söndag, april 20, 2008

Mäklare

Mäklare alltså. Vilket jävla krämaryrke. De lär ju flabba rätt bra när de kollar sitt bankkonto. Lättare pengar får man fan leta efter. De har fan passerat alla moraliska gränser för hur lätt man får böja upp en råfet årslön. No skills, bara ljug och skitsnack, från ljus till mörker varje dag. Usch.

Det är något väldigt fel när man blir igenkänd av och börjar morsa på en handfull mäklare när man är på stan. Då har man träffat på dem lite väl mycket.

Marknaden är het kan man säga. Det har gått så långt att hela mäklarkåren har kunnat kosta på sig att skrota det gamla klassiska bilförsäljarjiddret. De behöver bara stå där och lägga upp en hög med prydligt ihopsatta objekbeskrivningar. Sedan gör jobbet sig själv. På de sista tre visningarna har mäklarsvinen bara stått och sett oskyldiga ut. Som att de knappt bryr sig ifall man är intresserad eller inte. Man får nästan dra ur dem informationen... om man vill ha någon. Därtill börjar jag bli ganska trött på att gå som en strykarkatt på varenda visning. Det känns fan som att jag och J befinner oss mer i andras hem än vårt eget på helgerna nuförtidten.

Jag har inget förtroende för mäklare, jag ser bara det onda i dem. Och som jag hatar budgivningarna. Som att varenda jävel sitter på en tjock hög monopolpengar och budar loss för skoj skull. Jag skulle tro att det är duktigt mycket fiffel och fula fingrar med i bostadsspelet, och jag som verkligen HATAR att bli blåst. Fy fan vad jag önskar att Janne Josefsson hade varit min farsa ibland. Då skulle vi röja!

De som okynnesbudar upp priserna måste vara den allra lägsta livsformen. Hade jag fått nys om en tvättäkta okynnesbudare hade det blivit ruffa dagar för det lilla livet vill jag lova. Då skulle utrycket när skiten träffat fläkten nog komma nästan löjligt väl till pass för den rackar'n.

En riktigt plågsam grej till med bostadsjagande är att behöva läsa alla satans bostadsbeskrivningar. Jag undrar vem som gör dem. Kanske ingår det någon form av vidrig mall i "Det stora mäklarsvinspaketet".

Följande formuleringar har jag läst så många gånger att jag tror nig ha utvecklat en svårartad floskelallergi (och då jobbar jag ändå som professionell bullshitter): Med ett stenkast ifrån slottskogen, denna ovanligt fina och charmiga lägnehet, i hjärtat av Majorna, unikt, utöver det vanliga, sagolik utsikt & grillmöjligheter, underbart boende, närheten till, med dess rika utbud av, för er som vill njuta av såväl stillhet som puls. Etc. etc. etc...

Max en på hundra är sådär "unik" och "utöver det vanliga". Resten är helt vanliga lägenheter, varken mer eller mindre, förutom något mer välstädade än vanligt och med tända ljus mitt på dagen samt ovanligt mycket citroner i en skål i köket.

Nä, min dotter får bli precis vad hon vill när hon blir stor... så länge hon inte vill bli mäklare.

43 kommentarer:

Lintin sa...

Mitt psychoex A är mäklare. En slump? I think not. Åt helvete med dem alla!

Jo tjena sa...

Jag kom faktiskt in på en mäklarutbildning, sen insåg jag att det finns inte en chans i helvetet att jag skulle kunna ha ett bra samvete och vara mäklare.

Spader Ess sa...

Mäklare är ett konstigt släkte som sagt. Jag hoppas verkligen att det är mycket mer som dom gör bakom kulisserna än det man ser, med tanke på utbildningar och licenser.

En annan sak som har slagit mig är skillnaden mellan mäklare och mäklare.
Storstadsmäklaren: Som helt enkelt håvar in löjliga summor pengar på kort tid utan synlig ansträngning. Den snabba budgivningen känns som om den inbjuder till blufferbjudanden om man inte nått vad mäklaren anser vara vad som är rimligt att stoppa ner i egen ficka.

Lantismäklare: Som verkligen får slita för att sälja de objekt som avflyttningskommunerna erbjuder, med ett förhållandevis fjuttigt arvode i antågande.

