torsdag, juni 28, 2007

Utlösningsord

Så kan jag stolt meddela att jag idag inhadlat ett par Asics löpardojjor. Jag hade sett ut ett par för en slät femhunka på Inter Sport i Nordstan häromdagen och var fast besluten att INTE bli lurad av säljmongot på skoavdelningen den här gången också. Yeah right!

Jag har tamejfan ALDRIG kommit ur en butik med exakt den produkt jag planerat i de köpsituationer man behöver fråga säljaren om hjälp.

Skokillen kollade på min fot, bad mig böja på knäna och höll ett finger under fotsulan innan han konstaterade att jag hade ett ganska rakt steg. Möjligtvis lite pronation... Gudars vrede. Pronation. Jag pronerar lite alltså. Det låter inget bra alls. Hur kan man lösa en sådan åkomma? Går det att lösa?

Javisst, busenkelt också. Man behöver tydligen bara sära på skinnet lite till och plocka fram fler sedlar än man hade tänkt så är problemet löst. Vilken tur.

Så nu sitter jag här lite sur men ändå rätt nöjd, med en skokartong innehållande ett par löpisar reade från 1300 till en jämn tusing. I och för sig lyckades jag lipa ner dem ända till 700 spänn innan jag lämnade butiken, men jag vet ju att jag blev lurad ändå. Det är kundens sura lott.

Pronation är vad jag brukar kalla för ett s.k. klassikt utlösningsord.

Ett utlösningsord är ett ord med nästintill magisk kraft och som används av säljare i säljsituationer för att utlösa impulsfunktionen som finns hos varje levande människa med egen ekonomi. Det finns inget försvar. Det är alla säljsvins motsvarighet till "tranans teknik" som Miyagi lär ut till Daniel san i Karate Kid.

Jag har råkat ut för det så många gånger nu att jag inte ens vågar leka med tanken på att göra ett överslag över hur mycket extrapengar jag lagt ut på grund av det gamla utlösningsordstricket.

Det måste finnas ett sätt att komma undan. Jag behöver komma i kontakt med en Obi-Wan-Kenobi-typ som kan hjälpa mig att parera sånt jidder i fortsättningen.

19 kommentarer:

Jonas sa...

Haha!! Ska bli kul att se (höra) om du älskar dina Asics lika mycket som jag älskar mina. Utan den minsta överdrift, jag ÄLSKAR mina Asics! När jag tar på mig dom ler mina fötter, och väl ute löpandes så svävar jag över marken.
NÄR jag väl springer. Förbannat synd att jag inte gillar att springa, ens hälften så mycket som jag gillar mina skor...

SixesAndSevens sa...

pronation... vad heter motsatsen?

Keke sa...

Supination...

Andreas sa...

Jag har värsta svingrova pronationen, finns inga skor som fixar det åt mig, jag måste ha specialinlägg i alla skor.

Hur mongo låter inte det ordet då?

"Specialinlägg"

*suck*

Anonym sa...

yo yo. Om det är löparskor så är det bara att bita i det lite dyrarare äpplet och ta dom skorna som rekommenderas till sin löpstil.
Blir bättre för kroppen.

Är pissigt att träna med kass utrustning.

Jag begav mig till Löplabbet för att få all info o hjälp att hitta ett par schyssta pjuck.
Jag räknade givetvis att detta skulle resultera i ett par 1500:- skor men icke.
Den sko som passade min löpstil bäst kostade 1000:-.

Det är värt att ha bra grejjor helt enkelt.

jenny Norr sa...

Okej, jag kikar in och hämtar dig nästa gång jag ska shoppa. Shit, du kan pruta.

Caniggia sa...

Jag hatar försäljare. De ska alltid komma och störa när man som bäst grabbat tag i precis den sak man tänkt sig inhandla. Kommer där med en massa båg som de tutar i en, eftersom man ju är en svag liten mes och inte kan säga nej... Jag brukar därför passa på att gå och handla i värsta rusningen. Då är säljarna upptagna med någon blonderad, storrökande fyrbarnsmor och man kan i princip obemärkt köpa vad helst man vill...

