onsdag, januari 02, 2008

Pizzaprocenteri

Igår var det som bekant den stora pizzadagen. Den dag då pizzan står mer obligatorisk på menyn än julskinka på julafton.

Dagen efter årets sista och första blandfylla (hur man nu väljer att se på det) brukar alltid bygga på ett ohemult fettintag. Ett nödvändigt livselixir för att hjärnan ska börja fungera igen, iallafall på halvfart, och det enda vetenskapligt erkända botemedlet mot svår spritrelaterad ledvärk och "söndagsångest". Det i sin tur borgar såklart för vansinniga pizzaköer efter som ALLA ska ha sig en kaloriomgång som heter duga. Det annars vedertagna begreppt "tio minoot" kan man bara tokglömma.

Igår drog jag och J benen efter oss, iklädda husvagnscampingklädsel, ner till favoritpizzerian. Efter en dryg timma hade vi iallafall den magiska degplattan med tomat- och ostbas i vår ägo. Det var ok att vänta och jag kostade till och med på mig ett stramt leende när pizzabagaren skojade om att hans lilla sunkhak var som en akutmottagning och han doktor pizza. Metadonklinik torde väl egentligen vara en mer korrekt beskrivning.

Något jag hade lite svårare att flabba åt var att de valde just den dagen till att utöva procenteri. Plötsligt var prislistan inte giltig längre utan individuell och godtycklig prissättning rådde. Plötsligt fick jag böja upp 70 spänn för samma pizza jag annars betalar 55 för. En jävla stil.

När den jäveln på andra sidan disken önskade mig god fortsättning svarade jag såklart
gott nytt på dig med, helt i linje med den mesige Svensson jag är. Innerst inne ville jag helst boxa in en pizzabulle i trynet på honom och önska honom oväl. Jag ville att hans 2008 blir en öken, jag ville fördriva hans smutsiga affärer från majorna. Ska man hålla på med ful business hör man bättre hemma i Linné eller Vasa där folk generellt är mer dästa, blaserade och inte bryr sig. Det enda positiva med Hisingen är väl att om någon degpajas skulle försöka sig på ett liknande trick där hade det inneburit omedelbar avlägsning av knäskål och eller annan vital led. Minst. Skulle samma innehavare begå ännu ett brott mot samhället hade permanent dirt nap varit ett faktum.

Det handlar inte om pengar utan om vissa principer. Vi lever trots allt i ett samhälle med lagar sprungna ur tio guds bud. Det handlar om det fula i att utnyttja sina medmänniskors svaghet. De hade kunnat välja en annan dag att börja bedriva ockerverksamhet på. Det hade varit helt ok och då hade de kommit undan med att bara vaa en svindyr pizzeria. Nu har de istället valt att axla rollen som satans bröder. Igår av alla dagar hade de lika gärna kunnat svina upp priset till 300 spänn för en vanlig ful-calzone utan att losa en enda kund. Jag skulle personligen kunna rånmörda en granne för pengar till pizza igår om det knep. Och min pizzakille visste det så väl.

Jag ondgjorde mig lite över dem påväg hem igen och sa att nu hade de åkallat hämndens ängel, nu skulle de fan inte se röken av mig något mer. De asen.

J stöttade mig såklart och sa att hon verkligen förstod det bibliska i att se dem på fall nu när de plötsligt ska klara sig utan mina cirka 100 spänn i månaden. Hur ska det gå liksom? Jag vet inte säkert men jag tror att där fanns ett viss mått hån i hennes röst.

22 kommentarer:

rens sa...

Varför äger du husvagnscampingklädsel? Är du nån sorts bög?

Jeanette sa...

Mest imponerad är jag över att folk faktiskt lämnade sina hem igår. Jag lämnade inte ens min säng.

Anonym sa...

Haha jeanette har kissat i sängen

Mathias Widgren sa...

