måndag, augusti 24, 2009

Så ska de tas

Man kan säga att jag har kommit på knepet.

Tidigare ikväll ringde det telefonförsäljare hit två gånger. De ringde från tidningen Laga lätt och ville prata med J. Första gången ljög jag och sa med min vänaste stämma att hon inte var hemma. Killen på andra sidan bad att få återkomma.

En halvtimma senare ringde en annan kille från samma ställe. Han bad att få prata med J, varpå jag snabbt replikerade att det var J han talade med. Jag lovar, det hjärnstillestånd som uppstod på andra sidan luren det är nästan värt pengar att få uppleva. Han stakade och svamlade något frågade för säkerhets skull om att han hört rätt.

– Ursäkta mig sa du att det är du som är J?
– Ja, precis.
– Ehh... Ok... Men då tackar jag för att du tog dig tid, tack tack, hej då.
– Det var så lite så, njöt jag fram.


Så otroligt enkelt och smärtfritt. Inget jidder, inget tjafs. Snudd på strömlinjeformat. Jag hoppas och tror att de i sina telefonväxelsystem har en så kallad "varning-för-idiot-ruta" de kan kryssa i för att markera att det numret är det minsann inte lönt att ringa igen, för där bor det en dåre.

37 kommentarer:

Anna sa...

Jag brukar säga -Nej tack jag är inte intresserad, innan de ens hunnit presentera vad de ringer ifrån.
- Men du vet ju inte vad du tackar nej till!
- Nä men detta är nog ett erbjudande jag inte behöver. Efter det är det som om de tappar livsgnistan och nästan lägger på självmant. Efter år med denna taktik tror jag att jag är på någon svart lista för de ringer inte längre.

jonna sa...

den rutan finns. nästan. det finns iallafall ett fält där man kan fylla i sånt som kan vara bra att veta för nästa person som ringer upp samma nummer. fråga mig inte varför jag vet det här.

Tesa sa...

Hahaha, den var ju suverän!

Anonym sa...

Lagom när man (jag) lyckat få dessa försäljare att inte ringa på hemnr, vad händer? Jo, de kluriga "typerna" ringer på mobilnr istället!!!! Senaste försöket resulterade i att jag artigt sa NEJ TACK och samtidigt berömde dem för deras "uppfinningsrikedom" och att jag även fortsättningsvis är totalt ointresserad av erbjudande från företaget. Försäljaren som ringde frågade då om h*n kunde registrera mig som avliden... vilket jag sa helt OK om du inte har något bättre alternativ - och tänka sig det fanns det! SENIL!!! Det blev mitt val. Nu är det bara att vänta och se om det fungerade... annars använder jag/vi ditt lysande knep! TACK!

Lo. sa...

Det kallas Bortfall. :)

Joline sa...

Apropå dårar. Right up your alley:

http://svtplay.se/v/1663295/rapport/har_tar__gunther__vm-guld_i_spandexbyxor

f i f f i. sa...

Hahahaha! Klockrent!
Ska be T svara "Fiffi" nästa gång ett skyddat nummer ringer, med Sveriges jävla basröst.

Lägger dom inte på då, ja då ringer dom från Transornas veckotidning.

Fisken sa...

Är jag på humör brukar jag säga: "Du jag kommer inte att köpa. Antingen försöker du att övertyga mig i 3 minuter helt förgäves eller så hinner du med att ringa några samtal till som kanske genererar i pengar."
9 av 10 tackar och lägger på. Den tionde lägger bara på.
(Jag har även några RIKTIGT elaka jag kör med men de tar vi en annan gång.)

mikebike sa...

Anna: tro mig jag har provat det. men jag blir själv så trött av att upprepa det mantrat.

Jonna: fan. jag visste det.

anonym: hahaha senil. fan jag ska fråga det direkt nästa gång.

Lo: kan det vara så att du jobbar eller har jobbat i "branschen"?

Joline: haha ja fan jag vill åka och titta på det spektaklet nästa år. alltid i finland.av en anledning skulle jag tro.

Fiffi: haha ja prova. det var jätteskönt :)

Abbes pappa sa...

Hahaha, underbart! Jag brukar också hålla väldigt kort koppel på de jävlarna, men den här var ny. Ska kommas ihåg.

egarcia sa...

Men va obehagligt att bli reggad som avliden eller senil, att det ska gå så långt innan man slipper dom är ju helt sjukt! Själv har jag hemligt nummer och lever lyckligt ovetande om telefonförsäljare!

SolSara sa...

Jag arbetar (tyvärr) som telefonförsäljare och har hört en hel del när folk inte vill ha det jag erbjuder dem. Ibland är det ganska kul men när det går in på personangrepp så...

egarcia: Jag har ringt till ett antal personer som förvånat undrat hur jag kunnat nå dem eftersom de haft hemligt nummer. Vet inte riktigt hur det fungerar med hemligt nummer men tror att Telia kan lämna ut dem till telefonförsäljare trots det :/

Jo tjena sa...

jag och mamma brukade alltid köra en grej när telefonförsäljare ringde. jag började vråla och skrika i bakgrunden att jag satt fast så fort vi förstod att det var en försäljare. Det funkade skitbra. Sen upptäckte vi underbara Nix eller vad det hette.

