torsdag, september 13, 2007

Att dö för

Jag bläddrade lite i Teknikmagasinets katalog 2007 igår och då slog det mig att det måste vara det allra yttersta tecknet på att ett samhälle blivit lite väl välmående.

Omslaget versalskriker formligen om 2400 saker att dö för. Att dö för. Rätt stora ord med tanke på att omslaget pryds av bland annat "Clone a willy", en gjutsats för den som vill skoja till det lite med en avgjutning av sin penis. Wow!

Jag tog en liten tour, en snabbläddring och lät ögonen registrera konfettipistoler, gyrobollar, studslera, edible undies och en sån där superspexig hjälm som man kan sätta två ölburkar i och dricka via slang. Det måste man ju bara ha. Skitsamma att man ser mentalstörd ut bara det är "kul". Att dör för. Verkligen.

Hur mycket det än tar emot (nästan så att det gör ont) att erkänna, är jag tämligen säker på att göteborgare är brutalt överrepresenterade i kundregistret. För att käck parlörhumor och buskisarvet bara vägrar att dö ut. FAN, jag har själv varit där och bänt upp lite deg i mina dagar. Normalt sett skulle jag även hänsynslöst dra in alla boråsare i skammen, men nu råkar jag veta att de i sann lokalpatriotisk anda fortfarande använder sitt gamla Hobbexsortiment att runka till. Teknikmagasinet är egentligen bara en lite sexigare version av Hobbex. Lite mindre DDR, lite mer "witty".

Efter en liten stund stannade jag upp. Jag såg något som nästan fick mig att smälla av. En fjärrstyrd pruttmaskin för det ringa priset av 199 kr. Och precis som namnet låter en ana är det kort och gott en liten box med högtalare plus ett stycke fjärrkontroll.

Tanken är att en lustigkurre ska placera boxen på nåt käckt ställe t.ex. i anslutning till någon kollegas arbetsplats och sedan med hjälp av fjärrkontrollen utlösa en rejäl brakfis när offret minst anar det. Herregud, vad han eller hon kommer få skämmas. "You can't put a price on humour" som det brukar heta. Så jävla dumt.

Att dö för.

Kanske det. Men jag tror nog att människorna i t.ex. soweto kan hålla sig för skratt. Tror sällan att man hör någon säga: "Shit, vi lever i ett skjul, folk mördas dagligen omkring oss för en cigg, vi är råfattiga, vi svälter. Fan vad gött det skulle sitta med en pruttmaskin nu. Fjärrstyrd."

Det sista jag såg innan jag slog ihop gadget-porrisen var en binär klocka som just precis, visar tiden binärt (åhh jag blir så förbannad bara jag tänker på det).

Någonstans verkar välfärden ha nått en topp, slagit över och inverterats. När uppfinnare börjar sträva efter att göra göra vardagen lite krångligare istället för tvärtom kan man bara konstatera att man lever i ett lite väl välmående samhälle.

Att dö för.

Skulle inte tro det.

26 kommentarer:

Anonym sa...

Jag måste genast köpa mig en pruttmaskin! NOT!
Jag brukar vara rätt förtjust i kataloger från tex Clas Ohlson, Biltema m m. Teknikmagasinets katalog ska jag tack vare dig hålla mig borta ifrån.
Den lät ju sjukt pinsam.

Kerstin sa...

Alltid lika bra reflektioner. Man kan tycka att copy:n/ansvarig utgivare valt ett rätt så makabert och opassande och politiskt inkorrekt omslagsrubrik...

Melinda sa...

Allt oftare känner jag hur du borde hata mig från topp till tå. Jag är halvboråsare och resten finsk, går en dirigentutbildning och gav en binär klocka till min far i julklapp förra året. Visserligen inte från Teknikmagasinet, men i alla fall.

8(

Spader Ess sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Spader Ess sa...

Katalogen i sig kan väl ha ett visst underhållningsvärde, precis som dom där små fåniga foldrarna med strumpor, köp 4 DVD betala för 3, gå med i bokklubb, etc. som dimper ner i brevlådan titt som tätt. Lite som att läsa kontaktannonser utan att man söker partner.

Men jag håller med om att det är beklämmande att prylarna faktiskt tillverkas och att det faktiskt finns folk som köper dem.

Moto-Mike sa...

Pruttmaskin... lek med ordet ett tag. Smaka på det. Låt det rulla runt i munnen en sväng. Jag är redo att dö för det. Pruttmaskin. Prutt. Maskin. Det bästa av två världar i en härlig kombination.

Nemo sa...

Skulle det smaka med ett posse riktning Örebro?

