onsdag, februari 28, 2007

Inte för vem som helst

Såg en annons på spårvagnen när jag åkte hem. Snutskolan söker aspiranter. För att göra en första sållning kommunicerar de tre frågeställningar. Svarar man ja på dem så är man tydligen hett grismaterial.

- Brinner du för samhällsfrågor?
Nej, inte direkt.
- Bryr du dig om din granne?
Nej, inte så att det håller mig vaken om nätterna.
- Reagerar du när någon blir fel behandlad?
Nej, isåfall skulle det fanimej bli en karriär, så många som blir felbehandlade hela tiden.

Förödande resultat för mig personligen. Det ser dessvärre ut som jag får fortsätta hanka mig fram i reklambranschen. Synd, för nu verkar de ha ändrat inriktning. Det stod att de söker människor bra på konfliktlösning genom diskussion - inga hårdhudade robotar. Mångfald och mjuka människovärden. Det låter det.

Tidigare år har väl rekryteringen kört efter följande upplägg om jag inte tar helt fel:

Trött på buset? Sugen maktmissbruk och lite skönt omotiverat övervåld ibland?

Då är det kanske just dig vi söker.

Förtroende är bra men kontroll är bättre brukar vi säga skämtsamt. Vi tror på att låta batongerna sköta snacket. Polisyrket är en chans för dig som vill kunna göra precis som det passar. Se det som en möjlighet att kunna ta ut svängarna och låta "kåren" sköta resten.

Låter det bra? Sök!

Du kan bli en gris redan imorgon. En gris med fräna kläder och handeldvapen.


Osympatistk javisst, men mer ärligt. Nu försöker de lura i oss att framtidens Gunvald bär plyschdress istället för trenchcoat. Vi får väl se.

24 kommentarer:

SixesAndSevens sa...

Poliser ja... När det beryktade Göteborgsvarvet gick av stapeln såg jag en äldre herre som försökte sig på att passera över gatan där det var avspärrat. Inga löpare i sikte. Inget vapen i näven på gubben... Men polisen som stoppade honom. Herregud. Bröt upp armarna bakom ryggen på gubben och knäade honom i ryggen och släpade honom åt sidan... För att han ville korsa en gata. Jag hade gett min högra för en kamera i det ögonblicket för att fånga psykopatuttrycket i polisens grisnylle. Och hans svinpolare stod en bit bort och flinade åt det hela.
Bara en av alla gånger dom betett sig som as, grisarna.

da bomb sa...

Long live Gothenburg finest!

Eftersom 99% av alla i Sverige inte löser sina mer alvarliga problem genom att ta saken i egna händer, så är dessa förlitade till hjälp av rättsväsendet med Polisen i spetsen. Är du inte en av de andra 1% så tycker jag att man inte skall rackla ner för mycket.

patrique sa...

- Reagerar du när någon blir fel behandlad?

what about klagogrammen? <:

Fabbe sa...

Hmm nån som har ett grymt polisförakt kanske. Känns rätt rejält fördomsfullt på tröttsamt, fan kom igen nu du brukar skriva bra grejer det här var bara kass och förutsägbart, sorry dude, måste bara säga det.

AnnaPanna sa...

Fabbe får lite påhäng av mig här . . .
Dåliga snutar é dåliga snutar o dom ska ut- men generellt : man måste ha snut i ett civilicerat sammhälle.
Bara å konstatera! I den bästa av världar där 99,9% av alla människor är Moder Theresa : kanske inte nödvändigt.
Men annars : JAG TACK !
Faan, get a grip mikebike!
Har haft turen å träffa fler riktigt bra snut och när det verkligen ballar ur någonstans vill jag hellre se några batonger dansa än att kräken får råda. Faktum är att just batong - MÅNGA batong, är det jag kommer att tänka på när löss som ex. Reclaim the City festar loss med att smasha fönster o repa bilar.

CPPD sa...

Svenska polisen är överspända lumpen-nostalgiker med SWAT-Team komplex. (Ja, jag tycker man kan bedömma hela kåren efter dom rötägg man har oturen att träffa på.) Folk som frivilligt vill bli poliser borde fan inte få det.

AnnaPanna sa...

