torsdag, december 27, 2007

Dom säger att..

Kom just på mig själv med en ovana. Det är att jag i diskussioner ofta tar till den mycket godtyckliga frasen "dom säger" när jag vill befästa min ståndpunkt eller bara lägga lite mer tyngd bakom ett uttalande inom ett ämne där jag inte har tillräckligt god koll. För att det ska passa mitt eget sätt att leva och och samtidigt underbygga det med lite icke källredovisad vetenskap. Typ som i "dom säger att kaffe är bra för potensen", "dom säger att man inte behöver sova mer än fyra timmar per natt" eller "dom säger att om 400 år kommer män ha vaginor i knävecken".

Men vilka fan är dom egentligen?

Jag vet att jag inte är ensam om det. Hörde en snubbe på ring P1 imorse som körde den helt ogenerat för att backa upp sitt uttalande om att gasledningarna på havsbotten utaför Göteborg läcker olja. Och han kom undan med det. Helt fantastiskt!

Grejen är att det är omedvetet skitsmart. Man blir aldrig eller åtminstone väldigt sällan ifrågasatt och om någon jävla besserwissertyp skulle få för sig att börja käbbla så kör man bara vidare med den flyktiga men ack så effektfulla "i någon dokumentär-kommentaren" för att befästa sin kunskap.

Det handlar inte om lögner. Inte alls. Det rör sig bara om lite undermedveten skarvning. Världen ligger upplagd som värsta ät-så-mycket-du-vill-buffén för den som kan konsten att proffsskarva. Fy fan vad gött. Jag ska bli en kallblodig skarvare från och med nu.

Btw... dom säger att man inte alls blir fet av att äta efter klockan elva på kvällen. Så jag säger god afton på er. Nu ska det njutas av glass- och mackfika samt lite hederligt videovåld i min soffa.

Ta-taa!

10 kommentarer:

Anonym sa...

Haha klockrent! Har en polare som envisas med att säga saker som "forskning tyder på" och "det finns undersökningar som visar" bara för att tynga sina argument. Minns aldrig att han lyckats härleda sin information men det gör honom inget han kör på det ändå. Samma sak när han blir totalt motbevisad då säger han alltid "ja, i och för sig" ungefär som att han ändå har 25% rätt. Irro som fan.

Anonym sa...

Eller som min norrländske vän som efter ett tags diskuterande bara konstaterar att "jag ger mig så får du ha fel". Sen är det slutsnackat.

la linda sa...

de inte bara ságer; man blir inte det! här i spanien äter vi nästan alltid middag efetr elva och spanjorerna ár inga tjockisar (inte jag heller;)

jansson sa...

Dom säger att videovåld är skadligt... :)

cat sa...

Jag gillar den lilla professorn som fick tre minuter på sig i tv att säga att klimatförändringarna inte beror på människans utsläpp. I stället är det så att våra utsläpp har förhindrat en ny istid. Honom kommer jag att referera till ofta.

adde sa...

Jag storskrattar och kommer att tänka på ett annat sådant där uttryck som används för att lägga lite tyngd bakom en åsikt: "..och många med mig...".
T.ex kan rw skriva "Jag, och många med mig, tycker att du är på för gott humör nuförtiden".

Polizei sa...

Språkpolisen ingriper.
Det är nog snarare "de" som säger något ;)

Jonas sa...

Tänkte bara säga Gott Nytt År Mike, å tack för ett bra blogg-år, med mycket underhållande läsning! See ya next year! Peace

Anonym sa...

Text-TV säger att fyrverkerierna vi skjuter upp i morgon här i Sverige, innehåller 300 ton avfall.

Emelie sa...

Jag användaer uttrycket "jag läste nånstans att...". Detta förekommer irriterande ofts i mina anföranden och jag känner ibland att jag lika gärna kunde läsa högt ur Aftonbladet (eller annan blaska) eftersom det ändå låter som jag bara upprepar vad andra redan tyckt. Konstigt nog har ingen i min bekantskapskrets kommit med relevant källkritik än.