tisdag, januari 20, 2009

Udda affärsidé eller bara gammal (o)hederlig pengatvätt?

Det har ganska nyligen öppnat ett flång nytt Solarium på Bangatan här i Majorna. Jag kan inte riktigt förstå varför. Det känns så hopplöst ledsamt på något sätt. Att öppna en tidskapsel från 80-talet och låtsas som att det finns en marknad. Det måste vara världens sämsta uppfinning.

Varje gång jag passerar tittar jag in på nån mysbralletyp som sitter ensam bakom en disk och dricker vatten ur en Twinlab-flaska eller liknande. Jag har väldigt svårt att tro att deras business klarar av att gå runt på helt egna ben. Stanken av pengatvätt är så besk att mina näshår krullar sig inom en radie av hundra meter.

Det är väl för fan ingen som frivilligt går och förlädrar sin hud i en sådan där sunkig lysrörsmaskin längre? Läderlooken är ju ungefär lika modern och sexig som en vattensäng med inbyggd klockradio, askkopp och minibar. En inredningsstil som jag faktiskt hyser en tro om att de sista levande solariehaggorna mycket väl kan hålla sig med hemma i sina pråliga gryt. Sedan är det förstås bara mina fördomar som säger mig att solariefolk ofta är begynnande medelålders som lever för panikragg och älskar ett morgonbloss i sängkammaren. Det behöver inte alls vara så. Men av någon anledning tror jag att jag har rätt. Det känns desssutom allmänt intelligensbefriat att frivilligt utsätta sin kropp för massiv UVA-strålning helt i onödan. Lite som att tigga om cancer. Att huden åldras ovärdigt är redan ett faktum. Titta på Dolph Lundgren. Vem vill se ut som honom?

33 kommentarer:

Blygisens betraktelser sa...

Återigen- jag är mållös.

Minns mkt väl när du hintade om att du skulle skriva om detta, menjag trodde i min enfald att det var NYA tidens solarium som öppnat. Ett där man blir BUSad, sprayad etc. Ett ultramodernt drop-in, med hudvårdande produkter etc.

Gud så fruktansvärt saggigt det där låter.

Anonym sa...

Du tror alltså på riktigt att vanliga människor inte solar i solarium? :) Jag solar visserligen inte själv, men en vän äger ett par drop in-ställen och de tjänar stålars må du tro. Där springer gymnasietjejer, buisnesskvinnor och män, muskelbyggare och mormödrar. Du hade blivit förvånad hur urbota dumma många är.

joacim sa...

Jag är ingen expert på området.... Solade själv senast några minuter på ett SPA för flera år sedan... ABER... Jag har däremot förundrats över solarium som brukar drälla med folk i sina lokaler. Bl.a ett i K-dala. Men jag är som du mållös över hur människor kan gå och lägga sig i en smörgåsgrill. Som pengatvätt är det perfekt däremot...

BéatriceBeaBeata sa...

Det ligger ett solarie några 100 meter från där jag bor och det verkar då jämt vara en massa folk där.

The Girls Of Florida sa...

Kan det vara så att det är lustgas i solapparaterna? Kan inte komma på nått annat som skulle locka.

Jenny sa...

Väl rutet! Det är som sagt obegripligt. Och på det här stället är det minsann aldrig kunder, jag har då inte sett en enda...

TinaLinaTiny sa...

Jag blev ungefär lika paff när det på min lilla ort nyligen öppnade ett till(!) solarie. Galet.

Caravaggio sa...

Det är Björn Ranelid som får hela Sveriges solarieindustrin att gå runt.

För övrigt berättade min gudmor att den doften man känner efter att man späkt sin kropp i en sån lysrörssäng är doft av sin egen hud som börjat härskna.

Anonym sa...

Tell it to "Knull Håkan" =)))))

Johan I Majorna

Lindalein sa...

Jag kan inte sluta att förundras över människorna jag ser på stan. De där som solar solarie ett par tre dagar i veckan och ovanpå det lägger ett centimetertjockt lager brunkräm!

Blue sa...

*skrattar*

Vattensäng med inbyggd klockradio vette fan om det är att förakta dock. Kanske hade det varit lättare att gå upp på morgonen om katter och hund skvalpar ur en ur sängen samtidigt som den inbyggda radion kör igång sitt brandlarm. Till skillnad från nu när man modernt ligger på Tempurmadrasser och har mobilen som väckning. Att gå upp på morgonen är ett hopplöst företag, det kanske var bättre förr ;)

Och herregud - det är väl givet att det måste finnas solarium överallt. Tänk när Blinda Trosing med skara kommer. Närheten till ett solarium är ju "cravings". Att huden härsknar fixar man ju lätt till med Restylane och Botox...sen...

Seriously though; det finns faktiskt normala människor som solar. Har jag hört. Och jag har även hört att solarier nuförtiden bara tar tio minuter i runda slängar för att få lite "fräschör". Kanske har dom tom gjort solbänkarna mindre cancerogena - jag vet inte?

