lördag, augusti 12, 2006

Gång är FAN ingen sport

...kom inte och säg nåt annat.

Den som på riktigt tycker att gång är en sport förtjänar inget lördagsgodis. Den förtjänar inte att uppräthålla en egen ekonomi, vistas bland vanligt folk eller ens en plats i helvetet.

GÅNG ÄR INGEN SPORT!

Gång är provocerande lyteskomik. Det kanske mest absurda inslaget i s.k. idrottssammanhang sammantaget. Jag skrev i en kommentar häromdagen att jag har större respekt för de idioter som ville sätta ett ouppnåeligt rekord i att åka "Flumride" på Liseberg för något årsedan. De slösade bort några dygn, för vaddå. Skitsamma. De som pysslar med gång slösar ju bort allt vad höftleder heter, för vaddå. Ingen aning men det är helt rubbat.

Tycker de inte själva att det är pinigt att sätta upp en gångpokal på prishyllan. Uppenbarligen inte. Men säg till dem någon. Om jag fick chefa en stund hade jag totalförbjudit gång. Helt ärligt hade jag nog släppt heroinet fritt till fördel för straffbeläggning av "gång" som idrott.

Alltså säg mig, skulle fylle-dart vara mindre idrottsmannamäsigt? Eller Flipper?

Nä fy fan!

Jag tycker det är en större idrottsprestation att vinna på en Jack Vegas-maskin än att gå till sig en medalj. Och bara en sådan sak som att de kallar det gång. Ett är säkert. Jag har tamejfan ALDRIG någonsin sett någon gå så muppigt i det riktiga livet. Monte Pythons "silly walks" tenderar att vara en fullt normal och socialt acceptabel gångstil i jämförelse.

Min kollega och gode vän P (själv gammal friidrottare) som är en av de minst aggressiva människor jag känner, sa häromdagen att han sett några gångare och bara fått ett sånt där infall. Han hade plötsligt känt ett starkt sug (som han tyvärr lyckades tygla) efter att komma springande från sidan och hoppsparka gångarjäveln ut ur EM. Jag förstod precis.

Jag såg ett gäng som tränade när jag kom körande i höjd med radiohuset i tisdags. Jag ville bränna upp på trottoaren kan jag säga. Jag vägde för och emot men kom fram till att lacken skulle ta för mycket stryk.

Två saker till har jag funderat på.

För det första. Hur kommer det sig att de får tävla i Friidrotts EM? Alla sporter handlar ju om snabbast, högst, längst och så vidare. Men inte gång. För gång är en slappare variant av löpning. Gå snabbast. Det är ungefär som att åka vasaloppet på miniskidor.

För det andra. Hur i helvete lyckas de värva folk till att gå? Jag lutar åt att tro att det rör sig om grovt hot. Annars undrar jag helt ärligt. Vad lockar de med?

Jag fattar de som blir sugna på att spela fuzzball, hockey och köra formel 1. Det är kul och genererar tjocka buntar deg om man blir bra. Att bli avgudad kan man ju lätt leva med dessutom. Men gång. En kille som blir bäst i världen på gång skulle inte kunna få ihop det med ett kvisthål med sina meriter. Det måste ju finnas något som ger lön för mödan i vad man än gör.

Gång kan vara idrottsvärldens största enigma.

Nu ska jag dricka öl!

39 kommentarer:

Langri sa...

En massa smala män som svänger på höfterna där dom går.
Pridefestivalen?
Nä, 20 km gång.

nane sa...

Jag håller med dig om detta. Finns väl inget fånigare oavsett om det är män eller kvinnor...och vaddå gång? Vem fan går på det viset? Jag har gjort det när jag var kissnödig-men inte i 2 mil!

Magistern sa...

Hade inte du skrivit inlägget hade jag gjort det.

Bitterfittan sa...

Håller med.
jag skrev ett inlägg om gång för nån dag sen.
Jävla idrottsmongon.

Ina sa...

"vem kommer ihåg han som kom 4 i em?" undrade Linus Törnblad

vem kommer ihåg guldmedaljören i os i gång, det undrar jag

Herman Hedning sa...

Frågan är ju också varför man accepterar en "sport" där man i princip uppmuntras att fuska. Det är ju först tredje gången man blir påkommen som man diskas!

Anonym sa...

