torsdag, juni 04, 2009

Nu är det Norges tur att lida

Efter att ha varit ganska bortkopplad från media i några dagar vill jag ge Markus Larsson (aftonbladets musikrecensent som jag fick upp ögonen med efter att han lyckats reta upp Keith Richards till den milda grad att denne drabbades av vanprydande missnöjesinkontinens) en riktigt klatschig high five. En sån där som svider länge efteråt. Som enda recensent går han till motangrepp mot den masspsykos som norbaggen Rybak och hans satans fela har smittat av sig med på bred front. Till skillnad från alla hyllningskörer och supporterverksamhet i den norska kritikerkåren så flängde han in en etta i betyg. Bara sådär. För att inte tala om ett epitet så träffande att jag hade fått en släng av dåligt samvete, om jag var upphovsman, men som likväl är mycket träffande. Fiolhob.Jag blir tokig. Mot min vilja har jag sett klippet från schlagerfinalen både en och två gånger, när jag har suttit värnlös framför svt:s morgonsoffa och annan vanligtvis avkopplande tv-underhållning, utan en sportslig att nå min fjärrkontroll i tid. Känslan är dålig och sitter i en lång stund efteråt. Det känns som att den lille gossen med de buskiga ögonbrynnen har begått otukt med mina hörselgångar, tillfredställt sig med mina hörselnerver och sedan lämnat kvar en klåda, som om vore det ett gatlopp med en drös ilskna flatlöss i öronen på mig.

Jag blir verkligen förbannad när jag ser honom stå där på scen och gnissla. Schlagerfiol. Det är ett så otroligt tröttsamt ljud. Det är den där Linda Lampenius jävla fel. Utan henne hade det aldrig blivit såhär. Fiol är inte sexigt. har aldrig varit. Kommer aldrig att bli. Det är ett instrument som borgar för en grundskoletid präglad av stryk och skräck för stryk. På andra sidan finns det en respekt för dem som härdar ut och berömmelse för dem som lär sig behärska instrumentet i dess rätta miljö. Då blir det vackert. Det blir det inte på en schlagerscen med rökmaskiner, påkostat showljus och dansande koreografiorgier. Bara vulgärt och påträngande. Som en überextrovert fyllbult på spårvagnen.

Det enda verkligt positiva med Rybak, som jag ser det, är att jag nog aldrig varit stoltare över att vara svensk. Eller det stämmer kanske inte riktigt. Jag är bara så in i helvete glad att jag inte kommer från Norge. Den här gången kan ingen olja i världen hjälpa dem. För gissa om det kommer spelas mycket fiol i norska köpcenter och på varenda fjordfest, kryssningsfartyg och jubileumstillställning nu i sommar. Rybak kommer formligen att stjärta hela jävla Norges befolkning med sin stråke. Åhhh... för en gångs skull känns alla vidriga idolturnéer och övriga svennebananmagneter, som bokar in andrasorteringens artister, inte fullt så påfrestande som vanligt.

Om jag får syn på EMD-grabbarna eller den lilla Johan Palm-prematuren på något folkligt evenemang i sommar ska jag bara stanna upp, ta ett djupt andetag och njuta av att det faktiskt finns de som har det värre.

Etiketter: , ,

18 kommentarer:

Anonym sa...

Fiol kanske inte är det första man tänker på när man hör ordet "sexigt", men det är å andra sidan inte det främsta man förknippar eurovision med heller....

//Anette

mikebike sa...

Anette: Nä först är det ju "skit" man förknippar ESC med... först på 54:e plats vill jag minnas att fiol kommer :)

Lindalein sa...

Underbart!

Jag har haft låtj***ln på hjärnan sedan i morse när han var med på TV4:as nyhetsmorgon. Blir inte av med den, börjar bli desperat.

Och jag blev smått förälskad i sagde recensent. Men inte för recensionen, utan för hans svar på stormen det rörde upp i Norge... :-)

Andreas sa...

Skönt citat bland kommentarerna till recensionen:
"Han har en enormt stor beundrarskara bestående av småtjejer och deras mammor och mormödrar, de är alla helt betuttade i honom. Så alla dessa kvinnor har taskig musiksmak?"
-astrid, 43 år

Haha, ja du Astrid, så är det faktiskt!

mikebike sa...

lindalein: haha ja det är kul. fan vilken het potatis det är med schlagerprimadonnor.

andreas: haha ja så är det nog dessvärre.

