onsdag, maj 20, 2009

Att "gå" på tåg

Jag brukar alltid försöka undvika att besöka toaletten när jag åker tåg. I den mån det går. Det känns så jävla dirty. Offentliga toaletter överlag är det bland värsta jag vet men om jag måste gå så vill jag att det ska kännas stort, rymligt, ljut och rent. Det ska vara luktfritt och kliniskt som en operationssal. Gärna vitkaklat. Jag vill att det ska kännas som att jag är den första personen som provar porslinet. Vara kapten på jungfrufärden. Då är det ok. Eller, då går det an i alla fall.

När man åker tåg tvingas man besöka en trång och halvmörk cell, med obefintlig luftkonditionering och en spolfunktion som aldrig riktigt gör jobbet, så att man alltid möts av rester från någon businessmänniskas huvudnummer när man lyfter på locket. Fy fan. Jag hatar det med stort HATAR. Lägg därtill att det skakar så in i helvete hela tiden. Det känns som att man är inlåst på en grisig festivaltoalett av ett gäng druckna ynglingar i full färd med att välta den i backen. Man vet att man kommer få uppleva en smutsig härdsmälta och ångrar att man gick in. Det är nästan så att jag föredrar att besöka en offentlig toalett som ockuperats av ett gäng skabbiga heroinister strax före än en x2000-toalett där en slipsgubbe eller kvinna i dräkt kommer utsmygande med sin skam. Efteråt är jag alltid tvungen att gå ett varv, hämta kaffe eller nåt – för att processa ångesten. Jag patrullerar som en sur plit och tittar misstänksamt på alla som sitter där med sina fula bärbara pc-datorer, för att finna den skyldige besökaren före mig, för att riktigt kunna hata honom med hela min kropp. Det sliter. Därför går jag inte i onödan om man säger så.

Men måste man så måste man. Då är det bara att bita ihop och låta det hända. Det är livets tragedi.

18 kommentarer:

Martinaa sa...

Jag var tvungen att besöka toaletten på en Swebus under en lång resa. Om det är skakigt och vingligt på ett tåg, då ska du veta hur det är att "gå" på en buss!! På vissa bussar är toaletten inträngd vid mittentrappan, under sätena och var inte mycket större än ett frimärke.
En annan gång var den längst bak i bussen... MED ETT STORT FÖNSTER. När en annan buss körde om kunde jag glatt sitta och vinka med blottad rumpa till resenärerna i den andra bussen...

Nonsensakuten sa...

På ett tåg genom Ungern var toaletten helt å hållet i svart metall. Jättemärkligt. Golvet liksom gled över i toastolen som gled över i handfatet. Allt kom ur samma klump järn som "hyvlats" till toalettrummets olika attribut. När man gick på detta äckliga golv kändes det som man trampade på själva toalettstolen..

Wolfe sa...

"Det känns som att man är inlåst på en grisig festivaltoalett av ett gäng druckna ynglingar i full färd med att välta den i backen."

Haha! Det där var en ruggigt bra beskrivning på känslan! Fast jag tycker den passar ännu bättre in på toaletterna på dom gamla InterCity-tågen.. ugh.. visst, dom är ofta lite större än toaletterna på X2000, men fy satan vad det guppar och skakar, och ofta är det bara en halv lampa som funkar (vilket gör att man iof slipper se kisset man halkar runt i).

Mikaela sa...

och så här illa kan det gå:
min vän var gravid med tvillingar och åkte tåg till italien med man samt tvååring. behövde såklart gå på minimala toaletten, tog inte med sig mobil, hade för stor tvillinggravidmage för att ta sig ut. (dörren öppnades inåt)
snacka mardröm.

adde sa...

Det är skönt för mig att jag inte har det jobbigt med toaletter. Ni som har det verkar vara många och ni verkar lida mycket.
Jag gick på muggen på en krog i N.Y en gång och där inne jobbade en gubbe! Han gjorde ett utmärkt jobb också, för allt i den var skinande rent, från golv till tak. Tre isolerade wc-rum fanns där (allså inte såna där billiga med två decimeter luft nertill och ännu mer upptill som dom har på IKEA så att alla kan höra allt och se skorna på de andra), och när man kom ut och tvättade händerna kunde man välja mellan 4-5 olika flytande tvålar och sedan höll gubben fram en riktig handduk av frotté! Om man ville kunde man ta sig ett stänk rakvatten ur det breda sortimentet han tillhandahöll på en stor silverbricka vid kanten av det tre meter breda trippelhandfatet.
Eftersom jag vet att du diggar det stora äpplet önskar jag att min demens inte varit så långt framskriden, så att jag hade kunnat tipsa dig, men tyvärr Mike så får du utforska Manhattan på egen hand i jakten på den perfekta toaletten.
Det enda jag blir riktigt äcklad av på offentliga toaletter är när den där behållaren för kvinnors begagnade mensskydd står med locket öppet. Fy f-n!

