fredag, mars 30, 2007

Skavsår

Jag köpte nya sneakers i helgen. Liksom alla inköp jag gör medförde det stor beslutsångest. Jag höll på att vela om vilka skor jag skulle ha i flera dagar tills valet slutligen föll på ett par fina bländvita Nike. Sweet!

Nya dojjor medför alltid grovt lidande eftersom mina fötter är så otroligt känsliga. De reagerar mot skav med skavsår som Oprah Winfreys publik reagrerar på gästernas snyfthistorier med tårar. De är delikata skulle man kunna säga.

Jag fattar inte hur jag kan bli invalidiserad efter en dag i nya sneakers. OK om det hade varit ett par skinnskor med mördarvassa kanter - såna med varningstext på skokartongen: "Varning, inte för lipsillar!". Men nu handlar det om skor som ska ha pensionärsfötter som komfortstandard. Galet.

En sak som slog mig var att jag helt obemärkt har börjat använda benämningen "Sneakers". När hände det? Förr hette det rätt och slätt "gummiskor" vilket är ett fan så mycket bättre namn enligt mig. Enkelt också. Sneakers låter så bajsnödigt.

Jag minns att det bara fanns två benämningar på skomodell när jag var liten. Man kunde ha finskor eller gummiskor och strävan låg i att så ofta som möjligt få bära de sistnämnda.

Sedan fanns det seglarskor också men det var mer som ett straff egentligen, en kategori för sig själv. Seglarskor var säkert fräsigt om man bodde på marstrand, pratade om kvartalsrapporter och åt gåslever till brekky redan i mellanstadiet och halkade runt på nån segelbåt varenda lediga stund. Jag själv bodde i ett höghusområde med s.k hög koncentration av arbetarklass. Högsta till och med. Där föll det inte i lika god jord kan jag lova.

Jag minns att en kille i klassen hade en pappa som drev en enligt ryktet framgångsrik firma som producerade och sålde vikdörrar. En "riking" som vi kallade det. Han hade värsta sortens seglarskor. De var blå-röd-vita. Såna som blev lite trendiga förra eller förrförra året. Fy fan, jag ryser när jag tänker på det. En störig kille i klassen lät honom aldrig vara efter det. Jag minns särskilt en dag när han under lektionstid smög ut och fyllde dem med urin. Då var de inte lika mycket "Bourgeoisie" längre.

Jag minns att jag var livrädd för att missköta mig så att morsan och farsan skulle straffa mig med ett par.

Det gjorde jag tydligen. Lagom till sommarlovet fick jag och min bror varsitt par ljusbruna av märket Ecco. Helvete vad jag slet på dem under sommaren så att jag skulle slippa ha dem till hösten. Jag gjorde allt med dem. Jag åkte BMX, spelade fotboll, sprang runt i skogen och till och med skerjtade med dem.

Det jag allra mest minns av den sommaren är först lidandet av världshistoriens mest brutala skavsår och sedan lyckan av slutfört uppdrag. Till hösten bar jag lejon igen. Med snören förvisso (kardborre var som bekant the shit då) men ändå.

Man tror att fötter härdas men det gör de inte. Nu får jag tydligen skavsår av att titta på nya skor... Life is pain

23 kommentarer:

SixesAndSevens sa...

Oh, lord! Seglarskor är/var nog det fulaste som finns!! Tackar min mor än i dag för att hon aldrig tvingade på mig nåt dylikt.

lisa sa...

jag hade seglarskor och jag älskade dem. det känns idag väldigt, väldigt pinsamt. Förlåt mig.

adde sa...

Mike, sover du med fötterna i en balja med vatten? För om du gör det så kan nog det vara anledningen till att du har så delikata fossingar.

fenix sa...

gummiskor?? only in götet. tennisdoja heter det, skärpning!

Mel sa...

Jag har också "delikata" fötter, till och med skor som jag har gått in får jag skvasår av om jag inte använt dem ett tag...det är ett mycket plågsamt problem!

Niclas sa...

Tennisdoja, Gummiskor? Vafan, gympadojjor heter det. Iaf on the east coast.

Maria sa...

Huuu...Seglarskor! Värst är de i kombination med en seglarjacka. Med uppfälld krage förstås, så att alla ska se det fiiiiiiiina märket i nacken. Jäää. Skepp o´hoj!
Och på tal om det:
Jag komer ihåg på nittiotalet när de som hade Replayjeans stoppade i tröjan där bak bara, för att visa märket som satt i en av byxhällorna...

Maria sa...

"Jag kommer ihåg..." Skulle det stå. Inte "komer" :)

Tord sa...

Detta väcker minnen...
Näst efter "allvädersstövlar" så är det nog seglarskor som satt största avtrycket. Jag kommer ihåg när det lanserades "en ny typ av seglarsko" som inte var sådär ruskigt platt utan hade en grov sula men samma ovanläder, bokstavligen. En flirt med folk som inte bara går på ett slätt teakdäck. Seglarskornas stadsjeep.

btw. Kallade man inte sneakers för basketskor?

btw2. Var det sådana där plattnosade "bra för tårna"-fula ECCO du gled omkring på? Köpte du ett nytt par av de sjukt nedsatta svarta "finskorna" av samma märke när det var skorea på Nordstan?

