torsdag, oktober 16, 2008

Generation Fett

Jag såg tv3:s genomvidriga freakshow "Generation Fett" igår. Det handlade om Donna, en (för)störd kvinna och hennes rövhål till man. Donna väger 285 kg men hennes drömvikt är minst 450 kg. Fan tragiken var total. Hon satt i sitt nedgångna vulgohem och käkade hela tiden. Av den minst sagt spartanska inredningen att döma verkade hon inte ha dragit sig för att käka hörnsoffa till lunch när ekonomin blev ett hinder för hennes vansinniga ätstörning.

Donna var helt uppenbart inte psykiskt frisk och jag fick en riktigt brun smak i munnen av hennes man, en jävligt oskön feeder, vars paradperversion är att nakenfota henne i olika förnedrande situationer och malligt dela med sig till sina feederpolare. Den mer tillrättalagda sanningen var att hon gillade det som fan och att det dessutom var en nödvändig inkomstkälla, vilket i och för sig låter rimligt, med tanke på att matkontot lätt borde krossa valfritt afrikanskt u-lands BNP.

Extra stötande var att hennes man fick marknadsföra sin biologiska förklaring till deras lyckliga förhållande. Det baserades på att han var dominant och hon undergiven av naturen. När hon gjorde som han sa var han nöjd och då hade hon fullgjort sina plikter som kvinna. Trevlig prick det där.

För att riktigt toppa misären visade det sig att paret hade två barn. Dels en kille i tolvårsåldern som verkade en aning utvecklingsstörd och en liten flicka på 1,5 år. Grishålet till pappa verkade inte sådär jättenärvarande utan höll mest på med sin feederskit. Donna blev anfådd av blotta tanken på att röra sig och orkade knappt lyfta upp lilltjejen. Hon var bara intresserad av att få i sig så mycket kalorier det bara gick. Barnen var var där men verkade lite smått bedövade. Det var smärtsamt att se vanvården.

Jag satt chockad och tittade på när programledaren Lotta Lindmark besökte den något dysfunktionella familjen. Hon var med och tittade på hur Donna frossade i sig som att det inte fanns någon morgondag. Hon bevittnade misären i deras hem och hon fick vara med vid ett tillfälle när de fotade sin sjuka fettoporr ute i leran. Jag undrar om Lott är stolt över sin insats. Det enda rätta hade varit att sätta ett skott i nacken på mannen och ringa soc så att barnen blev omhändertagna. Men hon gick bara runt med en äcklig sensationskåthet i blicken och nästan uppmuntrade dem till att visa och berätta. Fy fan vad iskallt att ha samvete nog att vara med och producera en sådan freakshow-serie. Det kändes riktigt riktigt smutsigt.

Jag undrar hur tv3 kan anse att det någonstans skulle vara moraliskt försvarbart att sepla in en sådan serie? På deras hemsida kan man läsa: "I en egenproducerad dokumentärserie belyser TV3 den värsta farsot som drabbat västvärlden i modern tid – fetma. Idag är fetma och övervikt det allvarligaste hotet mot folkhälsan i västvärlden."

Ehhh... det var ganska tydligt att Generation Fett knappas är framtaget för att belysa ett samhällsproblem.
Det finns bara ett syfte och det är underhållning. Sjuk underhållning. Och det funkar. Jag skäms för jag borde verkligen inte ha gett det en tittarsiffra.

Därför gör jag avbön här och nu.

25 kommentarer:

Donny Hedlund, journalist sa...

Så länge du inte har en box därhemma så behöver du inte oroa dig - för då räknas du inte till statistiken.

Generation Fett, utan att ha sett programmet (och med risk för att framstå som en idiot som uttalar sig om nått han inte sett) verkar vara ett riktigt dyngprogram.

Milla sa...

Såg med förskräckelse på när mannen njöt när Donna tryckte i sig 40+ sushibitar. Fy faen alltså. Hur kan man vilja bli så fet att man inte kan röra sig? Förstår verkligen inte tjusningen med det...

30+ sa...

Men jag har sagt det 1000 gånger. Att titta på TV3 är som att bli kissad i ansiktet. När ska folk lära sig att bojkotta skiten?

Talawa sa...

det är så sjukt depraverat
ännu värre att det finns en marknad för sådana här program

mikebike sa...

donny: hahaha du behöver iallafall inte oroa dig för att jag skulle döma :)

milla: ja fy fan. jag ville att han skulle upplösas i molekyler. försvinna. jag kände ett intensivt hat mot honom. hon hade en svårt ätstörning och han profiterar på det både ekonomiskt och sexuellt. fy fan.

30+: well det är första gången jag hör det från dig. men du har helt rätt. jävla tv3.

talawa: ja verkligen. ja och ännu värre är att jag tillhörde den marknaden igår. men inte igen.

Fbg sa...

Glo inte på TV! Rätt som det är sitter ni som överjästa degar allihop. TV:n är ond

K sa...

Mjo.. TV är ju överlag rätt tveksamt, men "underhållningskanalerna" tar denna tveksamhet till helt nya dimensioner. Dessutom är all sabla reklam de envisas med att köra stup i kvarten (bokstavligt talat) totalt intelligensförnedrande.

