måndag, februari 22, 2010

Kollektivtrafikshämnaren

Idag meddelade Västtrafik (de jävla asen) att resegarantin börjat gälla igen från klockan 13 idag. Lägligt, med tanke på att jag fick vänta runt 40 minuter på vagnen i morse och sedan snigelåka in på ungefär lika lång tid till. En resa som brukar ta runt tolv till femton minuter tog närmare en och en halv timma. Sånt tar ihjäl mina hjärnceller bra mycket raskare än kontaktlim i en boffapåse.

Det är fint det där. Att Västtrafik har en resegaranti som de kan göra precis som de vill med. För plötsligt kommer det snö och pajar hela deras bissniss. Inget funkar. Då är det bara att dra in den. Precis vid ett sånt tillfälle då det de kallar "resegaranti" verkligen behövs, ja då slutar den att gälla, med hänvisning till Force Majeure (omständigheter utanför deras kontroll). Lustigt med tanke på att vi är mitt i vintern och såpass högt beläget på norra halvklotet, rimligtvis borde ha snö varje år vid det här laget. Snö i februari borde fan inte klassas som en omständighet utanför deras kontroll. Isåfall kan de lika gärna häva resegarantin en regnig dag, en solig dag eller en dag med vanligt jävla grådassigt Göteborgsklimat. För väderleken är alltid utanför deras kontroll om man ska hårddra det.

Varenda år kommer det snö och varenda gång pajar deras konservburkar på räls ihop. Den här gången har snön legat ovanligt länge men ändå. Varje år får man också läsa att de ska se över sin beredskap. Ett lagom provocerande minne när man står och fryser näsan av sig i någon jävla väntkur och bara trängtar efter att få steppa in på Västtrafiks huvudkontor lagom till morgonfikat och börja gå loss. I morse kunde jag riktigt se framför mig hur jag skulle push-kicka in dörren med mina kylslagna Blundstones, så att hela rövgänget satte sitt neskaffe i vrångstrupen. Sedan skulle jag rycka fram en Hilti bultpistol med vänster hand och snabbt som satan häfta upp ledningsgruppen på väggen, i deras Dressmankläder, för att i samma rörelse forcera in kalvkorvsmörgåsen i presstalesmannens sura pajhål med en välriktad högerbackhand. Till sist skulle jag låta big boss provåka liggandes bakom trean mellan vagnhallarna med mig själv som förare och...

Sedan kom vagnjäveln.

Spontant får jag en brinnande lust att börja sätta i system att vänta i exakt 19 minuter (resegarantin börjar gälla om man blir 20 minuter försenad), sedan ringa en Hummertaxi och åka raka vägen till huvudkontoret och lämna över kvittot personligen. En skön och avstressande ritual. Jag skulle nog fan skaffa en superhjältedräkt till ändamålet. Jag skulle bli "Kollektivtrafikhämnaren - en rättvis man i en rutten värld".

24 kommentarer:

Josefine sa...

Men du, en sträcka som tar 12-15 min med spårvagn kan väl inte ta mer en halvtimme att gå?

Andreas sa...

Har du inte hört deras fantastiska förklaring på garantiupphävandet då? Det var någonting i stil med att eftersom de under rådande omständigheter inte kan garantera framkomst i tid så måste de därför upphäva resegarantin. En logisk kullerbytta så god som någon. Ungefär som att Volvo skulle skeppa bilar med fabriksfel och sedan häva garantin med hänvisning till att de inte kan garantera funktionaliteten hos felkonstruerade bilar. Eller nåt.

Petter sa...

Haha, satt just och tänkte att du vart lite tam i din pessimism den senaste tiden. Men nu är du tillbaka i högform!

Anonym sa...

Inte konstigt att det blir förseningar i vanliga fall heller med ett biljettsystem som förefaller konstruerat av en LSD påverkad NASA-tekniker med grova drag av Nummerdyslexi, schizofreni och allmänt skev verklighetsuppfattning.

Kommer du på utan månadskort så kan du ge dig fan på att du inte kunnat betala innan du är framme och då glömer du att "stämpla ut".

Snö eller inte:"Värst trafik SUGER"

Johan i Majorna

Anonym sa...

Glöm inte slängkappan till superhjälte dräkten Mike, så att du kan göra en riktigt cool sorti =))

Johan I Mjaorna

Singel i storstan sa...

Jag skulle inte bli förvånad om man en vacker dag får läsa i tidningarna om en kille nere i Göteborg som freakar ur totalt! Hahaha! Som i "Going down" (tror jag att den hette) med Michael Douglas.

Maria sa...

Maj gadd, hur svårt kan det vara att gå den sträckan till fots?

Anonym sa...

Resegarantin är underbar.


-Luca

Anonym sa...

