tisdag, februari 26, 2008

En fin fulkina med dåligt klientel

Var och köpte lite tamedmat på en fulkina härom dagen. Evergreen i Majorna. Det är ett riktigt lesset ställe med ljusrosa och mintgrön färgsättning, kryddat med en del osköna vulgo-attiraljer av asiatisk modell. Det som gör att Evergreen känns lite extra sorgligt är att förutom det klassiska alkishänget så är de inhysta i en lokal som mycket väl kan ha rymt en statlig instans i stil med Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Migrationsverket eller någon annan form av dagverksamhet.

Det är lite synd om dem. De förtjänar bättre. Deras krubb är mycket gott.

Som servitör jobbar en utvecklingsstörd kines. Han är glad och käck och trots att min flickvän J tidigare haft en personlig vendetta med honom, rörande möjligheten att addera tofu eller inte i en vego-rätt, gav han oss rabatt. Rätt så storsint.

När vi kom in var vi, som man i de flesta fall är när hämtmat hamnar på bordet, våldshungriga. Då är som bekant även humöret lite krokigt... eller åtminstone tålamodet.

Det sista jag är sugen på när jag är svinhungrig och väntar på att mitt kinafräs ska packas ner i påsen är ett s.k. stressrelaterat störmoment. Det är förövrigt det sista jag är mottaglig för i restaurangmiljö oavsett hur tacky stället i fråga är.

Därför blev jag akut dräpsugen när sonen (en ungjävel på 9-10 år) till något av paren i ett sällskap drog sig undan och beslöt att fördriva tiden genom att testa varenda en av sina uppskattningsvis 200+ polyfoniska mobilsignaler. Jag höll seriöst på att få en hjärninfarkt. Samtidigt åkte hans syrra fram och tillbaka i lokalen på sina råfräsiga dojjor med inbyggda rollerblades. Det skrapande ljudet skapade en extra dimension av irritationsframkallande ljud och när hon gång på gång körde in i olika delar av möblemanget kändes det som att någon näckat mig och rullat mig i klipulver.

Jag tittade bort mot föräldrarna. Desperat. De ingick i ett riktigt skönt och dysfunktionellt trailerparkposse och tog ingen större notis om att deras avkommor rev upp helvetet för alla andra (inkl. personalen) på stället. Förmodligen är de så formade av sin empatihämmande vardag att de inte fattar att sådant beteende inte är socialt gångbart. Alls.

I det läget dagdrömde jag en kåtdröm. Jag var en hård och tuff kille. En med kraftigt mycket av den mest osympatiska sortens pondus. Den som bara de mest erfarna Hells Angels-snubbarna har. Jag reste mig upp, gick bort till bordet och fäste blicken i hela sällskapet. Sedan harklade jag upp en riktigt vidrig snorlobba och placerade den i pappans strimlade biff med bambuskott och snabbt som satan fistade jag mammans tallrik med friterade räkor. De skulle bara titta och darra som bambi på den hala isen. Och hålla käft. Jag skulle peka på utgången och säga att de hade fem sekunder på sig att sjappa...

Sedan var vår mat klar och jag tog emot påsen, kastade en bajsbrun blick mot sällskapet och hårdhatade deras barn helt i linje med mitt vanliga, fega och tysta manér. Jag kände mig så dålig så dålig så dålig...

Men nu är det bra igen.

22 kommentarer:

Andreas sa...

Du har gjort det igen! En fulländad historia.
Och jag känner igen mig. Dyliak sällskap kan dyka upp lite vart som helst. Gemensamt för alla tillfällen är att de alltid kommer när man minst vill. Jag hatar idioter.

Efter att ha läst följande följande på DN.se och läst din berättelser om helvetsön nere i Gbg så är jag inte direkt förvånad.

Emilia sa...

Storslaget!

Underbar skildring. Älskar sättet som du leker med ord.

Bra exempel på hur man antingen kommer på allt bra att säga eller göra när situationen är över. Alternativt kommer på bra saker att göra, men har varken staken eller störningen nog att utföra dådet.

Let The Good Times Roll sa...

en matig spottloska :)

Firenze sa...

Ett gul right rökande patrask med störande avkommor kunde få Moder Teresa att tömma en tårgaspatron i ansiktet på föräldrarna samt jagat upp ungarna i ett träd pga ett klassiskt på flyget Yngve Malmsten "releast the fucking fury" spel.

Spader Ess sa...

Ett social-realistiskt inslag från den gråa vardagen som utgör Svenskt storstadsliv.

vem vet, du kanske bevittnade något stort, en ny Juha Kankonen eller Linda Rosing i vardandet. Det är stort....

mikebike sa...

andreas: i rest my case!

emilia: ja det är nog fall två. jag har varken mod eller störning. damn :)

let the good times roll: uuuuwh!

firenze: ungfär så.

spader ess: ja vem vet.