Ah, jag trodde det var jag som räkna fel efter besöket på Örnsbergs pizzeria... They did me allright... Dock har jag sällan smakat nå bättre än det jag åt igår, det lönar sig att äta pizza högst 5ggr per år, pizzaflottet rinner som guld i mina ådror, jag flippa 3 Lactrase o svepte ner det med en burk Cola... Magknipet som följde efter 5 timmar var värt det, all the way...

el guapo sa...

Hawaii. Svinbigg och asgo. 40 pix, 365 dagar om året. Vasa Pizzabutik, Föreningsgatan 34. Sluta jiddra om Vasastan din jävla jävel från Bartertown. Pfff!

mikebike sa...

rens: kom inte och säg att du inte äger mysbrallor din jävla mölndalsbo!

Jeanette: ibland har man inget val :)

mathias: ja då kan det väl vara värt det.

guapo: hahaha... visste du skulle hooka på detta. klart att ni i vasastan som lagt ut så mycket överprisdeg på ert boende ska ha de billigaste pizzorna. topplånsränbtan är fan ingen lek det ska smaka men inte kosta. fy fan. och nu fattar jag varför netto ligger i linné. tur pizzan var svinbigg också... hahahah inte dåligt.

adde sa...

Kan man förvänta sig någon sorts hämndaktion? För du menar väl inte att det är att hämnas att sluta shoppa där?

cat sa...

Det måste var en mycket ond pizzabagare ni har där i Majorna. Synd att du inte tryckte pizzan i hans flinande ansikte;)

rens sa...

Mysbyxa? Inte en chans. Jag är ytterst förfinad.

Petra sa...

Det är svinigt av dom när dom vet hur mycket man behöver en riktig bakfyllepizza.

Fröken Lund sa...

Åh, Jesus! Jag skrattar ihjäl mig. Som jag önskar att J kunde börja blogga också, så vi fick hennes sida av storyn. :-)

Hon verkar vara en cool böna.

Stefan sa...

ahhh... när du skriver så här sitter man och knyter sin näve i ...avun...öh en tyst hyllningsgest!

så jävla lågt puttrande återhållet muller är det få som lyckas leverera i skriftform.

bow my head mellan skrattkramperna

:)

mikebike sa...

adde: men vad skulle jag hämnas med? jag är ju inte psyko... :)

cat: han verkar så snäll annars. han känns uppriktigt trevlig. därför blir jag extra besviken.

rens: hahaha javisst mr thaibuffé, du skulle aldrig välja komfort före lyxförpackning ;)

petra: eller hur.

fröken lund: ahh du anar inte. ja men jag har förbjudit henne. hon skulle sno varenda läsare ;)

tack stefan: jag visste att du skulle förstå mig. jag tänkte faktiskt lite på dig när jag skrev den.

la linda sa...

hmm... jag avskyr djupt när de höjerna priserna bara för att de vet att det ska bli extra mycket folk. borde inte vara tillåtet enligt svensk lag, kan det väl aldrig vara..?

Anonym sa...

marknadsekonomi.....

SE sa...

Hade inte McD "nattpriser" efter kl 22 förr i tiden med?

mikebike sa...

SE: det kan jag inte minnas. det måste varit på den gamla goda ddr-tiden

Andreas sa...

McD har fortfarande nattpriser på vissa restauranger.. ex. den i Nordstan. Sjukt irriterande.

adde sa...

Nej, du är nog inte någon Norman Bates. Men en oskyldig lapp under dörren med texten "Vi har sökt er angående revision. Återkommer under v.02 2008. Undertecknat Ralf Janewall / Skatteverket" hade ju inte varit dumt.

Stefan sa...

adde - hahahahahaha...den ska jag rippa rakt av!

vilken killer!

Lida Sicovit sa...

Hm. Det låter misstänkt likt min (föredetta!) kvarterspizzeria... Jag har startat namninsamling och planerar revolution. Ett torftigt och tragiskt område beträffande takeaway numera nämligen. Gick in på kinan istället och de informerade att riset var slut. Måste flytta.

ranya sa...

Hmm... Det låter misstänkt likt vår pizzeria :S
Ligger den möjligtvis på Stigbergstorget?