lördag, juli 28, 2007

Ocker - del 2

Botaniska trädgården i all ära men deras café är ett ockerhål av sällan skådat slag. Inte många ställen kommer undan med att kräma ut så mycket deg och ändå vara så komplett värdelösa. Mediokert skulle vara en komplimang i sammanghanget.

Automat-kaffe-latte och flera dagar gammalt fikabröd krängs till summor jag gissar att man i Förenade Arabemiraten klassar som svindyrt. Svettiga kanelbullar som köpts in per påse på Willys hemma säljs till priser som om det halvsmälta pärlsockret var små diamanter och när jag häromdagen köpte två apelsin-Mer (på tetra), en Piggelin och en glasstrut trodde jag att kärringjäveln i kassan missuppfattat och trodde att jag ville köpa hela stället. Ett sådant våldsamt överpris på precis allting. Värre än i Norge.

Två i sällskapet köpte varsin tunn strimma dajmtårta och när de frågade ifall de kunde få en klick grädde till skruvade kassatanten på sig som att hon just förlorat en halv förmögenhet på obligationer. Hon förklarade att grädde egentligen inte ingick i priset som det gör på ALLA andra caféer i hela världen. Eftersom de dukade upp för en nota på en dryg hundring gick hon motvilligt med på att ge dem grädde ifall de betalade tre kronor till per skalle. Så jävla sniket att det känns perverst.

Fy fan vad jag hatade henne då.

Jag betalar gärna dyrt om det är bra grejer. Men när jag köper en vanlig enkel svart kaffe och det smakar som det var bryggt ur röven på den gamla haggan med Onkel Sam-grin på andra sidan disken. Ja, då har iallafall jag svårt att le och betala nära 30 spänn koppen.

Dagens tips: Fika aldrig någonsin på Botaniska Trädgårdens café. Inte ens under hot. Man känner sig så smutsig efteråt. Skändad.

20 kommentarer:

jansson - bitter & osöt sa...

Kan bara hålla med dig mikebike, men man få ha i åtanke att smaken är som baken. Folk köper trots allt det rövbryggda kaffet. Någon kanske tycker det är gott? :)

SixesAndSevens sa...

Men kära nån. Varför i hela friden ska man över huvud taget bege sig till botaniska? Om man vill fika??

Andreas sa...

Men nuu vill vi ju se en prislista när du raljerat så.. =)

Nemo sa...

Tack för tipset. Hellre då en egen fikakorg...eller några schyssta bröd från franskmannen på Coopmansgatan - som öppnar igen 13 aug. Håll uuuuut!!!

jenny norr sa...

Jag har betalat 35:- för en Folke Bengtsson (folköl) i sommar. Men det var på en fjällstation långt ute i ingenstans. Där fattar man att de lägger på och har sig.

goose sa...

haha, jag har fan upplevt samma sak.. har jävligt svårt för de affärsrörelser som klistrar på egna prislappar på gb-glassen också, så att en nogger hux flux kostar 3kr mer. sånt rubbar fan min balans alltså. nu verkar det vara standard i var o varannan butik, men för några år sen så var det endast i botaniska sånt fanns.

Anonym sa...

http://www.aftonbladet.se/vss/noje/story/0,2789,1129549,00.html

Tvi, spott och fräs.
//germanulf

Anonym sa...

549,00.html
...skulle visst vara med på slutet också.
Tvi igen.
//germanulfigen

Luca sa...

Himla tråkigt att man har alla dessa tvångstankar som TVINGAR en att köpa saker mot bättre vetande.

adde sa...

Det finns bara en sorts ställen som kan böja ut så mycket pengar ur sina kunder, och det är sådana ställen som bara har engångskunder. Det gäller för centralt placerade kaféer, väldigt ocentralt placerade kaféer, flygplatsserveringar, tobaksautomater på krogen och toaletter där det normalt inte finns någon toalett alls.
Man använder dom för att det inte finns något alternativ just där och då, och det drar en del äckliga människor fördel av. Må deras vadmuskler försvinna och deras mössor krympa, amen.

lisa sa...

fika inte där. köp glass i kiosken. eller kom och säg hej, så kanske jag bjussar på en kopp pulver från personalmatsalen.

Batus sa...

det luktar affärsmöjligheter.

Anonym sa...

fika inte då

Buteo Buteo sa...

Jag har gjort samma erfarenhet - svindyrt, tråkigt och värdelöst. Bara läget var bra. Det enda pluset - de hade starköl.

Cat sa...

Du har precis beskrivit min upplevelse av det förbannade stället! Fick betala 93 spänn för en sketen räkmacka och en flaska vatten. Ska aldrig någonsin mer besöka det ockercafét!

Lauren sa...

Ocker tycker jag att det är på biografer också.
Jag menar hur mycket kostar popcorn egentligen??
Har funderat på att ställa mig utanför Bergakungen med en micro och endast ta ½ priset, hade tjänat fläsk!!

adde sa...

Läste i Göteborgs Posten att en knarkare brutit sig in där. Han var kvar på vinden när polisen kom dit.
Ont skall med ont förgås! / Skit ska skit ha! / Somliga straffar gud med en gång! / Som man bäddar får man ligga! / Den som gräver en grop åt andra faller ofta själv däri!

mikebike sa...

jansson: ja så är det nog.

sixx: man går inte dit för fikats skull men när man gått så långt blir alla fetton fikasugna. sockerbetan och kaffebönans vansinniga makt.

andreas: gå dit så får du se.

nemo: jaså du hänger i de krokarna. har fått för mig att du är en linnérackare;)

jenny: jo man fattar kanske att det är bökigt att släpa ut follisar till sådan obygd. men 35 spänn. shit. för en burk. sånt svider ändå. svårt att njuta fullt ut.

goose: haha ja det rubbar fan min balans också. japp det hade moddat alla glasspriser. jävla as.

luca: just precis.

adde: klockren analyss. det är så. tänkte på det på flygplatsen i berlin nu senast. de kan fan göra vad de vill. det blir aldrig personbligt på såna ställen. i botaniska springer iallafall ekorrar omkring vilket höjer humöret något;)

lisa: men, jobbar du i botan nu? i shorren?

batus: jojomensan.

anonym: så snusförnuftigt sagt.

bueto: jag lider med dig. jag lider med alla som varit där såsom jag hoppas du lider med mig;)

cat: hehe ja en sådan fika känns rätt sur 93 spänn... mohahhaa jag hade fan fåt en hjärnblödning då.

lauren: ja enda molnet på himlen kan väl vara att det kan bli svårt att få tillståndet då. bergakungen skulle nog tycka det kändes sonkigt om du micrade poppisar utanför deras entré ;)

lisa sa...

jag kan ju inte sitta här och avlöja vart jag jobar någonstans, hur skulle det se ut. Men det är inte i shorren.

jdawg sa...

vet inte hur många gånger jag lämnat det stället med samma känslor...bara läget, inget annat. fantastisk beskrivning.