måndag, juni 30, 2008

Musikanter bryter ny mark

Att åka spårvagn är ingen hit, men det är enda färdmedlet om man bor i majorna och inte orkar cykla. Idag lyckades det ändå bli ett snäpp sämre. Vid hagakyrkan hoppade en liten tjej med ett läckande dragspel på vagnen och började sprida rumänska ångesttoner. På dragspelet hade hon fäst en kopp som hon i sin sjukaste fantasi troligen närde ett hopp om att hålögda morgonresenärer skulle fylla med sina fickpengar. Av alla sätt att tjäna en slant.

Jag skulle tro att det är bra mycket lättare att kränga sprit på nykterhetsrörelsens årliga konvent än att få den mest godhjärtade människan att skänka en slant. Det känns nästan mer attraktivt att sätta sig ordentligt tillrätta i ett helt nynedpissat säte än att ge en enda spänn till någon som tränger sig på vagnen och tvingar fram en talanglös melodi när man sitter och känner sig skör på vagnen till veckans första arbetsdag.

Jag har väldigt lite till övers för gatumusikanter i allmänhet men fram till nu har Göteborg iallafall varit förskonat från otyget i kollektivtrafiken. Man fattade ju att detta inte var hennes egen spontana idé utan troligen något hennes föräldrar tvingat ut henne i. Ändå verkade de flesta ha svårt att se mellan fingrarna.

Fast. Precis när jag skulle gå av hörde jag hur det rasslade till i hennes kopp. Alltså, jag lackade ur direkt. Vilken jävla turist det måste ha varit som pyntade. Personen ifråga fattade troligen inte att den just fläkte upp pandoras box. Ryktet kommer gå att Göteborgs Spårvägar är en guldgruva och rätt som det är kommer det vara vardag att man smälls i backen av en mariachiorkester när man är påväg till sitt arbete.

Detta är en miljon gånger värre än att antastas av en flock gratistidningsutdelare på hållplatsen.

22 kommentarer:

lilla jag sa...

Nån som vaknat på fel sida kanske...;-)

Anonym sa...

en östeuropeisk grabb med dragspel hoppade på 6:an vid chalmersplatsen och spelade i sitt fåniga dragspel hela vägen till sahlgrenska. garanterat tjyvåkte marodören. måtte INGEN skänka pengar till dessa plågoandar, det måste få ett slut.

cat sa...

Hualigen, finns det ingen fredad zon kvar någonstans!!!

lisa sa...

Det kanske går att skänka pengar så de går av vagnen? Typ jag slutar inte spela förrän ni ger mig cashen!

Cian sa...

Visst är dom söta
Det finns ett antal i Stockholm som kutar omkring på tunnelbanan..oftast så brukar tågföraren ropa ut i högtalarna att det finns tiggare ombord och uppmana folk att inte skänka.De har då istället börjat terra pendeltågen!
Oc de som går och lägger lappar vid sätena..Ahhrg..det är nästan 20 år sen Ceausescu dog..stop blaming him för att du inte har råd med sjukvård åt din leukemisjuka pappa och 14 ungar..

Åhhh märks det att jag retar upp mej???

Spader Ess sa...

Och eftersom dörrarna stängs och ingen kan komma undan, så är det givetvis fritt fram för de mest talanglösa jävlar att tränga sig på med sin icke önskvärda musik.

Jag tror att folk betalar i ren desperation, i en falsk förhoppning att dom skall tystna länge nog att man hinner fly ut.

Cliff Hanger sa...

Så de har spritt sig från Stockholms kollektivtrafik alltså...

Jag har många gånger varit sugen på att säga till dem att de borde betala MIG för att de stört mig, de gånger då de gått runt med en mugg och tiggt pengar efter sina "gig".

ullis sa...

