tisdag, januari 02, 2007

Mandelkubb

Är det någon mer som minns mandelkubb?

Härom dagen kom jag att tänka på fikabrödet från svunna tider och jag kunde riktigt känna hur torr jag blev i munnen. Jag har inte kommit i kontakt med sattygen på många herrans år nu. Som tur är.

De torra stackarna är laddade med endast dåliga värden. Så värdelösa att jag blir förbannad bara jag tänker på det. Hur kom man på det från början. Vad var syftet egentligen. Det kan inte ha varit gott för gott är ett ord som knappast bör nämnas i sammanhanget. Frågan är om det fortfarande existerar.

Jag minns att jag alltid blev lika besviken när det vankades fika och allt som fanns till bjuds var torra mandelkubb. Som när påsen vid barnkalasens fiskdammssessioner var visade sig vara fyllda med frukt, russin och annan nyttoskit. Antiklimax. Ändå pressade man i sig mandelkubbskiten och så satt man där som en levande smul- och konfettikanon. Att bälga i sig saft hjälpte föga. Ingen fukt i världen rådde på mandelkubbstorrhet (som i sig bryter mot alla fysikaliska lagar). Ett fikabröd från helvetet helt enkelt.

Men, nu har jag kommit på en sjukt bra idé som bygger på ett seriöst användningsområde.

Istället för sandsäckar borde man dämma upp med mandelkubb vid översvämmningar och omfattande vattenläckor. När New Orleans låg under vatten borde man flygbombat med mandelkubb för att sedan skicka in hemvärnet och bara plocka upp skiten. Busenkelt. Japp så är det, svaret är alltid mandelkubb när man vill råda bot på fuktrelaterade problem.

Wienerbröd, vaniljbullar och gifflar i all ära. Jag visste väl att bagarna skulle ha ett finger med i det stora spelet de med.

32 kommentarer:

listoplisto sa...

Johopp, mandelkubbar finns fortfarande kvar.
Jag tycker de är lite smågoda, fast jag fattar egentligen inte varför, för torrare prylar får man ju leta efter... *S*

God fortsättning på det nya året!

Bull sa...

Hjälp vilken flashback. Minns plötsligt hur det kändes när en mandelkubb exploderade i munnen. Sedan hade man den sittande i gommen resten av dagen.

Jag trodde faktiskt att den mandelkubbsbjudande generationen var utdöd. Men de finns alltså fortfarande. Och nu har du hittat ett användningsområde! Stiligt.
Nu väntar jag bara på att få reda på vad brysselkål ska användas till.

drottningen sa...

såna där får vi kommunalanställda hjon när vi går kurs... jag tror att det är samma som serveras varenda gång eftersom ingen vill ha någon. billigt och bra

nina sa...

Givetvis finns de. Jag pratade om dem senast på nyårsafton när jag fick för mig att jag tidigare tyckte att Likör 43 och mjölk påminde om mandelkubb. Jag hade fel, det var mer en ton av mandelkubb men lite mer kolaaktig ton.

Min ansitksrengöring luktar mandelkubb. Det luktar mkt gott. Mmm...

Och jag tycker nog att de är goda om än lite väl gomfastnande...

Christian sa...

Jag för traditionen med mandelkubb vidare.

mikebike sa...

haha.. det existerar alltså människor som diggar those fucking kubbs. stört. men allt som är skönt...

bull: ja brysselkål, jag minns att jag fick för mig att det var så det luktade när mormor fes men det var nog bara när hon bjödpå brysselkål;)

drottningen; hahahaha jaha så det är kommunal som är största kunden. det kunde man nästan tänka sig.

nina: shit, jag trodde jag var ensam om att tänka på mandelkubb. inte så lite gomfastnande heller hörru;)

christian: och följdfrågan blir givetvis VARFÖR?

Anonym sa...

Jag jobbade under en tid på ett företag där gubbarna härskade. Folk hade jobbat där sen de blev byxmyndiga och nu, två år från pensionen, var de fortfarande kvar på samma ställe. Den gemensamma fikapausen, 15:00 prick, förgylldes oerhört om de fick mandelkubb typ en gång i kvartalet. Alla vart helt överlyckliga!
Och om det var riktigt fest bjöds det på smörgåstårta till fredagslunchen...det du, då var det inte långt kvar till himmelen.

mikebike sa...

hmm låter jävligt twistat att det skulle vara kopplat till gubbar. kubbben alltså. trodde det var det absoluta uni-6-fikat.

smörgåstårta är fan mäktigt!

/dab sa...

Mike, du vet väl om att mandelkubb var kupongfritt under kriget. Det förklarar mycket tycker jag. Var sprit och kött kupongfritt? Nej. Alltså är allt äckligt kupongfritt.

sockerdricka sa...

Plötsligt blev jag sjukt törstig.

mikebike sa...

dab: nej vilken galet viktig kunskap du sprider omkring dig. hade ingen aning. nu är jag upplyst.

S. sa...

Kubb is still going strong. Min mamma brukar sno ihop nåra på somrarna. Mm. Sommarfika.