Det verkar som om alla "glömt" var vi bor. Förr byggde man för snö, hus, tåg, bilar, bussar osv. nu är det en överaskning att det kommer vitt i mer än en vecka/år, västtrafik & sj är numera bara räknenissar utan ansvar för funktion och underhåll, sån skit kan man outsourca till lägsta pris, kunderna kan man knulla i röven för det finns få alternativ, att sen dra in en redan sugig garanti för att slippa ansvar/kostnad är bara så ynkligt. Är det nån som på allvar tror att Gbg någonsin får en fungerande kollektivtrafik? inte jag./Mvh exilväschötten

AnnaPanna sa...

UNDERBART formulerat. Bugar o bockar.Tack o tack.

En annan fin formulering hörde jag f.ö när nån intervjuade Fredde Reinfeldt om "snö kaoset" härförleden:
- ja, vintern är en av Sveriges fyra årstider...
Den var också bra.

FridaK sa...

Men nu är du väl bara löjlig? Jag bor också i Majorna och så jävla meckigt har det verkligen inte varit. Det är ju rätt stor skillnad på nederbörden i år, speciellt senaste dagarna, och vanliga göteborgsvintrar så det är väl klart att det blir problem. Att dra in resegarantin är väl lite fittigt, men inte så jävla konstigt. De kan ju faktiskt inte rå för att det snöar jävel och att jämföra det med regn eller solsken som inte över huvudtaget påverkar kollektivtrafiken känns rätt trött.
Jag älskar ditt gnäll och jag hatar Västtrafik men i det här fallet tycker jag att Västtrafik skött sig över förväntan, även om de kunde haft ännu bättre beredskap, och att du är lite löjlig. Nästa gång lär jag hålla med dig igen, speciellt om fienden är Västtrafik.

Robbelibobban sa...

Du har helt rätt Mike, Force majeure skall inte gå att använda vid ett sådant här tillfälle, vintern är ju faktiskt en återkommande händelse år efter år och därmed ingen oförutsedd sådan.

Och singel i storstan, Falling down hette den, Going down låter som någon helt annan typ av film.....=)

Anonym sa...

skillnaden på vintern i år o andra år är att det är mer snö än någon vinter de senaste 50 åren. Och det kunde väl ingen förutspå. Jag är säker på att västtrafik, sl, sj gör precis så mycket det kan för att det ska börja flyta igen. För att inte snacka om alla snöröjare som jobbat dagligen sen i november, ibland dygnet runt..

Johan sa...

Visst hade det varit skönt att lämna kvittona och resegarantipapper till grisarna på kontoret in person, men nej du, så enkelt är det inte.

Du kan inte ens lämna in dylika papper på ett utav deras "servicekontor", Tidpunkten (hur ironiskt är det namnet kan man fråga sig).

Pappersarbetet måste nämligen postas och naturligtvis även frankeras med porto betalt av dina egna surt förvärvade lönepengar.

Lätt, fast svårt - Västtrafik.

Daniel sa...

Go for it!

ut och skäll på dem!

Skrika för alla oss!

Kan bjuda dej på en påse snask för besväret

http://catiiis.blogg.se sa...

Ja det är underbart med kolektivtrafik..

Who sa...

Förstår ju såklart att du tycker det är kul att gnälla och du gör det bra - inget om det.
Vill ändå trots detta säga

- Men för fan ta en promenad istället för att stå o gnälla! Hur svårt kan det vara? Jo, du får förvisso byta ut sneakersskorna till något mer lämpat för vinterpromenader.

Att promenera i rasktakt är det som bränner mest fett!

Who

Jonna sa...

Hur långt kommer man med Hummertaxi för 300 spänn? Mer än så betalar de nämligen inte ut vid de tillfällen då resegarantin faktiskt gäller.

Anonym sa...

Synd att man inte får ersättningen i cash, då hade dom kunnat leverera hit den i en silverportfölj vid det här laget och så hade jag kunnat köpa en hummer för pengarna.

rasha sa...

nä vad grymt :)

Sara Terese sa...

*hahahaha*

Jo tjena sa...

SL är lika jävliga dom. Deras resegaranti gäller inte vid plötsliga oväder, andra plötsliga händelser, inte heller vid vagnfel, spårfel eller växelfel eller vid planerade avbrott. Jag undrar snarare när fan den där resegarantin egentligen gäller.

Tessan sa...

Haha. Gapflabbade av det här. Tack så mycket. Precis vad jag behövde.

Anonym sa...

Västtrafik låg bakom ca 60% av beslutet att lämna Göteborg. Resten delas lika mellan värdelös arbetsmarknad, NewSec och psycho-stalker-granne.

På Hisingen kallade vi femman för "Sven Dufva" för den släppte ingen jävel över bron.

mvh
Jessica - ex-Göteborgare.