fredag, januari 04, 2008

Mellanstopp på Backaplan

Alla vet att vid ett besök på Backaplan (Hisingen) lossnar en liten bit av ens själ och hamnar i helvetet. En bra dag.

Jag måste ha varit bedövad, alternativt hög, av ledighetens sötma för på väg hem från en trevlig bilutflykt gjorde min hjärna det regelvidriga misstaget att föreslå ett snabbstopp på Elgiganten där mitt på satans bakgård. Fy fan!

Det var så längesedan så jag måste ha glömt hur mycket jag hatar det stället. Allting är lite fulare och lite deppigare där. Peka ut EN plats på jorden som är mer deprimerande och jag vet att du har fel. Gulag känns nästan kittlande i jämförelse med Backaplan. Man får lätt intrycket att stadsplanerarna var inspirerade av bombningarna av Dresden när Backaplan skulle bli till.

Iallafall. Jag skulle köpa mig en kaffekvarn och tänkte att kanske, kanske kan jag hitta en till ett rimligt pris där. På mellandagsrean. Jag vet. Dumt. Idiotiskt. Efterblivet. Jag ville ge mig själv duktigt mycket stryk efteråt.

Så här i efterhand kan jag konstatera att de som jobbar på hemelektronikvaruhusen på Hisingen nog inte var bäst i klassen när det begav sig. Inget kunde de svara på. De bara gapade och tittade uttryckslöst på mig som att de såg mina läppar röra sig men inte kunde uppfatta vad jag sa. De skulle säkert bli jävligt fräsiga fågelholkar men make till menlös butikspersonal har jag sällan stött på. Det gjorde mig irriterad. Men inte i närheten av hur förbannad jag skulle vara när jag kom ut från OnOff. Sista stoppet.

Lätt vredgad av all inkompetens gick jag kanske inte in med bästa inställning. Men. Ärligt talat, här har de verkligen lyckats samla alla dåliga ägg i en korg. Servicefrånvaron var slående. Butiken var fullspäckad med köpstinna hisingsbor i full färd med julklappsbyten. Personalen hanterade anstormningen genom att slå ihop samtliga produktområden till ett enda och samma sak med kön till dessa. Det innebar att när jag faktiskt hittade en kvarn som jag ville ha men som inte fanns på hyllan skulle bli tvungen att vänta på att trettiotvå as framför mig skulle få en genomgång av samtliga funktioner i en Sony Ericsson K850i, fem olika dammsugare demonstrerade och avbetalningsplaner förklarade in i minsta detalj innan jag kunde förmå någon att hämta en kvarn på lagret. Jag kan förstå att man blir lite avmätt till livet när man arbetar på Backaplan men det finns väl gränser på hur jävla ineffektiv man kan vara och komma undan med det.

Jag försökte mig på en fuling och högg en kille som kom ut från lagret. Han slingrade sig med att svara väldigt konstigt på min fråga ifall han kunde vara en käck pojk och plocka fram en Isomac-kvarn eftersom de var slut på hyllan.

”Jag har det inte i huvudet”, svarade han.
”Nej det fattar jag, men kanske på lagret?”, sa jag med en något ansträngd ton som lät avslöja en viss missbelåtenhet.
”Du får ta en nummerlapp”
”Men det är trettiotvå nummer före mig och jag vet vad jag ska ha men det är slut på hyllan”
”Ja men det är enda sättet”

Eller så kunde det jävla hjonet bara vara pyttelite serviceminded och frångå deras idiotsystem (eftersom han ändå inte hjälpte någon) så att jag kunde försvinna ur hans åsyn och lämna butiken per omgående med ett stycke kvarn i famnen. Men icke. Jag kände att han måste vara ultra-efterbliven och försökte mig på samma trick med ett annat säljaras som inte verkade göra något vettigt. Samma dialog uppstod. De verkade nästan otäckt programmerade.

Jag fick ge mig. Jag skulle få vänta i två och en halv timma för att lyckas få någon att hämta en kartong på lagret. Det kändes orimligt. Jag var så förbannad när jag gick ut ur butiken att jag nästan började lipa. Jag hade kastat bort ett par timmar på Backaplan utan att få med mig ett skit hem igen. Ångesten visste ingen gräns.

Det slog mig att det är märkligt hur en och samma butik klarar av konststycket att hitta så brutalt låg kvalité på sina anställda, men antog att det är som det gamla ordspråket säger: när bajset träffar fläkten...

Eller så har de helt enkelt masssrekryterat direkt från Nettos fryslager.

33 kommentarer:

Robbelibobban sa...

Kapa trossarna till ö-helvetet nu och låt den flyta långt ut till havs,annars kommer du förmodligen förgöras av ilska framöver.

Robert sa...

Haha. Vill man köpa koketteriprodukter till fyndpris får man vara beredd på att det exploderar i ansiktet.

lisa sa...

Men lilla vän. Åker du till Helvettesön kanske du inte ska förvänta dig att få hem något?

adde sa...

