fredag, januari 09, 2009

Barn med vapenJag såg en jättebra och tänkvärd dokumentär igår på TV4. Den var så fin. Amerikanska familjer som älskar att frossa i vapen. Stora som små. Vapenentusiasterna kände sig lite förminskade av att vapenlagen ens diskuterades. För dem var lösningen på alla problem vapen. Ju fler desto bättre. Dessutom står det ju i författningen att det är varje amerikans rättighet att äga vapen. Det är lika lättillgängligt som smågodis i en videobutik.

I dokumentären fick vi följa med tre familjer och höra dem argumentera för sin fantastiska hobby (rättighet) och se dem ta hand om sina små älsklingar. En råkristen familj såg ingen motsättning alls mellan sin livsåskådning och det faktum att de packade sitt hem med vapen som att det var ett jävla mobilisringsförråd. Tillsammans åkte de på familjeutflykter till skjutbanor, kulsprutefestevaler (ja det är sant) där hela familjer fick prova på det sköna i att skjuta sönder prylar med en automatkarbin. Den stoltaste fadern jag sett var där och mallade sig nästan till extas över att hans sexårige son var så potent att han upprepade gånger avfyrade präktiga automateldsalvor med en uzi. Det var vackert att se sådan familjeglädje. Den kristna pappan skröt brett om hur han hade kommit på idén och provat att bygga ett litet smidigt halvautomatiskt stadsskyttegevär anpassat för barn. Ett sådant gevär de amerikanska trupperna använder för fullt för att blåsa hål på dumma irakier. Det hade hans 9-åriga dotter lagt vantarna på. En riktigt skön liten unge som förklarade att hon gillade att skjuta maskingevär eftersom det var så skönt att inte behöva tänka, till skillnad från hur det var i skolan.

Jag antar att den kristna familjen inte var så jätteintresserade av de avsnitten i bibeln där det pratas om att vända andra kinden till o.s.v. På frågan om pappan skulle kunna tänka sig att använda sitt vapen vid tex ett inbrott var svaret nästan ett hånskratt till ja. Det var så självklart. "De flesta konflikter avgörs med första skottet", sa han och skärpte till sig. Mamman i familjen förde också ett fint resonemang kring att barn borde få bära vapen i skolan, som ett led i att få bukt med alla skolmassakrer. Det är oklart hur hon tänkte där. Jag blev en smula förvirrad av hennes smartness. Hon menade i alla fall att om man visste att andra barn hade vapen på sig så skulle man vara rädd för att försöka sig på en massaker. Mmmm... Jättebra idé. Jag ryser när jag tänker på hur hon på fullaste allvar skulle tycka att det kändes lite tryggare att skicka iväg sina feta och missanpassade barn packade med diverse handeldvapen i ryggan. Den äldste sonen var så nära utvecklingsstörd man kan komma och att han skulle flippa och dra fram en liten smidig mp5:a när han blev kränkt av sina skolkamrater nästa gång låg nog inte jättelångt borta.

En annan pappa anmälde sin son (sexårsåldern) till en specialkurs i vapensäkerhet. Han tyckte nog själv att han var sjukt ansvarstagande. Intervjuaren frågade vad han tyckte om att andra människor kanske hade synpunkter på att han lät sin son hålla på med vapen som en del i uppfostran. Då fick mannen den där läskiga sydstatsvreden i blicken och svarade snäsigt "I tell them to mind their own business". Annars, eller vaddå?

Dokumentären väckte stark avsmak hos mig. De var så jävla dumma i huvudet och det blev ganska tydligt varför USA toppar världens statistik över dödsskjutningar. Frågan är hur så många har lyckats att mota bort evolutionen så effektivt. De är kvar på apstadiet. Fy fan.

30 kommentarer:

Absolut Defekt sa...

Hahaha, såg själv delar av dokumentären igår.

Man eldar onekligen på sina fördomar när man får se sådant.

Lite Michael Moore över det hela ;-)

Sleeping Cell sa...

Jaa suck! Jag såg också lite på det där och man undrar ju hur vissa människor är funtade om dom nu är det över huvudtaget.
Det förlovade landet eller var det förlorade.Vilda västern har väl aldrig vart vildare än den är idag men utan sin vapenindustri så vore USA ingenting och det läskiga är ju att USA för att stödja sin vapenproduktion alltid ser till att befinna sig i krig någonstans i världen.

Robbelibobban sa...

Såg något liknande tvprogram för ett tag sedan och man blir lite lätt fundersam på hur de tänker där borta,vapenlagen är mer än 280 år gammal så dom borde verklingen se över den igen. Snabbt.

mrarboc sa...