PlattKatt sa...

Frökenfötter kallas det du har. Det är en genetisk defekt i min familj...
Jag får skavsår bara jag TITTAR på ett par nya skor.

Good luck!

adde sa...

Folk som inte seglar har seglarskor. Tjejer som inte rider har ridbyxor. Män som aldrig grenslat en HD har skinnväst. Pojkar som aldrig vägt över 70 kg har brallor som passar en 100kilosbiff. Hundar har tröjor. Hästar har täcken. Gubbar har tajta jeans. Damer har för korta tröjor.
Men det jag kaskadspyr mest åt är att fjortisar har solbrillor som för bara några år sedan klockrent förknippades med kvinnor som antingen hade alkoholproblem eller inte orkade dra den där oj-va-tokigt-jag-råkade-visst-gå-in
i-dörrposten-igen-harangen för femte gången samma månad.
Dom hade förresten minsann varit glada om dom hade haft lite skoskav att ojja sig över!
;)

Pete sa...

Jag bär ofta seglarskor. Och jag tycker att det är alldeles förträffligt. Jag tycker det är lite trist att folk ska vara så emot seglarskor. Att alla inte tycker det är snyggt kan jag självklart acceptera, men det verkar ligga mer bakom denna avsky hos vissa. Ytterst osympatiskt beteende enligt mig.

jansson - bitter och osöt sa...

Du får köra "hockeyrörstricket". På med skumgummi på alla utstickande knölar och känsliga ställen. Ner med fötterna i dojjorna och hela paketet i varmt vatten. När allt är dyngsurt, ut och spring i dom. Dojjorna sitter sedan som gjutet när de torkat :)

adde sa...

pete: Bär du seglarskor? Prova att ha dom på fötterna. Nej, fy fan va den sög.
Klart alla här har seglarskor. Mina är svarta och är konstigt nog gjorda av samma firma som gör jättelika grävmaskiner, caterpillars, hjullastare och dylikt. Dom e topp3 på min egen bästa-sko-lista.
Så relalalaxa lite och ta livet med ett garv, ingen lever längre på att snava omkring å va bajsnödig hela tiden, eller hur?

pete sa...

Nä, jag menar faktiskt att jag bär dom i famnen. jag har amputerat båda benen och sitter i rullstol. Min far körde över mig när jag var liten och det krossade mina ben tyvärr. Vi hade precis köpt ny bil, och premiärturen blev något olycklig om man säger så. Och angående bajsnödigheten så har jag stomipåse, så man behöver inte gå runt och vara nödig så länge. Det är bara att släppa loss infernot när känslan faller på.

S. sa...

"Gummiskor"? Ja se göteborgare... ;) Vad är det för fel på gympadojor/-skor, joggingskor, springskor, tennisskor typ? Fast när jag var riktigt liten sa jag "snabbisar"...för att man sprang så snabbt när man hade såna. Jag hade ett par blåa seglarskor en gång men jag minns dom som okej. Idag är det inget jag skulle sätta på fötterna... Hehe, nu kommer jag att tänka på när Converse Allstars inte var Converse utan rätt och slätt "basketkängor". Det var innan Air Jordan det...

andreas sa...

För mig heter det också "gympadojjor". Hade ingen aning om att det var ett begrepp med regionala varianter, men tydligen.. (kommer från östkusten)

Trots att jag också var en höghusunge så vill minnas att man blev påtvingad ett par seglarskor som "finskor" att ha vid skolavslutningr o dyl. Det jag hatade mest med dem var dock snörena: korta, tjocka läderremmar är helt OMÖJLIGA att knyta ihop till en hållbar knut. Hata!

SE sa...

Jag delade den negativa synen på s k "topsiders" tills jag såg detta förra sommaren:

http://tinyurl.com/j2nuj

shatner sa...

åh nej, inte den efterblivne misses plattkatt igen...

Mais oui sa...

Skulle kunna tro att vi är uppväxta på samma ställe. Jag kände igen mig i allt och när du sa Lejon - så javisst! Det var Lejon som gällde. Tack för en bra blogg!
"Gummiskor - only in Götet" - SJÄLVKLART! ;-)

Anonym sa...

Gummidojor sa alltid vi.

Eller rättare sagt.

Gõmmidåjjorr.


Sneakers är ett uselt namn. Det säger mig inte ett skit. Det engelska "trainers" säger mer om vad det är för typ av skor än fucking sneakers.

Caravaggio sa...

Jag gick igenom samma procedur som du de få gånger under min tidiga barndom jag bestraffades med seglarskor. Det brukade dock vara en piece of cake att trasha dom om jag minns rätt. Länge leve gummiskor!

Maraja sa...

Mike: ett skavsårstips: köp hudtejp på apoteket, alltså en rulle med tejp man ska ha på huden, den är upprullad på en stålgrej. Du vet. Ha den på de första dagarna med nya skorna så slipper du skavsåren. Efter det har fötterna vant sig.

hehe, seglarskor har jag alltid tyckt är astöntigt. Män ska ha STORA skor, annars ser det så b ut.