måndag, juni 08, 2009

Irene Huss

Jag hade tänkt mörka. Eller jag hade inte tänkt säga ett skit. Bara tiga och försöka glömma, men det går inte. Jag måste lätta mitt hjärta. Jag har betett mig orättfärdigt mot mig själv. Kladdat ner mig själv på det mest förnedrande och ofördelaktiga sätt tänkas kan. Avsiktligt. Fråga mig inte varför. Det var den lille självspäkaren inom mig.

Vi hade haft en trevlig kväll med vänner och mat och hade bestämt att när vi blev ensamma skulle kvällen avrundas med en film. Jag vet inte hur det gick till men vi var båda trötta och hade knappt lust att titta på något så det kändes lite dumt att välja något riktigt bra. Något som kräver att man är med i matchen så att säga. Men fan, det måste finnas gränser på dålighet. Härmed förbjuderjag mig själv att välja film ironiskt igen. Ett infall av tillfällig och oförsvarbar sinnesförvirring gjorde att vi... eller fan jag öppnar upp och erkänner allt nu, det var jag som valde. J hade ingen skuld i valet. Hon gick avmätt med på det men hon hade gått med på allt för hon var nästan medvetslös när vi skulle börja kolla. Det fick bli Irene Huss – Tatuerad torso, som jag tidigare har sågat – hårt utan att ens ha sett den.

Det började för ett och ett halvt år sedan. Min käre kollega (el guapo) som är omåttligt kåt på svensk krim i allmänhet och på Beck i synnerhet, hade sett allt som fanns att tillgå inom svensk snutfilm på marknaden och var mitt i en så kallad "high". Beck check, Wallander check, Van Veeteren check, Hassel check, Polisen i Strömstad, Anna Phil, Holt och you fucking name it CHECK! Där stod han en kall januarikväll och fingrade som en sugen tjackpundare på dvd-fodralet till Irene Huss – Taturerad Torso, trots att han visste att Lasse jävla Brandeby skulle spela kriminalkommisarie. Suget efter lite skön kriminalmassage försvagade hans motståndskraft rejält och han lät sig helt enkelt luras av ett betyg på fodralet, som desssutom hamnat där efter ganska olyckliga omständigheter. En tjej som arbetade som chefsredaktör på en gratistidning hade i ett svagt (gissningsvis under tung alkoholpåverkan) ögonblick och stundens ingivelse råkat nämna att den var helt jävla briljant (typ) på sin privata blogg, vilket det desperata filmbolaget såklart jublade över och snodde rätt av som vittnesbörd. Det räckte för min kollega.

Jag har aldrig sett honom så spak som efter Irene Huss-incidenten. Han var argare och bittrare än vanligt, men jag skrattade bara åt honom, tänkte att han överdrev en smula. Jag menar hur jävla kass kan svensk snutaction bli liksom? Ribban är ju redan så låg att den utan vidare spöar en dvärgtax i limbo. Och ända sedan dess har jag tänkt att jag ska se skiten och ge den en rejäl och extremt välunderbyggd sågning men har liksom inte blivit av. Det har aldrig riktigt blivit läge för en Irene Huss. Förrän igår.

Men nu när jag sett den kan jag inte förmå mig att recensera den. Det skulle inte bli vettigt. Jag kan bara stämma in med el guapo. Något så in i helvete dåligt har jag aldrig sett i filmväg. Alltså, storyn är tunnare än ett gelatinblad. Skådespelarinsatserna... hahaha... nä sorry, jag kan inte använda någon av stavelserna för att beskriva den pizzatallrik med ett lass skitkorv som serverades mina ögon. Det fanns varken spår av skådespelare och knappeligen något som ens med en god portion fantasi kan liknas vid insatser heller. J skonades nästan helt eftersom hon somnade mer eller mindre omgåpende (en slags självförsvarsmekanism troligen) vilket jag verkligen unnar henne. Tatuerad torso var verkligen så dålig att valfri Nore Norold-produktion seriöst framstår ha blivit skapad med självaste Ingmar Bergmans finger spitzen geful .

Det gick inte att förbereda sig på det fruktansvärda övergrepp man skulle bli utsatt för. Trots att jag innan var helt på det klara med att någon som troligen vill den svenska filmindustrin riktigt illa, hade castat Kurt Olsson till rollen som klasssiskt dekadent polismästare, var det terror för hjärnan att se helvetet hända. Jag skulle kunna fortsätta i en evighet men det skulle inte fylla någon funktion. Det går inte att bearbeta i text hur jävla värdelös den här filmen var. Sammantaget lämnade den efter sig en riktigt olustig känsla. Min själ var öm och dess värdighet bortsliten. Det finns inga ursäkter starka nog att gottgöra mig själv för det här. Jag får bara bita ihop och försöka glömma. Men hur glömmer man något som visuellt trängt sig på en, som en rövplugg av jubileumsmodell "stor som en trägårdstomte", för att citera en annan kollegas snillrika kusin? Nä, det går inte att forcera. Tiden får ta hand om det.