Såg det där, och din slutkommentar om evolutionen är klockren. I USA - och framförallt sydstaterna - finns det starka krafter för att förbjuda undervisning om evolutionen eller i alla fall jämnställa bibelns skapelseberättelse med evolutionen i läroplanen. Nu är ju religiös undervisning (nåja, privatskolor undantaget) förbjuden i USAs grundlag så då har man uppfunnit en vetenskap som dom kallar "Intelligent Design" som jag ger mig fan på att familjen med den tveklöst förståndshandikappade sonen skulle skjuta dig om du påstod att ID inte var sann som den står i bibeln.

Intelligent...

Nog för att min pappa lät mig skjuta innan jag började skolan, men det är ju lite skillnad på att vara intresserad av jakt och krig... f'låt - försvar av egendom menar jag ju.

Jo tjena sa...

Ja, det är ju en skitbra idé att barnen ska få ha med sig vapen till skolan. För då kommer ingen skolmassaker hända. Jo tjena säger jag bara.

Madelen sa...

TUR att jag missade det programmet. Blir upprörd bara att läsa ditt inlägg. Hur fan kan folk vara så jävla pantade? Ärligt talat... väst var nog mamman resonemang om färre skolmassaker... SCHEISSE!!!

RANA sa...

*matt*

Jag försöker att inte tänka "jävla skitland". Misslyckas.

Joe Nice sa...

Det är någon som gillar USA här märker jag. Måste tacka för den verbala kaskadspyan på EMD el vad de nu heter igår, där sparade du in på många sköna tusingar hos tereapeuten haha :)

Blue sa...

Trillar in här lite då och då men har nog aldrig kommenterat.

Jag såg dokumentären, men har hört resonemanget så många gånger att jag inte ens orkar bli upprörd längre. Don't mess with the constitution liksom - the right to bear arm.

Jag har haft diskussionen, ett otal gånger och möts av samma argument varje gång "jag vill kunna försvara mitt hem och min familj". Men vid frågan "Om INGEN har vapen - då finns det ju ingen anledning" ihop med att trycka lite statistiksiffror i nyllet på dom. Ja då möts man av total oförståelse av typen "inga vapen - hur menar du nu".

Det finns så otroligt mycket som jag älskar med det landet, och det finns otroligt mycket brister också. Vapenlagen är en av dem.

Visst går det att ändra en grundlag, men inte när de själva inte vill det.

Och sedan måste ju bara påpekas. Vi som inte lever med det förstår det inte, lika lite som vi förstår tankesättet i ett muslimskt land med hedersmord eller något annat utanför VÅR verklighet.

Nu är Sverige ett tämligen neutralt land, men jag är helt övertygad om att utomstående kan titta oförstående på oss och en del av de saker vi tillåter. Eller Frankrike, Tyskland...ja kanske är det till och med fel på Norge?

Den stora skillnaden mellan USA och resten av världen är att USA är i fokus, och vi kan inte ens klandra amerikanerna för det helt och hållet. Vi, dvs resten av världen, är rätt flata och tillåter dem att agera världspolis - för att sedan uppröras när de gör det.

*lämnar sitt tassavtryck och går ut igen*

Bra blogg förresten :o)

Magnus sa...

Jag står bakom dig i din passiva kamp mot Svenne Banan och dylikt. Jag älskar denna bloggen, och då tar jag inte i.

Daniel sa...

Som här i Finland

där alla bär vapen. Å ALLA män MÅSTE gå i militären å lära sig skjuta.. annars straffas du med 13 mån civiltjänst eller fängelse. Fräsht.

Anonym sa...

Hehe USA kommer aldrig sluta förvåna oss med sin dumhet..grym blogg

Jennie sa...

Åhh jag missade den, men ska se till att se den. och om du inte sett dokumentären "Jesus Camp" så måste du göra det, helt fantastisk skildring av det galna kristna delarna av USA. Trailern finns här

www.youtube.com/watch?v=6RNfL6IVWCE

cat sa...

Det är väl härligt hur amerikaner tycker att när det kommer till vapen, så ska man fan inte lägga sig i deras syn. Men det är helt jävla okej för de kardinalpuckona att påtvinga oss andra sin skitreligion och sneda kvinnosyn.

Anonym sa...

Det man ändå blir mest rädd över är ju att det faktiskt finns en herrans massa sådana där människor som röstar om världens största kärnvapenmakt.

Blue sa...

Jag måste bara göra ett inlägg till efter att ha läst ännu fler kommentarer.

Läs min kommentar. Ta en ordentlig titt i spegeln och sopa framför egen dörr.

Kommentarer i stil med att "USA upphör aldrig att förvåna med sin dumhet" och liknande visar ju bara på en grym trångsynthet.

