onsdag, februari 14, 2007

BelmondoDär har vi en fräsig kille må jag säga. En som kunde konsten att se sjukt tuff ut. Kanske tuffast av alla.

I lördags körde svt "Godard x 3" och inledde starkt med À bout de souffle. Den fick mig att vilja börja röka - men jag insåg snabbt att det knappast är lönt.

Fatta töntigt att börja röka när man är 30. Bara det är en fet "nono", i neon. Dessutom räcker det knappast att lubba över till seven och köpa ett packe röd Prince och börja suga i sig för att äga stan. Man behöver mer kulor i påsen än så om man säger... Det och en uppsättning sköna 60-talssvidar med hatt och allt.

INGEN kan röka så filmtufft som Jean-Paul gjorde. Aldrig innan, aldrig efter. Punkt.

Integritet och elegans förpackat i jävligt glassigt papper. En stilikon - extra allt - som när han kom i bild med ciggen nonchalant klistrad på sin mycket franska underläpp till och med fick lungcaner att osa sex. J-P Belmondo var vad man brukar ettiketteta som en MÄKTIG jävel.

Ingen kan med framgång försöka sig på ett sådant stilbyte utan att hamna i facket för socialt utvecklingsstörda människor - på studs. Bara Belmondo kunde konsten att röja och bete sig som en praktgris och ändå få folk att stå på kö be om backning.

Det känns lite deppigt när man inser sin totala brist på potential att bli ens i närheten så häftig... Det känns lite bättre när man inser att ingen annan har det heller.

Salut!

18 kommentarer:

Nemo sa...

En god o säker spaning. Instämmer till fullo. Vill även passa på att hissa en annan cigaretthanterare av klass - Jeremy Irons. I "En förlorad värld" har han en ständig närhet till sitt cig-etui och röker med en 20-tals-dandys totala tomblicksnonchalans; depraverad, känsloförpackad och fernissat avmätt...

Just denna vecka hissar jag serien på min påvra blogg

puttelito sa...

Men Halå!
Clintan röker ju oerhört tufft.
Men du kanske bara syftar på ciggaretter o inte cigarrer.

da bomb sa...

Visst e han cool, men det är film och det är dåtid med stort DÅ.

Tyvärr det håller inte idag vare sig på film eller i verkligheten. Grabben är ju en sparris som inte varit i närheten av en hantel och som idag hade blivit en dörrmatta pga sin uppsyn och attityd. Jämför gärna med James Dean, 50-talets stora myt och filmstjärna och kanske en av de coolaste på den vita duken ever. Inte heller han är med dagens mått mätt, speciellt cool.

Tiderna förändras Mike och idag är det ju faktiskt enbart töntigt med rökning och rökare.

Luca sa...

Helt rätt.

När jag var Croupier var det en assyriansk man som hade denna coola rökstil med en cigg i princip limmad på läppen oavsett om han pratade/drack/åt/vad som helst. Om något oväntat hämde höjde han bara på ena ögonbrynet istället för att öpnna munnen. Jag såg honom minst 100 gånger och han tände aldrig sin djävla cigg- måste ha varit någon seg sort som glöder låååångsamt.

Anonym sa...

Det räcker med skjorta och slips. Det är hett. Ingen cigg. Bättre att dofta sköljmedel. /Jean Seberg

mikebike sa...

nemo: tackar för den. jag ska in på din blogg nu...

Puttelito: Clintan röker hårt. Absolut. men belmondo är dubbelt så stylish

Da bomb: vaffan då inte håller idag. båda två du nämner håller ju tidlöst. du måstye förstå att vin diesel och wesley snipes inte är fräna alls.

luca: det krävs en del pondus för att komma undan med det. eller hur.

Magnus... sa...

Fast jag måste nog hålla med om att det är mest med sin fatalistiska attityd, sin franska rotvälska och lungcancern som är skrämmande.

Han är bygd som en sparris och inte ens jag skulle darra, om det inte vore för att jag inte vill ha nikotinstänk på mina kläder...:-)
Drar han dessutom upp en sådan där 60-tals mespicka ur fickan....

Nä, jag tror att det är det svartvita mediet som gör coolingen. Kolla in Sin City..

mikebike sa...

magnus: kanske det svartvita förstärker koolness något men fan, sparris eller inte. killen har en jävligt nonchalant attityd. han äger vart han än kommer. så är det bara.