Men visionen av pumpad kille med Twinlabsflaska och gamla hederliga 90-talsmönstrade brallor finns kvar.

Blue sa...

Glömde juh...

Fanken vet om jag inte hellre skulle stinka lite hederlig solariesvett än den däringa garvsyran ellervaddetnuär i BUS.

Men jag använder ingetdera. Så varför kommenterar jag överhuvudtaget när jag har noll koll?

:)

Blygisens betraktelser sa...

Men "noll koll" har du ju inte, miss Blue. jag råkar också veta om "stå-solarier" där man står ca 3-åtta minuter, beroendes på hur mkt man är redo att för-lädra sin hud, som Miken så pricksäckert kallart. :-)

Och då solar lr BUSar jag aldrig heller, även om jag drar mig till minnes att jag gjorde det av misstag (och även skrev om helvetet) för ca ett år sedan.

Förresten, håller med dig om det där med tempurmadrass och mobilväckning. Kansek var bättre förr ändå hehe ;-)

PS. Hej hej Miken, jaghar röstat på dig nu! :-)

Anonym sa...

Solarium är ungefär som fylla- ett snabbt och onyttigt surrogat för äkta självförtroende.

-Luca

Blue sa...

Fast där lärde du mig något nytt Blygisen. Jag hade ingen aning om att man stod upp i tre till åtta minuter. Verkligen ingen aning.

På min tid låg man ner i en halvtimma med ett kasettband i den inbyggda radion i solariet ;o)

Jag har nog inte varit i närheten av ett solarium sen "ansiktskanonen" uppfanns...och det var väl ett tag sen?

Anonym sa...

Nej du Mike, där har du fel. Solarium är okej, dock inte bemannade sådanna. Jag blir mycket mer provocerad över folk som inte solar på vintern. Vet inte hur många gånger jag tänkt tyst för mig själv; sola solarium din bleka jävel. Bleka blåskimrande nyllen är det deppigaste som finns. Vintern är deppig som fan och alla måste hjälpas åt. Jag ska ta med dig, på en sol-jobb-möte. Någon gång. /Din kära vän och kollega.

Anonym sa...

Du har ett generationsglapp i ditt kontaktnät? Tonårsmorsa meddelar härmed att 16-åriga flickor till vilket pris som helst vill motarbeta varje naturlig nyans av vinterblekhet och ersätta den med en i mina ögon, för dessa breddgrader jättekonstig kulör. Det är som att se basketbollar på ett pingisbord, fågelägg i en hundkorg, föräldrar på ett föräldramöte...
Jag har orerat mig trött i hela kroppen om framtida läderhud och cancer men se, det hjälper inte. Det är nu så att det finns ett centra i hjärnan som inte är färdigutvecklat förrän i 27-årsåldern. Det är i detta centra förmågan att göra konsekvensbedömningar sitter.
/J

Hemma hos Lorei sa...

När jag ser alla kommentarer undrar jag om det är jag som är konstig... ;) Men jag solar faktiskt solarium....ca. 3 ggr per år. I februari. Fast mer som en ljusboost för att bota vinterdepressionen. Och ja, jag VET att det finns ljusterapi att tillgå, men inte här ute i den lilla småstaden på landet. Och nej, jag tycker inte alls att det är snyggt med en läderartad fuskbränna när vi fatiskt bor i ett land som är mörkt tio månader om året.

30+ sa...

Dagens glosa = flång. Jag drar mig till minnes den studentikosa produktionen Jävlaranamma och deras låt "Flång nya loafers".

Anonym sa...

Oavsett om folk solar eller ej så är jag också helt och hållet övertygad om att det handlar om pengatvätt i många fall. Trevligt att någon mer delar min teori.

emma sa...

Läs alla unga tjejers bloggar. De fullkomligt frossar i solarium! Det är hur inne som helst. Igen.

f i f f i. sa...

Nu har du min röst, varje dag tills det inte går längre. Bara så du vet.

Daniel sa...

Fejkbrunt å stekmanick och vi talar det gyllene 80-talet. Fattas vattensäng å Lili&Susie plancher på väggarna.

Bättre att resa med charter till Playa del Ingels. Med magväskor. Å krulltått.

adde sa...

Sola i solarium. Spring på löpband. Spela beachvollyboll inne. Solbada i Oldsbergs konstgjorda paradis. Ro på roddmaskin. Lyft tyngder. Spela golf mot en bioduk. Se konserter i 3D i ett litet rum. Dansa på en matta framför TVn. Gå i trappor på en step-up-bräda. Lyssna på böcker.

Lite off topic, men visst är vi kreativa, vi människor? Eller som någon sa "De e bare hitte-på".

Artistic sa...