M. sa...

Frågan är om Teknikmagasinet slår det här: http://www.megagadgets.se/product_info.php?products_id=744&osCsid=7a7d43a1de53f84fddeee24be616d662

Andreas sa...

Fast nu innefattar väl inte Teknikmagasinets målgrupp någon över tolv.. Eller? Skrämmande tanke om det finns vuxna människor som handlar sånt.

adde sa...

"It´s to die for" gjorde sig bra mycket bättre när det användes i Lejonkungen. Ni vet, då när den dumma lejonfarbrorn ska lura med sig valpen för att döda honom.

Anonym sa...

Nä Mike, nu är du lika barnslig som Teknikmagasinet. Att ta frasen "Att dö för" ur ett sammanhang (dålig copy i en katalog) och sen applicera det i ett annat sammanhang (alvarlig situation med lidande i fattig del av världen) genererar vad? Jag förstår varken sambandet eller logiken.
Det är som om jag skulle skälla ut någon varje gång de använder uttrycket "Skit ner dig", då det faktiskt finns folk i världen som har diarré då och då, och att den personen just förolämpat dem.
Eller att jag skall vara sur på alla clowner för de har röd näsa och det finns stackars alkisar med röd näsa.
Nä, jag fattar inte vart du vill komma när du kopplar ihop en fånig katalog med krig och svält. Varken copy eller Teknikmagasinet har väl någon skuld i att folk i Afrika ser våld som en lösning på sina problem. Eller har jag missat något?

Stefan sa...

Anonym - kanske missade du ironin...

Den är ganska svår att få syn på. Ibland är den så skickligt maskerad så att man misstar den för allvar. Men kollar man riktigt noga och synar den i sömmarna så kan man se att den inte riktigt går i land med att vara allvarlig...

mikebike sa...

anonym: hmmm nu vet jag iunte riktigt hur du kom fram till den slutsatsen. jag lastar inte teknikmagasinet för någonting. jag försöker inte köra nån gammal mossig tänkpåbarneniafrika-retorik. Min poäng är att vissa produkter som finns i den katalogen är beviset på att vi lever i ett lite väl välmående samhälle. om våra problem är så små att de kan botas med en fjärrstyrd pruttmaskin.

lisa sa...

så pruttkuddar är helt ute? nu känner jag mig lite osäker här.

Xabre sa...

Kan starkt rekommendera filmen "Idiocracy" på samma tema. Full av ironi kring utveckling i västvärlden... för oss som tror att vi står över denna...

Rens sa...

Fjärrstyrd pruttkudde är fan det bästa. Funkar grymt som dörrklocka. Toppenkul att få besök av både pejlarn och jehovas.

celina sa...

HAHAHA! Nu dör JAG. Av skratt. Jag fattar väl egentligen budskapet men ibland är det svårt att koncentrera sig på själva poängen när du är så sjukt bra på att formulera klockrena meningar.

hypsilophodon sa...

de körde med "teknikmagasinet - meningen med livet" förut. svårt att bestämma sig vilken slogan som är mest provocerande.

Anonym sa...

en polare knegar på teknikmagasinet och känner snubben som hittar på allt trams i katalogen och kan meddela att det tydligen är irl's svar på the dude lebowski.. även om 99% av sortimentet är skräp kan jag inte låta bli att fnissa lite emmelanåt när jag läser teknikmagasinets katalog.

Stefan sa...

*fnissar*! Du skriver bara så kul och fyndigt mike!


Jag vill föda ditt barn!

Pippilin sa...

"Gadget-porrisen"!! Hahhaa det är dagens citat ;-)

Kanalisera sa...

Teknikmagasinet bruka köra sloganen "Meningen med livet" här i tunnelbanorna. Jag tänker mig att det är självironiskt och därför askul. Att dö för är ju också hur kul som helst! Herregud, de måste ju skratta åt det själva också! Eller...? hjälp.

Olov sa...

Rekommenderar boken The Day Philosophy Dies av Casey Maddox. Handlar om detta tema och har dessutom ett stort underhållningsvärde.

/Olov
http://metmask.blogg.se

jansson sa...

Inte rippa på pruttmaskinen.. Det har vi en på kontoret!! Är ju veckans höjdpunkt när någon blir utsatt för den :)

HNK sa...

motherfucking WORD!

Far & Son sa...

Hej! Han är en, jag är en, vi är två som undrar om turbopappan ifråga har något samröre med Herr Dryck och hans fantastiskt fanatiska kartläggning över "estetiska självmord" som han så finkänsligt kallar det? Är detta fallet? Är ni flera? Vad gör ni härnäst och vem faller offer för denna mördande sarkasm? Vi vill väldigt gärna veta ty vi äro alla nyfikna. Hepp!