Josh sa...

Det sägs att Clintan i en intervju fick frågan om han var lika hård IRL som på film, och han besvarade frågan genom att - utan att släppa intervjuaren med blicken - lägga huvudet på sned och knäppa till ett mjukpack cigg i bröstfickan så att en cigg for upp i mungipan. DET är hårt!

Det är inte lika hårt om man tänker ett steg längre och ser framför sig hur Clintan sitter hemma och övar med trasiga cigaretter över hela kåken. ;)

el guapo sa...

Belmondo Schmellmondo säger jag. Nån chict rökande camembertsnubbe kommer då aldrig få in mig på nikotinets bana igen. Och hur hårt är det att puffa på egentligen? Nä, tacka vet jag det gamla hederliga "stå helt stilla och se arg ut".

da bomb sa...

Haha Mike, du glömde de tre råtuffa tjejerna i Charlies Angels..

Seriöst, hård blir man inte för att man pratar med släpig whiskeyröst och boffar Lucky Strike dagarna i ända. Det räckte på 50- och 60-talet, idag får du ha nåt mer. Ta han Danny Trevejo som du porträtterar i www.badactors.se eller Ice Cube eller min favorit Steven Segal. Inga toppskådisar direkt men Bad MF's!

mikebike sa...

josh: ja och tänk hur många gånger hanmåste goofat innan han lyckades;)

el guapo: el schmapo, vaffan. motvals säger jag bara. men du har helt rätt "stå helt stilla och se arg ut" = mycket tufft. camembertsnubbe... mohahahahahahah

da bomb: låt gå för danny trejo (trots att han är mer hård på ett överfallsvåldtäktsmannasätt) men ice cube och seggan... du måste skämta?

Mr K sa...

Ok,det är töntigt att röka,det dödar och bla bla bla.
Men det ser ju sååå coolt ut.
Måste också säga att Belmondo är cool som satan även om Dean kunde konsten att filmröka han med.
Bruce Willis då?Han har slängt upp några ciggpaket med blodig hand i ett antal filmer nu.
Inte lika elegant men ändå...

halfpint sa...

Jag lade motvilligt av att röka vid 34, ser fram mot att börja igen när jag är 75+ då det inte kommer att göra varken till eller från längre.

Luca sa...

Vadan denna illvillja mot det franska?

Fransmännen accepterar ju barbarerna.

da bomb sa...

Mike, Ice Cube är ju hård som fan. Han e ju från gatan rakt av, Gud vet va han gjorde och inte gjorde innan NWA.

Segal, jag förstår hur du tänker. Killen gör ju snudd på komedi, MEN samtidigt är han den skådis som de facto är "farligast" på duken. Han kampsportkunskaper är väl dokumenterade och grabben är nästan 2 m och väger +100 kg.
Det är det som är så jävla skönt med hans filmer, man vet att det kommer öppnas en burk "whop ass" i varje scen.

mikebike sa...

da bomb: hårdhet sitter inte i kampsportskunskaper. det kommer inifrån

Anonym sa...

Hallå!!!!
Cool och stil är tidlöst! I grunden. Det handlar om personality.
Men ; en del ändras. Det kan man se om man går ÄNNU längre back till typer som J. Cagney (snacka om sparris!!). Bara en rå liten ful typ.
I dag är det inte politiskt korre att säga att en typ me cigg i mungipan är coolt men vaffan!!? det är
1. inte ciggen i sig som är cool
2. det är PAKETET : snubbe, stil + utensilier. Där ibland evt. cigg.
Och "el guapo" för f- n: vem har påstått att en cool typ med en cigg i mungipan är ute efter att få dig att börja bolma ??? DET har väl ingenåge med saken att göra.
COOL snackar vi här! och cool kommer (som sagt) inifrån - med/utan cigg. I Belmondocaset hör liksom ciggen till . Men: måste tillägga att själv tänker jag inte 1. JPB när jag tänker cool. Däremot tänker jag bla. Clintan. Och jag är fullt beredd att tro Josh´s story. Clintan roules!
Seagal är KUL inte cool!
F.ö så är det ont om coola typer i yngre lager. Det räcker inte att bara svänga kniv och slica folk eller att vara svart och "da hood" -liksom. Det ska mer till.