Kan man inte springa fort, hoppa långt eller högt, kasta div föremål särskilt långt osv... Då börjar man fundera på gång. Ingen större konkurrens, inte särskilt svårt, det gäller bara att ha en ordentlig grundkondis och ett allmänt nördigt utseende. Det är ingen tillfällighet att t ex Birger Fält (den lille besserwissern som kanske 14 år gammal, var med - och vann - i 10.000 kronorsfrågan i ämnet: Vasaloppet) var med i svenska gångarlandslaget.

bibbsan sa...

Du sa det i vanlig ordning bäst..skål:)

JoacimW sa...

Jag fattar inte heller hur nån väljer gång som tävlingsgren men kom inte och säg att det inte är en prestation att gå 20 km på under 1:20, en tid som få av oss inte kommer under även om vi fick springa allt vi orkade!

Ida sa...

Farsan sysslade med gång i sin ungdom. Typ slutet av 70-talet. Men så är han inte redig i huvudet heller.

alex sa...

Likt allt annat som är konstigt så är det stort i Tyskland...

Andreas sa...

Det här måste varit det mest förväntade inlägget på länge ;)

Jag reflekterade senast för nån dag sen över vad de pratade om på radiosporten, där de har Miro Zalar som expert, (hallå, vadå utklassa Gärderud 100 gånger om..) och de pratade just om gångens status inom friidrottsvärlden. Miro sa några intressanta saker, som t ex att inte bara "gemene man" utan även inom svenska friidrottslandslaget skämtade man och drev ganska mycket kring gång och såg det inte som en riktig sport. Dessutom tillhör gång bara friidrotten när det är mästerskap, hur nu det går ihop (fick man ingen förklaring till) men som sagt, det är ju aldrig gång med på galor och sånt, de har sina egna tävlingar förutom när det är OS, VM och EM... Förklaringen om hur man bedömer gång kan jag ju hoppa över till ett annat tillfälle också kanske, för den var också rätt krystad och omständig.

mikebike sa...

joachimw: haha... nä det är jätteduktigt av dem. men tänk vad bra det hade gått om de sprang istället.

ida: hahahaaaaaa

andreas: haha vaddå menar du? vadå mest väntade?

jag säger ju det. det är ingen sport;)

Katta sa...

Tack för din post på detta. Jag har argumenterat för samma sak i två dagar nu. Har dessutom en kompis som varit strul/ihop med en svensk gångare som ännu vid 30+ hamnar på topplacering vid SM. Enligt dem så är det så få som vill hålla på med gång att det är aslätt att nå toppen. Gud alltså! GÅNG ÄR FFFFFFFFAAAAAANNNNN INGEN SPORT! Innan tyckte jag det var coolt att min kompis strulat/varit ihop med en sport-kille, men efter att jag såg gångare på TV under EM:et så SKÄMS jag fanimej!

Anonym sa...

annars kan man alltid tävla om vem som kan viska högst... //ulf. tyskland.

Isabelle sa...

gång är lika mycket sport som kast med stövel.. det vill säga, det borde fanemej inte ens klassas som sport! Kategori Soptunna, jatack.

mikebike sa...

katta: hahahaha ja fy fan klart du skäms. men tänk hon då. din kompis. hur fan tänkte hon. ihop med en gångare. brrrr. pervert;)

tyskulf: hahahaha precis.

isabelle: just det. så är det.

Bim sa...

Fruktansvärt bra och roligt skrivet inlägg! ;-)

JockePocke sa...

*hehe* Som med massa skit i samhället är det saker som bara får "gå". Ingen orkar ens lägga prestige på att få bort problemet. Gång måste vara själva juvelen i kronan för dessa problem. Sug på den... Jag skall träna i kväll... jah, vad tränar du? -Gång! *SNARK*

Wergeland sa...

Dissa gång, Klüft, Holm, Göteborgskalaset, hylla Nordins fylla är ju jätteoriginellt.

Du sparkar bara in vidöppna dörrar. Dina försök att vara så "o-pk" gör att jag bara gäspar.

mikebike sa...

bim: tack, vad kul att du gillar det.

jockepocke: hahaha ja det är nog fan juvelen i kronan.

wergeland: gäspa på. vad får dig att tro att jag försöker vara "o-pk" som du kallar det? jag säger bara vad jag tycker, försöker inte vara särskilt originell.

deville sa...

