fredag, maj 18, 2007

Kontant-sushi & NK-pensionärer

Tog sen lunch idag och var nyss ute och köpte lite ta-iväg-sushi på "Khoki", Kyrkogatan. Det var rush. När jag beställt och sticker fram kortet får jag en "supplies". De tar inte kort - men den stressiga tjejen i kassan säger att det finns en bankomat på NK. As.

Jag börjar bli fett trött på affärsinnehavare som inte accepterar kortbetalning. Det är barockt. Ok, jag kan köpa att den lilla specialisbutiken i Majorna som säljer harpor av olika slag och kanske har en kundbas på max en kund per kvartal inte ser lönsamhet att ligga ute med en månadskostnad för kortbetalsystem etc. Men nu snackar vi en sushihåla som omsätter typ ett ton rå fisk per dag. Då är det provocerande.

Oj vad mycket kontanter de måste sitta på. Sedelbuntar.

Väl på NK ställer jag mig i bankomatkön och gör följande iakttagelse:

I kön står fem personer varav tre är 75+. Inget ovanligt med det. Det som däremot är mindre vanligt är att Tanten längst fram i kön är sprutsolad och har en marimekkokappa som ser väldigt väldesignad ut. Två tanter fram står en tant som ser allmänt dyr ut och tanten framför mig bär Gucci-solbrillor, high-water-pants och typ pradapumps i guldigt snakeskin.

Bakom mig stod en rik powermamma och samtalade med sin väninna. Under mina fem minuter i kön lyckades urkilja frasen "och ja ba..." i deras diskussion cirka femtusen gånger.

Jag sprang med ett tryck runt pannan till sushistället och betalade med ett leende.

24 kommentarer:

SixesAndSevens sa...

Marimekko, sprutsol (hihi), Prada och Gucci... Jag vädrar modeblogg... ;)

Mamselamsen sa...

Att en restaurang inte tar kreditkort kan jag inte fatta. Däremot kan jag ha lite förståelse för små kaféer, där folk kanske fikar för 20-30 kronor. Kortmaskin och kortdragning kostar!

Nemo sa...

I say da Word; Picodeli! Dom har fethajjat att kort is the new "g-g-g-g-give it away! Ligger gött utbredd ner e i källaren utanför Konsum Avenyn (ohippt läge) Där låg tidigare...Jepp! ett död-rå-fisk med grön wasaaaaaaaaaaaabi-gegg.

Går bara...read my lips...bara att betala med kort...no cash! Fan va stiligt... dessutom sån höjdarluch hittas inte någon annanstans på Avenyyyn

Ursäkta mitt flippade inlägg (lyssna på Lillasysters album) då blir det så här...

malla sa...

sikken modekoll du har då!! :D

Andreas sa...

Men tell me about it. Lackar ur järnet på butiker som inte tar kort. Även små sunkbutiker, cafeér och whatever. Ok, avgifter hit och dit blablabla, men vill de ha kunder eller? Det är 2007, hallå? Så jävla mycket omkostnader kan det inte handla om. Ytterst sällan jag bär kontanter på mig...

Anonymoose sa...

Har ni bankomater där ni bor? Vilken lyx! Här nere gör de sitt bästa för att avskaffa kontanter helt och har stängt ner de lokala bankomaterna efter raddan av värdetransportrån förra året. Jag svär på att Sverige är det enda landet i världen där nån kan råna en värdetransport kommandes på en jäkla cykel.

OMG sa...

hah, sushistället här i karlstad tar 45(!)kr i kortavgift om man handlar för under 100kr. Inte okej.

Sen så finns det ett fik någonstans runt hötorget som inte tar kort alls om man handlar för under 200kr. Ofta folk går på café för så mycket liksom.

Kalla Kåre sa...

Tja, det visar väl också att folk som äger kaféer, sushiställen och andra liknande näringsställen inte är så förtjusta att redovisa sina inkomster. En massa kortköp är svårare att mörka än cash. Finns det t.ex. något fik på Vasagatan som tar kort?

Mais oui sa...

Det värsta är väl ändå,att affärsinnhavarna måste betala en omsättningprocent,avgift per transaktion och en årsavgift på de där jäkla maskinerna. Var inte tanken från början att få bort kontanterna från butikerna pga bla rånrisk? Hur bankerna kan få hålla på.. är helt otroligt!

SixesAndSevens sa...

kåre > café dali tar kort. men med en hsikelig avgift. och så har dom mage att ställa fram en skål på disken märkt "dricks"...

Ivana sa...

När jag blir Sveriges president kommer jag tvinga alla att ta kort och alla att använda kort. Just nu bojkottar jag minst 2 resturanger och flertal affärer just för att de inte tar kort. Jag vägrar ställa mig i kön till bankautomaten. Sån är jag.

Kalla Kåre sa...

sixesandsevens: ha, som jag trodde, ett ställe. Och den där jävla dricksskålen, jag hatar den. I USA brukar man ha såna som växelhjälp för att hitta de där udda pennysarna. Att pocka på dricks är det bästa sättet att INTE få dricks.

