tisdag, november 11, 2008

Kvarteret Negern

Igår mailade en spjuver till exkollega en länk innehållande ett idéförslag för nybyggnad och utveckling av ett kvarter i Karlstad. Kvarteret "Negern" närmare bestämt.

Först trodde jag att han försökte sig på ett klassikt lur, men efter att först ha verifierat det med en säker källa och kompletterande googling, kan jag bara konstatera att det faktiskt finns ett bostadsområde som på riktigt heter Negern (ironiskt nog ligger det längs Herrgårdsgatan). Fastigheterna har namn som Negern 1, Negern 2 och Negern 3 unt so weiter. Kolonialromantik de luxe. Fräscht!

Läste en intervju med någon stadsarkitekt i Karlstad som fick frågan om det fanns planer på att byta namn. Det fanns det inte. Argumentet att vissa kan uppfatta namnet en smula kränkande bet inte heller. Stadsakritekten kunde verkligen inte förstå vad som skulle vara så kränkande. Det är nämligen ett historiskt namn, förklarade han. Ehh... ja och historiska namn är ju alltid jättefint.

Kanske borde den där stadsarkitekten och hans ryggkliare på stadsbyggnadskontoret ta och gå om sina samhällslektioner. Eller så kan de ju fortsätta enligt sin gamla goda historiska anda och Namnge alla kommande bostadskvarter med namn som Kvarteret Plantageägaren, Bordellmamman, Kvarteret Juden, Kvarteret Rasbiologen, Kvarteret Hottentotten. Idiotjävlar!!

Näe, solen lyser tydligen inte alltid i Karlstad.

28 kommentarer:

Cora sa...

"Sola i Karlstad"....Näää...De har tydligen sina egna mörkfärgade kvarter. Och så har de lite otur när de tänker.......

SixesAndSevens sa...

hihihi

S. sa...

Det intressantaste nybygget jag sett är Kvarteret Muffen i Fruängen. Det tyckte jag var strålande...

Anonym sa...

Åhléns City i Stockholm ligger i kvarteret Blåmannen. Och det syftar inte på polisen tyvärr...

//Maria

egarcia sa...

PÅ nåt sätt undrar jag varför man ändå fortfarande blir förvånad över människor och vad dom hittar på...

Btw...Kvarteret rasbiologen....LOL
Du är rolig du Mike!!! =)

Anonym sa...

"idiotjävlar" - så sant som det var sagt!

Anonym sa...

"Det är nämligen ett historiskt namn, förklarade han. "

Vad skulle detta historiska namn stå för/betyda?

Anonym sa...

Hehe, ja det väcker om inte annat uppmärksamhet.

Det är ju alltid svårt att hålla sig à jour med vad olika grupperingar vill kallas, det ändras ju hela tiden. T.ex. Portvakt > Vicevärd > fastighetsskötare -- för att att ta ett neutralt exempel.

Även om de döpte om kvarteret till Afro-svensken (eller vilken beteckning som är gångbar i Sverige) kanske det också uppfattas som ett skällsord om 25 år.

mikebike sa...

cora: otur när de tänker? hahaha.

sixesandsevens: så dumt bara.

S.: haha muffen ja det var ett bra kvartersnamn. "var bor du då?" "i muffen!"

maria: Blåmannen haha kvarteert mannen med den gula hatten.

egarcia: nä egentligen inte förvånad. det finns så mycket skit precis överallt. Tack hörru!

petra: oh jess!

ninja: ja jag har svårt att se hur det kom till.

Cliff Hanger sa...

Galet. Undrar om kvarteret gulingen och kvarteret rödskinnet också finns eller är på gång?

Apropå kvartersnamn finns det ett nybyggt kvarteret Muffen i Fruängen. Själv bor jag i kvarteret Stocken...

Josefine sa...

nu har jag sett hos tyskungen att trebarnsmamman fick STORA presentpaketet i tröstpris. hur går det för ditt pris? kvarteret negern... så jävla idiotiskt. byt namn. om man skulle behålla saker som de är enbart i egenskap av att ha funnits länge hade vi inte kommit så långt. dumt dumt dumt.

Medelklassman sa...

Rent mentalt har det varit släckt i Värmlandsedan länge.

Robert W sa...

Till 30+ Du är tydligen riktigt fördomsfull!

Robert W sa...

Till 30+ Du är tydligen riktigt fördomsfull!

Jens Laser sa...

fan det var osoft
men jag fattar inte det där med Herrgårdsgatan??

