måndag, juni 22, 2009

Nordisk film

Igår hyrde vi film jag och J. Vi gick på nordiskt tema. En svensk ångestfilm (De ofrivilliga), en norsk skräckis (Rovdyr) och en dansk thriller (Det som ingen ved). Vi valde bort svensk ångest och gick direkt på norsk skräck. Den var snygg och rå och ganska läskig. Det var något som saknades för att den skulle vara riktigt bra men så är det ju i 99% av alla skräckfilmer. Den var ändå bättre än de flesta skräckfilmer jag har sett de senaste 10 åren.

När vi redan var i stämning knäppte vi på den danska thrillern också. Vad är det danska regissörerna gör som de svenska inte lyckas komma i närheten av? En påkostad svensk thriller består av en timma och tjugo minuter taffligt skådespeleri på en story som någon jävla prao-elev från manuslinjen har snott ihop på en fikarast, samt tio minuters besvikelse till upplösning som efterlämnar en känsla hos åskådaren som är allt annat än behaglig. Sedan stänger man av sin tv och skäms en stund. Så är inte fallet med dansk film. Vilket stör mig något enormt.

"Det som ingen ved" var en perfekt thriller. En nagelbitare i ordets rätta betydelse. Allt var bra och jag satt på helspänn i min soffa rätt igenom. Sett utifrån skulle den kunna vara svensk, men hade den gjorts i Sverige hade den pissats ner av Kjell äktchion Sundvall eller någon annan skitregissörs värdelösa fingertoppskänsla. Dessutom hade vi tvingats se någon trött jävel från dramaten göra en pliktroll med samma entusiasm som en genomsnittlig parkeringsvakt gissningsvis känner inför sitt jobb. Nu var det en helt annan femma. Trots att vissa detaljer kändes "lite väl" så höll filmen sig på rätt sida hela tiden. Det enda som var lite kass i filmen var de korta inspelen från svenska skådisar. Såklart.

Nä, vi borde strikt hålla oss till socialrealism och ångest på film. Där är Sverige bra som fan.

15 kommentarer:

flyga sa...

Har du sett "lat den ratte komma in"? Alla ar tokiga i den i England och ber mig tipsa om fler svenska filmer. Jag klammde ur mig "Ondskan" och "Jagarna" som tips men danskt hade kanske fungerat battre...

Burgschki sa...

ja, vad rätt du har.

(låt den rätte komma in var rätt het här i tyskland också. o tydligen hade nån filmskola i NY hyllat den.)

30+ sa...

Det är för att Låt den rätte komma in innehåller en så stor dos socialrealism. Halva grejen med berättelsen är ju 80-talsskildringen.

För övrigt håller jag med om svensk film. Det är en paradox i stil med engelsk cuisine eller fransk blygsamhet.

Läste förresten att du lyckades "dö" 29 gånger igår. Loser.

Ron Obvious sa...

Pfft! Jag skulle vilja se en pölseman göra en Disco Kung-Fu.

Nä, fast du har ju rätt. Jag skulle inte se ett svenskt kriminaldrama om jag så hotades med hårt stryk. Pusher däremot, för att bara ta ett ett exempel på god dansk filmkonst, kan man inte se för många gånger.

Mr Elway sa...

'Låt den rätte komma in' måste vara den mest hypade skitfilm som gjorts (i alla fall om man läste boken först). Hur man kan massakrera en berättelse så mycket är ofattbart...

Håller med 30+. 29 gånger??

mikebike sa...

Flyga: ja make till överskattad film alltså. Jag verkligen älskade boken men filmen var faktiskt rätt kass. gick absolut att se och per ragnar är mäktig men fan filmen var ingen hit alls.Ja danskt. tipsa danskt.

Burgschki: javisst har jag. låt den rätte. så jävla överskattad.

30: ja men hon stressade mig som fan. satt och frågade som en skiva med hakc om jag inte var klar snart. damn!

ron obvious: ja den är bra. du ser. vi har alla våra danska favvisar.

elway: haha ja den var verkligen skit. ehh ja försök själv spela online med någon som står och tjurar i örat på dig och frågar om du är klar var femte sekund. :)

Spader Ess sa...

Danska filmen, Blinkade Lyktor är ett hett tipps. Actionkomedi på hög nivå.

Även filmen Nynne är att rekommendera, fast då lite mer åt Bridget Jones hållet.

Underligt att ett folk med så uppenbara talsvårigheter kan kommunicera fram så mycket bra film.:-) Eller är det att man måste ta till Dogma för att man ändå inte förstår vad de inblandade säger???:-)

Spader Ess sa...

Sedan kan man undra lite över likheterna mellan Sverige och Danmark som filmnation.

Vi har Persbrant och dom har Mikkelsen, båda är med i typ allt, särskilt så fort någon skall vara lite lagom hårdkokt.

Fast sedan kommer skillnaderna Persbrant, spontan tillbakalagd dramatenkille. Mikkelsen, stram stereotyp med få uttryck.

eller var det tvärtom.:-)

Jo tjena sa...

Dansk film är da shit helt enkelt. Ingen kan göra en dogmafilm lika bra som danskarna. Tyvärr hatar jag danska språket så att det går rysningar i kroppen varje gång jag hör grötmumlet.

Joline sa...

Jag som gillade "De ofrivilliga". Make till finsk stämning har aldrig skådats i en av de parallella historierna. Jag syftar då på scenen i lärarrummet när en lärare försöker bli sedd. Se den!

Kalla Kåre sa...

Till och med dansk tecknad film är bättre än svensk. Se "Rejsen til Saturn" som är en ganska ny filmatisering av en gammal dansk kultserie. Den första danska rymdfärden - komplett med øl och spex. "Kommentatorsspåret" på DVD:n är nog bland det mest bisarra jag sett dessutom. Ingen barnfilm direkt men oerhört skoj.

Miss Muffin sa...

Oj du måste verkligen vara helt värdelös på det spelet om du blir SÅ påverkad av att jag frågar TVÅ gånger under loppet av 45 minuter om du är färdig snart.. stackars dig! Tror inte du ska spela online. Man får ju skämmas för dig.

mikebike sa...

2 GGR??? wtf. någon har problem med närminnet. huga.

Daniel sa...

Mycket e Sweden bra på tex att göra bra komersiell musik. Men film? NEJ NEJ NEJ.

Där erkänner jag patriotiskt att vi finnar lyckats bättre. Att förmedla en mänskligare, hårdare vardagsrealism (sprit, knivar å misshandels scener får ursäkta dock). Danska filmer är ofta oxå bra.

Anne sa...

Så jävla rätt!
Jag älskar dansk film och ser sällan svensk skitfilm.
Sist såg jag Adams Äpplen, har du sett den? Med Mads Mikkelsen?
sååå cooool!
Som svensk hade den förmodligen varit patetiskt dålig.