Åh, vad det är skönt att du har lika bra minne som killen i Memento. Du skriver underbart när du varit på Hisingsbesök!
Ta bara meningen "Man får lätt intrycket att stadsplanerarna var inspirerade av bombningarna av Dresden när Backaplan skulle bli till."
Helt genialt! Det är njutbart när du lägger lite tid på inläggen, du har ju vad som krävs.

JAC sa...

Du tror inte att det finns en anledning till att elektronikvarukedjor ALLTID hamnar i topp på konsumentverkets telefonklagomålsamtalslista?

Enda anledning till att handla på sådana ställen är när man vet vad man vill ha och det inte är en vara som man bryr sig om ifall den går sönder inom garantitiden, typ en lampa. Eller ett minneskort på sin höjd.
Och sånt handlar man hellre på ICA...
Sen är internethandel din bästa vän.

Fröken Lund sa...

Åh gud, jag lider med dig. Jag hade aldrig klarat av att vänta så länge. Var kaffekvarnen värd det? Egentligen?

Bruce Banner sa...

Klart som fan att det finns gott om ondska på backaplan precis som på alla andra köphysteriställen. Men man kan inte hata hisingen pga av backaplan, det är som att hata fastlandet pga Nordstan.

Och att du inte passade på att svulla i dig en falafelrulle på Ali Baba, det är bara klantigt. Den får du ta på dig. Ali Baba är nog bäst i stan nu när "falafelnazisten" på Kungstorget dippat ordentligt i kvalitet.

nina sa...

Tuletoget i Sundbyberg, mannen. Det har du ännu inte upplevt.. =) Det bör du heller inte uppleva!

Drottningen sa...

Jag tror att det ingår i deras policy att se kunder som besvärande moment helt enkelt, för det är ju likadant i vilken butik man än kliver in i. Möjligen funkar deras e-butik bättre, men jag har gjort slut med dem sen länge.

Barista sa...

Okey, att vara korkad nog att åka till Backaplan är en sak, men att försöka snika till sig en kaffekvarn! För h-vete Mike! Skall det vara bra eller billigt? Har själv en Gaggiakvarn som jag är väldigt nöjd med. Det viktigaste är dock att kvarnen är en kvarn och inte en så kallad kvarn med knivar. Denna typ av produkter köps med fördel på nätet då man slipper Elgiganthjon och långa köer.

barista sa...

http://www.espressomania.se/prod_show.php?art_no=50547

barista sa...

Sorry Mike, läste ditt inlägg en gång till och såg att att det var en Isomac-kvarn du var ute efter. Bra grejer!

Blygisens betraktelser sa...

Hahahahaha...vilken härlig början på dagen för mig. Gudars skymning så jag skrattade!

Skriv en bok. Skriv en bok skriv en bok skriv en bok skriv en bok!

Jansson sa...

Jag säger bara: "Postorder", Mike... Då slipper du människor och framförallt personalkontakt :)

Dogge sa...

Mannen! Synd att du inte stannade fett hos oss... vi har värsta bönkrossen. Den e fin!

Cliff Hanger sa...

He he... som Blygisen här ovanför var inne på är du fan värd en bokpublicering. vulkan.se kanske vore nåt? Men du får inte sluta blogga i så fall. Vi som tycker om att läsa dig gratis måste ju få fortsätta göra det. :-)

Anonym sa...

http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=113&a=392909

Sandra sa...

Haha, snacka om bortkastad tid :/

Cat sa...

Själv har jag en gås oplockad med SIBA, dock inte på Hisingen. Även på andra ställen är försäljarna urusla. Kanske hatar de sitt liv mer än andra människor och har därför bestämt sig att de ska förstöra även för kunderna.

mikebike sa...

robbelibobban: jag tror bara det är hälsosamt ;)

robert: hahaha ja så är det visst. vet du jag blev utan kvarn där. köpte en mycket bättre på nätet istället för mindre pengar... hahaha det där internätt alltså. jag som trodde det var en fluga.

lisa: hahahaha lilla vän. skönt mästrande ton från en som vet va :)

adde: ja, jag är som bäst när jag är lite sur sägs det... bland dem som inte bor med mig. tack iaf.

jac: jag köpte en på nätet. men jag ville titta om irl först.

fröken lund: hmmm jag väntade ju inte så länge, och jag fick aldrig någon kvarn den dagen. vet inte om J skulle säga att väntan var värt det. hon väntade i bilen på slutet. måttligt road ;)

bruce banner: jadamasa!! jag kan väl få hata hisingen. kommer nog snart ett inlägg till ang den ön. har man väl satt igång så... dock så fick jag igår tips om alibaba faktiskt av den vän som var med när vi blev mordhotade utanför ÖB för nåt år sedan ;)

nina: jag har inte ens varit i sumpan :)

drottningen: ja du har nog en poäng där.

barista: jag ville åka på lite look and feel du vet. så att man får en bättre uppfattning om utseende etc. och du jag är faktiskt inte en idiot, klart jag vill ha en bra kvarn men och jag tänkte naivt att där kanske kunde finnas nåt. nu köpte jag en bättre än isomac-skiten;) en solis scala. den är fan underbar. hitta'n på nätet asbilligt. sweet.

blygisen: haha tack hörru. vem vet. kanske en dag. jag har en idé. minst.

janson: ja jag gjorde ju det jö :)

cliff: hmm jag tror attdet skulle kännas fel att göra något via skugge, men ja det får man väl processa lite i sitt eget huvud. men så tycker jag ju inte nåt vidare om sigge eklund heller.

sandra: haha ja men så är det ibland.

cat: ja nåt åt det hållet gick mina tankar också när jag var där.

