lördag, december 22, 2007

Talskrivarna

Ok bara för ett par dagar sedan rackade jag ner på Coelho för att jag tycker han är jämntjock när han skriver hur människor ska uppskatta sina liv och hur de ska leva dem, på ett väldigt utbroderande sätt dessutom. Alla varningslampor tänds i huvudet på mig. Jag tycker att han är skit. Nog om det.

En grupp människor som gillar att skriva och som högst troligt (jag skulle säga utom rimligt tvivel) tycker att Paulo Coelho är koolaste katten i stan, har gått samman och startat http://www.talskrivarna.com/. Där slår de mynt av samma typ av plattityder som sin läromästare i form av färdigskrivna tal till olika sorters tillfällen.

Alltså, jag är medveten om att det finns en hel yrkeskår som livnär sig på att skriva tal åt koncernchefer, politiker och kungens tänkvärda jultal varenda jävla år. Gott så. Det spelar liksom ingen som helst roll vem som skriver sån skit. Ingen lyssnar ändå eftersom det redan från start känns sjukt opersonligt.

Talskrivarna däremot. De har fokuserat på att skriva personliga dussin-tal till allmänheten. Tanken är att dundra in så mycket känslomässigt tomma fraser i en och samma text att åhörarna ska sitta mållösa av häpnad. Det räcker att bända upp en dryg hunka så får man en sådan textbaserad floskelorgie att satan skulle skämmas om han hörde den. Inte nog med det det. Det rör sig inte om specialskrivna tal till ett specifikt tillfälle utan tal som kan köpas av vem som helst och gärna så många gånger möjligt.

Det finns ett stort mått humor i det men på samma gång en ohygglig skamlöshet .

Det finns två kategorier som jag tycker är riktigt jävla otäcka. Begravningstal och frierier. Jag tycker helt ärligt att det skulle vara mindre oetiskt om Amnesty visade sig investera medlemscashen i knark, porr och vapenindustrin eller om Greenpeace finansierades helt av oljepengar.

Jag skulle kunna sitta i timmar och läsa och njuta av hur någon på riktigt lyckats få ur sig så mycket rappakalja och sedan har mage att ta betalt för det. Snudd på psykopatiskt. Nästan för bra för att inte vara ett skämt.

Det är väl bara att gratulera det härliga gänget med svulstighetsskribenter ifall de lyckas casha in på andra människors oförmåga att uttrycka sig känslomässigt. Det krävs ett visst mått av själlöshet för det kan jag tänka. Lite utav en jag-skulle-pusha-knark-på-dagis-bara-de-hade cash-mentalitet.

Fast ännu värre. VEM fan är så kall att man kan leva med att fria till någon med ett tal inköpt för 99 spänn på talskrivarna.com och som använts av 57 andra idioter runt om i landet innan en själv? Och har man verkligen inga egna ord att framföra på en nära anhörigs begravning kanske man bör överväga alternativet att hålla flabben.

9 kommentarer:

jansson sa...

De som skulle fria med ett färdigskrivet tal är de samma som köper ringen i tuggummiautomaten. Utifall hon skulle säga nej :)

Jeanette sa...

Undrar vad man skulle säga om man fick reda på att ens nya fästman valt ett tal därifrån. Bara den vetskapen skulle juh få mig att omvärdera honom helt. Tänk sen att också få veta att han valt det billigaste talet!

Och undrar om de har mängdrabatt för någon som har jävligt svårt att öppna käften.. Undrar hur mycket de tjänar på det hela? Lever de på det? Så många frågor.. =P

bodja sa...

du har så jävla rätt.

adde sa...

Lite som att be sin kompis fråga chans på den där söta tjejen i 5b.

Nemo sa...

Svaret på frågan om VEM har du nog själv givit i posten "Katthumor suger grisballe" d v s praktiska människor...

God Jul på dig förresten, din gamle knickedick... det blir mycket Povel i rutan nu till jul...

Anonym sa...

God jul, alla (undantaget de flesta)...

trulsa sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Kapybaran sa...

du sammanfattar läget perfekt i sista stycket.

får jag köpa det? mängdrabatt om jag köper fler blogginlägg?

la linda sa...

jag kan bara hålla med och har egentligen ingenting att tillägga.