tisdag, februari 05, 2008

Självspäkning i "kulturens" namn

Jag har påbörjat ett nytt projekt. Det går ut på att utsätta mig för diverse obskyra kulturyttringar. Egentligen vet jag inte varför, men det är väl en form av skruvat litet självförakt som driver mig. Men samtidigt så njuter jag på något sjukt sätt av att sitta och störa mig på det som i mina ögon är ren jävla idioti.

Först ut på agendan stod estradpoesi vilket föranledde ett besök på Café Hängmattan i söndags. Första deltävlingen inför SM i poetry slam gick av stapeln. Jag J och H köpte oss varsin kall och satte oss till rätta. Bara av att kasta en blick över lokalen kunde vi fatta att det skulle bli en sjuk tillställning. Jag har tammejfan aldrig sett så mycket tadställning, busfrisyrer och bajsnödiga "kulturvänner" på ett ställe tidigare. Fy fan.

Upp på scen ramlade de. Som små rockstars äntrade de secenen en efter en och jag måste tillstå att jag imponerades av deras mod. Att gå upp där och läsa upp sina texter som de själva påstår är sprungna ur deras innersta, trots att alla som hunnit leva ett par år efter gymnasiet fattar att det mesta är hämtat ur en Veckorevyn eller Slitz som någon sedan pimpat med lite "svåra ord" och sedan läser upp stötigt till en spastisk koreografi. Det är starkt. Synd bara att det är en så värdelös kulturform.

Jag kände mig lite usel som gick dit högst ironiskt. Men samtidigt var jag tvungen att se hur det gick till.

Det är en grej att gå upp på scen och läsa en text. En bra text. Men att läsa den som ett mongo bara för att deras husgud Bob jävla Hansson lagt sig till med sådana olater är bara pinsamt. Det måste inte vara så ändå har det blivit praxis.

Värst av allt var ändå värden för kvällen. Ett sådant litteraturpretto har världen inte skådat innan. Killen höll på att driva mig till nervöst sammanbrott varenda gång han stod där framme och skruvade, böjde och bände på stativet. Jag fick lust att skrika till honom att ge fan i stativet någon gång. Han lider nog av en allvarlig släng mic-stativ-tourettes. Han citerade säkert tjugo olika personer som sitter på duktigt mycket kredd i rätt kretsar. Han ville verka så kool och drog oneliner efter oneliner, den ena torrare än den andra. Det fnissades i publiken och jag skulle tippa på att han kört det tricket ungefär lika många gånger som han fått knulla en osäker högstadietjej i litteraturvetenskapens namn tidigare (många gånger mao). Ingen med fullt utvecklad hjärna kan rimligtvis ha inlett och fortsatt ett förhållande med den killen. Det skulle vara perverst.

Att estradpoesi är skit visste vi redan. Att man faktiskt kan finna nöje i att sitta och glo på
det visste vi inte. Om man dopar sig med starköl blir det en nästan overkligt mix av pinsamhet , ångest, förakt och vansinne. Jag kände mig renad när vi gick därifrån. Redo att återvända och ännu mer redo för nästa sinnesstörda kulturyttring.

Vi bestämde att det får bli den beryktade karaokebaren snett över korsningen. Dit där folk vallfärdar från långväga för att förnedra sig å det yttersta. Man har ju hört att bra mycket sjuka grejer gått ner där.

Rapport kommer.

25 kommentarer:

Lore sa...

Ahahah. Fy fasen. Du är en riktig hjälte. Du lider så att vi slipper.
Nej, estradpoesi har jag aldrig riktigt förstått, men precis som med allt annat som är "konstnärligt" rätt så har "innefolket" en tendens att se på en längs med sin näsa.

Lintin sa...

Det är ju nästan så att man förstår var Navid Modiri fått sin sinnessjuka prettofrisyr från när man vet att han började sin karriär i just detta forum.

Spader Ess sa...

Snart kommer du väl att göra en "Fight Club" och börja gå olika till stödgrupper för sjukdommar.:-)

Laser sa...

fy fan för Café Hängmattan, jag var också där på poesiafton för några år sedan. En brud hade skrivit en dikt som bara innhehöll en rad som upprepades "släng ut överklassen" löd den.
Det föreföll mig som att om man bara skrev något som var uppkäftigt mot etablissemanget så var man cool

hannaria sa...

om man riggar lite kameror (även bakom scenen förstås) kan man säkert sälja spektaklet till reklamtv :-D

Cat sa...

Senast jag var på poesiläsning var det i tjänsten. Tur det, för hade det varit på min fritid hade jag ställt mig upp och gått p g a den outhärdliga pinsamhetsgraden.

Kiora sa...

Skön läsning på förmiddagen. Tack för det. :)

mikebike sa...

lore: haha ja visst är jag en hjälte. nej estradpoesi suger hårt åt alla håll.

lintin: ja det kune man nästan ana att han började som estradpoet. fy fan vad skitnödigt.

spader ess: hahahha ja kanske att jag gör det. det ligger lite i linje med min personlighet. samtidigt är jag nog alldeles för hypokondrisk.

laser: haha ja du lyckades definiera ner det till något väldigt kärnfullt. exakt så kändes det.

hannaria: hmmm skulle vara för imodium eller nåt läkemedel mot halsbränna eller nåt isåfall;)

cat: ja fy fan man sitter livrädd för gåshuden. den dåliga sortens gåshud.

kiora: tackar så mycket själv.