Maria sa...

Hallå! Ta kort nu! Det är 2000-talet!

Nu måste jag bara lägga mig i det där med dricksskålen... Förlåt Mike, men nu kommer jag att täcka hela kommentarsfältet :)

Varför ska de inte få ha en dricksskål? Cafépersonal sliter minst lika mycket som övrigt restaurangfolk. Det brukar ju inte vara ägaren själv som står i kassan.
Ofta frågar gäster vart de kan lägga dricksen. Speciellt turister som känner att de har fått god service och vill visa det. Danskar och engelsmän brukar vara generösa.
Dessutom tjänar cafépersonalen inte så mycket, jobbar obekväm arbetstid och har ofta arbetsgivare som bl a tvingar dem att gå hem vid dåligt väder. "- Vi har ju så lite gäster här idag. Du där! Du är överflödig och får gå och byta om nu!" - UTAN betalning! Har varit med om folk som står och skäller ut sin personal framför kunder, som kommer med månadsschemat TVÅ DAGAR innan det ska påbörjas och så vidare.
Och skulle någon få för sig att ringa facket, blir det korsförhör på arbetsplatsen. "Vem har ringt och skvallrat? Vem är det som vill ha sparken?" Typ.
Så för mig får de gärna ha sin dricksskål...

AnnaPanna sa...

Kan bara hålla med till 1000%. Ställen som inte tar kort borde dött ut på 90-talet. Undantaget en del små, udda tillfälligt-öppna hål-i-väggen men inte etablerade ställen.
Bojkotta Sushihålan!

Mikusagi sa...

Tänk om det var tvärtom...
"Vi vägrar ta emot kontanter. Det finns en bank runt hörnet, skaffa ett konto!"

SixesAndSevens sa...

Varför ska café/restaurangfolk ha dricks när det finns en massa andra serviceyrken med lika kassa arbetstider/villkor mm som aldrig får det? Jag bara frågar.

Maria sa...

sixesandsevens - Du har en poäng där. Men stör man sig på dricksskålen, så skiter man helt enkelt i att lägga nåt i den ;)

Shamrock sa...

Var i Danmark i helgen och där har de flesta butiksinnehavare bestämt sig för att gå ifrån överenskommen standard vad gäller betalkort. De tar kort, men BARA Dankort. Inte Visa, inte MasterCard, inte American Express eller något av alla andra vanliga kort. Hur kan man göra så?

jonna sa...

köp din sushi på shobe på berzeliigatan istället, eller på usagi i gamlestan. där tar de kort utan att gnälla, ta ut avgift eller ge dig matförgiftning.

Anonym sa...

Det är bra. Man ska ondgöra sig över sin vardagliga omgivning. Skönt att se att det finns själsfränder därute. En skön snubbe som verkar ägna hela sin vakna tid åt att ondgöra sig över "kommersialiseringen av konsten" är Morgan. Var inne på Henrik Schyfferst blogg och fick tips om den här extremt roliga galningen. Så gå in på morganskonst.wordpress.com och förbered er på ett gott skratt som förgyller dagen.

goose sa...

Är inte drickskålen lite som tiggeri? Då känns det bättre att ge den "stackars" rumänen på gatan pengarna istället, de hymmlar ju inte med att det är just tiggeri de sysslar med :). Jag ger gärna dricks, ofta när jag är på restaurang. Men det är för att någon har gett mig bra service vid mitt bord. Inte att någon har langat över en macka och en kopp över disken med orden "du kan ta kaffet där borta själv, varsågod det blir 89 kronor tack!".

Maria sa...

Goose - Lite tiggeri kan jag väl hålla med om att det är. Men det är inget jag stör mig på. De jobbar. De står inte i Nordstan med bronsfärg i ansiktet och leker statyer. Sen är det ju inte direkt en timlön i de där skålarna. Snarare sammanlagt nån tjuga eller två. Man väljer själv. Vill man lägga nån krona som blir över efter man har handlat - helt ok. Vill man inte - också helt ok :)

Jessica sa...

I Kista hade de en stor drive för något år sen att det var så mycket säkrare att betala med kort. Kontanthanteringen är en säkerhetsrisk. Jag har en idé om att föra en rån-sväng på ställen som inte tar kort. Som ditt sushi-ställe som säljer 1 ton rå fisk om dan. Det borde rimligtvis finnas rätt ok med pengar och dålig säkerhet. Två rån mot sushi-haket och jag lovar att de kommer tycka att kortbetalning är helt ok.
Ställen som vill ta avgifter för kortbetalning skulle också ingå i min lista över "targets"

metrobloggen.se/Nadiia sa...

fy schööen vad du skriver bra! Hittade din blogg idag och nu är jag fast, kan inte sluta läsa! Skrattar mig fördärvad på vissa :)
Keep up the good work! /N.