Cat sa...

I sådana lägen brukar jag roa mig med att föreställa hur jag tar fram en bazooka och förintar hela sällskapet. Det är en så vacker mental bild;)

mikebike sa...

cat: haha mycket. one big bang!

el guapo sa...

Fan. Ännu en ganska halvhjärtad story om ingenting som överkryddas med kreativa svordomar. Du påminner stundtals om datakille-varianten av en militärfreaksnubbe (nynazist) på min gamla gymnasieskola som dagdrömde om att "rigga upp en KSP och bara kötta ner alla" på idrottsdagar och dylikt. Sånt man inte reagerade på att någon hävde ur sig pre-Columbine. Känns ju väldigt onyanserat idag, även i denna diskbänksrealistiska skärmhuliganversion som lika väl kan vara 100% uppdiktad (kinakrog, barn, göteborg). Däremot skall du ha en eloge för att du håller alla barntankar a long long time from now in a galaxy far far away.

mikebike sa...

el guapo: yada yada yada... Det är ju min grej, borde inte vara nytt för dig. Du kör dina fräna riff och jag agerar ut en slags textuell damp i bloggformform. Det funkar bra för mig. Det är det som gjort att jag inte känner något alls när t.ex. Holm fortsätter monga sig.

Ulrika sa...

Seså pojkar, gnabbas inte nu.

Mikebike, jag har en fråga till dej här.

Anonym sa...

Ha ha ha ha! Detta upplever jag varje dag. Jag bor i Malmö. Ja, jag blev lurad. Skjut mig. Någon? Snälla?

Robbelibobban sa...

Evergreen,Wästerhus,Den däringa karaeokebaren,Sassi,Kampanilen,CafèHängmattan.....Jag tror ändå att du smygnjuter av att gå till det området för att trigga dina domedagsfantasier som uppstår med jämna mellanrum,men fortsätt gärna med det för det är kul att läsa om..Hehehe

Mia sa...

Ett grinläge. Jag hade fan börjat grina.

Gubben sa...

Men vad är det folk som köper snabbmat? :)

mikebike sa...

ulrika: haha tricky one. ska seriöst fundera.

robbelirobban: njae jag njuter inte. men jag bor och lever ju i det området. vad ska man göra liksom. jag måste gnälla om det för att få det ur systemet.

anonym: men är inte malmö rätt soft?

mia: mycket förståeligt. jag bet ihop. jag är så härdad. eller så blasé. jag vet knappt själv.

gubben: snabbmat och snabbmat. så jävla snabb är den inte.

Kukdavid sa...

Evergreen har ju skitbra mat, blev rädd du skulle börja tracka på en av majornas riktigt bra matställen.

Kinesen är ju legendarisk.
Aldrig stött på någon jobbig familj men stör mig rätt friskt på att vardagsalkolisterna ska sitta precis där man hämtar maten och inte längre in i lokalen.

Anonym sa...

du glömde berätta om lamporna! eller har du missat dom?? i taket sitter läskiga lysrörslampor med diamantwannabeslipade plast skivor. förmodligen blev ljuset alldeles för försäkringskasselikt så då tog någon redig person tag i saken. sprayade lite med lila, blå och rosa färg, vickade lite på skivan så att färgen rann ut lite käckt i strilar. kan eventuell framkalla ångest för stilister men måste kollas in när man är där.

och angående den utvecklingsstörda killen. se för guds skull att ha bestämt dig innan du kommer in, han är redo att ta din beställning så fort du kommer en meter från bardisken!

Lore sa...

Mike: Vet du? Nu när du påpekar det så tror jag aldrig jag sett en kinakrog utan väggar i någon sjukt institutions-nyans. Kanske är som gängfärger eller något?

Skribenten sa...

Du kommer att dö i förtid av alla dina irritationsmoment. Men det är det värt, för du är underhållande.

mikebike sa...

kukdavid: nej jag skulle aldrig gnälla ner nåt som är bra ;)

anonym: hahahah ja det stämmer. man hinner fan inte in innan han frågar vad man ska ha. sedan är han otålig så in i... man kan tro att han har provisionsbaserad lön för han är mer säljkåt än en bilhandlare.

lore: yakuza?

skribenten: tror du? usch. du har kanske rätt.

M. sa...

Du skulle samla ihop dina krogrecensioner i en vackert inbunden volym, Äckelätarna (tänker på GPs uteätarna) eller något liknande. Kunde va' nåt, va?

M