måndag, augusti 07, 2006

Borås-mongon on the loose

Igår var jag inne i centrum för att flukta lite på när den gudomligt vackra Nina Persson hyllade Dolly Parton. Ja det var en uppsjö av artister men det var Nina som var "the shit" så att säga.

Resten osade lite musikskola och alldeles för stora portioner klämkäckness.

Lika kul som det var att se Nina i en duett med Ebbot, lika motbjudande var det att se alla drängfulla medelålders människor dansa runt och försöka umgås över generationsgränserna. Varför tror medelålders män att det plötsligt är socialt gångbart att gå med skjortan uppknäppt och fylleskrattandes "grinda" tonårsflickor med skrevet?

Stan var fylld av "bönner" (och i vanlig ordning syftar jag inte generellt på människor från landsbygden eller lantbrukare utan folk som inte kan föra sig i möblerade rum). Vart man än vände skallen så fanns de där. Killarna i ljusrosa pikétröja, sportglajjor, trekvartsbrallor, HM-gel i håret och en distinkt sjuhäradsaccent. Glada och kåta. Klassiska borås-mongon alltså.

De flyttar in och tar över vår stad en vecka per år. Tränger in och löser av så fort alla Gothia Cup-svin äntligen gett sig av. De har inget emot sloppy seconds men VI är trötta på att bara se på och ta emot... som om vår stad är nåt förbannat glory hole. Ett "Kos light" - drivet på blaskigt öl och langos.

Här och var stod en göteborgare. Man känner igen oss på blicken. Den är tom. För alla som bor i Göteborg lider svåra smärtor under det årliga kalaset. Det förhatliga kalaset. Ingenting funkar som det ska.

Jag hörde tidigare idag att en ansvarig för kalaset sa att festen är i full gång och att stämningen är över förväntan.

Det innebär alltså, i klassiska kalasmått mätt, att polisen gripit flockvis av sviniga fyllerister och att våldtäkterna kommit igång rätt bra. Så är det varje år. Det sups och våldtas i ohemula mängder. Men de som bestämmer tycker att kalaset är så jäääävla bra för Göteborg. För sammanhållningen.

Ska det vara så ska det vara.

Lite knepigt egentligen att den veckan när snutjävlarna duggar tätare än ett höstregn inne i stan så begås övergrepp, misshandel och rån i så hög frekvens att man börjar undra om det ingår i själva programmet.

54 kommentarer:

Simon samurai sa...

Borås-mongon Kan vara ett av de veckraste begrepp jag någonsin hört.

annie c sa...

Hej! Boråsmongon verkar finnas överallt. Tro mig! Som värmlänning (numera i exil) har jag sett och hört det mesta. Hemma har vi (eller hade iaf) en "folkfest" som kallas *****yran (nej, inte storsjöyran)...och där brukade inte Nina Persson eller Ebbot spela..om man säger så. Nåt coverband på sin höjd (som vill att publiken ska skrika "who the fuck is Alice" när de spelar Living next door to Alice. Nåväl. Klart slut! Hoppas att du mår bra trots mongo- och langosinvasion!

mikebike sa...

simon samurai: javisst är det målande. välkommen hit förresten.

annie c: haha ja fan vad kul att du startat blogg nu med. alltså jag hade det på känn att det var du;) säg inte att det heter... nä du vill kanske inte att jag outtar ditt lilla ortsnamn;)

Herlock sa...

Ja fy fan. Var på Frihamnspiren igår för att kolla in Firefox AK. Rätt bonnigt och framförallt skrämmande ungt. Tänkte att om jag nån gång löper risk att utsättas för hårt och skoningslöst gäng/ungsomsvåld så är det här och nu.

Och langos (annie c) vadfan är grejen med langos? För ett par år sedan visste ingen vad det var. Sen fanns det plötsligt överallt och alla skulle ha. Det är inte gott, våldsamt flottigt och rätt bökigt att äta. Kanske en av de sämsta festivalmaträtterna någonsin. Jag kan bli lack bara av att tänka på det.