Tills dess kan jag bara höja ett varnande finger. Försök er inte på ironi när det kommer till filmval. Det kan sluta illa. Riktigt illa. Tänk på det när Göta Kanal 3 kommer upp på bio och alla blir varse att två tredjedelar av den samlade svenska filmbudgeten 2009 faktiskt gått till "Loffe", för ett projekt som från början bara presenterades som ett kul fylleskämt.

23 kommentarer:

Tinselflickan sa...

Jag såg om den för någon månad sen.
Och ja. Jag kan bara säga att jag måste varit full och neddrogad första gången jag såg den.
För ja, den suger hästballe.

Men du - jag måste stoltsera med mitt namn på varenda dvd-fodral som finns med den här filmen.

Det är hämnden för att jag en gång var packad på en premiärvisning. Jag tycker INTE att det var värt det.

Joline sa...

Hahaha. Jag tycker så synd om Tinselflickan, som ändå har guts nog att gå ut med sin identitet efter den där sågningen. Jag minns mycket väl karusellen om Irene Huss-filmen förra gången. Efter att av misstag ha sett en Van Veeteren-film har jag lovat mig själv att aldrig se svensk deckare igen. Eftersom jag inte har någon inneboende självspäkare i mig kommer jag nog fixa det.

adde sa...

Faan.....när du skriver så här bra vet jag ju att någon gång kommer jag att se den där filmen. Jag vet det. Jag bara måste veta vad det är som kan få en människa (eller flera verkar det ju som) att dra paralleller mellan en film och en trädgårdstomte i rumpan.

f i f f i. sa...

Hahahaha. Ååååh vad bra skrivet! Kunde inte ha gjort det bättre själv.

Försökte däremot på ett tämligen bryskt sätt övertala en kollega att se filmen efter att själv ha sett den och genom hela filmen suttit och hoppat, framåtlutad, på soffkanten och i affekt vrålat MEN FY FAAAAAN VAD ÄR DET HÄR FÖR DYNGA!!!!!

Jag fick kollegan att se den.
Hon gav dock upp efter en halvtimme.
Hon var således smartare än jag.

Men jag ville verkligen inte tro att någon som kallar sig regissör, någon som kallar sig manusförfattare och några som livnär sig på skådespelaryrket kunde vara så URBOTA VÄRDELÖSA.

Nordisk kombination i skräp är vad det är. Nu på en DVD nära dig gör inte saken bättre.

Nemo sa...

Så här är det - tror jag - om du FÖRST läser boken, och sen ser filmen, så fattar du inte mycket... för den är väldigt omgjord.

För övrigt - Huss böcker bygger på; mord i apart miljö (överklass, sjukhus, mera överklass, kyrkor osv..)
Huss åker utomlands och blir nedslagen, åker hem och grejar lite, familjen blir involverad - rafflande upplösning med skottskadade kollegor.

Den här filmen har dom meckat till och slagit knut på sig själva.

Den är så osannolikt tafflig i logik och trovärdighet. Till och med Kajsa Ingemarssons "Den ryske vännen" framstår som en dokumentärroman i jämförelse.

Men - filmen bör du se - om du varit en dålig mänska som behöver ett straff.

Alternativt kan du hyra (eller tanka hem) och se den svenska kultrullen "Blödaren" från 1983. Lika illa.

elvis sa...

Well.. jag såg den på bio. På gratiskupong tack o lov. Har inget mer att säga om det.

Undrar istället ödmjukast om S-tangenten på ditt tangentbord är trasig?

Citat:
"...det enkla pråkets geni.."
"...men jag krattade bara åt honom..."

;)

mikebike sa...

Tinselflickan: hahaha... kul att DU lämnar första kommentaren också. riktigt kul. som du vet sedan sist så håller jag fullt med om att du redan sonat ditt brott :)

Joline: ja hon är strong som går ut och erkänner. jag hade inte hängt ut henne den här gången. haha ja hopps för din skull att du fixar det.

Adde: hahaha ja se den så fattar du. i promise.

fiffi: haha du är ond som fan ju. tvinga en kollega att se den. herre min je

nemo: du har alltså läst boken? jag tror att filmen fått mig att tacka nej till boken oavsett hur bra den skulle vara. hehe, blödaren vilken sjukt mäktigt filmtitel.

elvis: haha du jag brukar inte korrläsa när jag skriver mina bloggar. därför är mina texter nästan alltid fyllda av små fel. men fan om inte s-tangenten håller på att slitas ut :)

Rickard sa...

Alltså, jag ber om ursäkt för hur brun min tunga kommer att bli. Men jag bara måste.
Den här gången har du överträffat dig själv! Satan så klockrent inlägg!
Vilken ilska! Vilket hat! Jag gillar det skarpt.

Snälla, se mer av Irene Huss-filmerna. Du har ju bara sett en och av den högen med dynga finns det mer att ta av :)

Förresten så har även jag haft oturen att hamna framför "Tatuerad Torso" och det var ingen trevlig kväll. Jag var drivande i valet av film så man kan säga att det rådde Finsk stämning i TV-soffan.

