onsdag, september 05, 2007

Lyckans flens-ost

Varför envisas folk med att använda frasen "din lyckans ost"? Det är egentligen en väldigt konstig metafor eftersom ost är laddat med så många olika värden.

De flesta gillar ost. På mackan, som livsmedel, som snacks. Fint vin och en duktig ostbricka kan vara en fantastisk gomfest. Thats it.

Däremot har jag förbannat svårt att se lyckan i att själv liknas vid ost på något sätt. Det finns alldeles för många ohygieniska referenser starkt förknippade med ost för att det ska funka:

- En kille jag känner har en granne på mellan nittio och döden, hon heter Ingrid och ser ut att ha ostmassa mellan tänderna.

Eller

- Shit, jag satt brevid en tjackpundare på vagnen idag, han luktade en blandning mellan smuts och flens-ost.

Eller

- Håkan kämpade mot medelåldern med brasiliansk vaxning, piercat ollon och massvis av timmar i sitt hemsolarium vilket gjorde hans hud tjock och ostig.

Ost är risky business helt enkelt. Det krävs så jägarns lite för att ost ska gå från helt rätt till helt fel. Gränsen är hårfin mellan en fräsch cheddar och en svettig gouda.

19 kommentarer:

optikerdotter sa...

jag tror att jag precis kräktes lite i munnen. ostmassa mellan tänder och osthud. obehagligt så det förslår.

adde sa...

Ja, ostmassa mellan tänderna lät duktigt äckligt. Men vem säger "lyckans ost" nu för tiden? Har du kollat pilsnerfilm?

mikebike sa...

optikerdotter: inte flensost då? mohahahaha...

adde: ja du, fler är nu anar använder det uttrycket.

JoacimW sa...

Hehe, är inne på adde's spår, va har du för kompisar som använder uttrycket "En lyckans ost"?

optikerdotter sa...

meh. flensost är ju ett uttryck som det har slängts lite med ända sen det var hippt att säga det under högstadietider. jag föreställer mig inte flensost, det går mig förbi.

men däremot ostmassa mellan tänderna. huga. har man dessutom lite fantasi kan man föreställa sig att ingrid luktar sur filmjölk. ja, det ÄR säkert sur filmjölk mellan hennes tänder. hon svettas, kissar, bajsar och rapar sur filmjölk. det är inte trevligt.

och osthud. hård. död och fjällig hud. när den mannen blir svettig så rinner det svett blandat med hudflagor. osthudflagor. ungefär som vaxet på osten. det är inte trevligt.

bah, flensost.

nika sa...

Jaha..ja..ostsnack...det hänger jag med på.

Ceesecurls, cheesedoodles och sheeseritz...det är grejer det mina vänner

Daniel sa...

Tja micke. Ville bara aäga att här på jobbet refereras du som "den arge-mannen" och jag agerar högläsare av din blogg till mina närmaste kollegor. Ofta en höjdpunkt. Tjipp påre.

nellie sa...

Apporpå ingenting:

"I gruvann jobbar Mike o ja.
Holy shit, vi hare bra.
Varje vecka får vi klöver.
Nästa da står vi över."

Poo-tii-viit?

snellie sa...

appropå och gruvan.
härligt.

Luca sa...

"Lyckans ost" trodde jag försvann samtidigt som "kisen", "tricken" och pilsnerfilmen.

-Tjillevipp

Kalla Kåre sa...

Minns Onkel Kånkels julsång: "Flens över sjö och strand".

Xabre sa...

Har en tudelad känsla inför ost... ibland himmelskt, men som sagt, ibland smakar det bajs redan i munnen. Lömskt att all ost lite oskyldigt slås in i tunn plast + enbart namnet, när innehållet kan ge allt från en lyckoupplevelse till fläckvis hudavfall.

Mäla sa...

Har alltid trott att det heter flänsost. Vad fan är en flens lixom? En fläns däremot är ju en "utstickande skiva som sitter runt ett föremål". Flensost = ost från Flen? Flänsost = ost som samlas runt ollonet, kukens egen köttfläns.

jenny norr sa...

Jag älskar ost. Ge mig en tårta brie - nu.

ronnie sa...

ost...ost...ost

har du nååågonsin luktat till dansk riktig stinkost...sura strumpor och gammalt kött...

i danmark så skrattar danskarna bara och kallar det för stinkemadepacke när nån gör ostmackor med stinkost och tar med till jobbet

jag förstår dem inte

en dansk stinkost kan sabba allt i ett kylskåp..lukten går aldrig ur

i danmark borde det heta din stackars ost...

www.wasabilicious.blogg.se

Anonym sa...

rens-ost?

Ozzy sa...

Sen finns det ju sammandragningen: Lyckost. En ost kan alltså känna lycka. Eller? Kanske det är en ost man ska ha för att få tur, som en hartass. Fan, idag kommer det gå åt helvete, jag glömde lyckosten på nattduksbordet.

Anonym sa...

En ost är samma som en dummer, ett fån.

Lyckans ost = Lycklig dumbom

Fast jag tror "olycklig ost" är ett vanligare uttryck i områden av Sverige där man vet vad en ost är.

Anonym sa...

Jag lämnade den anonyma kommentaren om ost=dumbom (varför kan man inte lämna epost och namn som på de flesta andra bloggar?).

Jag kom på att lycklig inte kanske inte betyder tursam i alla dialekter. Det finns ju en väldigt mediedominerande dialekt där de flesta användbara svenska ord tappat eller bytt betydelse. Oftast används ju uttrycket lyckost om en idiot med mer tur än vad han förtjänar.