Fröken Lund sa...

Jag säger som barista; handla på nätet istället!

Sedär, J verkar både cool och smart. Nu tycker jag det är dags att hon startar sin egen blogg där hon skriver sin version av storyn. Lite som paret Schulman, fast med skillnaden att detta skulle bli bra. Har en känsla av att bokförlagen kommer stå i kö för att få publicera. (Att jag redan tycker att de borde stå i kö är en annan femma).

da bomb sa...

tjena mike,
har bara läst bloggen sporadiskt sen de blockade den på Volvo...

Klockren beskrivning, hur kul som helst

eff sa...

Ägs inte OnOff av nåt religiöst förbund eller liknande? Man kunde ju tycka att dom då borde ha hög servicestandard för att inte reta upp själva himmelska företagsledningen. I stället pekar ju allt på att dom är djävulsdyrkare.

mikebike sa...

fröken lund: jag gjorde ju det ju;) hahaha skulle hon starta en blogg hade det varit ute med mig.

da bomb: hej på dig. det var längesedan in deed. funderade bara för någon dag sedan vart du hade tagit vägen. haha så jag är blockad på volvo. dålig stil. de snor läsare av mig. nu kommer jag aldrig köpa deras jävla bilar. heja saab!

eff: ingen aning. ja tankarna finns inte i servicesvängen iaf ;) hej på dig förresten.

sweet sa...

kom igen nu mike! dina hata-butiker-och-särskilt-de-
på-hisingen-inlägg börjar kännas lite gamla och återvunna nu. bättre kan du.

mikebike sa...

sweet: nu funkar det såhär va. att jag skriver framförallt om det jag är med om eller tänker på i vardagen. ibland är jag på hisingen, då skriver jag om det. ibland ser jag nåt jag stör mig på, då skriver jag om det. då blir det ibland så att flera inlägg kan handla om samma sak. "bättre kan du" ??? ehhh jag vill påminna dig om att det är min blogg. comprende?

Anonym sa...

Nu är det så här att stadsplaneringen var aldrig inblandad när Backaplan blev till, det är därför stället är som det är. Men det ska tydligen bli ändring på det nu när så mycket mord har skett där nere. Det största problemet är att det är så många olika fastighetsägare som tydligen inte kan komma överens om hur det ska se ut i framtiden.

Jag är en nöjd Hisingsbo men jag undviker Backaplan (tillsvidare)och åker istället till Frölunda torg eller ICA-maxi i Torslanda (dom mal ingen köttfärs alls för den som undrar).

/ Hanna

Doris sa...

Du skriver ju SÅ bra. Jag vill suga lite på din hjärna för att känna smaken av kreativt författande!

Skribenten sa...

Handla på Elgiganten? Vad blir nästa grej? Stoppa tungan i vägguttaget? Tatuerina in ett hakkors i pannan? Smaka på bajs?

Stay away from the elgigant. Det är uselt, uselt, uselt.

Spader Ess sa...

Det sorgliga är att detta fenomenet inte är förbehållet Backaplan. Har varit runt på en del av dessa elektronikkedjor här i Stockholmstrakten och man lika förvånad varje gång över bristen på kompetens och serviceanda.

Enda stället med viss ljusning har hittills varit Siba, där jag åtminstone råkat på trevlig personal. Fast hur det är i Götegorgstrakten med dem vet jag inte, efter som kidnappningsrisken av cheferna verkar högre där.:-)

ebba sa...

Haha, var faktiskt på OnOff Backaplan häromveckan för att farsan skulle köpa en teve. Vi fick lite kass service där också, pappa hade valt ut två kandidater och killen tjatade om att vi måste köpa den lite dyrare för den andra var sååå mycket sämre, men när pappa hade låtit sig övertalas så visade det sig att de inte hade den på lager...
Som gammal Hisingsbo försöker jag att inte ta dina nerskrivningar av ön på så stort allvar. Hursomhelst. Du borde läsa "63 anledningar att besöka Hisingen" av Christian Wedel. Den fångar verkligen Hisingsandan...

mikebike sa...

Ebba: Nä du ska inte ta mina hisingshistorier på så stort allvar. Jag är inte så efterbliven att jag tror att alla som bor på hisingen är knas, vilket du verkar förstå. det blir ju inte så kul att läsa om jag bara skriver åh det är jobbigt att åka till backaplan. sedan har jag faktiskt ett horn i sidan till den där ön ;) du jag har faktiskt den boken. fick den i julklapp 2006. ska läsa den. har inte kommit mig för bara;)

christer sa...

Seriöst, du måste vara efterbliven. Härlig människohatare du är! Skulle jag jobba i butik och hjälpa ditt dryga arsle, så skulle jag driva med med.