Jag intygar att Mike har rätt i de flesta fallen. Min fd rövarkille hade också solarium i tvättsyfte och ojojojojoj vad många andra rövare jag känner till som fortfarande bedriver sina verksamheter på detta vis.
Solariumet i K-dala är dock alltid fullsmockat. Tror mest det är för de nostalgiska tripparna man får sig när man springer på zigenarkillen med den hesa voicen som fick en att bli knäsvag som 14 åring.
Jag var med min mamma i K-dala som liten till och med. Väntade och blev uppehålld av han som jobbade där. Han robotdansade och bjöd mig på såna där "pizzeria" klubbor med socker på.

mikebike sa...

blygisen: javisst är det saggigt. som sagt varken jag eller någon jag känner har ens sett någon gå in ellerr komma ut därifrån.

anonym: jo absolut. i vasastan och kungshöjd. det är mer deras bag. Det känns inte som majborna tänder på solariebränna i samma utsträckning. därför är det en konstig grej att öppna. det finns fler än nödvändigt redan.

joacim: ja ett jävla aber. det känns sunkigt som fan att lägga sig och bada i andras svett (jag vet att man torkar av men ändå).

beatricebeata: sjukt.

girlsofflorida: haha kanske det.

jenny: nä visst är det alltid tomt. jag tror fan inte ens att de har solarier där.

tinalinatiny: ja det är väl inte som att öppna en pizzeria till direkt.

caravaggio: för att han solar så mycket eller för att alla vill se ut som björn ranelid ?? :)

johan: hahahaha... där har vi en kille som ligger och pressar i sig UVA-strålning.

lindalein: nä de kommer att vara nöjda med sitt beslut om några år.

blue: haha ja sprutsolarie känns fan ännu dummare. vad är det med folk. sedan är solarierna säkert mindre cancerframkallande som du sa men läderfabriken är kvar.

blygisen: tack tack!

kollegan: hmmm nu förstår jag inte. solarium är okej men inte bemannade? du får aldrig in mig i ett solarie det är snyggt med blått skimmer :)

J: ja jag har nog det. Men kidsen kan man inte hoppa på för en sådan sak. de fattar inte bättre. de tror att de är odödliga.. till de vaknar upp på barn och fritidsprogrammet:)

lorei: hahaha det är helt ok att du går och solar. jag tycker bara det är en läskig uppfinning. och en helt jävla störd affärside att öppna ett till sånt i majorna.

30+: hahahaha ja jag var så nöjd när jag kom på det. det var så längesedan jag hörde någon använda det.

anonym:ja det känns verkligen så i det här fallet.

emma: huuuu

fiffi: det tackar jag allra ödmjukast för.

daniel: japp charter lätt före solariebränna

adde: haha ja det är fantastiskt.

mikebike sa...

artistic: haha fan, jag visste det. jag har en näsa för svarta pengar. jävla skit att jag inte har lärt mig håva in dem bara :)

Caravaggio sa...

Räcker detta som svar? http://charlotta.chic.se/wp-content/uploads/2008/08/bild-514.png

fridapanik sa...

Har nyligen flyttat från storstaden till småstaden, från 2000-talet till 1980-talet och här är det ohämmad solarieförbrukning som gäller. Mesostfärgade medmänniskor året om.
(alltså; sålänge det finns småstäder så kommer det att finnas en marknad)

Fox sa...

Får jag påminna om Björn Ranelid.
Hej och hå, jag har sett skinväskor i fräschare skick.

Dessutom ger solarier den rätta rynkt-känslan. Inte alls som brun utan sol som ger det skönt orangea, självlysande men lena intrycket.

Dessutom är ju solarier en bra plats för handväskor att träffa likasinnade.
Jag tycker det känns bra att de har någonstans att träffas. Då är de i alla fall inte vägen på krogar och torg.

Blue sa...

Helt off topic får du två kommentarer:

1) Lägg upp en länk till röstningen, jag hade ett litet helvete igår när jag skulle rösta (och röstade från alla modem som fanns i huset för att det skulle vara olika IP-nummer no less)

2) Eftersom jag inte följt med från början så har jag börjat använda dig som snaskig dagslektyr i den grå vardagen. Har dock bara kommit till september -05 och inser redan där ditt hat mot Hising Island. Men det gåååår ju bara inte att bli förbannad på dig. Om du vågar dig över vattnet så är du hjärtligt välkommen. Fem minuters gångväg till havet istället för att sitta på sunkigt kommunalsnöre till Saltholmen.

;)

Christina W sa...

Min förvåning är lika stor som din - i byn där jag bor öppnades för en kort tid sedan ett obemannat solarium. Kan detta verkligen löna sig? Dels har man satt upp övervakningskameror (eftersom det är obemannat) och dels måste man ju ändå ha tillsyn.
I ett samhälle med 6 000 personer där det redan finns solarium på gymmet och ytterligare ett par ställen kan man verkligen fundera....
Och fundera kan man över det faktum att det fortfarande finns folk som använder dessa kapslar.

Theo sa...

Inte för att du behövde bevis men här har du det ändå: http://sydsvenskan.se/malmo/article431374/Solarier-anvandes-for-pengatvatt.html