Kalla Kåre sa...

Fy fan vad tufft att våga gå på estradpoesi. Jag hade inte stått ut, inte ens med starköl i kroppen.

Karaoke tror jag är en bris i vinden (om än med hisingsdoft).

I dare you to go på detta event i stället:
http://www.kultur.goteborg.se/prod/kultur/kulturforvaltningen/dalis2.nsf/vyPublicerade/025ADA097B77E093C12572BC0041524A?OpenDocument

kalla Kåre sa...

Och eftersom kulturskallarna på Göteborgs kommun inte kan göra en hemsida så kommer här en ny adress: http://www.pustervik.goteborg.se/

Evenemanget heter "en kristen kväll" och baseras på dans...

cat sa...

Mest illamående faktiskt, men en del gåshud också.

adde sa...

Karaoke? Nej, men då är det ju bara en massa dårar som vet att dom inte kan sjunga, men som är fulla nog för att skita i det.
Men högläsning på Hängmattan däremot, där har du människor som rent av gör mig bekymrad.

Mais oui sa...

Haha.. så jäkla kul! Jag förstår inte hur du orkade sitta kvar och lida...haha..

Niklas sa...

Improvisationsteater mannen..jag säger inget mer.

Andreas sa...

Obskyra kulturyttringar är vad jag brukar benämna som kulturporr. Sånt som kulturporrmänniskorna gillar bara för att. De vet inte riktigt varför men man ska göra det för att vara tillräckligt konstig och sticka ut.

optikerdotter sa...

all heder åt dig. jag skämdes så jag satt och höll för öronen när jag lyssnade mig igenom estradpoesi på radion. det är fascinerande hur de, allihop faktiskt, lyckades få mig att inte fatta en enda text på grund av sina idiotiska betoningar och sina överspända röster. man skulle lätt kunna läsa ur telefonkatalogen, bara man lätt som en kossa medan man gjorde det.

Fibula sa...

Bob Jävla Hansson är min idol.

mymlan sa...

Tack, äntligen någon som vågar. Och e inte Bob H fett överskattad!

Mattias sa...

Nu får du väl ändå kliva ned från de höga hästarna. Inse istället att du bor i Sveriges fattigaste stadsdel, där andelen arbetslösa kulturmedarbetare förmodligen är är högst i landet. Dessa måste väl också få förlusta sig i sin passion. Och det utan att människor utan självkritik skall angripa dem verbalt. Vänd istället denna osunda aggression du bär på till något som välden kan ha nytta av istället, ex gå till jobbet...

lena sa...

Hahahaha!!Så jävla bra du skriver! Jag ser situationen framför mej!
Lovely!

mikebike sa...

kalla kåre: ja jag är astuff :)

cat: en konstig form av lidande.

adde: hahaha see ya next time.

mais oui: ne fan det fattar jag inte heller men det blev lite kul på ett väldigt skruvat sätt.

andreas: fast detta var en väldigt lessen form av kulturporr. promise ;)

optikerdotter: spot on! det är lite det som verkar vara grejen. ju sämre text man har desto mer konstigt läser de upp den. fy fan nu blir jag vred när jag tänker på speciellt en tjej. hon var standard 1A inom estradpoesigenren.

fibula: buuu! ;)

mymlan: jo han är överskattad men han får man väl ändå säga kör sinb grej. jobbigt att alla andra också gör det.

mattias: ahh inga höga hästar här inte. jag vet var jag bor. men du vet inte vad du snackar om. de människorna som var där representerar inte den genomsnittlige majbon. de kom från överallt i stan. dessutom så är inte estradpoesi en fattigmanskulturform.
angående min osunda aggression så vill jag påpeka att deta inte är en feelgoodblog där jag skriver om allt jag tycker är fint i världen. inga rosa moln. detta är min ventil för störmoment i vardagen. gillar du inte gnäll är du på fel ställe ;)

lena: tack lena. ja jag ser det också framför mig... tyvärr :)

Espresso Kid sa...

Med dig själv som norm för det normala så blir det nog mycket lidande för din del framöver

Andreas sa...

Något du måste testa som är bland det mest obskyra du kan utsätta dig för. Riktigt hård kulturporr, det är ju performance art. Jag bara längtar efter inlägget där ger din bild av det.

Glitteringly sa...

Heh.. Jag är själv en flitig besökare av Hängmattan och misstänker att en av mina vänner läste när du var där. Det sorgliga är att estradpoesin nu får skiten för att du råkade höra några av de helweirdos som finns. Och när det gäller killen med mickstativet, Joel, så håller jag med dig. Han är lite kulturigt bajsnödig men för fin för att gå på toaletten. Fast på något sätt tycker jag att det blir något coolt mitt i det patetiska.

Bob Hansson är kung!

Anonym sa...

Haha, du verkar älska estradpoesi. Poetry Slam SM har precis varit i Halmstad i helgen, synd att du verkar ha missat det :P

Du kunde sett Oskar Hanska komma 2:a, ja han som bad dig recensera hans dikter förra gången du dissa Olivia.

Kanske dax för en liten recension nu da? Kolla www.oskarhanska.com / spokenword eller tex detta youtube klippet http://www.youtube.com/watch?v=BMnpSvokjlU