fredag, augusti 21, 2009

Munkfors

Tidningen Fokus har sammanställt en lista över Sveriges 290 kommuner. Bäst till sämst, baserat på ekonomi, arbetslöshet, trygghet, vård, skola, krim unt so weiter. Sämst var Munkfors. Fy fan vad lesset. Klassiskt baltikumdepp. Plats 289 är ju ingen ting i jämförelse. Det är tusen gånger bättre är den sista skamplatsen.

Jag var självklart tvungen att spana in hur Göteborg står sig i listan. Plats 212. Vilken kalldusch. Men det är såklart helt och hållet Hisingens fel. Hisingen är som ett gigantiskt utvecklingsland med all dess problematik, mixat med samma utbrända och postapokalyptiska grace som miljöerna och människorna besitter i Mad Max-filmerna. Fast koncentrerat på en väldigt liten yta. Hisingen är utom allt hopp. De borde bli utvisade ut Göteborgs kommun per omgående. De och Surte och hela vägen upp till Lilla Edet borde buntas ihop och bilda ett enda stort ofruktbarhetscentrum. Då skulle de kunna ansöka om u-landshjälp. Tv4 hade kunnat hålla i biståndsgalor och Bengt "Bassman" Magnusson, Steffo och Agneta sjödin hade kunnat göra reportage på plats. Tillsammans hade vi kunnat rädda hela rövgänget. Inklusive Munkfors.

Förövrigt så är kommunlistning ganska ointressant eftersom alla kommuner får dras med sin crap. Om man istället skulle lista bästa platsen att bo på (helt oberoende av statistik och bara på feeling) hade Majorna dominerat hårt. Det vet alla. Alla.

38 kommentarer:

Anonym sa...

Kan ju inte ens finnas ett jämförbart exempel med Majorna. 414 Rules =))

Möjligtvis kan reservatet runt Swedish Match få dispans och tillhöra Göteborg, skulle bli riktigt jobbigt utan snus annars ;-))

Johan I Majorna

Mr Elway sa...

*Host*

Nu ligger ju Swedish Match-fabriken på göteborgssidan och inte Hising-Island...

Rasmus sa...

Hmm, vilket ypperligt aktuellt inlägg för mitt vidbekommande just med tanke på det faktum att jag är uppväxt i Munkfors men numera sedan blotta 2 veckor bor i Kungsladugård. (Det kan man väl räkna in i Majorna om man är lite generös?)

Fortsättningsvis kan jag även avslöja att jag innan min flytt spenderade 4 år på det lilla etniska smörgåsbordet till ö du kallar Hisingen.

Jag är beredd att bekräfta hela din analys och jag betvivlar att det finns någon som följer din blogg som kan utmana min kompetens i just detta område.

Munkfors med sina knappa 6000 invånare, varav över hälften uppfyllt pensionsålder, är inte bara sveriges rullatortätaste ort utan även den i särklass mest deprimerande.

När jag gisck i åttan minns jag hur hela kommunens invånare marcherade från "centrum" (d.v.s. gamla Domus) till älven med kommunalråd Ulrik Andersson i täten. Det var utropat att vi som kommun idag skulle göra upp med vår taskiga självbild samt jantekomplex, alla barn var lediga från skolan, arbetsplatser stängde tidigt - kort sagt, folk slöt verkligen upp.

Kommunalrådet bar på en mansize-docka som eleverna på Forsnässkolan tillverkat i slöjden, på bröstet var det häftat ett plakat där det stod "JANTE". Denna docka skulle då bli en symbol för hela den kommunala depressionen i allmänhet samt själva jante-lagen i synnerhet.

Väl framme vid älven höll Ulrik Andersson är alldeles särskilt febrigt brandtal tillsynes influerat av både Dr. King såväl som J.F.K. Som ett vibrerande klimax nådde han slutligen den sista delen av sitt tal varvid han demonstrativt höjer dockan mot skyn och med uppenbar vrede kastar dockhelvetet i vattnet där den går en säker död till mötes.

Nåväl, så långt allt gott, visst. De riktiga problemen för kommunfullmäktiga, den stora skitstormen eller själva förtroendekrisen om du så vill, började först några dygn senare. Det var först då som en bonde några km ner efter älven uppmärksammar något som verkar likna en kropp i vattnet. Den rådiga bonden tillkallar polis som "snabbt" (d.v.s. mellan 5-9 timmar) är på platsen. Polisen konstaterar i princip genast att det rör sig om jante-lags-dockan och forslar upp densamma till den nedlagda polisstationen bredvid systemet i Munkfors. Där finns numer, sedan några år tillbaka, dockan till allmän beskådning då stationen är obemannad och ingen finns i närheten som kan göra något med dockan.

Detta är blott en av de många historier som jag kan återge om den kommun som aldrig, och då menar jag A-L-D-R-I-G, lyckats med något den antagit sig att göra.

Gud vad skönt att skriva av sig lite.

Anonym sa...