Hatten av!

Nemo sa...

@ - Mike - Boken läste jag FÖRST. Hade det varit tvärt om hade jag INTE läst den.
Boken är en av Turstens bättre. "En man med litet ansikte" är riktigt bra.

Blödaren har jag ... kanske jag skulle straffposta den till dig.. bara för att få läsa en bloggpost efteråt.

http://www.russin.nu/filmview.php?filmid=1308

Har vi en deal?

Go gôbbe från Götet sa...

Snacka om att begå själslig, mental och kroppslig harakiri . . . utan yttre påtryckning. Starkt jobbat!

Nu har jag ju inte sett filmen men bara vetskapen om att en av landets karaktärsskådespelare - Lasse Brandeby - är med i rullen, hade fått mig att vända redan i dörren på DVD-butiken. Kurtan funkade ärligt talat i början på 80-talet ihop med Frank Gunnarsson men hur f-n kan någon överhuvudtaget få idén att placera Herr B i en spelfilm?

Det är redan snudd på straffbart att ha med honom i reklamen för Rabattfynd/Elon. Allvarligt asså!

El Guapo måste ha lidit av kraftig - på gränsen till skadlig - kriminal-abstinens när han ens övervägde att plocka hem filmen och besudla DVD-spelaren med den.

Hoppas att ni båda förmår ta er ur denna traumatiska upplevelse . . .

Go gôbbe

Frida sa...

Men hallå! Vad är det för galning som jämför Irene Huss med Blödaren? Blödaren är ju en klassisk b-skräckis, helt underbar på så många nivåer att man inte tror att det är sant! Underbara, underbara film!

Anonym sa...

Svenska kriminalfilmer funkar lika bra som Frank Andersson som statsvetare på en valvaka i SVT.

Beck konstelationen - Gösta Ekman och Niklas Hjulström.....Pingu och Wallace skulle ha mer streetcred bland gangstrarna än dessa figurer gjorda av en blandning av papier mache och guano.

/Wolfram O´boy

Kimmi sa...

Filmen suger FETT - men jag tycker Tinselflickan är fantastisk som står upp! Bra tjejen!

Anonym sa...

Jag har läst böckerna och vägrade däför att se filmerna i någon annan ordning än i samma som böckerna kom ut dvs vi började med den krossade tanghästen. Jag såg en kvart sen vägrade jag!

Jag har svårt för att se filmer som bygger på böcker men det finns undanstagsfall... sagan om ringen, harry potter osv... men när dom bygger om böcker så till den milda grad att det enda som finns kvar är (möjligen)namnen på personerna då slutar jag. Och nä, jag ser inte de nya Beck-filmerna eller Wallanderfilmerna heller. Undantaget skall vara den engelska varianten av Wallanders böcker med Kenneth Branagh som Kurt.

Böckerna baserade på Turstens böcker suger och hade jag varit författaren hade jag inte kunnat se mig i spegeln!

// stina

mikebike sa...

rickard: hej hej. tack som fasen för komplimangen. men jag måste påpeka att det inte har något med hat att göra. bara en textuell avreaktion.

nemo: haha deal!

go göbbe: snarare rening skulle jag vilja påstå:) haha ja vi överlever nog.

frida: haha ja vi får väl se.

wolfraM: haha ja men pingu har väl tokigt myckt streedkredd?

Kimmi: ja hon är stark. och har mycket självdistans. det gillar jag.

mikebike sa...

stina: haha nä vilken skam alltså :)

Oskar... sa...

--inte alls relaterat till den här posten--

..tänkte på din dust med den konserverade hamburgaren när jag såg det här. Vidare utmaningar? http://foodnetworkhumor.com/2009/06/unusual-canned-foods-from-around-the-world-45-pics/

Lindalein sa...

Jag kan nog nämna en fullvärdig motståndare om titeln "sämst utnyttjade filmbudget".

Stephen Kings "The Mangler".

Jigsaw sa...

Hahaha... det var den roligaste sågningen av en film nånsin, tror jag!

Bara för det kommer jag säkert se filmjäveln... hmm...

Trött Moder sa...

Alltså böckerna är rätt bra för att vara svenska kriminalare. Men filmen sög så extremt jävla mycket att man borde få betalt för att ens tanka ner skiten.

Anonym sa...

Jag har sett alla. På samma sett som din kollega. Bästa är att deras döttrar alltid har ett moraliskt problem att lösa i varje film.
Känns lika bajsnödigt som serien 7th Heaven.

redbanner sa...

En bedrövlig film det där. Har sett en till i samma serie. Ointressant och lamt är det snällaste jag kan säga. Inte ens det faktum att min favvis Reuben är medhjälper upp det hela.

Dano sa...

Trodde du hade bättre koll mannen. Du kunde valt att stirra in i en vägg i 1,5 timma istället. Waste of time.

Svensk film suger. Inte lika ofta som för 10-15 år sedan. Men ändå.

Skön utläggning dock! :)