S. sa...

Kubb slår typ mazariner vilken dag somhelst. Finska pinnar däremot, det är ett onödigt bakverk.

Anonym sa...

Nä vafan nu blir jag sur, kubb är ju nice som fan, en av poängerna är ju just att dom smular satan. Ok sen att det osar ålderdomshem och femtiotal om dom, likt andra gamla klassiker som romerska bågar, bridgblandning spelar mindre roll, dom är klassiker av en anledning. Tänk dig en B&J med bitar av kubb och små chokladbitar i en härlig vaniljglass, sjukt gott.

Anonym sa...

Mandelkubb (liksom pilska finnar) skall doppas! Det gjorde man på den tiden... doppade och sörplade från fat. Att äta kubb rakt av gör ingen mänska glad.
--
Robban

Fredo sa...

Shit. Här har man precis börjat bli lite nyttig, så börjar det snackas om B&J igen. Det slutar aldrig. ; )

Mandelkubb, finska pinnar och bonnkakor är Satans bakverk. Semlor, wienerbröd och Prinsesstårta, Guds.

Nu blev jag kaffesugen. Igen.

Stefan sa...

frugan frågade mig i somras om jag ville ha en fika med en kommunalare, låg på berget och lapade sol...och du vet ju att jag är en "livin on the edge" kind of snubbe så jag halade fram ett "you bett" och höll på att ramla baklänges nedför berget när hon smög fram med en bricka fika med mandelkubbar.

en nyans torrare och jag lovar dig att vi hade dragit igång den stora sommarbranden 2006®

Anonym sa...

Jag gillar mandelkubb. Så det så.

S. sa...

Tss, är kubben snustorr är det ju nåt fel på den som bakat den.

JockePocke sa...

Mandelkubb har något patriotiskt "fika hos mormor" över sig och ev. "shit, nu kommer det fika spring ned till tappen och fixa något snabbt" Där var bara mandelkubben kvar. Ingen skillnad om de var nygräddade eller ett år...
Som när jag gick tillbaks med en 2 år gammal rulltårta till en servicebutik och frågade om de någon gång kollade bäst före datumet -Smakade den illa då sade biträdet. Med mandelkubb hade det aldrig hänt...

ac. sa...

Glöm för allt i världen inte djävulens påfund nummer ett: vaniljdrömmarna! Torra som satan de med och så äckelsöta att man får kväljningar bara av lukten. Komprimerat strösocker.

Anonym sa...

Mandelkubb är huvudföda hos oss på Hisingen. Sådäså!

/Anders

D-frolfer sa...

Mandelkubbar är ju hur mumsigt som helst. Doppat i kaffe är det en delikatess.

Anonym sa...

Mandelkubb o saft flashback...gomkladd...torrt...fuck mandelkubb!

Emilia sa...

Mandelkubbarna lever och frodas i båt och seglarkretsar. Har upplevt alltför många semestrar med fikastunder där det enbart bjudits mandelkubbar med motiveringen att "de är ju trots allt så praktiska att ha i båt"

mikebike sa...

emilia: hahaha ja visst är de. ifall båten börjar ta in vatten ärde ovärderliga. men som fika... hmmm = värdo!

Anonym sa...

Åh, Gud... Mandelkubbar... Jag kan fortfarande minnas den känslan av gammal mandelkubb som smulas sönder i munnen.... Arrrghhh....

Sandra sa...

Jag tycker att småkakor öht ska portas.. Eller ja, det finns vissa undantag, grejor med chokladsmak ska genomgå speciell prövning innan utvisning. Mandelkubb däremot åker ut med huvudet före. Dessutom kan man dela ut dem i afrika, en kubb per unge och de har mat i flera veckor.. Praktiskt!
Fred & Kärlek

who sa...

Mandelkubb! Jisses, det är en gammal favvis faktiskt. Förr i tiden när vi tex skulle se en film hemma hos någon kompis så köpte de andra godis medan jag köpte en påse mandelkubb =)

Attans länge sedan jag åt dem, ska nog ta o shoppa igen...

Tack för du påminnelsen.

/who

Anonym sa...

Tack för den påminnelsen...ursäkta nu måste ja lägga mig i fosterställning ett tag....Var det inte en 3 dagar gammal mandelkubb dom fällde över Hiroshima för att få slut på 2:a världskriget??

jonna sa...

ha! juuust det här satt vi på det eminenta after work-haket flygarns haga och diskuterade strax innan jul, och min vän david hade eeexakt samma argument och formulering som du kör nu. hukade du bakom en bänk och tjuvlyssnade eller tycker och tänker alla utom jag (som i smyg diggar mandelkubb) likadant i den här frågan?

Sara sa...

Näää, mandelkubbar är ju supergoda! :-) Visst, de är lite väl torra men när de är som bäst är det bara lagom torra så att det man dricker till löser upp det lite i munnen. (Helst ska det ju vara saft man dricker, som på den gamla goda tiden när man (=jag) var tio bast).

:-)