onsdag, mars 12, 2008

En hård man

Tog vagnen till Majorna nyss. På Vasaplatsen hoppade en vettskrämd svenssontyp kring 50-strecket med en konstig pagebesläktad frisyr på. Efter honom gick en svart man i samma ålder med dunjacka och en färgglad mössa och hotade vilt och ganska högljutt. Den svarte mannen var irriterad, det var tydligt.

Han skrikväste liksom i stötar och betonade ord för ord. Riktiga otäckheter. Det var faschinerande. Snudd på filmiskt.

I am going to put my KNIFE into you. Do you hear me!? My KNIFE man. I will put my knife into you. MOTHERFUCKER. I am going to KILL you!!

Jag satt just och skrev SMS. jag rörde inte en min. Låtsades som att jag inte hörde ett pip, trots att en döv person knappast skulle missa det verbala tumultet. Rutinen har lärt mig att ögonkontakt är en säker smittoutlösare och jag kände mig inte det minsta upplagd för råkurr, som man brukar säga. Svennegubben flydde in i vagnen och hans antagonist lutade sig in och fortsatte hota. Jag undrade vad det var som retat upp honom så. Svennegubben såg så oförarglig ut. Det skulle vara page-frillan möjligtvis som tände vredens gnista.

Samtliga medresenärer red ut situationen med den klassiska strutsmetoden. Ingen ville riskera en omriktning av de tourettska mordhoten med den eventuella bonusen att få känna smaken av blankstål till följd. Förutom en tant på 80+ som lackade ur på okvädningsorden och började mana på den vrede mannen att vakta språket och sticka därifrån. Modigt kan man tycka. Dumt säger jag. Lätt att vara katig när man har levt och lämnat sina bästa år bakom sig.

Jag tyckte lite synd om offret men samtidigt njöt jag av hur hård den misslynte lät. Dörrarna stängdes och den arge mannen stod kvar och svor. Hans hållplatskamrater tittade glosögt på honom.

Jag log brett för mig själv och tänkte att det här måste jag berätta.

19 kommentarer:

danne sa...

Det är alltid en speciell känsla när man får skriva den första kommentaren till någon av dina poster. Så rent, så obesudlat. Inga översvallande lovord. Ånnu... Precis som ett glapp i tiden där bara jag har läst det som står skrivet. Först. Att veta det ingen annan vet. DEt känns stort. Tack!

MarajaILund sa...

Vilken galen grej. Förresten "katigt" är det nån göteborgskt ord eller menade du kaxigt? Råkurr är ett bra ord! :-)

Fredrik sa...

Dialekt, betyder kaxig.

Petra sa...

Han har säkert en släkting här i Stockholm. En man som brukar åka min buss ibland säger liknande saker. Fast han använder ordet "fuck" betydligt mer. Alltid lika svårt att hålla mig för skratt när jag hör honom.

adde sa...

Mike, du lever ett intressant liv, tänk på det. Du har skrivit många inlägg som på ena eller andra sättet har att göra med hur/på grund av eller i och med att du färdas kollektivt eller per cykel. Mitt liv som bilist känns fattigt, händelselöst och ensamt i jämförelse.
Fast samtidigt är det tryggt att sitta där bakom ratten och tänka på dig och alla knäppgökar du utsätts för (snarare än upplever) på spårvagnen.

Anonym sa...

Var den svarte mannen kraftigt byggd, nästan tjock?

I så fall har jag sett han på korsvägen. Rabblandes ramsor innehållandes "mother fucker" cirka 10 cm från en stackars gubbes ansikte. Gubben visste knappt vad han skulle göra, så han blev ståendes tyst och stirrandes ut i luften.

/Jesper

Silverfisken sa...

Du är en hård man, Mike.

KARLAVAGNEN sa...

SVENSKA TANTER RULES! Tack för livsvägledningen! Givetvis blir det min nya uppgift i livet, när jag pensionerar mig om x antal år! Flytta tillbaka till Sverige, dänga handväskan (fyrkantig stor, oergonomiskt korrekt), i huvudet på en massa knäppgökar i varierande åldrar och knö mig fram i köer etc! Högljutt kräva min sittplats på bussar och spårvagnar! Men jag ska alltid vara snyggt och prydligt klädd och lukta lagom gott så du inte får kväljningar om du stöter på mig! ;-)

mikebike sa...

danne: jag ska börja messa dig fem minuter innan i fortsättningen. ;)

marajailund: katig betyder som fredrik nedan säger kaxig. vet inte var det kommer ifrån egentligen. En liten ettrig kille i lumpen som bodde i gårdsten använde alltid det. det lät så jävla dumt. men lite kul också.

petra: ja jag hade svrt att hålla igen skrattet.

adde: att alldeles vanligt svenssonliv lever jag - socialrealism kallas det. inte spänning.

jesper: jajjemen. exakt så. okvädningsord verkade vara hans bag.

silverfisken: du jag är ju en mjukman. en mes som drömmer om att få vara lite tuff.

karlavagnen: haha vet inte det ja. det är en generalisering jag inte skriver under på. många tanter rular inte alls. :)

Alley Cat sa...

Katig är ett dialektalt uttryck med ursprung i Småland/Östergötland; betyder sturskt, uppkäftig och kaxig - som någon redan nämnt... Tyken är den Göteborgska varianten.

*tar av mig besserwisserhatten för onödigt vetande*

Xabre sa...

Det saknas en dimension tycker jag. För att verkligen ha något att skriva om borde du i det läget gått fram och gett den skrikande mannen en schysst dansk skalle.

Laser sa...

kan det månne vara samma färgade kille som brukar transportera sig genom Haga på väg från Järntorget med månkliv?
som sagt,har man page får man fan skylla sig själv

Gubben sa...

"katig" - är du smålänning??

Emma sa...

Råkurr... haha, det var det bästa nya ordet på länge.

RexMatte sa...

Klockren blogg.

Stina sa...

You da man. *host host* ;P

Fibula sa...

Heja tanten på 80+!! Jag hade gjort precis samma sak....om jag var 80+.

Callisto sa...

Måste nog ge den äldre damen en eloge. Korkat eller ej, hon tog i alla fall ställning och agerade. Kanske kläcks även strutsar efter 80-strecket och vågar sig fram?

knivlisa sa...

hah. Låter som en snubbe på Östra sjukhuset jag skrev om i morse!!

http://www.gt.se/nyheter/1.1127910/vantetiden-for-lang-da-pistolhotade-han