Åtminstone vad det gäller storstadsmäklaren kan man applicera följande: -Vad är 10 Mäklare på botten av Östersjön?

-En bra början.....:-)

Gubben sa...

För att inte tala om dessa jävla homestylister... faan, betala 100 tusen extra därför att det låg ett koskinn framför den öppna brasan!

Varför inte vända på budgivningen. Säljaren sätter ett skyhögt önskepris. Sedan får han succesivt sänka tills någon nappar...

Anonym sa...

dom nya advokaterna. fast vidrigare.

mikebike sa...

lintin: hahaha... ok vilken firma tack!?

jo tjena: bra för dig att du fattade sans och vett. man vill ju gärna kunna sova också.

spader ess: ja det är sant, det är skillnad på mäklare och mäklare. har träffat en som faktiskt verkar bry sig om boende, som faktiskt verkat intresserad av att det ska bli bra för både säljare och köpare. kanske en lyx han kunde kosta på sig då han hade en procent högre arvode.

gubben: va? extra för koskinn. i vilken del av landet då?

anonym: så mycket makt de har över mitt liv. det är fan absurt.

Lintin sa...

Haha, det vågar jag inte röja offentligt =) Du får mejla nästa gång du går in i mäklarsvängen så ska jag berätta vilken firma du ska akta dig för extra mycket.

Anonym sa...

>>Gubben - Baklänges budgivning låter spännande :) Lansera det för mäklarbranschen så har du garanterat napp. M2 försökte ju med lägsta-bud-lotto så...

Anonym sa...

Varför anlitar säljarna dessa onda mammonkreatur?

-Luca

Spader Ess sa...

Fast det är lite kul med den här nya TV-reklamen (kommer inte ihåg vad firman heter) som kritiserar sina mäklarkollegors höga arvoden.

/dab sa...

Tror att omvänd budgivning kallas fransk auktion. Börjar högt och sänker, när någon accepterar är objektet sålt. Hur länge vågar man vänta på "rätt pris". Vid sådan budgivning får man tänka igenom vad man kan betala maximalt, allt därunder blir plus. Eller har jag tänkt fel, nu igen?

Spader Ess sa...

Eller vanlig auktion, där man ser alla deltagare. Att någon budar högre får man väl räkna med, men att sitta med misstankar om att mäklaren kan ha dragit till med något själv för att trissa upp priset det har man svårt för.

30+ sa...

True. Mäklare borde vara paria. De borde ha lepraklockor dinglande runt halsen när de går på stan.

Ett snilledrag är annars att köpa nyproduktion. Nytt, fint och inte en mäklarjävel så långt ögat kan nå. Det var det bästa med hela grejen nu när jag nyss köpte nytt.

Xabre sa...

Håller helt med. Det är gåta att inte media vaskat detta skitbyke i större omfattning. Mäklare överträffas endast av hantverkare på inkompetens- och skitstövelskalan.

Firenze sa...

Mäklare på västkusten som nasar sommarstugor får Johnny Bode att framstå som ärligheten själv. (kolla JB.s cv på vikipedia)

Hade världen varit befriad från mäklare hade även solarium aldrig påtänkts samt Breitling klockor hade varit förborgat dom 4 st. schweissare som utgör Schweiss flygvapen.

Anonym sa...

...och ingen av er skulle väl vilja ha fett med deg när ni själva sålde er barre?
Svenska jävla apavundsjuka!

mikebike sa...

anonym: svenska apavundsjuka? tror inte jante har med saken att göra hörru. jag har själv en lägenhet att sälja och visst vill jag ha betalt men jag hade gärna tagit fastpris. du är givetvis en idiot om du tror att det har med avundsjuka att göra.

Anonym sa...

Förvisso, men iallafall en ärligare idiot...

m. sa...

Mäklare eller reklamare, same shit different name...

mp sa...

En fråga :Har man inte rätt som köpare att får reda på vilka som vart med i budgivningen efter den är över. Jag har för mig att det är så, och om det är så, skulle bluffbud från en mäklare lätt uppdagas..

Men helt säker på detta är jag inte!!

Mp

moisthlm sa...

En lägenhet att trivas i är en annan sliten klassiker.

