tisdag, augusti 04, 2009

Fitness ska det va

Förra veckan såg jag en fantiastisk bild som jag förbannar mig själv att jag inte hann fotografera. Det hade kanske blivit "årets bild" annars. Eller också inte.

Vi kom åkande in i Helsingborg, hamnade vid ett rödljus och blev stående. På höger sida kom ett äldre par (närmare 70) gående. De var ute och tränade tillsammans. Det var verkligen fint att se. Först kom kvinnan, en barsk och klotrund sak med rödfärgat hår och en aggressiv make up. Hon släpade sig framåt i vita träningskläder, fotriktiga skor och ett par självlysande (så att ingen skulle missa att det var seriös träning som pågick) stavar i händerna.

Efter henne kom hennes man, i beige gubbjacka, keps och Siewert Öholm-skägg. Han gick lydigt bakom med en cigg i höger hand och en dramaten i vänster. Njutrökte och såg gemytlig ut. Han påminde mycket om lilla Fridolf. Det var fantastiskt att se. Han stöttade sin fru i sin träning trots att han troligen insett att det inte är någon större idé med sådana projekt vid den åldern. Förr brukade gamlingarna skita i allt och bara njuta de sista åren. Nu är det fitness som gäller. Först ut och träna. Sedan elvakaffe och mandelkubb.Sedan såg jag i en skobutik en så kallad "RYN Walking Shoe". Det ser ungefär ut som en missbildad löparsko. Sulan är 5cm tjock och rund i formen. De ska tydligen vara jättebra för de är nämligen framtagna med inspiration från "masaifolkets gångstil". Ja, för de där "negrerna" är ju ena jävlar på att promenixa så de borde ju veta.

Bättre balans, hållning och förbränning är bara några fördelar man får på köpet med RYN-teknologin. Att det ser helt fleppt ut låtsas ingen om. Precis som det var med masspsykosen kring stavarna när de kom. Det är ju helt vansinnigt men i träningens namn är allt tillåtet. Feta människor kan man lura i vad som helst, verkar måttot lyda inom fitnessindustrin. Skor inspirerade av masaifolkets gångstil... hallå? Vart fan går gränsen för idioti undrar jag. Dessutom finns de nu även i en bekväm och somrig sandalmodell. Häftigt. Då vågar jag gissa att horder av svennebananmänniskor snart kommer komplettera sina crocsuppsättningar med rundsulade dojor och börja stappla omkring som fyllon. Både till fest och vardags.

23 kommentarer:

Jag, Lobelia sa...

Himmel...Mig veterligen så är det ett försvinnande antal Masaier som använder skor överhuvudtaget, och om de gör det så inte 17 ser de ut på det viset. Vad har hänt? När gick vi från att bli självständiga tänkande människor till att bli lallande lättmanipulerade idioter?

Daniel sa...

Som man rest i de flesta länder. Men Swedens utseendefixering la trendfashion är ta mej tusan den värsta i hela Europa.

Besökte härom veckan Sweden och Danmark. Solbrända snubbar med vältränade kroppar var normen. Med trendiga kläder. Och så drar man till Danmark där man ser alternativa stilar la billig hippi trash style. Å där trivdes man som fisken i vattnet.

Så ja, förstås ska dessa nya fitness skor göra succé i Europas mini-Usa.

tiggerrr sa...

grejen med de där skorna är ju, om jag inte minns fel, att man ska bli lite obalanserad precis som om man går barfota...som jag antar att masajerna gör. för då ska man träna upp kroppen bättre än om man stöttar den med vanliga skor. sägs det.

tydligen håller dessutom nike på att utveckla en sko som i princip ser ut som en sån där skaftlös strumpa...med tår (läs: ser helt jäkla ultramongo ut). allt för att man ska kunna springa "så barfota som möjligt" (eftersom det är sååå mycket bättre för kroppen) utan att göra illa fötterna på stenar och sånt.

båda två verkar som puckoidéer enligt mig. men det är klart, om man tycker det är kul att se ut som en idiot, så visst...

Anonym sa...