Hey, nu har jag också åkt spårvagn i Göteborg! Jag och kompisen såg Saluhallen och Netto och fnissade för oss själva för att vi tänkte på dig och det du skrivit om ställena. Man kanske borde göra en Mikebike-turistrunda i Gööötet för oss noviser, så vi får känna på hur det är på riktigt.

Anjo sa...

Ibland frågar folk mig varför jag går till jobbet istället för att ta vagnen.

Då brukar jag be dem läsa din blogg.

Tack - för att du just gav mig ännu ett skäl att traska all the way från Olskroken till reklambyråslummen. Du förlänger mitt liv, mike.

Anna sa...

Mmm I love my bike.

Nog för att cykla är det bästa sättet att bli uppretad över en hel radda andra saker, men gatumusikanter/tiggare är man förskonad från.

Kahloolie sa...

Samma dag råkade jag ut för EXAKT samma flicka!! På väg hem i en redan full vagn börjar någon spela dragspel...och inte på ett bra sätt.

Sen ser jag då orsaken till oljudet klämma sig fram genom vagnen...och hör klirret i hennes kopp när folk skänker pengar till henne.

Så som du säger är det kört nu.

mikebike sa...

lilla jag: ja varje dag.

cat: nej möjligtvis tysta rummet på chalmers.

lisa: ja men då kommer de tillbaka igen och igen och igen.

cian: ja :)

ullis: hahah ja det kanske jag skulle ta och göra.

anjo: tack för ditt ambassadörsjobb.

kahloolie: ja nu är det fett kört

emma sa...

oh no!! tell me, här i barca är det mer regel än undantag, men trodde ej det hade börjat i gamla hederliga götet.. vad spelade hon för trudilutt, da? ngt klämkäckt?: D

Fröken Lund sa...

Åh herregud. Jag lider med dig din stackare.

Är det möjligt att den dåre som skänkte en slant bara gjorde det för att slippa höra skiten? Betala dem för att kväva dragspelet, typ. Det kanske är din lösning, förresten. Måhända en dyr månadsutgift för dig, men om du tycker att det känns värt det kan du ju börja köra med: "Du får en femtilapp om du stiger av vagnen NU!"

Anonym sa...

Men inte tror ni väl att någon, som har några valmöjligheter, av egen fri vilja tigger på en spårvagn?

Ta en taxi för helvete om ni är så besvärade.

Kalle A.

Anonym sa...

Asså nån gräns får det finnas för hur lågt man kan sjunka! Men än har du inte gjort det ;-)

http://www.expressen.se/noje/1.1217499/danny-saucedo-drabbad-av-bedragare

hatad sa...

Har råkat ut för detta på pendeltåget i stockholm. USCH!

Mmm Danny http://www.aftonbladet.se/webbtv/noje/article2811419.ab

Anonym sa...

Ja, va fan är det att gnälla om egentligen? Den dagen man tar en taxi, och den stannar till vid ett gathörn för att en dragspels-rumän vill kliva in i baksätet, DÅ först kanske man kan gnälla......

( härligt scenario va, mikebike ;-)

ullis sa...

Men allvarligt. Det är klart att man klagar om man har blivit tiggd av på en spårvagn.
Det känns inte som att taxi är ett dagligt alternativ (ekonomiskt/miljömässigt) och jag tror att få människor -väljer- att sitta med fisluktande människor tidigt på morgon bara för att det är roligt. Man kan inte heller fly nånstans vilket gör det ypperligt irriterande. Snart kommer dom väl och spelar utanför ens egen lägenhetsdörr också.

mikebike sa...

kalle a och anonyma taxi-idkare: Ja jag ska ta upp det med chefen. de kommer säkert tycka att jag ska få åka taxi varje dag.

Thomas Modig (snart turist i Gbg) sa...

Ja Mike, det var säkert en "jävla turist" som pyntade, och han/hon visste nog precis vad konsekvensen skulle bli ;)

Em. sa...

Åh henne har jag stött på med, chauffören lackade ur och klev ur sitt bås och gapade lite på henne.