onsdag, maj 13, 2009

Tandfen

Min nya tandläkare var ännu bättre än min gamla. Så in i helvete mycket bättre och trevligare. På grund av trafikanarkin som uppstår i mixen av rusningstid och diverse vägbyggen så misade jag min tid men det var inga problem. Jag fick komma in ändå. Bara en sådan sak. Sedan var min tandläkare både väldigt trevlig och vass värre. Hon och tandsköterskan var ett riktigt skönt tag-team. Hon lät mig till och med titta på röntgenplåtarna och pekade och visade. Det kändes fränt. Jag har alltid avundats läkare som får titta på röntgenbiler och humma och förstå. Jag ska inte dra det så långt som att det var roligt att besöka tandläkaren, men snudd på, det var i alla fall helt ok.

Jag hade inga hål, bara lite tandsten. Och tre början till hål som hade avstannat. Om jag bara sköter mina kort rätt och inte låter godistarmen spöka allt för mycket kanske jag slipper borren framöver också.

En grej som alltid gör mig nervös hos tandläkaren dock är när de tar svindyra "bilder" på ens tänder med den där feta röntgenkameran. Först monterar de obekväma skärmar i käften på en sedan går de ur rummet och trycker på buzzknappen. Alltså, jag vet att det är onyttigt med röntgen, men det förstärks ganska rejält av att de så tydligt visar att här inne tänker då jag inte vara när det börjar plåtas. Ett väldigt opsykologiskt beteende måste jag säga. Där ligger man helt utlämnad med en stor fet strålningskanon kloss an mot sin kind och de vågar inte ens vara i samma rum. Det gör mig sjukt stressad. Som tandkaptener borde tandläkarna inte lämna skeppet så fort det börjar gunga lite, utan ta sitt ansvar och stå kvar och hålla i maskinen. Det hade känts mycket lugnare. Som det är nu ligger man bara där och tänker att faaan, nu går mina celler bananas där inne.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Det handlar ju bara om att tandläkarna kanske tar röntgen fem gånger per dag, varje dag, året om och den strålningsdosen är inte riktigt jämförbar med den du får om du går till tandläkaren och blir röntgad vartannat år eller så.

Jag tror att du kan känna dig helt lugn. Skönt förresten att du blev så positivt överraskad av ditt tandläkarbesök.

/Tandläkardottern

Hälsporren sa...

Så du menar att det var första gången du fick titta på dina röntgenbilder?! Wow...! Han VAR verkligen gammal din förre tandläkare. Men schysst att du gillade den nya!

Go gôbbe från Götet sa...

Grattis till ett najs tag-team! Kom att tänka på en så'n där "sköterskefantasi" som jag läst om nå'nstans. Inte helt fel att så sakteliga få lämna tandläkarskräcken bakom dig ackompanjerat av ett skönt tag-team liksom ;)

"...faaan, nu går mina celler bananas där inne." Känner din ångest och gapskrattar samtidigt.

Vad fint att tandläkardottern rätade ut allas våra frågetecken kring laserkanonen och tandläkarkaptenerna, som lämnar skeppet!

Keep it up!

Go gôbbe

mikebike sa...

tandläkardottern: ja jag fattar det men är man tandkapten så är man. och ja väldigt skönt att min nya tandis var bra.

hälsporren: japp har bara lyckats snegla lite, aldrig fått en genomgång.

go göbbe: i will :)

Madde sa...

Mitt tandläkarbesök imorse gick också bra. Han lagade tanden som jag bitit av på direkten. Tusen spänn men iaf inget återbesök så jag är nöjd. Dessutom var han nästan lika snäll som min nya tandläkare (som tyvärr är mammaledig nu) Rut.

Jag, Mamman sa...

Bra att du är nöjd. Lätt att annars vara rädd då man ligger där i uppförsbacke...

Men jag kan för mitt liv inte förstå varför de ska envisas med att ställa en massa avgörande frågor då man ligger där med munnen full av metallinstrument - varav hälften sitter fastklämda i underläppen - och en sjö av saliv i svaljet, redo att dränka vid minsta gomsegelöppning... Varför. De borde ju veta bättre än att fråga hur många barn man har, om man flossar, om det blåste ute och om man har tandvårdsförsäkring.

Hälsningar från "oförsäkrad två-sjua" =)

JAC sa...

Det där med röntgen, jag håller helt med dig. Det känns ju lagom kul att ligga där och bli pappa till Tjernobylbarn när de väl kommer (om de nu kommer). Jag anar en komplott. Det är ju fler barn som får valfri bokstavskombination nu för tiden. Det lär vara den där tandläkarröntgen som gör det. Vi är alla utsatta för ett sjukt experiment av ... hälsovårdsmyndigheten!

För övrigt fick jag samma tand lagad två gånger till priset av en för att lagningen gick sönder. Då känns det värt att gå till tandläkaren. Lite som leksakerna eller klistermärkena man fick när man var liten.

Anonym sa...

http://www.youtube.com/watch?v=-Gk31ZrT8v4&feature=related

2:45

;)

annka sa...

ja lr hur.
För det första trycker de in plattor som är dubbelt så stora som min mun, så jag varkan kan svälja eller andas och mitt tandkött känns som om det skavs bort från tänderna.
Sen säger de "bit åt och sitt still" och lämnar rummet på en obestämd och radioaktiv tid.