Att döma ut en supermakt, och dra alla amerikaner över en kam tycker jag är ganska sorgligt.

Ett extremt vinklat program (jo - det var det) och alla hoppar på bandvagnen och hatar USA.

Det står i konstitutionen att alla har the right to bear arm. Det är en usel lag i VÅRA ögon, och det ökar givetvis osäkerheten och statistik över dödsskjutningar och personligen är det ett tankesätt och en lag jag ogillar. Men majoriteten av de som har vapen hemma är trots allt "Average Joe" som aldrig har eller kommer att avfyra.

Och bara en liten friendly reminder i er rampage mot alla dumma amerikaner.

Glöm inte att "korkskallarna" precis röstade fram en svart man som president, med övervägande majoritet dessutom. Tämligen banbrytande och fantastiskt till skillnad från den sittande trigger-happy Bush.

Jag vet inte - imho tycker jag inte att dom är korkade överlag. Inte mer korkade än vad vi är i alla fall.

"Det enda jag är fördomsfull mot är fördomsfullhet"

adde sa...

Så klart att programmet var vinklat; annars blir det ju inte bra tv! Vem häpnar över normala människor? Men när man har sett ett sånt program är det också skönt att säga "Dom e kokta där" utan att göra en fullständig analys. Man vill ha den lätta vägen ut när tillfälle ges. Och visst, det är säkert lika lätt att göra en dokumentär om korkade svenskar ur ena eller andra vinkeln, men vi svenskar är ju knappast underlag för en storsäljare. Åtminstone inte utanför norden. Måste allt vara så j-la korrekt hela tiden? Slappna av lite och tyck till!

Blue sa...

Adde:

Det var väl precis det jag gjorde - tyckte till alltså?

Men okay, utan att linda in det i silkespapper. Jag tycker det är hjärndött att sitta och dissa USA som land och amerikaner i allmänhet genom att ha kollat på en enda dokumentär.

Och det är min åsikt, helt avslappnad är jag också för den delen.

Då kan jag hitta många fler saker som jag tycker är betydligt mer upprörande - på närmare håll.

Är det okay att jag har den åsikten eller är det tvunget att ha en skitåsikt om ett skitprogram som överensstämmer med alla andra kommentarer eller får man lov att ha en avvikande (men ändå inte - eftersom jag skriver att jag tycker att det är en skitlag) åsikt än majoriteten.

Slappna av själv...olikheter för oss framåt och är en grundsten i en schysst debatt.

Anonym sa...

Nu kan inte jag hålla igen brödluckan. Det FINNS j-t många jänkar som är dumma , faktiskt. Dels beroende på att deras undervisning skiljer sig så mkt åt mellan stater, olika lagar osv. Plus att deras nyhetsrapportering är ofta ensidig o ytlig. Många bryr sig inte speciellt om att sätta sig in i saker o har samtidigt svårt att få olika vinklingar bla hänger deras kommunistskräck kvar som ett rött skynke o där åker Sverige med ofta. Följde några amerikanska (inrednings-)bloggar precis vid valet o det var inte nådigt vad de religiösa spyr ur sig massa skit. Det finns hur mkt som helst ta upp om detta men världens största demokrati har DE fått om bakfoten, då ska ju alla ha en röst. Min dotter i NY ringer ofta o pejlar omvärldens syn på händelser o det kan jag lova att det skiljer sig en hel del. De har ju fullt upp med sitt eget land o knappt nån pejling på omvärlden men på många områden är de faktiskt kvar på 50-talet, både i tanke o moral. För att inte bli helt missförstådd: Det finns massa sunda, tänkande amerikaner också men det finns normalt inte i arbetarklassen.Apropå vapeneländet så har det ju hänt ett antal dödsskjutningar på en egen familjemedlem...hur j-a bra är det? Tack för jag fick kräkas lite!Chris

Anonym sa...

Det finns 300 miljoner amerikaner- det borde finnas gott om vettiga människor...-Luca

Spader Ess sa...

För att inte snacka om att det finns en och annan puckad Svensk också, fast han har flyttat till USA.:-)
http://rogertsblogg.blogspot.com/2009/01/usa-paradiset-p-jorden.html

Anna sa...

Underbart inlägg, jag är säker på att jag mår mycket bättre av att läsa om dokumentären här och skratta än av att se den och bli förbannad. Bra service till läsaren!

Blue sa...

Denna blogg är ytterst välskriven, med glimten i ögat såvitt jag kan bedöma - men ändå på ett samhällskritiskt sätt. Jag trillar in här lite då och då för att jag helt enkelt gillar bloggen.

Men nu när jag har blivit uppmanad att inte linda in skiten i silkespapper längre så måste jag faktiskt säga att bloggförfattaren förtjänar klokare och mer genomtänkta kommentarer.