Bang on target pal.
Inför kast med liten boll till OS, mycket manlig sport.

sofia sa...

Vem har sagt att den som är snabbast/hoppar högst etc. är mest intressant att titta på? Är det inte en inställning som vi uppfostrats till? Vi har lärt oss att DM är tråkigare än VM bara för att dom inte är snabbast/högsthoppande etc?

Det var frågor vi fick diskutera i Idrott och Hälsa A på gymnasiet.

Men jag håller med dig, vad fan är gång?

mikebike sa...

deville: haha ja och jag tycker gott att schack kan bli en gren i friidrottssammanhang.

sofia: hej på dig sofia. haha ja det är nog så att vi är uppfostrade att utmana gränserna. vaffan utmanar gångare för gränser egentligen.

Simply me sa...

"...jag har större respekt för de idioter som ville sätta ett ouppnåeligt rekord i att åka "Flumride"..."

Vilken underbar liknelse!

Andreas sa...

Med tanke på att du uppenbarligen följer friidrotten hyfsat nära, så är det ju ganska öppet mål och bara en tidsfråga tills du skulle hoppa på gången helt enkelt =)

Shirika sa...

Försök att vá o-pk? Är det bara så är det OK för mig iaf - men jag tycker mer det verkar som att Mikebike har mens just nu. Och det rår man ju inte för ;-) Gillar det mesta du skriver iaf. *L*

emma sa...

Ja fy faaaan säger jag bara! Kollade en stund på damernas gång och kunde inte kolla vidare för att det var en kvinna som "gick" med kort top. Sättet som hennes höfter och midja vred och rörde sig var så obehagligt så att jag blev tvungen att byta kanal. Tyvärr verkade hon ligga i täten för hon filmades konstant.

Maken till självplågeri får man ju leta efter, man kanske skulle anmäla dem till EM i S&M...

adde sa...

En mustigare betraktelse av det här med att gå fort och få tre varningar kan man läsa om i Stephen Kings "The long walk".

mikebike sa...

simpply me: tack... men det är ju så;)

andreas: haha jaså så menar du. mmm jo det stämmer nog.

shirika: ja det stämmer nog. mitt humör svänger nog lite just nu. men male PMS vad skulle det vara... hmmm. tack iallafall;)

emma: att du ens utsatte dig för det. hahaha det är galet bara det.

70-tals Per sa...

Är det doping om man kör stavagång? (utsatta skyltar i smyg. -Stavgångsleden börjar här)

Karin sa...

hihihi... "vasaloppet pâ miniskidor" :) eller utan stavar - förstâ vad roligt det skulle se ut i uppförsbackarna!

Anna Hertzman sa...

Vickar så fint med höfterna!!!

Vad som klassas som sport idag är väl det mesta. Allt som går att pumpa ut i media kan bli sport. Jag spinner vidare på mitt budskap... :D

Josey sa...

Det är inte sexigt direkt, gång. ha ha!

BompaH sa...

Måste bara flika in att Gång enligt defenitionen av ordet i det svenska språket är en sport, lyder någonting som följer: allting med ett tävlingsmoment är sport, inklusive golf och dart (hata golf! Grrr).

Sorry fick tvångstanke, hade en hetsk konversation med min svåger, syster och far i över fem timmar gällande om Golf var en sport eller inte, och min svåger den jäveln (enligt defenitionen av ordet) hade rätt.

Huga!

Dakota sa...

undrar vad som kommer härnäst?
krypning...?
VM i känguruhopp?

Mongo sa...

Måste hålla med dig angående gången.
Stod på landvetter och kollade på em medans jag väntade på flighten och det var så jävla roligt så jag och min kollega stod dubbelvikta, men ingen annan verkade fatta att gång är roligare än de flesta komediserier på tv. Hade gärna satt mig på skånegatan med ett lock öl och bara njutit :)

Mats Berglund sa...

Jag gillar gång. Det känns väldigt mycket "Stefan Holm med Oakley brillor".

Anonym sa...

Have you ever thought about adding a little bit more than just your articles?
I mean, what you say is important and all. But think of if you added
some great pictures or videos to give your posts more, "pop"!
Your content is excellent but with pics and video clips, this blog could
certainly be one of the greatest in its niche. Fantastic blog!


Feel free to surf to my homepage ... natural cellulite treatment