagVmuW7iRM

Enjoy!

Anonym sa...

Fantastiskt bra! Så mycket en röst kan göra, imponerande.