Jo, de där skorna är av ondo. Min storasyster kom förbi mig en dag. Hon hade varit på stan ock köpt dessa skor. Jag tyckte de såg lustiga ut och läste pamfletten som följde med kartongen. Som reklamare som man är så började jag skratta och kommentera den fåniga skiften för mig själv.
Jag fick avbryta mig då jag helt plötslig kände att jag var omgiven av finsk stämning. Jag tittade upp och såg min systers mulna uppsyn och hör henne sakta säga, "De kostade 2500 kronor!". Sedan har vi inte hörts.

Än en gång segrar den outbildade reklmarlillebrodern över den högutbildade storasystern. Muhahaha...

PS - Mongon behöver inte vara fula. Jag tycker de är söta.

robrunsthlm sa...

"Ser fleppo ut"!? Då har du antagligen hittills varit förskonad från dessa skönheter: http://www.vibramfivefingers.com/

Johnny sa...

Har du inte sett några promenadkompisar? Såna som man växeldrar med på trottoaren...:-)

adde sa...

Du har då alltid ett finger upp i rumpan på trendsettarna! Det är hit jag går för att läsa om det senaste.

Extra kul att dom kan ta 2500:- för dom, om man får tro reklamlillebrorsans högutbildade och kanske välavlönade storasyrra. Fast det lät ju inte som att hennes tonfall bar spår av stolthet.

Mog sa...

Hmmm... Absolut inget fel med gångstavar! Problemet är att INGEN verkar fatta vilken teknik man ska använda. Jag lovar att högst en på tvåhundra stavgångare man ser, gör rätt. De går liksom bara och "sprätter" med stavarna! Rätt använda ger de en fantastisk motionsupplevelse som är utmärkt som komplement för annat idrottsutövande.
Tricket är att verkligen stödja på stavarna och fullfölja varje isättning - det ska kännas som om man är en speedad kamel i öknen om man överdriver rörelserna något.
De flesta gör bara en snabb isättning med dubbel eller fyrdubbel frekvens mot vad som är vettigt! Bra för armarna kanske? Sedan kan en del behöva dem för hjälp med balansen, men det är en annan sak.

Anonym sa...

(Anonym från ovan forts.)
Som reklamare är det ibland svårt att se hur icke-reklamare ser på diverse marknadsföringsbudskap.
Man är helt enkelt arbetsskadad och bryter ner all reklam i olika beståndsdelar. Vilka känslor eller förhoppningar budskapet försöker frammana osv.
När jag då bröt skriften i dessa blev det ju uppenbart för min syster hur lurad hon blivit. På ett par sekunder hade jag bytt ut hennes "Jag är stolt över ett gott köp"-känsla till "Jag är en lurad fåne"-känslan istället.

Med åren är det lätt att reklamare blir bittra och cyniska, såvida de inte lyckas hitta något som är äkta i deras liv. Vissa döljer det illa medan andra omvandlar det till något positivt istället, som humor. Ni som läst Mikes blogg ser hur han hyllar det som känns äkta för honom, samtidigt som han med stor humor dissar det som känns oäkta.

Det glädjer mig att han valt denna sundare approach för att bemöta denna oundvikliga arbetsskada. : )

Anonym sa...

skor....fan vet om det inte är skosnöreförsedda upponervända skogaholmslimpor som är på bild.

sådana dojjor och vattenskalle keps med skärbräds skärm så är man väl fullständigt moderiktig nu för tiden...

/Wolfram O´boy

mikebike sa...

Lobelia: det hände nog för rätt länge sedan ;)

Daniel: ett jävla tjat om det hörru.

tiggerr: haha ja shit. fan vad det koms på idiotgrejer.

anonym: grattis! :) 2500... vaffan det är ju helt sinnessjukt. är de gjorda i diamant?

robrun: hahahaha så snygga... måste ha :)

johnny: nope inte börjat med det än.

addde: jag tycker att det är fantastiskt att du kommer hit för att ha koll på det senaste. jag har nämligen ingen koll alls:) men det är väldigt smickrande. seriöst.

mog: ja det är säkert bra om man gör rätt. men som du påpekar, nästan ingen gör ju rätt. måga tar inte ens tag med dem utan släpar dem. lönt då :)

anonym reklamare: tack :)

wolfram: haha skogaholmslimp ja. det gör de ju.

tiggerrr sa...

ah, såg nu att jag måste ha fattat fel (eller så gör nike samma grej de också). det var iaf de där tossorna som robrun länkade till som jag menade i mitt inlägg. helt vansinniga.