Joe Nice sa...

SJ här. Vi är inte längre intresserade av din copy. Det kändes alltför "krystat".

sarahserenad sa...

Var på en toa i Köpenhamn, inte kul tänkte jag gå på offentlig toa intill Ströget....jag fick betala en dyr penning men det var det värt!!! Kliniskt rent, dock brun kakel och nästan så att tanten som höll det rent och snyggt, torkade toalettbesökarna också :)
//Sarah

Anna J.D Jacobsson sa...

Jag önskar att jag kunde skratta åt det här men jag är nästan lika dan. Läskigt är vad det är.

Anonym sa...

Instämmer till fullo. En annan jävligt vidrig grej är om man går på muggen efter nån och känner värmen från föregående bajsare. Fruktansvärt äckligt och ofräscht. Känns som man lika gärna kunde gnuggat sina bara ändalykter mot varandra direkt. Kvittar om det så är Penelope Cruz som björnat innan det är FORTFARANDE kräkframkallande å det grövsta. Tvi!

Milla sa...

Fyfan. Jag känner exakt likadant, men det var du som satte ord på det. Tack.

PS. Det enda som möjligtvis kan vara värre än ett tåg är en Swebus. Det är sjuk ångest.

Fisken sa...

Det värsta jag varit med om i toalettväg var på ett skramligt tåg genom Kina. Toaletten var visserligen stor och rymlig men toalettstolen obefintlig, det var endast ett hål i golvet! På väggarna runt om fanns det handtag så att man inte skulle ramla omkull och rulla runt i slasket. Att våga släppa en hand för torkning var nervöst...

mikebike sa...

martinaa: haha fan det där har jag också upplevt. vad fan tänkte de när de byggde dem så?

nonsensaskuten: hmm låter lätt psykadelsikt.

wolfe: haha ja det var längesedan jag åkte inter city. thank god.

mikaela: shit. fan vilken mardröm. hur gick det då? fick de montera ner dörren?

adde: ja fan jag börjar bli ruggigt sugen på att åka till NY igen. Har lovat mig själv att åka till Sanfran nästa gång men man vet aldrig. låter lyxigt men samtidigt när jag är på toa vill jag helst vara så själv det går.

Joe Nice: ;)

sarahserenad: haha jag tror att jag varit på samma fast herrarnas då. gick man ner under jord?

Anna JD jacobson: Ja verkligen.

anonym: haha man får försöka stänga av sin hjärna helt.

milla ja busstoaletter är nog fan ännu värre. har glömt hur det är.

fisken: haha shit ja det låter tokigt. kina är väl inte direkt kända för sina grymma toaletter heller:)

Lyckliga Hon sa...

Jag döör av skratt. Så sjukt roligt.

Jag går ofta på toa på tåget, hinner inte hemma på morgonen. Spolningsfunktionen är verkligen ett skämt: det öppnas en liten lucka nedtill men kommer inget vatten att tala om. Den lilla klutten man har lämnat ifrån kan ju inte själv kliva ner i hålet utan ligger fint kvar. Ska man linda handen i papper och PETA ner den eller vad?

Fredrik sa...

hehe, "hata honom med hela sin kropp", låter som om du har glott en hel del på Louis CK på sistonde.

Hysteriskt rolig snubbe!

--F

mikebike sa...

lyckliga hon: haha ja fan precis. vad är dealen med att utveckla precis allting i världen utom tågtoaletter?

fredrik: hahaha ja det kommer från honom.

Argamannen sa...

Dagens tips: Gå in på Facebook och sök på "Bloggfrossa".

sarahserenad sa...

Ja...under jorden man gick...

mikebike sa...

sarahserenad: haha ja då är det samma. håller med. man ville nästan stanna kvar en stund :)