Camillas lockar sa...

Helt seriöst. Asics regerar. Bäst i test. Mitt test i alla fall. Du är helt klart inte lurad.

mikebike sa...

jonas: haha ja vi får se. ska provspringa lite i hegen;)

sixx: ser att keke redan svarat på det.

andreas: hahahha special är nästan aldrig bra. man kan tro det men det betyder bara att något inte rikitig är som vanligt. även om det är bra i praktiken så är det aldrig bra i teorin;)

el pedro: ja och nu blev det ju så också. löpstil. det skulle vara en väldig överdrift att säga att jag har en löpstil;)

jenny: hahaha nä jag är inte bra på att pruta alls - bara ibland.

caniggia: hahahah lustigt. jag kollade ut dojjorna i lördagsrusning. dum som jag var handlade jag dem på lunchen igår: det var tre säljare per kund. jag var rökt redan när jag steg in.

camilla: skönt att höra. ja jag känner att de nog var ett bra val.

Luca sa...

700kr för ett par bra skor är väl inget att noja om? Det låter som ett bra köp.

mikebike sa...

luca: ja det var svinbilligt. det var inte det jag syftade på. det var att kunden aldrig bestämmer där de kopplat på sitt säljtugg. jag trodde innan jag kollade rean att jag skulle landa på minst 1200.

Christian sa...

Då är Apotekets säljtugg bättre. "Du har fått recept på X. Y innehåller samma ämnen och kostar 30% mindre. Vill du istället ha Y?"

Caravaggio sa...

Har inlägg eller liknande verkligen hjälpt någon någonsin? Är det inte bara en enda stor placeboeffekt det handlar om. Säljaren säger att det är lätt fixat, tjacka dessa så är du grön och genast blir ens hypokondrikersinnet tillfredställt.

Mylt sa...

Hmmmm. Du pronerar alltså... kan man av detta dra slutsatsen att du är lite kobent??! Träningsskor är dessutom en färskvara så om ett år cirkus BÖR du tjacka ett par nya skor...

Jessica sa...

Jag gick in på Löplabbet och sa att jag ville ha såna där klopp-iti-klopp-dojor som jag hade sett på reklamen för havregryn eller nåt. Tjejen klopp-iti-kloppar som en häst fastän hon springer på asvalt med löpardojs på sig. Hon är skitsnygg och springer snyggt. Så jag tänkte med såna dojs som låter som en häst kan inget gå fel.
Jag fick springa på band och de plockade ut ett par skor som de sa skulle passa. Men inte hördes det klopp-iti-klopp när jag sprang. Bara mitt flåsande.

Jävligt surt. Såna dojor hade varit värd många sköna mynt.

Alley Cat sa...

Jag briljaderar när jag går... Sug på den!

PS!Christian: Jag vill aldrig ha det billigare alternativet!!! Jag vägrar konsekvent att lämna apoteket utan att ha fått med mig det som läkaren skrivit ut. Det tycks nämligen alltid vara något litet som skiljer preparaten åt...

Anonym sa...

Men skit i pronationen!! Det viktiga i detta inlägg är att mikebiek lyckats "lipa" ner priset 500:- på en übertysk butikskedja!

Hur gjorde du?? Lär oss!! NUU!! Tack!!

the jojo sa...

Ja Lollipop-Mike hur gjorde du? Var det du som låg på knä med stora vädjande ögon och skrek att du ville ha löparskor MED blinkande lampor i sulorna? "Det går snabbare då"... och sedan blev avlägsnad efter att ha blivit pådyvlad ett par Asics för vuxna istället - men med lite avdrag för att du skulle bli tyst nån gång. Jag såg dig.

Shadow sa...

I ljudbranschen verkar de också ett makiskt nyckelord.
-"Hur stort är ditt rum?"
-"Typ 24 kvadratmeter."
-"Ja, men då får du resonansöverslag. Du borde köpa den här (dyrare) stereon i stället."