måndag, juni 25, 2007

Vansinnesfärd med SJ

Sitter på x2ooo från Södertälje till Göteborg och är sjösjuk utav bara fan. Lokföraren måste vara sen till middagen eller något för jag har aldrig någonsin varit med om något liknande. Han kör som ett jävla svin. Tåget formligen ligger i kurvorna. Fuglesang hade fan börjat lipa av den här g-kraften.

Först fick jag för mig att det rörde sig om et runaway-train-scenario, men efter att lokföraren stannat i Katrineholm vet jag att det är en fullt medveten vansinnesfärd jag löst biljett till.

Spontant vill jag ta mig fram till lokföraren och knäa honom i ansiktet uprepade gånger samtidigt som jag lugnt förklarar att det är läge att sänka farten nu...

Nu i skrivande stund ropade han ut att korgupphängningen är ur funktion. Det må jag säga. Så in i helvete ur funktion känns det som. Det är ohållbart. Jag sitter med ryggen mot färdriktningen - ingen åksjukemedicin direkt.

Om han inte sänker farten snart kommer det kanske bli tal om tågmord. Det känns överhängande just nu.

Annars är allt som vanligt. Taskigt kaffe, u-landsuppkoppling och medpassagerare av varierande vidrighetsnivå. Just nu sitter en äldre herre snett mittemot mig och snyter ut vad jag uppfattar som extrema mängder snor i en och samma lilla pappersservett (det verkar inte finnas ett slut) för att torka av överflödet på sätet. Yummy.

Vad är det för värld?

21 kommentarer:

Maria sa...

Det är en sjuk värld. SJUK! Jag och pojkvännen åkte tåg i går. Vidrighetsnivån i vår vagn var förvånadsvärt låg. Vad har hänt? Fattar ingenting. Det enda var väl paret som satt på andra sidan gången och pratade bäbisspråk med varandra. Men ingen fes, ingen snöt sig och ingen luktade svett eller hummade för sig själv. Märkligt.

jenny Norr sa...

Skit i att jobba med datorn när du åker tåg, det är mitt hetaste tips. Läs inget. Att sitta baklänges kan vara smart, trots vad jag länge trott, för då kan man lättare kolla långt bort. Hjärnan jobbar då inte lika frenetiskt som den gör om du sitter rättvänd och ögonen ska hinna med alltalltallt som svischar förbi. Men du är ju vuxen och bestämmer själv. ;-)

Susanna B sa...

Nu är jag tillbaka efter en veckas semester. Läser din blogg och skrattar riktigt gott. Tack för det!! Du är bra.

Dante sa...

Broder! Du är en oas i en oändlig sandöken.

Snubben bredvid mig tog tidigare av sig inte bara skorna utan även sin ena strumpa. Ja men hej lufta mina svettiga strumpor ett tag varför inte. Att jag inte dödade honom på plats skall jag fan ha cred för.

Döden.

/D

Blygisens betraktelser sa...

hahaahhaa....okej, jag har sagt det förut, men I lööööööööööv this blog!

Anonym sa...

Jag åkte buss idag. Snett framför mig satt en snubbe i skjorta och blanka cykelbyxor. Inte den snyggaste kombon...

Cornelia sa...

Precis som Jenny nämnder så tror jag att det där med att åka baklänges ska just minska risken för kräkkatastrofer.. men vad vet jag, jag är ju den som mest suckat uppgivet när vi i min barndom än en gång tvingats stanna på närmast parkering för att lillasystern än en gång kastat upp i baksätet. Dessutom gillar jag att åka tåg, kanske för att jag då känner mig lite bättre än alla andra.

Petra sa...

Jag tror att vi har åkt med samma tågchaffis. Och varför samlas några av Sveriges vidrigaste människor i en och samma vagn när man åker tåg?

jansson - bitter & osöt sa...

SJ kallar det "den inre resan", mike...

Cliff Hanger sa...

Apropå snor: För ett tag sedan såg jag en kollega som nyste i sina händer. Jag äcklades särskilt mycket av detta då jag tänkte på att jag kanske snart skulle ta i samma bussratt som han tagit i.

Ron Obvious sa...

Mes. Jag skulle vara beredd att betala SJ:s biljettpriser utan att muttra om jag - bara en gång - slapp ångesten att veta att vi är jävligt försenade och därefter tvingas springa som nån sorts galen person för att hinna med anknytande tåg.

Förra midsommaren tvingades jag slå ihjäl två timmar i ett komplett dött Göteborg efter att ha missat min anknytning med god marginal och mötts av hånflin när frågan om ersättningsbuss kommit på tal. Detta efter att vi stått still i en halvtimme pga blöta löv på rälsen. Blöta löv! Jag trodde att jag bodde i ett relativt utvecklat land.

Nej, är det nåt vi behöver så är det FLER fartdårar i våra lok. Jag hyllar lokdårarna!

Emelie sa...

