söndag, augusti 05, 2007

Bergman rocks

- Vem är du?
- Jag är Döden.
- Kommer du för att hämta mig?
- Jag har redan länge gått vid din sida.
- Det vet jag.
- Är du beredd?
- Min kropp är beredd, inte jag själv.

Sitter just och kollar på SVT:s Bergmandokumentär i tre delar. Just nu del två. Lite konstigt känns det att han är borta trots att jag inte sett så mycket av den gamle stofilen. Mäktig snubbe helt klart.

SVT kommer hylla honom, Göteborgs filmfestival planerar en sällan skådad Bergmankavalkad och gud vet hur många fler specials det kommer vankas nu framöver. Bra och dåligt kan jag tycka. Bra för att jag nu får chansen att se en del. Komma ikapp.

Samtidigt kommer Sverige få så jävla mycket Bergman i sig nu att det kommer räcka och bli över. Hela nationen kommer gå hjulbent framöver. Men låt gå. Inte så många lyckas göra det han gjort.

Han rockar helt enkelt. Eller rockade.

Big up!

16 kommentarer:

jenny norr sa...

Så JÄVLA bra.
http://www.youtube.com/watch?v=aghLCqW3TXI

Lauren sa...

Aha, det är äntligen även männens tur att få Bergman i sig, inte en dag för tidigt tycker jag :D

Fröken Lund sa...

Ja sjukt coolt när han spelar schack med döden. "Du fick svart". "Det passar ju bäst så".

Men den scenen har ju varit tacksam att göra parodi på i olika sammanhang. Är det inte Robert Gustavsson som spelat döden i någon sketch?

JAC sa...

"Min kropp är rädd. Inte jag själv."

Rätt ska va rätt! ;)

http://www.ingmarbergman.se/media/inseglet_2_output.asx

Ozzy sa...

Jag är skitsur! Lars Forsell dog fan först, men han blir helt bortglömd pga Ingmar. Hade sett fram emot Forsellorgie.

Cliff Hanger sa...

bob hund!

Cliff Hanger sa...

http://sv.wikipedia.org/
wiki/Bergman_Rock

Lintin sa...

Man blir ju lite orolig för att Galenskaparna eller dylikt vidrigt pack kommer begå kollektivt självmord eller så, tänk dig pinan av en veckas kavalkad av deras så kallade humorprogram. Ve och fasa!

Luca sa...

För en gångs skull är det någon värdig allt postumt hyllande.

Bergman har konsekvent hållt sin linje både under moralpanik (före 1968), hashdimma (1968- tidit 80tal) och under Mammoneran (1980talet fortlöpande).

Vi som jobbar med konstnärer eller kretiva personer skulle få spontanorgasm om någon bara EN GÅNG kom på något som scenen med döden i Sjunde inseglet.

ILJA sa...

Cool scen med döden, otvekbart, han hade verkligen stil gubben.
Men gubben var en sån asshole privat så det blir svårt att njuta av hans "verk". Synd.

adde sa...

Om han nu är så fantastisk som alla säger ser jag fram mot den dagen jag också inser det, för då har jag mycket bra framför mig. Fram till dess kollar jag vidare på Bolibompa.

Andreas sa...

Fast det sura är ju att SVT nu sänder alla hans filmer mitt på dagen när man jobbar. Hur fan tänker de där? Fast det är klart.. de måste ju få rum med kvällens Beck-film. Det är ju större.

Nemo sa...

Bergman har en jävla tyngd i Fanny o Alexander och Den goda viljan. Sjunde Inseglet är så gott fotad... det mesta andra jag sett av honom - Höstsonaten, Viskningar o Rop är bara skumt och känns pretto... men han jag är impad av hans pionjärskap, han sticker ut och skall ha all cred. Men som sagt... det är inte mycket som går utanpå Fanny o Alexander. ALLT är suveränt. T o m Börje

nika sa...

Varför blir jag alltid deprimerad när jag sett en Bergman film?

Anonym sa...

Själv tycker jag nog att han är lite överskattad. Men jag har inte sett så mycket av honom. Fanny och Alexander var väl ok.

Per sa...

Dom gamla bergmanfilmerna var bra och kanske fanny och alexander, men dom senaste där han ältar sina föräldrar med ângesten ständigt närvarande är ju uppriktigt sagt ganska sega historier. Antar att det var nân sorts terapi för honom, likande pott-ângest terapi, att göra dessa filmer...