måndag, maj 04, 2009

Hyrupplevelse

Hyrde film igår. Just precis. Hyrde. Det är när man går till en videobutik, ett slags museum där man betalar en liten summa pengar för att få låna hem gammal film.

De har en hylla med filmer som man nästan kan minnas när de kom för att de bara har något år eller två på nacken. Det kallas nyhetshyllan. Det kändes udda att gå runt och bläddra med ögonen över dvd-ryggarna på arkivavdelningen, dit där topplistefilmerna förpassas när de gjort sitt. Lite som att stiga in i källaren på Naturhistoriska där de sägs förvara en massa äckligheter i glasburkar. Skrämmande och fascinerande på samma gång.

Vi valde ut våra filmer och gick fram till kassan med viss spänning. Det kändes lite osäkert, trevande, nervöst och snuskigt. Ungefär som inför första samlaget. Minus fyllan. Men allt gick bra. Inga konstigheter och det var faktiskt riktigt skönt. Det syntes nog på oss när vi kom ut igen. Vi gick malligt och på lätta fötter ner för gatan med vår Hemmakväll-påse. Folk kunde tydligt se att där går ett par som har hyrt film. Alldeles nyhyrda.

Vi kommer nog göra det igen.

23 kommentarer:

Wolfe sa...

Ja det har sin charm att hyra film! Det tråkiga är om man får en skiva med repor... fast ni kanske körde med VHS? ;)

mikebike sa...

wolfe: nä inga vhs.

Anonym sa...

Glöm inte att spola tillbaka DVD´n, blir ett jävla liv annars. ;-))

Johan I Majorna

mikebike sa...

johan: hahaha nä det brukar jag komma ihåg.

Madde sa...

Är det tack vare ipred? Jag hyrde själv film för nån vecka sedan för första gången på ages... Kändes som det stod "nedladdare" i pannan på en när man kom in till videohyllorna och kände sig vilsen.
Kanske är det just video/dvd-uthyrarna som tjänar på den där ipred-grejen.

Anonym sa...

Hyra film är ju kalas! Där kan man ju hitta gamla filmer, konstiga filmer och en hel del bottennapp. I storstäderna iaf. I rövhålan där jag bor är det Konsum och OK som gäller. Då hyr man inte film.

Johanna sa...

Det har ju sin lilla känsla över sig det där.. nästan som att man är lite äldre än man egentligen är.
Man har sitt på det torra liksom.

Anonym sa...

När det är fredag måste man ju ändå "göra något". Tex hyra en film.

-Luca

mikebike sa...

madde: haha ja lite är det det.

redbanner: ja det finns entjusning med det.

johanna: hahaha

luca: ja typ så

Jennie sa...

Det är ju underbart charmigt att gå med sin hemmakväll påse, nöjd och glad. Fast jag har tvångstankar när jag är i en videobutik att jag inte får prata om nedladdning, och därför blir det så varje gång. "Ja men den här laddade vi väl ner för någon vecka sen...oj!" Tyst rodnad..Inte för att någon bryr sig, men ändå...)

Anonym sa...

Själv är jag mest nyfiken på vad det blev för film!?! ;-)

En Tråkigare Blogg sa...

Men ååååååh. Kunde ni inte varit där i fredags eller idag istället när jag jobbade. Ojdå nu har jag visst röjt min arbetsplats. För jag antar att ni gick till den Hemmakväll som har ett postnummer som börjar på 414.

Angående din "syn" på nyhetshyllan förresten, så står filmerna där i ett halvår innan de förpassas bort till hyllan med "de gamla" filmerna - på videobranschsspråk även kallat backlog. =)

Hälsporren sa...

Men hyra film är ju det bästa som finns! (säger en som inte har vågat ladda ner eller har com hem-abonnemang) Och just det ja, näst efter bio så klart.

Masarinmamman sa...

Det var ju intressant att min första kommentar på din blogg skulle bli om hyrfilm. Men så var ödet.

Med en 5-åring i huset har hyrfilm fått revival. Själv hade jag ett långt glapp, tror knappt jag varit i en videobutik sedan movieboxen försvann.

5-åring tokratar ICA. Det ska vara Spångafolkans videobutik där det lukar sött av godis. Det är liksom besöket i själva videobutiken som är halva nöjet. Först välja. Det tar tid. Framme vid kassan har de specialgodiset till styckepriser. Han väljer alltid hamburgare.

Le Chat Botté sa...

Vill man hitta riktigt fräcka rullar med tex actionporr från 80-talet eller italiensk splatter så går man ju till biblioteket. Där hyr de även ut allt SVT bajsade ur sig på 90-talet (allt från julkalendrar och Glappet till Rederiet, tänker jag mig).

adde sa...

De där gamla antikhandlarna får väl se en ny guldålder nu när mannen på gatan slutar tanka film.

Men visst, jag förstår din känsla, hade en liknande upplevelse när jag å grabben skulle ha en Harry Potter-frossa å jag hyrde allihop. Skönt!

Nemo sa...

"Inga konstigheter" ... är det Majornas egen Färjan-Håkan som remmar iväg till videobutiken?(som bara har DVD:s)

På en annan blogg, helt nära dig - läser jag om ett annat uttryck; oskickVad är det som händer?

Förresten så är Hemmakvällsbutikerna numera så Fort Knox-aktiga med svarta galler och bös - jag tänker alltid amerikansk pantbank/drugstore/vapenhandel - alternativt skum porraffär

En Tråkigare Blogg sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
En Tråkigare Blogg sa...

Nemo: Måste ju bara kommentera. Så här ligger landet:

1. Filmbolagen släpper inte filmer på VHS längre.

2. Antar att den Hemmakväll-butik du har besökt är den i Majorna. Butiken har sett lika dan ut sedan den öppnade 1998. Då hette den Marilyn Video och vi hyrde ut VHS. Gallret sitter där för att minska stöld.

Du kanske ska vidga dina vyer lite och besöka de andra Hemmakväll-butikerna i staden som har renoverats OCH som inte har något galler. I en perfekt värld hade butiken i Majorna också renoverats och gallret hade flugit sin kos, men nu lever vi ju inte i någon perfekt värld. Och gallret får vara kvar. ;-)

Sorry Mike, men jag var bara tvungen att kommentera.

Nemo sa...

@ - En tråkigare blogg

1. Gubbe är jag måhända - men inte korkad. Vet att VHS numera bara finns på museum. Det ja försökte skoja till var hur många - inte alla - envisas med att kalla sina uthyrnings/lösgodis/köpfilmsaffärer för "Video...nånting"

2. Hemmakväll Linnéplatsen var (sist jag såg efter) en butik med ett fortliknande entrégarnityr

Sorry - även jag behövde få svara av mig...

mikebike sa...

nemo och en tråkigare blogg: Så så, sluta tjivas nu. vissa gillar videobutiker, andra inte. gott så.

en tråkigare blogg. ser på fan. då har jag säkert hyrt av dig. dock inte denna gång för det var på linnéplatsen. vi hade vägarna förbi kan man säga. annars är din arbetplats mycket riktigt min lokala videoaffär. känns fränt att ha en kontakt på insidan. men vem kan du vara? ledtråd tack! :)

Burgschki sa...

videbutiken vid mig (empire) är öppen 24/7 o förutom film finns där 10 ölsorter, 20 vinsorter o en del sprit. känns alltid aktuellt att gå dit.

mikebike sa...

burgschki: haha ja tyskarna vet hur en slipsten ska dras brukar det ju heta :)