tisdag, juni 26, 2007

Legitimationsstress

Det finns ett moment i varje köpsituation jag verkligen bävar för. Att eventuellt behöva visa upp min legitimation. Jag verkligen hatar det.

Det känns som en snudd på olidlig väntan från den sekund jag försiktigt lämnat fram mitt visakort till kassamänniskan till den sekund jag får tillbaka det. Ska jag bli tvingad att visa mitt förbannade körkort ännu en gång eller ska jag lyckas slippa undan. Ibland går det vägen, ibland inte.

Det som gör en så till synes vanlig manöver så extremt jobbig för mig är att jag ser ut som en tvättäkta nynazist och/eller tungt kriminell och sadistisk odygdspåse. Det känns väldigt orättvist att en så oturlig hundratjugofemtedels sekund samt en veckas utebliven rakning, i kombination med de textmässiga våldsorgier jag då och då ger utlopp för här i bloggen, inte skulle tala för särskilda lysande utsikter i en skarp situation. Damn. Jag är ju egentligen en rätt snäll och mesig typ - men jag skulle vara så jävla rökt. Snacka om att leva i arvssynd.

Jag kan se mardrömsscenariot framför mig. Ett brott, vilket som helst, har begåtts. Av en slump blir jag utpekad och mitt körkortsfoto publiceras i kvällspress. Åhh, jag skulle bli så dömd. Jag skulle bli hängd. Det är ett faktum. Inte ens min morsa skulle stå på min sida ifall hon såg mitt körkortsfoto på löpet.

Idag såg jag dock till min stora förtjusning att giltighetstiden strax går ut. Det ska bli så sweet. Jag har planerat allt.

Den här gången blir det en nyrakad, nypolerad, vattenkammad, stomatol-leende och hundögd Mikael som ansöker om uppdaterat förarbevis. Jag ska se så from ut att jag inte ens skulle kunna bli dömd med DNA-bevisföring. Ska bli så skönt att slippa skammen.

Jag är löjligt trött på legitimationsstressen jag upplever så fort jag ska betala med kort.

25 kommentarer:

The jojo sa...

Om du ska se så mesig ut kommer man att tro att du har konstiga saker i källaren i stället. Tänk "What's he building in there". En sak man helt klart kommer misstänka dig för att förvara där nere i din lilla tortyrkammare är: köttsågen. Och fiolspelaren. Med mera med mera.

SE sa...

Var inte så säker på att din plan funkar. När jag skulle ta min körkortsbild planerade jag väl i förväg, dvs nytvättat hår prydligt uppsatt i hästsvans samt skarpa konturer rakade runt getskägget (ja, detta var på 90-talet). Resultat: synbar skinheadfrilla pga uppsatt, nytvättat dvs platt hår, samt enormt "underhakanskägg aka halsduk" pga att mitt klena bockskägg skuggade hela hakan/strupen.
So don't get your hopes up...

Jessica sa...

Jag tror inte att jag har sett någon som har haft ett schysst körkortsfoto. Jag har lyckats en gång i mitt liv med ett bra legitimationskort... men då var det på legget utfärdat av Posten pga att jag inte hade något körkort. Jag hade ju passerat 18 med råge så jag fick gå med skammen ändå... fast i detta fall att inte vara betrodd med körkort utan ett Posten-legg.

Jag tror att det är något med kortformatet som gör att alla killar ser kriminella ut och tjejer ser bara förjävliga ut. Det lustiga är att många foton inte ens påminner om en ond tvilling utan ser ut att vara en helt annan människa som inte har de minsta liknelser med personen som påstår sig äga kortet. Märkligt. Men den som uppfann passfotot måste ligga i sin grav och garva konstant. Hans hämd på världen är total.

mikebike sa...

jojo: hahaha... fan det är sant. jag har hamnat mitt i ett moment 22. vad göra?

se: Allt är digitalt nu förtiden man kan se till att bli nöjd;)

Jessica: ja det är konstigt. antingen ser man ultramesig ut eller sinnesstörd.

Per sa...

Âh en broder! Precis som se och jessica antyder är det lika bra att ge upp! Varför inte lika gärna ösa pâ med en riktig tok-bild till Foto? (taget frân bloggfrossa;)

Per sa...

Fotot
som fattades

m. sa...

3 saker:

1. Det är passbilden som hamnar i tidningen.

2. Skaffa dig ett sk nationellt id-kort. Det är Polisen som utfärdar det. De tar bilden på plats och man kan ta om bilden tills man är nöjd. Dessutom slipper du passet så länge du reser inom Schengen.

3. Att du inte skaffat dig en ny legimitation tidigare är en gåta. För 400 spänn slipper du den ångest du bär med dig varje dag. Liten peng för att slippa en stor börda.

mikebike sa...

per: den är lindrig i jämförelse ;)

m: passbilden herregud. ännu värre. som tur är gäller mitt pass bara till oktober. sedan är det bye bye. konstigt att de släppt in mig i USA hela 4 ggr på det.

aussiekicki sa...