Ett ganska otippat försäljningsargument jag snubblade över i veckan är förresten en lägenhet med "himmelsglimt". Varför det ska vara så lockande har jag fortfarande inte förstått.

mikebike sa...

mp: visst är det så men hur vet du att en som varit med och budat inte är polare till mäklaren? om du frågar lär du ju inte få veta det. det lär krävas lite för mycket efterforskning. det räcker ju att en person är med och okynneshöjer när det är sådan hets efter lägenheter.

moisthlm: hahaha himmelsglimt. den var ny. har nog inte kommit till gbg än bara. men det är klart ni är ju alltid först med det senaste ;)

Anonym sa...

"Närhet till salta bad" Hatar´t

Andreas sa...

Hur ser en lägenhet utan himmelsglimt ut? Bunker?

Laser sa...

mäklare är mongon
bilförsöljare med högre utbildning
peace

Anonym sa...

mp: finns inget som reglerar att köparen har någon som helst rätt att se vilka de budat mot. Men det kommer en sådan förändring så småningom.

I övrigt undrar jag om du mikebike uteslutande springer på vissa mäklarfirmors visningar eller om det finns en möjlighet att du faktiskt hittat utanför m2´s glittriga värld?

Och påstår ni att det är lättförtjänta pengar, ta en provanställning hos en mäklare så får ni se... Arbetstid: 7 dagar i veckan, man förväntas sitta på kontoret från det gp kommer ut tills tidningsbudet går upp för nästa runda. Ofta går dagarna från 7-8 på morgonen till framåt 22. Helger? Vad är det? Jo, 10-12 timmars arbetsdag för många av oss. Privatliv? Familj? Jodå, det är dom som undrar var pappa är jämnt och ständigt...
Jo jag tackar ja, lättförtjänta pengar... I drivor? Ja tack, det hade väl suttit fint, slår man ut det på timlön, blir den jäkligt låg för de flesta, bara så ni vet.

mikebike sa...

ja men då så! jag ändrar uppfattning. det är svinsynd om alla mäklare. Det går inte att leva på det yrket. knapra tider!

Xabre sa...

@Anonym: Vilket bullshit... Mäklare användar standardformulär som återanvänds vid varje försäljning och resten sköts via mobilen och ett simpelt excelblad. Kompetensen kring elementär husbyggarteknik, riskkonstruktioner och allmän juridik etc är sedan länge avvecklad på de pinsamma mäklarkurser som ges. Min fru har utbildat mäklare och vet vilka nollor som sitter där. Men en sak verkar ha gått folk förbi idag, mäklare sitter varken på säljarens eller köparens sida och att trissa upp priset 100 lök extra ger marginellt klirr för mäklaren. Allt handlar om att bli av med objekten så att man kan casha hem och gå vidare till nästa.

efraim sa...

om du kallar det där marginellt klirr måste du jobba som mäklare.

xabre sa...

Marginellt är relativt... men att hinna med en extra affär där du direkt pangar in 2% av försäljningsvärdet istället för att ligga och suga på två intressenter i en extra dag, slår ganska mycket högre.

adde sa...

Den mäklare vi tvingades köpa av var så kass att jag helt enkelt var tvungen att anmäla honom till mäklarsamfundet. Men det där verkar ju bara vara en enda stor bastuklubb, så skitstöveln fick inte så mycket som en plump i protokollet.
Efter det kallar jag aldrig någon idiot eller dumskalle; mäklare täcker in det mesta. Eller mäcklare som det hette i serien på tv.

Johansson sa...

Jag bor granne med en mäklare, och hon har faktist kommenterat min lägenhet och gett skumma råd?
Man börjar undra vad hon är ute efter igentligen.


//Kolla min blogg och se när Harry Potter stjärnan Emma Watson drar en "britney"

K sa...

Väl talat Mike! Jag har också länge gått och funderat på att mäklaryrket verkar helt mongo; arrangera visningar, skriva sliskiga objektbeskrivningar och arrangera så alla bostäder ser helt uniforma och svenniga ut - och sedan håva in storkovan. Har man haft med en mäklare att göra kan man med rätta känna sig fett lurad. Jag läste även att mäklarutbildningen är sjukt lam. Den består av hela fyra terminer med blandade översiktskurser i ekonomi, juridik och informatik. För detta 'slit' får en nybakad mäklare i en svensk större stad ungefär 50-60000 i månaden. Det är absurt!