Huskatt sa...

Åh herre jäklar vad jag skrattade åt det här! UNDERBART!!!

Anonym sa...

Träna och dö friskare

jonna sa...

jag tycker de är obehagligt lika de där buffaloskorna som folk envisades med att ha för typ tio(?) år sedan.

http://avh88.files.wordpress.com/2009/03/platform_boot_buffalo_black2.jpg

Anonym sa...

Känner att jag måste försvara skorna i fråga en aning för det finns en VETTIG använding för skorna.

Ett litet experiment innan jag fortsätter: sitt ner (om ni inte redan gör det) och sträck ut ena benet.

På (nästan alla) pekar tårna rakt upp när man gör det. Inte för min mor, hennes tår pekar nästan rakt fram. Det gör att när hon går sätter hon i tårna först och inte hälen. När man gör det har man väldigt lätt att snubbla över lite av varje.

Minus ett par tänder senare så blev hon tipsade om skorna i fråga och på grund av hur dem ser ut så landar hälen först och tandläkarbesöken blir lite billigare.

Om dem sen har några andra fördelar får vara osagt...

//JE

Jag, Lobelia sa...

Men herregud, nu fortsätter det. Idag sprang en kille förbi mig på milen i Skatås och han hade de där fot-fingervantarna som robrunsthlm länkar till in sin kommentar.
"Kan han inte trampa på en diamanthård tallkotte så jag får se hur det funkar" var allt jag kunde tänka...

PGW sa...

De är verkligen löjligt dyra, men jag gick på det. De funkade och funkar fortfarande för att sträcka ut min ryggskottsrygg, stramar från midjan och ända ner i hälen. Dessutom får man jobba som sjutton med fötterna för att inte gå helt knasigt, så antagligen smygtränar jag en och annan fotmuskel också. Åtminstone blir man väldigt varm om fötterna.

fisken sa...

Fan vad bra! Jag kommer att spara en förmögenhet på mellanöl jag slipper att köpa! Var får man tag i ett par?

Anonym sa...

Köpte mina Masaiskor när jag fick hälsporre och mycket snart blev jag frisk från detta elände.

mikebike sa...

tiggerrr: Hahaha... ja fy fan. verkligen helt vansinniga.

Huskatt: hahaha, vad kul. Visst är det knäppt.

jonna: vet du. jag tänkte samma sak :)

JE: Så din mor går runt med sådana skor varje dag, jämt och alltid?

lobelia: haha diamanthårda kottar är de hårdaste kottarna.

pgw: det ska jag lägga på minnet när jag får ryggskott :)

fisken: hahaha ja men fan det är bra mycket roligare att bli rund undert fötterna på mellanöl ändå :)

anonym: ska tänka på det när jag får hälsporre :)

redbanner sa...

När jag jobbade på hispan var det en pygméliknande manlig skötare som hade inköpt såna här skor. Han vinglade omkring i korridoren och såg dummare ut än vanligt. När överfallslarmet gick och man skulle springa till andra avdelningar blev det riktigt spännande. Skulle Kenneth stupa efter vägen eller skulle vi hinna fram innan någon blev ihjälslagen?

J sa...

Hmm. Crocs är något jag är väldigt skeptisk ställd till, men just de här skorna är mig veterligen något annat. Min mamma hade problem med hållning/ont i ben osv på grund av hennes yrke där hon går runt på betonggolv hela dagarna/lite övervikt m.m. Sen började hon använda de här skorna och, visst kanske lite överdrivet att säga att det förändrade hennes liv, men det gjorde i alla fall en stor skillnad. Hon gick ner i vikt, fick bättre hållning, har aldrig problem med smärtor i benhinnor osv. Dessutom tränas andra muskler på ett annat sätt när man går med de här skorna, så hon har fått en mer tränad och starkare kropp också. Jag har provat skorna själv och tycker att de är grymt sköna. (Och ja, hon ser väldigt rolig ut när hon vaggar fram som en anka och skorna ser ut som skit). Men jag har sett vilken skillnad det gjort för henne, hur mycket bättre hon mår nu, och även andra så jo, jag tror faktiskt att de fungerar. Värt att testa innan man dömer ut i alla fall.