måndag, juni 09, 2008

En annan del av Sverige

I helgen besökte jag Halland. En mycket förnämlig vistelse med undantaget Våxtorps marknad. Jag vet inte vad det är men det finns någon slags sjuk ådra av självspäkning inom mig som gör att jag dras till platser där man får bevittna och uppleva mänsklighetens mest ocharmiga drag på nära håll.

Nog för att det kan vara kul med fleppon, men alltså, när så många fleppon samlas på en plats uppstår en slags spegelvänd värld där man själv tillhör minoriteten och automatiskt blir the fleppo. Jag kände mig mycket obekväm.

Iallafall. J hade haussat upp Våxtorps marknad som en av de sjukaste tillställningarna som går ner i Halland och sånt vill jag under inga omständigheter missa. Jag fick dock inte med mig någon större lärdom av marknadsbesöket. Inte mer än att det där djupt rotade föraktet mot nasare har en mycket skälig grund. Jag gick in i ett slags stand by-läge.

Man skulle kunna sammanfatta det hela som en stor och härlig sexist- och rasistfestival. Jag kan inte neka att jag kände av en viss besvikelse när jag blev uppmärksammad på att det faktiskt finns en marknad för t-shirts med skojkonservativa budskap som: "Det var bättre förr när kvinnor var kvinnor och män var män och fikus var en krukväxt".

Det slog mig också att de som envisas med att bära tischor med svenska flaggan och texten Sweden, Born to be a viking eller liknande, alltid är de människor man minst av allt skulle vilja ha till ambassadörer för sitt land. Det är lite lustigt egentligen. Och samtidigt oerhört pinsamt.

Jag provade en khaki-väst och poserade fräckt och ohämmat tills jag insåg att ironi faktiskt inte existerar i den subkulturen. Alls. Skamset hängde jag tillbaka missfostret till klädesplagg och gick vidare.

Annars var det roligaste inslaget när J blev osams med en donutförsäljare. Han skojade på och körde lite klassisk könsrollshumor blandat med hög käckhetsgrad som inte föll i god jord alls. Jag skulle vilja påstå att det uppstod en tjock vägg av klassisk finsk stämning dem emellan och jag njöt när hon avlivade honom med blicken. Det måste anses som ett nästan omöjligt konststycke att lyckas pissa ner humöret hos en gårdfarihandlare. Men J lyckades med bravur och jag kände riktigt hur min retnerv vaknade till liv och triggades. Jag ville jävlas med honom men syrenivån började ta slut.

För att behålla en liten gnutta värdighet åkte vi tillbaka och badade istället.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har hört att Kvibergs marknad också skall vara ganska charmigt! Där skall tydligen gå att fynda lite av varje. Allt från Rohypnol till nystulna dalahästar. Tja, man kanske skall ta en marknads-tour i sommar...

Mvh. Kalle A.

Cilla sa...

Ta en tripp till marknaden i Byxelkrok..
Du kommer ta livet av dej jag looovar!

Anonym sa...

Bheöver vi fler "lysande" ambassadörer än kungen och Sylvia? Ett par helyllelantissvennar kanske skulla innebära ett lyft iofs?

-Luca

Kahloolie sa...

Jaha, nu har man läst igenom hela din blogg...vad ska man nu göra för att fördriva tiden? Kanske skulle ta och jobba lite...

@anonym (första inlägget) >>> Kvibergs marknad är numera rätt oskyldigt (tyvärr)...tidigare kunde man hitta en hel del kul grejjer där. Eller så är det jag som letar vid fel bord...?

Men man kanske skulle ta och starta upp en marknad på the one and only Hisingen island. Då skulle du må bra va mikkebicke.

Andreas sa...

Vill du träffa på fleppon så kan jag rekommendera en tripp till Kalmar. Den riktigt ultimata upplevelsen fås av en bussfärd in till Kalmar centrum en helgkväll. Närmare helvetet än så går inte att komma.

Fan vad jag längtar hem till Götet.

Doktoranden sa...

Ingenting klår Öjebyns kyrkmarknad utanför Piteå i Norrbotten. En gång och aldrig mer, jag trodde min stund var kommen. Om djävulen presenterade två val att antingen vandra omkring där eller hänga upp och ner med strömkablar i nötterna skuller jag snabbt svara; "hook me up mr Devil".

Fredrik sa...

Du beskriver hur jag känner mig i min vardag, utflyttad från Göteborg till en ... ja, vad heter det på mediespråk? "medelstor norrländsk stad"

Lore sa...

Dude. Jag bor i skåne. Välkommen till min vardag.

ROSA sa...

Hah! Vi gled in på marknaden vid halv-ett på dagen, köpte 4 heliumballonger av den större sorten sen sprang vi i panik därifrån och åkte hem, fort som fan. Noterade t-shirtsstånd på vägen till och från ballongerna och trängde mig förbi icke-ambassadörerna (som är svensktalande med lokal dialekt??) i souvenir(!!) t-shirts.

Ses vi nästa år?? ;)

adde sa...

Ha ha ha, det är ju sååå skönt att du medvetet utsätter dig för sådant och sedan lämnar stället med en känsla av panik. Snacka om överdos!