Så tvångskommendering löser det ???
Kommendering + motivation = inte känt som bra koncept. Eller hur menar du jobbet fixas om man inte söker till det och vill ha det ?
Som med militärtjänsten var förr i tin´ ?
Sorry; men ni är några stycken känns som övervintrade 68-or (å då menar jag inte FÖDDA -68)som känns liiiiiiiite för "polis-polis-potatisgris". Kom med nåt bättre -och NEJ man kan inte döma hela kåren efter två puckon. Dömer du alla människor som en grupp liksom ? Eller finns det folk som inte hör hemma i någon grupp ?
Puckon är också en grupp men inte alla puckon är dåliga. En del puckon är kul.
Ett annat jobb som man faktiskt undrar varför folk har är lapplisor.
Polis kan jag fatta. Det finns folk som vill vara till hjälp (jaja, garva ni!) i samhället och som ex vill aktivt bekämpa narkotika.
Men vad brinner man för som lapplisa ??

Anonym sa...

Annapanna... Det är kanske därför lapplisor generellt är lite skönare än snutar - de brinner helt enkelt inte för sitt jobb. Lite självdistans är inte fel vad gäller yrkesrollen.

//petra

Anonym sa...

Sen är ju frågan hur empiriskt fastställt det dåliga bemötandet ni talar om är. Hur gärna tror ni kvällspressen skriver om hur polisen löser en situation genom att snack jämfört med när våld har använts. Dessutom ligger det lite i polisarbetets natur att bli kritiserat eftersom ungefär 100% av de som har med polisen att göra hävdar att polisen haft fel och de själva haft rätt.

Pluggar just nu själv (helt frivilligt) till gris, svin eller vad ni nu vill kalla mig och kan berätta att vi har haft betydligt mer utbildning och övning i verbal konflikthantering och lämpligt bemötande än våldsanvändning.

Självklart finns det muskelstinna machostridisar här på skolan men de är försvinnande få.

/Grisen

el guapo sa...

Jag tror vi klarar oss utan alla dessa hemska poliser som bara vill slåss och flina när dom knäar stackars hjälplösa medborgare som vill korsa göteborgsvarvet. NOT! OMFG! OMFG! OMFG!

Vem rensar stan på stenkastande kommunister när man vill ligga och sola i parken? Vem skrapar upp resterna av självmordshoppare vid Röda Sten varje vecka? Vem ser till att din misshandlade grannes anabolasambo får skiten intryckt på anstalt? Vem avlägsnar esset som säljer crack i majorna till DIN DOTTER om tio år? Vem mular faktumförsäljaren som gjort ett bryt i din Volvo? Sug in det där jävla BS-snicksnacket och svälj fort som fan. Jävlar i havet vad trött jag blir. Mongo!

naoki sa...

Min bror vill bli polis. Och vad jag vet så passar han inte in på någon av de där frågorna..

Jelly-eel sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jelly-eel sa...

Denna gång med stavningskontrol.....:D

Hur jag upplever polisen i sverige tänker jag låta vara osagt....men åsikt om reklamen har jag en hel massa.

Det där var ju bara hygglig och förutsägbar reklam som säker hyggliga och förutsägbara människor.
NZ Police kör nu en kampanj som heter "Better Work Stories" som förmodligen är det mest smaklösa jag hört sedan Bert Karlsson öppnade munnen senast.

Radion spelar värsta Miami Vice musiken och om och om igen kommer det någon random historia om hur någon snut ute i the whop-whops med draget vapen jagade bovar o banditer i oländig terräng....ja, o sedan blev han hjälte.
Allt avslutas med ett käckt - Do you want better work stories? Join NZ Police force.

"Brinner du för samhällsfrågor" my ass.....nej nej, här är det "even a routine job can turn into an adrenaline pumping situation with immense job satisfaction!"

http://www.betterworkstories.co.nz/

sweet sa...

el guapo: det är väl klart som fan att vi behöver poliser, men dom får ju ta och skärpa sig en aning...

Simon samurai sa...

You got to organize into revolutionary forces
You got to sieze the time
And when you see a pig
You got to follow that pig
And when the time is right
You got to sieze the time
You got to off that pig
You know what I’m talkin’ about
You got to kill that pig

mikebike sa...

sixx: men tänk på att han troligen diggar sin granne i alla fall. alltid något.

dabomb: yada yada yada...

patrique: hmm ja du har rätt, jag får se över det där. kanske är jag en snut innerst inne.

fabbe: fan vad det är känsligt att hata snutar. jag blir bejublad vad jag än hatar men oj oj oj fan om jag pratar illa om farbror blå. vad är det för skillnad?

cppd: mohahahahhaha.

