tisdag, juni 23, 2009

Barnmorskan goes digital

Var hos barnmorskan idag och kollade så att allt stod rätt till med den växande magen. J:s alltså. Min står det allt annat än rätt till med men det skiter jag i nu när semestern står för dörren med all grilla och chilla det innebär.

I alla fall. Jag har börjar gilla barnmorskan. Första gången jag träffade henne gjorde hon mig helt stirrig. Hon var så konstig. Jag satt helt stel i besöksstolen med jackan på och kragen uppdragen en bit upp i ansiktet. Hon är en s.k. lowtalker och hon tittade jobbigt på mig hela tiden. Som att jag inte fattade vad som föranledde besöket. Andra gången frågade hon ganska detaljerat ut mig om min träning. Hur ofta jag tränade, när jag brukade träna, vilken typ av träning, hur länge och vart jag ägnade mig åt min träning. Hon verkade imponerad och jag njöt lite av uppmärksamheten men minns att J satt som i chock. Det var inte helt obefogat att undra vem det var som var gravid egentligen. Sedan pratade hon tyst och verkade allmänt bekymrad, vilket gjorde att J freakade lite. Det är svårt att gilla någon som får ens flickvän att freaka ut. Gången efter var jag inte ens välkommen att delta. Då skulle barnmorskan prata med J om det förekommer misshandel och andra tråkigheter i vårt hem. Om jag förminskar henne och så. Kändes kul. Men tanken är väl bra och situationen något bättre än inför Juniorettes födelse då barnmorskan körde det snacket med mig närvarande. Den finska stämningen har aldrig varit mer fysisk.

Den här gången var allt annorlunda. Jag hade visserligen accepterat henne som vår barnmorska men jag har inte aktivt börjat gilla henne förrän idag. Hon är fortfarande en lowtalker men hon kändes mycket trevligare. Jag misstänker att det har gjort henne gott med lite solbränna och semester innanför rocken. Barnmorskan plockade fram en liten apparat som såg ut som en gammal freestyle med en mikrofon kopplad till sig. Men den gjorde sitt jobb och det var härligt att höra bebisens hjärtat slå. Det slog snabbt. Det enda som verkade gå i raskt tempo faktiskt. Allt annat gick i ultra rapid. Barnmosrkan förklarade att hon just höll på att lämna papper och pärmar till förmån för den "digitala världen". Jag tittade klentroget på hennes dator och funderade om den gick att klassa in under digital teknik. Om den var vad hon hade att tillgå, var det ens någon idé att byta bort det analoga? Jag tänkte att det kanske vore en god idé om Reinfeld skulle ta och lägga på ett par spänn på skatten så att alla institutionsmänniskor kan byta upp sig från sina lessna 386:or med DOS.

Varje besök på en inrättning i statlig, landstings eller kommunal regi är en resa långt tillbaka i tiden. Innan den häringa internetflugan. Det är lite som att gå på museum. Jag misstänker att de beryktade reservsjukhusen som upprättades i skyddsrum här och var under kalla krigets paranoida dagar är minst lika up to date. Bara en sån sak som när man gör sitt första besök på MVC och de ska ta fram ett beräknat förlossningsdatum. Då sitter barnmorskorna med sina jävla papperssnurror och trixar. Och för att lyssna på magen så har de seriöst fortfarande gamla trätrattar. Sånt blir jag som internetbög jävligt stressad av.

Men det är väl bara att acceptera att det inte är särkilt high tech att skaffa barn. Just det har inte utvecklats särskilt mycket om man ser till djupet. Och det är väl tur det egentligen.

12 kommentarer:

Lindalein sa...

He he, ni ska nog vara glada, de där barnmorskorna som i stort sett kräver att ni som blivande föräldrar ska skutta runt på små rosa moln och hålla en söt elefant i snabeln. De verkar otäckare... :-)

Jo tjena sa...

Va, har dom fortfarande kvar trätrattarna eller läste jag helt fel?!

Arga Mannen sa...

Befinner mig i samma situation och har gjort samma observationer. Undantaget är dock ultraljudsbarnmorskekvinnan. Där var det datorer högt, lågt och hennes pryl ville jag låna hem för att kunna byta ut TVn mot att kolla att kebaben går som den ska genom tarmen. Som kidsen säger: Fett cool.

tessan sa...

vänta här, nu blev det lite hänt extra. dvs två utsagor gällande samma fenomen men med olika detaljer. lyssnade barnmorskan på Js mage med en trätratt eller en doppler? (fö verkar trätratt kunna göra satans ont. har bara sett det på teve å andra sidan. genom min graviditet & förlossning var det hightech rakt igenom)

tessan sa...

Lindalein: ja hu, eller de som pratar med bebisröst. usch.

Wagner sa...

"Gången efter var jag inte ens välkommen att delta. Då skulle barnmorskan prata med J om det förekommer misshandel och andra tråkigheter i vårt hem. Om jag förminskar henne och så."

Du får väl också ett enskilt samtal om samma frågor. Eller?

mikebike sa...

Lindalein: haha ja det verkar vara ett speciellt släkte. väldigt många verkar sina personliga åsikter spilla över på de blivande föräldrarna.

Jotjena: japp de är kvar. du läste rätt:)

Arga mannen: haha ja det stämmer. på ultraljudet kändes det inte oldschool. tvärtom.

tessan: jo hon använde "doppler" men självklart fanns en trätratt till hands också.

wagner: hmm nä det får jag inte?

Anonym sa...

"Men det är väl bara att acceptera att det inte är särkilt high tech att skaffa barn."

Tillverkningen har ju inte gjort några revolutionära "high tech" framsteg heller, eller?

Det är väl samma utrustning som din mamma hade, och titta, det verkar ju ha funkat med dig, ut kom du ju ;-))

Ha en skön vecka i värmen

Johan I Majorna

Anonym sa...

Är det för att ni inte är gifta som de måste försäkra sig om att du inte är fullblodsheroinist eller planerar en snabb Panama-exit?

Man får hoppas att en blivande mor passar på att lägga alla kort på bordet om sina egna problem då eftersom ingen annan behöver tillfrågas...

2009 i trätrattarns år

-Luca

mikebike sa...

johan i majorna: ja men det var ju typ det jag menade :)

Luca: trätrattarbnas år.. haha

Anonym sa...

Är det Prytz ni går till? Tror vi går hos samma barnmorska :) :)

mikebike sa...

förnamn?