R sa...

Mmmm! Så ja!

Anonym sa...

GPs recensent instämmer och ger albumet 1 fyr
http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=208&a=498732

Anonym sa...

Mikebike - I salute you!

//Mr Nobody

Kapybaran sa...

http://kapybaran.blogspot.com/2009/06/stoppa-pressarna.html

här är nåt för dig att bita i :)

Cora sa...

Tack för ett pricksäkert, mycket gott skratt.
Nu sover man gott. Tack

Baronessan sa...

Jo jag hörde just att EMD i detta nu tar fiollektioner ;)

Jigsaw sa...

Jaså, var det han som vann Eurovision? Har hela tiden undrat vem den här norrmannen är...

Anonym sa...

Håller med om allt utom dissningen av Johan Palm. Gillar inte hans musikstil men hans jantelagsbefriade ironiska kaxighet som retar upp alla hantelförsedda hormonstinna pojkar (och en del patetiska män) är något av det roligaste som dykt upp på sistone.

Ett gott råd. Halka inte som vuxen man in i den loserstämplade avundsjuka hatarskara som Johan faktiskt fullständigt kör över intellektuellt. Att ens komma på tanken att han skulle mena allvar med att vilja ligga med sig själv, ge ut en till debutplatta eller vilja döpa om Drottninggatan efter honom är rent inkontinensbefrämjande.

Jag kan dessutom skönja en oslipad diamant även musikaliskt men det känns osäkrare. En artist som rör om i grytan är han i alla fall och förbaskat rolig.

mikebike sa...

R: haha

anonym: skönt

nobody: gött tack!

kapybaran: haha tack.

cora: det är det bästa:)

baronessan: så det hörde du:)

jigsaw: han var det.

anonym: haha skönt att du kommer och ger mig råd om vad jag inte ska skriva om. jag har väl rätt till en åsikt som alla andra. jag tycker det är konstigt att när man kritiserar någon och den råkar vara ung och synas mycket i media då är man avundsjuk. väldigt konstigt. jag kan säga hur otroligt det än låter att jag tycker inte skulle vilja byta med honom. jag vet att det är svårt att tro, för vem vill inte åka runt på olika köpcenter runt om i svcerige och låtsas vara en rockstjärna inför ett hundratal tolvåringar och deras morsor. jag tycker det skulle vara deppigt att tvingas uppträda på en finlandsfärja. det är inte den typ av artister jag gillar och jag tycker att han tar en jävla massa onödig plats bara. åhhh jag har ionte tänkt på det innan men nu blev jag ruggigt sugen på att skriva om honom.

Anna J.D. Jacobsson sa...

Johan Palmprematuren... Underbart! Du uttrycker dig så fantastiskt väl!! :D

Johan sa...

Värre än EMD? Vfn mike, ryck upp dig. Inget är värre än EMD. Inte ens en gnislande norrbagge.

Anonym sa...

Vi planlegger attentat mot den lille fiolinhoben hvilken dag som helst.
Hcis det misslykkes skal vi prøve å få han utvist til hvite-russland så fort det lar seg gjøre.
Hvis dette av noen anledning misslykkes så tar vi fiolinen.
Hvis det også misslykkes så flytter vi.
Takk!
Takk for at du forstår!

Anonym sa...

Var nånstans skrev jag att dom som ogillar Johan är avundsjuka? Konstig tolkning. Jag talar om dom som lägger ner all sin kraft på att hata honom.

Johan är bara 17 år men han har redan hunnit bli hotad till livet, kallad bög, fjolla, tjej och anklagad för att både suga kuk och hästballe. Dom som ägnar sig åt denna grova form av smutskastning är antingen avundsjuka eller (o)medvetet attraherade, det är jag helt övertygad om.

Hatet står ju kärleken närmare än vad likgiltigheten gör, eller hur. Blir du inte älskad, så vill du bli dyrkad. Blir du inte dyrkad, så vill du bli hatad. Och blir du inte hatad, så vill du bli fruktad. Och det fungerar omvänt också.