Trickster sa...

Både feeder-kulturen och ProAna-grejen känns ju som helt bisarra avarter av ngt som redan är bisarrt och sjukligt.

Jag håller mig till ren fiktion när jag tittar på reklamkanalerna (alltså, företrädelsevis amerikanska och brittiska serier). Vill jag se dokumentära grejer håller jag mig till Public Service och de större nyhetskanalerna.
Sensationsjournalistik klarar jag mig bra utan, thank you very much!

mikebike sa...

fbg: ja du har rätt .fan im getting there.

k: fan reklamen är ju tio ggr bättre än innehållet i de flesta fall.

trickster: proana.. har aldrig hört om det och tror att jag inte vill veta.

Puttelito sa...

Borde man inte ta iq-test på alla som vill ha barn? De där två är ju helt klart inget som man ska avla på. Det är så jäkla synd om ungarna, så jäkla synd. Låt de dumma generna dö ut. Survival of the smartest! (Detta kan väl uppfattas som kontoversiellt
....men what the heck)

Redaktionen Tidningen Varför sa...

Tack för att du sågar det vi inte mäktar med.

Trickster sa...

Som den sadist jag är förklarar jag ändå:
Pro-Ana är, företrädelsevis, anorektiker som glorofierar denna form av ätstörning och ser det som en livsstil, inte en sjukdom. Det finns en massa grupper på nätet där de tipsar varandra om hur man går ner ytterligare i vikt, ljuger för och manipulerar sin omgivning osv.
Som frisk anorektiker kan man ju inte bli annat än jävligt ledsen och en aning provocerad.

trickster sa...

Men det går säkert att göra ett väldigt häftigt och spekulativt inslag på TV3 om det...

f i f f i. sa...

Går det inte att beskatta tittande på TV3 nåt grönjävligt?

Fast om man vänder på steken - herregud vad jag känner mig "normal" ;)

Milla sa...

Det är därför såna här program finns. För att vi ska må bättre och tänka "tur att jag inte är sån i alla fall" men om man tänker efter så är det en liten grupp av alla människor som beter sig så här.

Att göra TV om vanliga människor är inte lika sensationellt och spännande...

Milla sa...

Förresten, för några år sedan var Kanal 5 värst på den här typen av vidriga dokumentärer av sensationstyp... Men nu verkar det som de har ryckt upp sig lite, eller vad tycker ni?

tiggerrr sa...

jag valde att inte se programmet efter att ha sett trailern. uäck. tanten verkade tvärflepp och mannen hade den där otäckt lätt galna glimten i ögat. jag plågar mig hellre med att...inte få se någon annan film än House of wax för resten av mitt liv.

apropå pro-ana så ger de ju fantastiska smal-tips på sina sidor/bloggar som får dem att framstå som fullt friska i huvudet. t ex:
"Om du får hungerkval, kryp ihop till en boll."
"Ät vid en spegel, helst naken, och se hur mycket du vill äta då?"
"Börja hata smör"
och så min personliga favorit,
"Bränn egna pro-ana skivor och dansa till dem."

trickster sa...

Jag lider varken av feeder-pojkvän eller anorexia, men stava det kan jag då fan inte...(straffet när man är för lat för att korra sina inlägg innan man trycker "publicera")

Anonym sa...

Hur kunde jag missa detta???


-Luca

Anonym sa...

http://sabinadurebrandt.blogg.se/2008/october/80-tal-sa-ser-jag-ut.html#comment

ahhaaha

cat sa...

Jag har upptäckt att jag på sista tiden inte tittar på tv3 överhuvudtaget. Jo med ett undantag, programmet jag älskar att hata: Design Simon & Thomas.
Såg trailern på Generation fett och fick svåra ulkningskramper. Min misantropi blir inte hjälpt av sådana "dokumentärer".
(Tacka vet jag alternativa sätt att se bra HBO-serier på)

adde sa...

Men visst känns det lite lockande med titlar från framtida dokumentärer som "Med låg IQ i karriären", "Tourettes syndrom - min vardag", "Att ha torgskräck som skåning", "Cancer som syns" och "När husroboten gick bärsärk"?
Människan är sjuk i huvudet. Det som gör oss olika är i vilken grad.

Doktoranden sa...

Tittade inte på misshandeln (för det är vad det är), men bara vetskapen om att det skulle visas var nog.

Vidrigt, sa Bill. Riktigt vidrigt, sa Bull.

Nemo sa...

Bra idé att stänga av TV:n.

voffö inte läsa lite ...ehh positiv litteratur istället. Eller SE Generation fett och samtidigt läsa
"På förtvivlans krön" av EM Cioran. En skojfrisk typ. Han skrev även böcker med titlar som "Om olägenheten i att vara född". Han kallade mänskligheten för "jordens cancer".

Jag menar... som motvikt till programmet och ett stödjande av dina tankar

elgoelgo sa...

TV3, Kanal 5, 4'an, vilken reklamfinansierad tv-kanal ni än väljer, producerar inte tv åt tittarna. De producerar tittare åt de som köper reklamtid. Väljer ni att se programen har de uppfyllt sitt syfte. Så lösningen är alltså ganska enkel.