30+ sa...

Samma som Abbes pappa sa.

Anonym sa...

Säg att du inte har tid, be att få deras hemnummer och säg att du ringer upp dom kl 06.30 på Söndag morgon, en försäljare sa -Men då jobbar ju inte jag. NÄ, men då kanske du förstår hur det känns när du ringer till mig på min fritid.

Han la på, =)))

Man får ha väldigt mycket fritid om skall gå in i en längre diskution med dom, men ibland känner man bara att känns helt rätt att "dissa" lite. ;-))

Johan I Majorna

mikebike sa...

abbes pappa: haha ja jag kände mig rätt nöjd efteråt. ingen irritation, ingen dåig stämning. Bara fridens. Rekommenderas starkt.

Egarcia: ja hemligt kanske är grejen. men jag klarar mig rätt bra ändå.

solsara: nä personangrepp är ju inte så kul. Jag vet ju att det sitter en person på andra sidan som gärna vill sälja för att få en bra lön. samma som alla andra, men ändå inte.

Jo tjena: haha ja men det finns ju en massa metoder. men denna var synnerligen enkel och smärtfri för oss båda :)

30+: hehe!

johan i majorna: ja men det är det där med omständlighet. den här är hon en vinnare. snabb, enkel och smärtfri som sagt :)

Anonym sa...

Okej Chalmerister var inte så illa. Jag hade glömt telefonförsäljarna.

-Luca

adde sa...

Ha ha ha!! Ja, den är ju sååå smart! Hemma hos mig är det alltid min fru de frågar efter, så jag har alla möjligheter. Det skulle vara så roligt ifall de ifrågasätter det och man får ta den diskussionen också.

Hälsporren sa...

Men... Vicken jävla konstig reaktion från tfnförsäljaren! Vet ej om jag vill klassa det som homofobi eller icke-feminism eller var jag ska sortera in detta i för fack... Herregud. Så Laga Lätt kan alltså endast säljas till personer med kvinnonamn och med kvinnoröst. Pinsamt. Men bra för dig, mikebike.

ling0n sa...

Jag tycker det är väldigt olyckligt att folk som blir uppringda anser sig "ha rätt" att vara otrevliga bara för att någon ringer på deras privata telefon. Och jag förstår absolut att det är irriterande med alla telefonförsäljare som ringer. Men! Kom nu ihåg, att de som ringer inte är de som ringer som är de onda (det är de som skapat företagen som är det). De är de hårt åtsatta arbetarna som sitter längst ner i kedjan, oftast ofrivilligt! (hur många tvingas inte ta säljarjobb pga AF, och slutar två veckor senare för att de bryter ihop?)...

Jag jobbar som telefonintervjuare och råkar ofta ut för liknande scenarion där folk tycker de ha rätt att ta ut sin ilska på mig bara för att de inte kan se mitt ansikte, för "Du är ju på ditt jobb, då får du ta sånt, annars får du byta jobb" (för det är så lätt också...)... Vi ringer med ett automatiserat datasystem och vi bestämmer alltså inte själva vem vi ska ringa upp, eller när, eller någonting. Och vi är inte ute efter att personligen _jävlas_ med någon.

Bara genom att säga nej tack, och låta oss säga hejdå, och helt enkelt vara lite medmänsklig så kan ni rädda en hel kväll för oss! Tänk på det nästa gång någon ringer!

Robert German sa...

Hur svarar du i telefon, Mike? De flesta brukar ju svara med förnamn och då blir ju din idé lite haltande. Svarar du på pensionärsvis med telefonnumret eller på pundarvis med ett härligt "Ah, hallå!"?

Wolfe sa...

Bra taktik Mike! Har jobbat som telefonintervjuare och den där har jag aldrig hört!

Och alla ni som klagar så upprört på telefonförsäljare och blir röda i ansiktet när dom ringer.. registrera er i NIX-registret så slipper ni skiten, ska det vara så svårt? Det är gratis. Jag reggade mig för flera år sedan och sedan dess har inte en enda försäljare ringt.
(marknadsundersökningar slipper igenom NIX-registret dock, men såna är jag gärna med i, samt företag man har kontrat med, tex ens telefonleverantör, dagstidning osv)

http://www.nix.nu

Dab sa...

Här har ni en länk till motmanus mot alla härliga telesäljare!

http://www.xs4all.nl/~egbg/motmanuskript.html

Anonym sa...

alltid roande o följa din blogg.

här är en skön prank call till en telemarketer

http://www.youtube.com/watch?v=J5z4Vs26-TI

/Ks

Anonym sa...

http://www.youtube.com/watch?v=hllDWSbuDsQ

Jag, Mamman sa...

Du borde samla alla dina smarta tips o trix i en bibel: för oss svagsinta o lättöverkörda - vi som ständigt fortsätter i vår enfald att tror att ingen ljuger för att sälja! Vi som dessutom kryper runt i fönsterbänkshöjd för att undvika att bli sedda av tioåriga jultidningsförsäljare...
Vi som saknar orden...
=)

Robbelibobban sa...