Hahahaha!
Det var det roligaste jag läst på länge *host* Inte menar jag att det inte måste ha varit jobbigt, jo jag vet att det är jobbigt. Prova att ta bussen från Norrköping till Finspång (äggskallebyn) en kylig vinterdag. Detta är skräck.. Halt och eländigt, men chaffisen envisas ändå med att köra i 100 på en 70 väg. Jag är den enda (trots töntvarning) som tar på mig bältet när jag ska åka den sträckan. Sedan plusar vi på alla nötter som bor i den staden och precis som jag tar bussen.. Nu kommer jag få alla Finspångare på mig =)

Gipskatten sa...

Nyligen åkte jag från Stockholm till Göteborg på just det där snabba vita tåget med ett namn som var futuristiskt 97.

De första tio minuterna var fantastiska. Jag satt med laptoppen på det lilla bordet och kände mig som en jet-setter. Sedan blev det en omvälvande historia. En man, tillsynes fullt normal och frisk, satte sig bredvid mig. Han såg nästan lite bussiness ut men efter ett litet tag började lukterna.

Makalöst var det. Ett medley var det. Som ett fyrverkeri fyllde han luften med hela floran av potenta dofter. Han är den första person jag stött på som haft allt, varit så allround.
Kiss, sjukdoms-andedräkt, bajs, svett, kräks. Alla var med, hela familjen fick följa med på resan. Stötvis kom det, utan varningsläten. När det var som intensivast fick jag uppsöka toaletten för att ställa mig med händerna brett mot handfatet, tungt andandes, stirrandes i spegeln med öppen mun, skakandes på huvudet.

mikebike sa...

maria: Det låter högst märkligt... vart åkte ni?

Jenny: haha tackl tack. ja du borde ju veta. du har väl åkt tåg långa sträckor vågar jag gissa.

Susanna b: ahh trevligt med semestern. kan knappt bärga mig till min egen. tack själv för att du låter migf veta att du uppskattar bloggen. det är kul.

dante: haha ja vaffan människor beter sig verkligen konstigt i all form av kollektivtrafik.

anonym: jag undrade precis när det skullle bli hett med den kombon.

cornelia: oh det vill jag att du lär mig. känslan att vara bättre på tåget. jag känner mig sämre.

petra: åkte du med igår? vid 16-19?

jansonn: ja nog gör man en inre resa.

cliff: åhhhh hahhaahhaah fan vad gör man då. det går inte att förbereda sig nog mentalt för sådana situationer.

ron: hahha ja blöta löv är en favorit. det krävs inte mycket för att fucka upp en infrastruktur nu för tiden.

emelie: äggskallestan... berätta mer tack;) ja smart med bälte. det enda jag tänker med bälte är att jag hellre slungas ut genom en ruta än sitta fastklämd i mitt sätta brinnandes.

mikebike sa...

gipskatten: hahahahah åhh nu kom det tårar. jag skrattar högt. skönt. tack det behövde jag. det är inte av skadeglädje. inte alls. jag lider med dig. det är bara så skönt att veta att man inte varit ensam i den situationen. visst är det skönt att betala en slät tusing för en sådan resa. fy fan säger jag. man vill gå av i 180km/h

Lisa sa...

Senast jag åkte tåg använde damen bredvid mig tandtråd in public, vem gör sånt??

mikebike sa...

lisa: et stort antal sj-reseärer gör sånt. brrr

stina sa...

Du missade verkligen något idag på 1042 från GBG. SJ har tydligen nåt sjukt samarbete med Wallmans. Vi bjöds på tre "underhållande" moment:
1. En väldig känd trollkarl som trollade trix med ett rep - längst fram i kupén!?
2. Idol Ola - vem nu det är - signerade sin senaste i Bistron!?
3. Vi fick glasspinnar.
Sedan delade dom ut IdolOla skivor o en av mottagarna vann en kväll på Wallmans!?

Rätt otippat måste jag säga! Ett tag trodde jag att det var dolda kameran.

optikerdotter sa...

jag tippar på att det var södertäljebor, alla nötter. bara södertäljebor gör sånt. ;)

Andreas sa...

Åk aldrig 2:a klass.

Åka med SJ i 2:a klass är som att ta in på psyket.

Michael Rydén sa...

Det låter högst osannolikt att lokföraren kört "som en dåre". ATC2 ligger och övervakar hastigheten på tåget och det går inte att över stiga hastigheten med mer än 9 km/h innan ATC går in och driftbromsar tåget automatiskt. Innan dess börjar ATC att pippa hela tiden vid hastighet över 5km/h. Skulle ATC vara ur funktion av någon anledning får vi inte köra med större hastighet än 80km/h.

Är korglutningen ut funktion kan det kännas ganska ordenligt i kurvorna om man ligger i 180-200 km/h i kraftiga kurvor. Det påverkar dock inte säkerheten något utan är en komfortsak. Så frågan är då, lägre hastighet och försening eller hålla i kaffekoppen i kurvorna? De flesta väljer punktligheten.