tisdag, februari 13, 2007

Pizzakriget

Igår kunde man läsa att det brutit ut ett fullskaligt pizzakrig i skåne. Det står mellan Renato's & Renatos. Mäktigt värre.

Det ena pizzasjappet ligger i Ängelholm, det andra i Helsingborg. Pizzabagar'n i Ängelholm hävdar å det starkaste att han var först med sitt "koncept" men att det nu kommit upp en annan Renato på spelplanen som försöker sno hans idéer och patent. En riktig copycat.

Jag ler när jag läser det. Han är så upprörd. Det är gulligt på nåt vis. Samtidigt får jag en spontan känsla av att vilja läxa upp lipsillen med min handrygg. Brutalt. Vaffan tror han egentligen att hans winande i kvällspress skall väcka för känslor?

Vi snackar om vanlig ohederlig pizzabusiness. Big deal ifall en pizzeria belägen i ett avstånd på cirka en halvtimma i bil rippat ens farligt heta pizzerianamn, "Renato's". Jag menar, en pizzeria har en hyfsat lokal målgrupp. Man får göra sjukt jävla bra pizzor ifall man ska få varenda skånepåg att gå man ur huse och välja Renatos i Helsingborg istället för sin namne i Ängelholm.

Ingen mentalfrisk människa tar sig längre än 300 meter för att köpa sin Capricciosa.

Men inte nog med att Renatos i Helsingborg hade snott det unika och framgångsrika pizzerianamnet. De hade även kapat menyn. Ojojoj... Bängaläpp. Det skulle råda fullskaligt inbördeskrig om varenda degknådare lipade så fort någon använde använde samma pizzanamn som dem. Jag har för mig att jag sett Calzone, Hawaii och Quattro Stagioni mer än en gång. Men jag kan ha fel.

Undrar vilken pizzabagare som egentligen äger patent på den sjukt väletablerade frasen "Det bli tio minooter..." eller kioskvältaren "Stor Cola". För att inte tala om konceptet "pizzasallad". Damn, den som kom på att man kunde hotta upp den färglösa kålsalladen med ett så raffinerat trix som att lägga i små paprikabitar måste rotera i sin grav. Vilket förbannat tjuveri. Det måste vara jordens smutsigaste bransch. Aldrig få man ha nåt ifred liksom.

Min spontana reflektion: Vad beefar idioterna om? De har just tagit position och blivit snabbmatsfräsarnas svar på "sandlådan".

Läs om renatos fejd >>

16 kommentarer:

Anonym sa...

Möjligt att min mentala hälsa inte är på topp, men jag tar gärna bilen till Deniz i munkebäck från partille när det är dags för fredagspizzan, för de regerar. Snutarnas favvohak dessutom vilket borgar för god kvalitet/kvantitet.

fiskhandlarn sa...

http://copyriot.blogspot.com/2007/02/pizzapirater.html

Karl sa...

Oj, det är ju min pizzasnubbe! Han är en känslig själ med ett stort hjärta. Varje gång jag är där berättar han om filmer som fått honom att gråta. Och en gång bjussade han ett helt äldreboende på pizza!

mikebike sa...

anonym: hahaha deniz ja. fan jag brukade äta där ibland när jag gick på munkebäck 95.sedan har jag min bror i östra utposten kålltorp så han brukar handla hos deniz han med. fan om jag skulle ta och öppna en "deniz" ;)

fiskhandlarn: haha fler som reagerar på pizzakriget;)

Karl: jaså ser man på. den gode renato kanske skulle passa på och bjuda sin pizzabroder på en meny och et namn oxå;)

Martin sa...

Undrar om det finns nån ISO-standard för pizzanamn?
Alltså hur kommer det sig att en Vesuvio alltid är tomat och skinka och att cappriciosa är en vesuvio med champinjoner oavsett om man handlar den i Arjeplog eller Malmö?
Tänk om nån radikal knådare skulle få för sig att ha räkor på sin vesuvio? Skulle han få ett hästhuvud på posten eller vad kan hända?

Mamselamsen sa...

Det etablerade uttrycket i den här hålan är: "Det tar femton minuter en kvart".

Jari sa...

Har precis flyttat till munkebäck, Denizs pizzor rular. Bodde i Umeå tidigare, där fick man betala för pizzasalladen, och man skulle ha nån j*vla senapssås till. Vågade dock aldrig testa det.

optikerdotter sa...

heh... det här med pizzor verkar vara hett. pizza och bråk känns alltid lite maffia.. här är en till fin liten historia. enjoy:

http://www.aftonbladet.se/vss/orebro/story/0,2789,999187,00.html

Silverfisken sa...

Du vill jag inte vara sån, men jag tror det handlade om att han faktiskt kopierat menyn i kopieringsmaskin. Han hade alltså snott logga, namn, pizzor och allt annat. Allt han gjort var att sätta ett nytt telefonnummer på menyn. Tror jag.

mikebike sa...

martin: det är nog så en standard. talk on town-marknadsföring har spritt veuvio över hela landet.

mamselamsen: fan ni i nybban ska alltid vara så märkvärdiga, ni har alltså moddat "tio minoot" - fy fan!

jari: det var då ett jävla tjat om deniz. SÅ JÄVLA BRA ÄR INTE DENIZ.

optikerdotter: hahaha fan du levererar alltid the hot stuf;)

silverfisken: haha du jag vill inte vara sån men det känns ändå som en nyhet vigd åt nån lokalblaska snarare än rikstäckande kvällspress;) jag har full förståelse för att varumärkesintrång kan väcka ont blod men ändå... vaffan jag vågar påstå att han inte kommer losa en enda kund till the new guy. är han en sådan klåpare att han inte ens bemödar sig gööra en egen meny så lär han inte knåda deg forever.

andreas sa...

Spela roll.. de kan inte göra pizza i skåne ändå. Där får man salladen i små plastpåsar.. vafan är det fär stil?? :)

Shadow sa...

Hehe, klockrent, som vanligt!

SE sa...

Stopp och belägg, vi får inte glömma att Ängelholm inte är Los Angeles (pun) utan en småstad, med dramatik därefter. Jag bodde i Ängelholm under min gymnasietid, och kan minsann förtälja att renato's är en sann institution, dit många idag utflyttade styr kosan för att hämta pizzan när dom är på återbesök i byn.

Att det sedan tas upp i rikstäckande media känns väl dock som definitionen på nyhetstorka..

jonna sa...

vi köpte pizzor på marsala i majorna igår och körde sedan med dem i knät hem till bergsjön. är man sugen på krispig botten funkar inte den förorts-bakis-pizza med 25 fyllningar man får tag i inom en radie av 300 meter från mitt hem. (var visserligen redan i stan när pizza-idén kläcktes, så jag kanske inte är så jävla crazy ändå.)

Klaez sa...

Det som skrämmer mig är att det i skåne verkar vara praxis att leverera salladen i små påsar. Sjukt attraktivt. Här har du din pizzasallad - i bajspåse. Smaklig spis.

Anonym sa...

äta har eller i påse