annapanna: får säga samma till dig som till fabbe. vad i helvete är det för nerv som kommer i kläm på vissa när man klagar på snuten. är du snut själv så fattar jag men annars förstår jag inte varför det inte är ok att dissa dem när jag dissar allt annat (inkl mig själv). det blir verkligen hett. du behöver inte lägga fram bevis för att vi behöver coppers men kanske att de borde lighten up lite. du vet lite mer kling & klangish ;)

petra: hahahahaha ja faktiskt... och annapanna, varför dissa lappisar om du just försvarat snuten du verkar ju brinna för "ordnung". tur att de finns om man hatar trafikanarki.

grisen: det finns säkert en trevlig snut här och där. synd att jag aldrig träffat nån bara. sedan tror jag egentligen inte det är i skolan ni formas. det är när ni kommer ut i verkligheten och kommer i kontakt med all skit. då går ni nog ienom en inre förändring - säkerligen ofrivilligt.

el guapo: ähh fan vi har snackat om det där. du vill bara bränna runt i skinnjacka och busta folk med en skön snuttrettioåtta i byxlinningen hela dagarna. vice. visst, då vill ju tillochmed jag vara snut. angående din lista: jag gillar deathwish, jag gillar deathwish 2 och jag gillar deathwish 3. punkt!

naoki: gillar han att slåss så finns det hopp! ;)

Luca sa...

Vem vill ha hjälp av farbror Barbro i plyshdress?

Jag har sällan kontakt med rättsväsendet men om jag behöver dem är det inte för att diskutera mitt smhällsengagemang (utom när jag brinner för att napalma min granne)

Fabbe sa...

cppd, det var det barnsligaste och fånigaste inlägget jag läst på en blogg på lång tid. Snacka om fördommar och verklighetsfrånvarande.

Mike, en sak att dissa enskilda individer och puckon i allmänhet, men att banka farbror blå i huvet på ett slentrianmässigt fördommsfullt sätt är bara tröttsamt och under din kapacitet. Fan du sjönkt till min nivå med det här inlägget:)

mikebike sa...

fabbe: i dont get it. varför är farbror polis ett tabuämne för dissning? låter som en fet spärr nånstans. nädu, jag vill ha en bra (rimlig) förklaring.

Lojal sa...

Jag tycker om poliser. De hjälper skadade personer och sådana som har problem. De blir arga ibland när de träffar ovanligt äckliga personer som inte vet när de ska hålla käften och sluta slå på andra, typ!

AnnaPanna sa...

Citat:
Förtroende är bra men kontroll är bättre brukar vi säga skämtsamt. Vi tror på att låta batongerna sköta snacket. Polisyrket är en chans för dig som vill kunna göra precis som det passar. Se det som en möjlighet att kunna ta ut svängarna och låta "kåren" sköta resten.// Slut citat.

Larva dig inte, Mikebike (skriver jag i brist på lämpligare ord). Klart du vet varför typen av ovanstående triggar när det gäller F.B. Och bara att använda det gamla slitna "gris" om kåren. eller som Simon Surblöja (samuraj e du fan inte!): uppmaninagr typ det också gamla slitna: "Skjut en snut" . . . jamenvaffan!
Så : i det här ämnet har vi GRYMT olika syn mikebike och därmed pasta!
Me no like!

Lämnar ämnet. Tjing.

CPPD sa...

Tja fabbe jag gissar att du aldrig blivit utsatt för ett övergrepp eller har någon nära dig som blivig våldtagen för att sedan bli pissad i ansiktet av polisen. (obs inte bokstavligt)Hur många anmälningar mot poliser går till prövning och hur många av dessa blir sedan fällda? Poliser backar varandra till 100% men när man blir behandlad som skit så blir alla otroligt upprörda för att man drar dom över en kam.

Fabbe sa...

Mike, nej nej inget tabuämne för dissning, men dissa på ett nytt fräscht sätt och inte på det tråkiga "husockupantsättet", det är sååå gammalt.

Nej Cppd jag har aldrig blivit våldtagen och sen pissad på, däremot hör jag hur dina felaktiga fördommar haglar genom rutan. Visste du bara vad du pratade om skulle du inte uttrycka dig så.

Nej säger som annapanna, jag lämnar ämnet.

Anonym sa...

Jobbade som förordnad ordningsvakt (-Ja, haha så e de) i ett antal år och sett polisens arbete på nära håll.. En del bra, helt klart men en större del fjantar (rädda fjantar)som är komplexfyllda så det skriker om det.. -Ja,jag vet att dörrvakter är ratade också men jag gjorde det för att finansiera studier..Kul me allt folk iaf.. Ha de / MrX