Ja, fan nu när man tänker efter..... Tack Mr Elway. (Brukar inte komma utanför Majorna så ofta) ;-) Då är ju saken klar, jämna skiten med marken och gör en stor fotbollsplan av Hisingen =)

Johan I Majorna

Anonym sa...

Ang Swm bör det rätta vara= Fabriken ligger i Kungälv och distr. centralen på Hisingen. Men nog om det jag förstår inte vad alla har för agg mot vår ö. den som är så..... helvets djävlar e det min bil som brinn

Anonym sa...

Hur många kommuner har Värmland?

-Luca

Go gôbbe från Götet sa...

"bilda ett enda stort ofruktbarhetscentrum"

5 poäng av 5 möjliga på den!

"Majorna dominerat hårt. Det vet alla. Alla"

Formuleringen som sådan får 6 (!) poäng av 5 möjliga.

För övrigt gillar jag din avslutning kring kommunlistning som företeelse. Fullständigt solklart - alla dras med sin crap.

Ha en riktigt najs weekend!

Mike is back after the summer vacation - hoahh! Keep it up!

mikebike sa...

Johan och Elway: skönt att ni fick rett ut det till slut :)

Rasmus: Underbar kommentar. Älskar sådana vittnesmål. Grattis till Kungsladugård. Ja, det är ju en del av majorna. Precis som Stigberget, Gråberget, Jaegerdorf, Klippan och Sanna.

Luca: vad är du ute efter :) jag vill minnas att du bär på ett brinnande värmlandsförakt.

go göbbe: haha tack hörru.

SE sa...

Länk?

mikebike sa...

se: Länk??

Martin sa...

En så länge har inte min bil börjat brinna (äger i och för sig , inte någon heller)
bott på tre platser på Hisingen, inte dom värre platserna som ni refererar till när ni pratar Hisingen, trivs faktisk väldigt bra, mycket värre när jag bodde i Kortedala, Belleuve, Borås, Bålsta (inte götet Borås, Bålsta jag vet)
Känner mig även fasen så mycket mer osäker om man vandrar igenom stan på natten (läs på väg till taxin) vilket jag gjort en massa som nattjobbare.

För övrigt så tycker jag Erkisberg är underbart att gå längs vattnet.

Men ja jag förstår vad ni åsyftar på, känns inte som det är Sverige man läser om i tidningen längre. Som jag alltid sagt vi är ett mini Amerika bara 10-15 år efter på allt, även det dåliga verkar det som!

Det här lär väll vara lika som att försöka släcka cigarren i napalm, det kommer flamma upp.
Men då blir det ju lite diskussion i alla fall ;)

Anonym sa...

Men vaffan. Kvillestaden med omnejd är ju benämnt som Göteborgs söder. Hur mysigt som helst och ligger inte så off som Majorna.

Ebichu sa...

Sluta nu! Jag tänker fortfarande med nostalgi på mina år på Jägaregatan. (Dvd, omårdet med landshövdingshus mellan älven och Backaplan).

Resten av Hisingen kan vi väl ge till Kina, de kanske behöver lite mer mark?

Ebichu sa...

Dvs, jag och ulsak har rätt. Kvillestan är (eller var iaf) teh shit.

SE sa...

Mike: ja, finns det en digital version av listan?

Anonym sa...

Mike:
Från Munkfors kommuns hemsida
"Munkfors- i hjärtat av Värmland"

-Luca

Jenny sa...

Korrekt. Jag vill aldrig flytta.

Carlo sa...

Även jag uppväxt i Munkfors och har en ganska fin bild av en kommun som iofs för en tynande tillvaro men det gör väl 90% av kommunerna i landet mellanmjölk....
Tror inte det är ledsnare här än i Ludvika, Höör eller annan valfri håla, dock är det lite kul att berätta vart man kommer från när vi nu "vunnit" tre år i rad. Då är väl vandringspriset hemma??

Sen så är det endast 4000 pers i kommunen och inte 6000 som "Experten" skrev...

Anonym sa...

Död man funnen i Majorna. (i tidningarna idag)

adde sa...

Är inte inavel ett av de stora problemen i Majorna? Jag har för mig att det första den lokala stadsdelsförvaltningen gjorde var att förbjuda släktträffar eftersom ingen lokal rymde alla. På senare år har förbudet justerats något, eftersom någon hittade en gigantisk arena i Brasilien som tar strax över 120000 pers.

Sassy sa...

*Applåd* Jag har då aldrig läst en sådan bra beskrivning av Hisingen!

Fredrik Ericsson sa...

Tycker mest synd om Filipstad som kom på 289:e plats på listan. De kan ju för i h-e inte ens vara bäst på att vara totalt kass!

Johan sa...

Bli fadder för ett Hisings-barn - skicka ditt stöd till Radiohjälpen.

Hälsporren sa...

Åh, SÅ'N bistånds-TV-gala skulle jag faktiskt kunna tänka mig se!!!! :-)

Anna sa...

Åh Mike du gör mig lite ledsen i ögat. Jag som förlikat mig med att lämna Majorna för jobb i valfri pyttekommun. Du säger som det är och det gör så ont.