För majoriteten av kommentatorerna här borde höra hemma på bloggar skrivna av typ Linda Rosing. Inte av en smart kille i sina bästa år.

Men visst för fan. Alla amerikaner är helkorkade, vi borde utrota alla muslimska länder - eller - varför inte ta alla vars religiösa eller politiska åsikter som inte överenstämmer med våra. Alla tyskar äter sauerkraut hela dagarna, finnar dricker brännvin och slåss med kniv.

Så sitter vi kvar här i vår bubbla och häpnar över att resten av världen inte fattar hur nedrans bra Sverige är och varför inte vi är förebild för resten av världen.

Japp. Bra så?

Blygisens betraktelser sa...

"Men visst för fan." Där går miss Blue upp i falsett.

Underbart!
Är det dig jag hittat ett klipp på hos youtube och lagt ut hos mig nu senast?

;-)

mikebike sa...

Blue: bra kommentarer. Jag är glad att du kommenterar och säger vad du tycker. du verkar ha på fötterna. Jag får även uppfattningen att du förstått att mitt blogginlägg inte dömer ut amerikaner. Jag blir själv trött av sådan argumentationen. Det är klart att inte alla amerikaner är dumma i huvudet. inte någon majoritet heller såklart. de flesta amerikaner jag har träffat och lärt känna är fantastiska människor och skulle förmodligen reagera med samma avsmak mot de där jävla trångsynta idioterna till vapenförespråkare. Det är den där råkristna hillbilly-högern som jag kräks på. De som inte är intresserade av humanism på något plan utan bara vill se om sitt eget hus och tror att det enda sättet är att skjuta först. jag ryser av obehag inför sådana idioter. De finns fan överallt. de finns närmre än man tror. trångsynthet är inte nationellt betingat. sedan lyser det ju igenom lite starkare beroende på vem man är. Det är lättare att bli provocerad av en amerikan än i stort sett vilkan annan nationalitet en idiot har. Jag kan förstå varför det är lättare att idiotförklara världens största supermakt och säga att de är efterblivna. det är väl ungefär som när jag dissar människor som åstadkommit mycket mer än jag någonsin kommer göra, det blir inte så allvarligt då. det skulle kännas mycket mindre soft att dissa rumänien på samma sätt som man generaliserar kring USA.

jag har sagt det förut men säger det igen jag brukar ha glimten i ögat i 99% av alla mina texter. även när jag är som "argast". Vissa gånger har jag gått över gränsen och då har jag ångrat mig djupt. oftast tycker jag det är jobbigt när jag blir väldigt missuppfattad. men som sagt. tack för din kommentar. den var kärnfull och väl argumenterande. jag tror att vi tycker exakt lika.

Blue sa...

Blygisen:

Visst är det jag, och falsett mitt ledord. En bitter hagga som svär i falsett ;)

MikeBike:

Japp, tror vi är helt eniga. Och det fullkomligt lyser av glimt i ögat i dina inlägg - tycker mest det är synd att en del inte förstår - kasta pärlor för svin liksom ;o)

Men jag tror du slog huvudet på spiken stenhårt med kommentaren:

"Jag kan förstå varför det är lättare att idiotförklara världens största supermakt och säga att de är efterblivna. det är väl ungefär som när jag dissar människor som åstadkommit mycket mer än jag någonsin kommer göra, det blir inte så allvarligt då. det skulle kännas mycket mindre soft att dissa rumänien på samma sätt som man generaliserar kring USA."

Frågan är, kan vi inte börja dissa norrmän - bara för att vara lite tvärsemot liksom :o)

Så nej, du slipper inte mig och mina insiktsfulla (?!) kommentarer - I dig your blog!

:o)

redbanner sa...

Säger bara en sak; Se Idiocracy.

Anonym sa...

Tyvärr har väl inte ett land som röstar igenom "The Patriot Act" tillräcklig insikt att se över sina föråldrade vapenlagar där dom hänvisar till konstitutionen, när man åsidosätter det mesta vad den står för med "The Patriot Act".

(Det finns ju en anledning att Fångarna sitter på Guantanamo ((utanför USA´s gränser)).

*Suck*

Johan i Majorna

Nina [ljuvligt] sa...

Motverka en massaker genom att fler tar med sig vapen till skolan?
Jomenvisst, det låter ju som en solklar lösning på alla problem... Helt galet.

Anonym sa...

Låter som en väldigt intressant dokumentär men min avsky mot kristna, amerikanare och vapenälskare gör att jag troligtvis skulle boka en biljett till USA och gå bärsäkargång där blir alltför stor och måste avstå.