Anonym sa...

Jäklar, kollade upp kvarteret Negern i fastighetsregistret. Negern 1 ägs av Karlstads Missionsförsamling...

Anonym sa...

Fortsätt driva den här frågan och du kommer inom en snar framtid att upptäcka att det innebär allt eller inget. Antingen tar man bort alla kvartersnamn eller låter alla vara kvar. Om man inte tänker lösa det som så att de döps till Kvarter 1 och Kvarter 2 osv. Det finns alltid någon som tar illa upp, det gäller inte bara de uppenbart idiotiska namnen.

Robert W sa...

Jaha, Snökalven, än sen då? Vad ska Missionsförsamlingen göra åt det? Betlehemskyrkan, som ligger på den fastigheten, byggdes någon gång på 1930-talet, men kvartersindelningen kommer antagligen från den stadsplan som gjordes efter den stora branden 1865.

Anonym sa...

Värmland...

-Luca

Anonym sa...

Robert W - Skulle tippa på att den är byggd typ 1921. Det är klart att Missionsförsamlingen inte behöver göra något åt det. Spann mer vidare på plantageägarinslaget i inlägget. Men kanske typ Karlstads kommun kunde göra något åt det.

mikebike sa...

cliff: haha stocken. ja mäktigt kvartersnamn :)

muffin: ja jag såg det. nä jag har då inte fått något. än. hoppas hoppas.

30+: hahaha ja på vissa ställen iallafall.

laser: japp osoft. skit i herrgårds...

snökalven: haha ja jägarns. lustigt sammanträffande.

Robert W: nä det är möjligt att de ionte kan göra nåt åt det men någon borde göra det. skiter ni i allt i värmland eller? :)

luca: misstänkte nästan att du skulle komma med nåt här.

Robert W sa...

I Bromma (som ligger i Stockholm) finns tydligen ett kvarter som heter hundturken. http://tjuvtittat.se/wp-content/uploads/2008/07/hund-turken.jpg

Ordet hundturk kommer ifrån att man förr i Sverige trodde att turkarna inte var riktiga människor, utan att de till hälften var hundar. Det ordet är betydligt mer nedsättande än neger.

Men detta har ni stockholmare inte ändrat på. Vad säger det om er...?

Anonym sa...

@ Robert W - så för att några kötthuven i Bromma inte har alla hästar i hemma får mongona i Karlstad frikort alltså?

Dessutom är du rätt så inkonsekvent som dissar 30+ för att han/hon är fördomsfull men hinner knappt andas ut innan du vräker ur dig " Men detta har ni stockholmare inte ändrat på. Vad säger det om er..."

Hejja...

Robert W sa...

Käre Stefan!

Jag var ironisk, när jag påpekade att stockholmarna inte har ändrat på detta, eftersom ett antal stockholmare här har framställt det som att värmlänningar är mindre vetande (mongon...) därför att det finns ett kvarter som heter Negern i Karlstad. Tyckte bara att det kunde få finnas lite konsekvens...

Jag undrar förresten om man får säga negerboll, eller om man måste säga chokladboll för att visa att man är riktigt PK och slätkammad.

Anonym sa...

Ironi är en svår konst och svårt att leverera i skriven form, mao gick ironin förbi mig likt sunt förnuft stadsarkitekten i Karlstad.

Ang din fråga: Det är ett fritt land - du får säga vad du vill. Är du osäker kan du ju alltid fråga Bubba...

Anonym sa...

Jag har ett nybygge som heter "fittan" på gång här i Götet. ligger bakom mossen i johanneberg...

Weine Berg sa...

Kanske kunde vi införa ett nytt namn, mer i anpassad efter vår tid: Kvarteret Svennehoran. Det är ju inte kränkande eftersom svenskar inte skyddas av lagen om hets mot folkgrupp och särskilt när regeringen fastslagit i proposition 1997/98:16 att det inte finns ett svenskt folk...

Anonym sa...

Märkliga resktioner på ett kvsrtersnamn. Vad folk tydligen inte förstår är att de här orden (hundturken, blåmannen osv) en gång i tiden ingick i det normala språkbruket och då inte hade någon direkt nedsättande betydelse. När jag gick i skolan för typ 50-60 år sen var n-ordet bara ett lite diffust beskrivande ord som inte i sig självt hade någon automatiskt nedsättande betydelse. Inte heller beteckningar som eskimå, zigenare eller lapp var något annat en beteckningar på olika kategorier människor.
08-jävel