För ett litet tag sedan ringde det en försäljare till min frus jobbmobil....Och sökte mig! då kan man ju undra lite vad som står på.

Marie sa...

Jag säger som "lingon" i en annan kommentar här. All heder åt dessa människor, de försöker ju trots allt bara utföra sitt jobb. Oturligt nog just ett sådant som irriterar många. Men de jobbar i alla fall och väljer inte bara att ligga hemma på soffan och lyfta bidrag som många andra skulle gjort.

PGW sa...

Jag skulle dock vara tacksam om de ville acceptera "nej" när jag artigt sagt nej tre gånger.

Tragiskt nog gunkar inte NIX på företagsabonnemang. Suck.

mikebike sa...

hälsporren: nu tror jag iofs inte att de ringer ett nummer på måfå och bara vill prata med någon, vem som helst. De har ju sina listor och denna listan var J med på (troligen för att hon en gång prenumererat). Jag är nog med på ett hundratal andra listor :)

lingon: ja det är ju trist såklart. När jag började tänka över saken för ett tag sedan insåg jag att de som sitter där och ringer inte gör det för att det är deras hobby. MEN jag anser dock att jag har rätt att svara i telefon precis hur jag vill. jag kan ju inte gärna tillgodose allas bästa i varenda liten grej jag tar mig för. OCH dessutom tycker jag att det varken var otrevligt eller taskigt på något sätt att säga att jag var J.

robert german: i vanliga fall brukar jag inte svara just "ah, hallå" men när jag ser den där början med 046... i nummerpresentatören så tycker jag att det känns bra.

Wolfe: är med. konstigt.

PGW: ahh låter som du pratat med comhem.

Anonym sa...

Nixregsiter för företag?

jag har givetvis registrerat mig i nixregistret hemma men på jobbet verkar man inte bli av med dem.

Hur blir man av med skiten?

-Luca

ling0n sa...

- Nej jag tycker inte heller att det var så farligt att säga att du var J, du hamnade nog som sagt bara under "Oseriös person"-knappen och kanske blev du t o m en diskussion i matrummet efteråt. ;)

Men i övrigt så tycker jag iaf att man inte behöver vara så otrevlig man kan bara för att det är i en telefon och inte mellan fyra ögon, utan helt enkelt säga nej tack och låta personen som ringt säga hejdå också utan att få ett klick i örat... Man sitter som sagt inte där på sin fritid för att det är sååå himla kul att störa andra människor som bara vill vara dryga mot en...

Jag blir faktiskt ledsen när jag ser hur folk lägger upp hela strategier för hur de ska kunna driva med någon ny telefonförsäljare och kallar dem "jävlar" och sånt. Då har man inte insett att det sitter en människa i andra änden.

Och om de inte tar ett nej på en gång... Vet du varför? För att deras chefer sagt åt dem. Tvingar dem. Vi får inte ha för många "vägringar" på en intervju, då åker man ut till slut. Vi måste fortsätta att truga. Trist, men så är det. De flesta VILL ju ta ett nej och låta personen lägga på. Och ibland blir det så olyckligt att numret kommer en gång till fast någon redan tackat nej, och gissa vem som får skit för det? Personen som ringer såklart... Som inte har något med numren att göra...

Förlåt för mitt ordbajsande... Ville bara visa världen från andra sidan luren, kanske någon får upp ögonen iaf...

Anonym sa...

En av dessa gudebenåade sociala genier ringde nyss.

Jag:"Vi köper inte varor och tjänster per telefon"

Paria: "Vi erbjuder er ett kostnadfritt möte..."

Jag" Det betraktar vi som en tjänst vi aldrig köper per telefon. Om vi kan debitera er timarvode kommer jag gärna på möte dock(ironi, min anmärkning)"

Paria: "Vi kan komma och besöka er"

Jag: CENSURERAT

-Luca

Daniel sa...

Men det där e ju FÖROLÄMPNING för oss gay å transpersoner.

Killen borde ju stämmas för Bloggfrosseri-transeri-diskriminering.

Jigsaw sa...

Hahaha! Fan vad bra gjort! Det måste jag prova nån gång om jag får möjligheten.

Felicitas sa...

Hahaha! Klockrent!

I mitt fall brukar sambon sköta det fint åt mig också...

http://felicitass.blogspot.com/2009/08/ett-helt-vanligt-jobbsamtal.html

(Jag heter för övrigt Jane - värt att veta om du läser inlägget ovan.)

Anonym sa...

Hihihi, bra där!
En gång när en telefonförsäljare ringde och försökte pracka på mig strumpor, lät det så här.
-Du får köpa tre par för endast 49kr och fraktfritt är det också!
-Nej tack jag är inte intresserad, sa jag med vänlig stämma.
-Jo, men strumpor behöver alla säger försäljaren.
-Nej inte alla sa jag då.
-Jodå sa försäljaren och stod på sig.
-Nej inte jag, för jag har inga fötter svarade jag då.
Varpå försäljaren blev stum, stammade något osamanhängande och lade på.
Det funkade också bra :D
/Mia