fredag, maj 16, 2008

Inte en gång till...

Jag vet inte hur det är med er, men jag börjar bli våldsamt trött på att höra människor tjata om att Astrid Lindgren borde få Nobelpriset i litteratur postumt. Jag kan riktigt sitta och störa mig på det. Det är fan nästan ett lika svenskt fenomen som att prata väder. Har man inget att säga kan man alltid ta upp att Astrid gjort sig förtjänt av Nobelpriset så är man hemma. Oavsett om hon förtjänar det eller inte är det tjatigt som fan. Och dumt. Det har lett till en lätt avog inställning från min sida till Astrid Lindgren. Den jävla kärringen.

Idag satt två kvinnor i 35-årsåldern framför mig på vagnen hem och pratade högljutt om att det banne mig var på tiden att den där Horras (Horace) skulle fatta att det var dags att ge Astrid priset nästa gång. Kostymt. Herreminje säger jag bara. Det är dumt på många sätt.

Jag fick en stark lust att knacka den av dem som pladdrade mest på axeln och vänligt men diktatorbestämt be dem åka hem till Hisingen igen. Fast det går ju inte. Vi lever ju i ett samhälle. Men jag orkar faktiskt inte höra fler nötter tjata om Nobelpriset till Astrid.

Inte en gång till...

17 kommentarer:

Fredrik sa...

Dessutom har ju Horras tålmodigt förklarat för kreti och pleti att Svenska Akademien alls inte har nåt emot Astrid, men att hennes prestation inte riktigt matchar kriterierna för Nobelpriset.

Lite som att vara bra i hockey och sen vara sur för att man inte fick guldmedalj i konståkning.

Johanna sa...

Ja herregud. Men det är ju jätteroligt att fundera på vad det skulle innebära om hon fick priset "kostymt"

nattunderhållning: http://quotation-marks.blogspot.com/

Erik F sa...

@Fredrik

Akademiledamöterna är bundna av stenhård sekretess som gäller i 50 år efter vart och ett av sammanträdena. Att Horace skulle ha pratat bredvid mun finner jag som otroligt. Det får du gärna bevisa med någon källa.

Sen är litteratur priset lite fjantigt på det sättet att det är ett "svårt" pris där det stora flertalet vare sig har nöje eller nytta av de arbete som pristagaren presterat. Alla de andra Nobelpriserna belönar ju personer som utfört nytta för mänskligheten i en eller annan form. Det finns säkert forskare i teknisk fysik någonstans som klurat ut jätteknepiga formler, men som är till noll och intet nytta för någon. Dessa personer belönas heller inte av något pris. Men det stoppar inte utdelningen av litteraturpriset. Svårt, otillgängligt och elitistiskt är modellen.

Författare som varit till glädje för stora skaror borde få extra pluspoäng i bedömningen. Därmed inte sagt att det skall vara ett populistiskt pris. Men jag vet vem jag väljer bland Elfriede Jelinek och Astrid Lindgren.

calici sa...

tror dock att det bara är att acceptera. för om hon nu skulle få det kostymt så skulle ju astrid fortfarande vara ett lika spännande ämne. fast det skulle snarare handla om hur bra det var att hon äntligen fick det, men att det var o så dumt att hon inte fick det medan hon faktiskt var i livet.

optikerdotter, calici whatever sa...

attans. optikerdotter goes calici. tji fick jag för att jag lyckats med bedriften att använda olika alias på olika ställen.

Andreas sa...

Erik F: Skillnaden är att inom litteratur har folket egna favoriter, vilket väl knappast är fallet inom de andra områdena. Men likväl som en fysikpristagare måste vara en toppvetenskapsman så kan de ju inte ge litteraturpriset till vem som helst bara för att denna är älskad av folket. Och ja, detta för oss in på estetiska frågor, vad som är bra och dåligt etc. Men min bestämda åsikt är att ett fenomen inte nödvändigtvis är bra för att många gillar det (snarare tvärtom i de allra flesta fall..)

Anonym sa...

Jag säger det igen; jag blir lika glad varje gång någon bevisar att In-Ear-pluggar är det bästa köp jag någonsin gjort. All Hail Koss Spark Plug!

Anonym sa...

Astrids litteratur är väl bara för barn ändå?

hur bra är sådan egentligen om man analyserar den?

Vad hjälper ett pris åt ett lik?
Hennes böcker säljer väl bra som det är ändå?

Många frågetecken i denna kommentar ser jag men det är tidigt på morran :)

Fredrik sa...

@ erik f

Du har nog rätt. Kan hända att han uttalat sig generellt bara, att ämnet har varit uppe och att Horras sagt nånting om det är jag rätt säker på. Kan ha varit på någon morgonradio.

Anonym sa...

"...åka hem till Hisingen igen..."

Njae... en så svennig konversation kan bara hållts av Frölunda- eller Mölndalsbor. Hade samtalsämnet varit hur man tränar sin pitbull till att bli folkilsk eller vilken BMW-modell som är bäst att pimpa så hade de garanterat varit från Hisingen.

/A

Glitteringly sa...

Intressant diskussion. vill bara tillägga att hennes böcker inte alls bara riktar sig till barn (referarar till ex. Bröderna Lejonhjärta och den debatten som hon skapade bland litteraturkritiker på 70talet). Dock vill jag påpeka att det är oerhört märkligt att hon kan använda sig av ett så grymt komplicerat tidsperspektiv som i Bröderna Lejonhjärta utan att förvirra barn men konfundera vuxna.

nobelpriset till Paulo Coelho ffs :)

adde sa...

Jag undrar varför dom pratade om det? Är du säker på att det inte var nåt nytt humorprogram som spelades in på vagnen?

Fredo sa...

Antagligen en av de roligaste grejer du skrivit. Och det tackar vi de två spånen i 35-årsåldern för.

Här på kontoret pågår dagligen SM i felsägningar. Exempel kan vara: "Inget att hänga i granen när det blåser", "Utomhus vid Arlanda kommer inte på tal – det är inte där vi kommer att landa" (inte felsägning men kul)

Återkommer med fler. Keep up.

Anonym sa...

Om nobelpriste i litteratur skall delas ut postumt är Astrid Lindgrens köplapp med tresiffriga tal. Minst.

-Luca

Dawwe sa...

Några till åsikter måste du höra, det här är bara för bra:

http://www.youtube.com/watch?v=79XELAJZGo0

Anonym sa...

3:an på väg hem? Dom måste kommit från Kålltorp eller kanske andra Majbor på väg hem, här på Hisingen är vi smarta!
Förövrigt håller jag med. Uttjatat ämne.

victoria sa...

Astrids böcker är näst efter Shakespears tidernas mest översatta i hela världen. Say no more,nobelpris eller ej, mickelidoo.