Anonym sa...

kasta ej skit i ett fläktrum.

http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=113&a=512832

Artistic sa...

MIKE: JAG KÖPTE EN FLURRY I GÅR! OFLURRAD! I PARTILLE, BLEV SÅ JÄVLA SNE. DET VAR MIN FÖRSTA I LIVET OCH JAG FÅR DEN INTE FLURRAD. HJÄLP?

Anonym sa...

Jag är så trött på Majorna. Varför är folk som bor i detta svenska kulturvänsterreservat så jävla självgoda? Jag misstänker att de känner att det fortfarande är lite edge och arbetarhårt att bo där. Sunkigare skitdel av stan får man nog åka ut till förorterna för att hitta. Landshövdingehus går ju fan inte att bo i. Byggda för att hysa 10 arbetare i en etta utan toalett. Papperstunna väggar. Rutten trälukt i svalen. Det finns inget kul i Majorna, Götas slutade vara ett trevligt ställe för över sådär tio år sedan, utöver det finns tre alkiskvarterskrogar också. Vill man inte hänga där så sätter man sig på spårvagnen och åker en timme för att komma till de mer centrala delarna av stan? Fy fan!

mikebike sa...

Sassy: haha tack! läs mer på: http://bloggfrossa.blogspot.com/search?q=historier+fr%C3%A5n+hisingen

:)

Artistic: Å fy fan. vilket elände. Jag ska ta upp det med dem. lovar. måste ändå rapportera McD i Näset. De använder sin flurrmaskin till att stasha lock och bägare.

Anonym: Hahaha... åhh vad roligt du är. hahaha... ja du. fan jag är så trött på de sjukt insnöade kulturhippiesvinen i majorna ska du veta.

Bettan sa...

Munkfors är faktiskt det mest deprimerande samhälle jag varit i, torget är en liten plätt omringat av 70-tals-arkitektur med några A-lagare på parksoffan, thai-hak/nattklubb med sunkig heltäckningsmatta.Sedan är det liksom inte så mycket mer i Munkfors förrutom Ica, bensinmack och systembolag.Som tur är har de ju den underbara Lerin-utställningen.

Vic sa...

Är du medveten om att Hisingen är Sveriges fjärde största ö och ett väldigt stort område för att generalisera?? Jag antar att du syftar på de mer centrala delarna som Backaplan, Kvillebäcken, Lundby, Länsmansgården, Biskopsgården och framförallt Backa efter de senaste dagarnas händelser där. Eller syftar du på Björlanda, Lilleby, Hjuvik, Torslanda, Gerrebacka??
/Vic

mikebike sa...

Vic: Jag är medveten. De sistnämnda delarna är ju lite av industrimellanchefsriviera. Oavsett är Hisingen 95% sunk.

Blue sa...

Bästa idén hittills. Vi snofsiga "Toschlandabor" ville ju så gärna bli en alldeles egen kommun men resten av Götet röstade ju emot eftersom kommunkassan skulle bli så skral utan vårt bidrag till det kommunist-kapitalistiska Majorna.

Låtom oss sluta bygga broar och istället riva dom och sänka Tingstadstunneln när vi ändå är i farten. Vem behöver fastland när vi kan handla på Dressman Backaplan?

Ny folkomröstning med dig i bräschen Mike? Jag lååååååvar att rösta ut Hisingen ur Göteborg...låvar!

;o)

mikebike sa...

blue: haha... så jävla mycket cash sitter ni inte på i torslanda hörru :)

Blue sa...

Betydligt mer än Majorna i alla fall...ge oss Hisingen tillbaka ;o)

Anonym sa...

Mike har bara varit på Backaplan och vet inte ett skit om övriga Hisingen!

Anonym sa...

Uppväxt i majorna/ masthugget har bott 20 år där och 20 år nu på Hisingen och just i Backa..

Stortrivs arbetar på en av de stora skolorna i Backa och är pedagog. Problem finns överallt.
När jag växte upp i Majorma kunde man köpa knark överallt och många var höga dagarna igenom. Det var den tidens problem, nu har vi andra men det är vi vuxna som måste ta hänsyn. Samt att politikerna måste ta sitt.

Anonym sa...

楓采,荷蘭村,亞士頓,湖水岸,水月雅緻,風緻主題,城市水棧,麗緹,簡愛,沐蘭,悅豪,高登,四季,愛莉園,微風,楓采,紅樓,麗景,七星,歐悅,楓采,桂冠,震點樂,歐悅,微風,沐夏,遊桐花,101,真善美,長青,港賓,甜蜜蜜,百老匯,箱根,碧雲天,采舍,涵碧園,愛情海,楓林,悅萊,花園,喜來登,春風,楓采時尚,麗緹,谷關明,圓緣,夢田,亞曼尼,花鄉,璽朵,允頌,春風,河堤,綠驛,御宿,激點,布拉格,青森,凱撒,柏克,國妃鷹堡,長興,花嫁情境,威尼斯,峇里島,日光花園,四季,春天,伊甸風情