K sa...

Väl talat Mike! Jag har också länge gått och funderat på att mäklaryrket verkar helt mongo; arrangera visningar, skriva sliskiga objektbeskrivningar och arrangera så alla bostäder ser helt uniforma och svenniga ut - och sedan håva in storkovan. Har man haft med en mäklare att göra kan man med rätta känna sig fett lurad. Jag läste även att mäklarutbildningen är sjukt lam. Den består av hela fyra terminer med blandade översiktskurser i ekonomi, juridik och informatik. För detta 'slit' får en nybakad mäklare i en svensk större stad ungefär 50-60000 i månaden. Det är absurt!

Buteo Buteo sa...

Mäklare är, till stor del, parodier på sig själva. Jag har, i yrket, haft mycket, mycket med dem att göra och måste ibland bita mig i läppen för att inte råflabba dem rätt i ansiktet.

Det finns en del bra, men väldigt många som är totala losers. Reklamare same shit? Tja, min byrå hade i alla fall sparkat en AD som är helt befriad från färg- och formkänsla och hade en copy inte kunnat stava till hej hade nog också fått silkessnöret, men mäklare verkar komma undan...

bränd sa...

Haha, håller med. Just därför sålde jag min lägenhet så bra själv UTAN nån gniden mäklare som dreglar över sitt arvode på 30 000 papp. (minst)

Anonym sa...

@ xabre
Bullshit? Du har inte den blekaste vad du snackar om, det står helt tydligt. Standardforlulär? Excellblad? Ja det kanske förekommer på vissa byråer. Men långt ifrån på alla.
De kurser du omnämner är inte avvecklade, möjligvis hos samfundet eller fmf, men inte på högskolorna. I vart fall inte på MAH.
Det du har rätt i är att mäklare står som en mellanhand.
Och faktum är, det är SÄLJAREN som avgör när objektet är sålt, inte mäklaren. Är säljaren nöjd med buden, säljs objektet, till den köpare säljaren väljer.
Är säljaren inte nöjd, fortsätter visningar och eventuell budgivning.

Tobbe sa...

Glöm inte bort en mäklares standardfras (tillika börsmälkare och andra nasare):
HISTORIEN SÄGER...
Det brukar dom dra till med samtidigt som dom trissar upp priserna.
T.ex: Historien säger att Ericssonaktien är ett bra köp.
Historien säger att priserna på bostäder ständigt stiger. m.fl.

Emma sa...

Ursäkta en som fattar långsamt, men när bytte din fru namn från D till J? //vilsen i östergötland

Anonym sa...

Jag har pluggat till mäklare och börjat jobba, på mitt kontor slutar i snitt 2 mäklare per år så oddsen är inte till min fördel. kan säga att det är jävligt tuff stämning på jobbet eftersom all lön är provisionsbaserad (det kostar i princip inget att anställa en ny mäklare), mycket skitsnack, avundsjuka, chefer som är totalt frånvarande, plus att ni tror att vi får hela arvodet eller?? näee.. 20% av arvodet exlusive moms, det märker ni väl själva är inte så bra! nä fy fan.. om jag vetat att det var såhär skulle jag aldrig utbildat mig till mäklare. så ett tips till alla som gör det: tro inte att det kommer gå bättre för mig än för er för det är HEMSKT!!!! jag förstår om man blir kokko - det blir man ju av att jobba i denna branchen

Anonym sa...

Generаlly I dоn't read article on blogs, but I would like to say that this write-up very forced me to try and do it! Your writing taste has been surprised me. Thank you, very nice post.

my site ... Easy Payday Loans Online
my web site - Payday Loans

Anonym sa...

Even though you are only borrowing a small amount,
a lot of payment when the payday advance) you the anyone who has used
a loans from world wide web.

my web site; Online Payday Loans

Lelle sa...

Måste fråga, hur många gånger har du blivit lurad av en mäklare? Själv har jag sålt bostäder kanske 3-4 gånger än så länge och det har gått smärtfritt, men det är alltid intressant att läsa om andra tankar kring denna bransch.