söndag, december 30, 2007

Revydags

Satt och snikkollade på SVT nyss. Nu är det revydags igen. Aldrig får man vara glad.

Mellan programmen envisas de med att göra reklam för ett kommande program. Fredriksdalsteaterns "hyllning" av Bröderna Marx. Lägg av. Vill de hylla Bröderna Marx görs det enklast genom att låta deras grejer vara ifred.

Att Eva jävla Rydberg gör en uppsättning som ska gå i Bröderna Marx anda är ett stort tjockt skämt. Det finns nämligen en stor skillnad. Bröderna Marx var bra. Roliga. Briljanta. Revy däremot är skit. Kass. Bajstråkigt. Så enkelt är det bara.

Det var gött när Nils Poppe äntligen checkade ut. Då tänkte jag att fan nu försvinner revy och fars för gott. Iallafall från Sveriges Television som envisades med att sända hans skit ett par gånger om året under hela min uppväxt och alltid under högtider som vi firade hos mormor som av någon anledning hade ett äckligt gott öga till den där fryntlige lille dvärgen. Hon skulle se revy och därmed basta. Så var det bara. Hade någon försökt ändra de planerna hade den annars så snälla och mysmormorliga mormodern troligen låtit huvuden rulla.

Svensk buskis fick sig ett litet uppsving med de halländska råmongona Stefan & Krister som jag skulle kunna dräpa på plats bara för att deras burleska primathumor är så sjukt jävla hårdtråkig. Men även det verkar ha börjat dippa nu. Äntligen.

Nu återstår endast Poppes arvingar, muppgänget på Fredriksdalstetaern, vilket man tänker inte borde göra någon större skada. Men fan vad jag ryser när jag ser Eva Rydberg ta sig an rollen som Harpo Marx. Det är att grovskända ett original. Ungefär som att låta någon nyrik pellejöns köpa loss Mona Lisa och munknulla den i ett YouTube-klipp. Iallafall nästan.

9 kommentarer:

Nonsensakuten sa...

Jag tror att "folklustspel" är det rätta namnet på det de håller på med på Fredrikdalsteatern. Till detta behövs: en retarderad, pilsk dräng som huvudperson, en fryntlig matrona med stora bröst, en elegant och världsvan blondin i kort-kort som pratar artificiell stockholmska, en ung gentleman med pip-mustasch, vita byxor, kritstrecksrandiga byxor, välkammat hår under en halmhatt på sne och gärna till detta en cigarill. Dessutom kan man krydda skiten med några nävar kokerske-balett, dvs unga tjejer i förkläden som sprattlar med benen och en fiskargubbe som är full. Det hela är uselt och vanligt förekommande under min barndoms television. Det är lite Disney On Ice möter Fanny & Alexander. Fast sämre.

SixesAndSevens sa...

Oh yes. Hatar såna där springa-och-smälla-
i-dörrar
-grejer. Hatar.

Cosmopolit sa...

Skönt att höra att det inte bara är jag vars kräkreflexer slår till vid buskis.

j i norr sa...

Jag vill påminna mannen om Pistvakt. Ett lustmord långt värre än Poppe/Rydberg. Det är fanimig bara retarderade norrlänningar som gör att buskis och fars fortfarande lever kvar, kanske även en och annan smålänning. Jag skäms för mitt folk.

En annan Henrik sa...

Harpo var han som inte pratade, va? Det var ju skönt att Rydberg fick den rollen.

la linda sa...

du ska vara glad att min mormor inte är din; hon höll nämligen på med revy under hela min uppväxt så det var itne bara teve, det var liveföreställningar hela familjen gick på!!! :) gott nytt år!

Mais oui sa...

Gott Nytt År! Kram :-)

Anonym sa...

Gott nytt år på dig. Må 2008 bli ett revyfritt år!

MrArboc sa...

Revy är väl inte rätta namnet för det som sänds från Fredriksdalsteatern, buskis är väl närmare sanningen. Själv satt jag som klistrad när Poppe var stjärnan, nu ser jag hellre gamla avsnitt av "McClouds döttrar" på DVD - om jag måste välja alltså!