Jag känner en tjej som blev stoppad för fortkörning. När hon vevade ner rutan drog hon hela gråtvalsen med snoret rinnande. Polisen bad lugnt om körkortet, stirrade på det en lång stund, gav sedan tillbaka det med orden: "Det där körkortet är straff nog",

Anonym sa...

App app app...

Passbilder får tidningar inte hämta ut längre, det är förbjudet.

Så du kan pusta ut, Mikebike. Ingen annan än de stackars butiksbiträdena ska behöva se din orakade nuna.

Själv har jag lyckats få till ett stomatolleende på mitt körkort. Vet inte hur jag lyckades. Men det var bättre förr, när man tvingades visa upp ena örat. Rakt framifrån ser alla ut som förbrytare.

da bomb sa...

Mike, jag grillar inte flinta utan oxfilé och det borde du med göra.

eline sa...

Sen är ju grejen att man inte FÅR le på körkort nuförtiden, så man ser ändå kriminell ut.

Anonym sa...

ja, det syns ju så lätt att man kommer från x-xxxxx, även om man försöker dölja det genom massa glorifiering av majorna... A

Mais oui sa...

Du är min idol! Jag har sagt det förut,och säger det igen.Det är absolut en av mina höjdpunkter om dagen när jag läser din blogg.

tiggerrr sa...

jag skaffade nytt pass nyligen och hade, för säkerhets skull övat posen "vackert-leende-snett-från-sidan-så-örat-syns" ordentligt. men som folk har sagt, man ska numera varken visa örat eller le, så jag har sammanpressade läppar och stirrande blick a la skrämt djur i strålkastarljus. fick t o m ta om bilden en gång eftersom jag tydligen log för mycket (tror det var någon stel ryckning som kom av ansträngningen att försöka se neutral ut). så nu är det kört för ytterligare några år framöver. yay.

jenny Norr sa...

Tänk efter före: http://angebange.webblogg.se/1174330757_mugshots.html

jenny Norr sa...

yl, kapades mitt inlägg? ser ut så hos mig i alla fall. länken avslutas med .html

victoria sa...

Jag hörde idag att man inte får le längre när man tar kort till nytt pass, undrar om det samma gäller körkort???

Miss KeepYourDistance sa...

Ahahaha! Så klockrent! Själv ser jag ut som 12 på mitt id. Jag vet inte vilket som är värst.

Anonym sa...

Aaaah, klassiskt körkortsdilemma!

Satt på samma ångest jag med. Blev inte bättre av att hela bekantskapskretsen hade mitt körkort som en stående favorit att slänga pikar på. Gick så långt att folk började ta foton på det....
.... för ett par hundralappar köpte jag mig ur problemet! Beställde helt sonika ett nytt (man behöver inte vänta på utgångsdatumet juh). Och ja, jag gick till en fotograf som fick gå loss med kameran till det satt!

/robana

adde sa...

Mike, apropå att du blivit insläppt i USA, har du någonsin lagt märke till de där kamerorna som dom antingen tar bilder med eller till och med filmar en med när man ska passera passkontrollen vid t.ex JFK (kanske finns de överallt nu?)?
Där är det lätt om någonstans att fastna i tankar som "...inte flacka med blicken nu...inte svettas...inte stirra...inga svettpärlor i pannan....inte flacka med blicken..."

Anonym sa...

Jag är en kassamänniska och håller med till 50%, tjejerna har sminkat sej abnormt inför fotograferingen,
totalt meningslöst med leg, man ser ju ändå inte hur ni ser ut under spackelmassorna.
Killar däremot ser alltid för jävliga ut, håll ut och förenen eder i KKUF (Körkort Utan Foto).

Luca sa...

Mike de enda som har bra sådan bilder är yrkesförbrytare eller ytliga kändisar (moraliska brottslingar).

Andreas sa...

Så ser jag ut på min passbild. 30 kg tyngre, långhårig, helskäggig... och med sur uppsyn.

När vi åkte hem från Turkiet. Notera detta. T-U-R-K-I-E-T. Då gjorde de en extra koll och slagning på mig när vi passerade passkontrollen för att förvissa sig om att jag inte var efterlyst eller nåt annat skit..

Det skulle jag inte ha något emot att få byta ut om man säger så..

Chrille sa...

Känner igen det där.. hehe.. På mitt körkortsfoto, som gudskelov ska bytas ut nästa år, så ser jag ut som om jag har varit dödspolare med Chrille Pettersson och levt på brännvin och brass i 30 bast. Fattar inte hur det gick till, för jag ser ju faktiskt rätt normal ut, påstås det iaf...