Sen spyr folk överallt oxå, på vagnen, på Älvsnabben, i en gubbes ryggsäck (FAN vad arg/ledsen han blev!) och överhuvudtaget lite varsomhelst. Det ligger en sur, halvsmält stank över hela det sk "kalaset". Måste tyvärr in på torsdag igen för att fetkolla Twilight Singers featuring Mark Lanegan. Kommer att bli stort. Hade det inte varit för det så hade jag LÄTT skippat hela resten av skiten.

Thérèse sa...

Haha det var nog den bästa beskrivning av kalaset jag har läst. Jag kan inte säga att jag längtar ... har ju genomlidit ett antal

mikebike sa...

herlock: i en gubbes ryggsäck. berätta. hur fan gick det till? låter osannolikt men ändå vet jag att det är sant. det liksom bara är så.

therese: nej det är klart att du inte längtar. det vore ju helt galet.

Simon sa...

Jävlar vad bittra ni är :)

Känns lite som att jag räknas till borås-mongona då jag kommer ifrån Kinna. Så är det så fort man går ut i Varberg iallafall. Alla som inte bor där klassas som boråsare, det har blivit ett skälsord! Och jag som bor mitt emellan..

Jaja, sjuhäradsdialekt har jag iallafall :D

Nemo sa...

Moahhahahha... you make my day, Mike.

Den bloggposten behövde jag för att räta på ryggen och komma ur mitt dimmiga töcken... mår liggdusch pga superförkylning

Jag föredrar dock att ligga lite lågt och inte håna Borås...dom kan komma att beslasta oss med sitt väder.

so far so good sa...

Many years back in time jobbade jag på Paddan-båtarna under det så fint beskrivna kalaset.
Då ljummen plastglasöl och flottig västkuströra sköljer in över stan...
Tillsammans med Borås-mongon då, som sades.

Melinda sa...

Jag hatar också kalaset. Hatar! Men eftersom jag är mer positivt lagd än du försöker jag se till de musikaliska fördelarna. Trollflöjten på Götaplatsen på onsdag, och därefter spelar lillasyster Cyber Matrix på oljefat.

Fabbe sa...

Boråsmongon, ta mig fan det bästa jag hört på länge. Vad är det med alla dessa jävla as som ser ut som Big Brother rejects, dom är flockdjur också dom fanskapen. Tatuerade med lustiga frisyrer, för du kan ge dig fan på att dom har en "skitball" tribaltatuering runt armen, den kvinnliga motsvarigheten har svanktatutering, kanske är det för att dom ska hitta varandra på after beachen sen när dom spelar gyllene tider.

mikebike sa...

simon: seså... torka tårarna. benämningen borås-mongo är mer baserat på beteende än geografisk härkomst. en person från kortedala kan likväl vara ett borås-mongo.

alla som kommer från borås är givetvis inte per definition mongo om du fattar. det handlar om stil och finess. men kinna. det är ju borås. en förort till borås typ;)

nemo: tackar höru. ja jag darrade lite inför vädergrejenb också men efter att jag sett ödeläggelsen så var jag bara tvungen;)

sofar: hahaha paddanbåtarna. det är ju rena flugpappret för boråsmongon. livsfarligt.

melinda: jo jag var ju faktiskt inne för att ta del av musikfördelarna. men du, trolflöjten. är det samma sak med en böfa-publik som med en publik som löst biljett? hmmm kanske ska gå. borde ju finnas en och anann cellist att beundra där;)

mikebike sa...

fabbe: hahhaha jag hör att du kan dina boråsmongon. mycket vasst. jag glömde att nämna tribaltattoosen.

Max sa...

Som inbiten göteborgare (nu i exil i huvudstaden sedan milleniumskiftet) kan jag med stolthet meddela att jag, precis som du Mickebike, hatar kalaset, eller framförallt vad kalaset för med sig (av drägg, bajamajjor med vaniljstank, langos, nerpissade gator och glasflaskor som bisvärmar i luften). Det är helt enkelt förkastligt.

Men det värsta av allt är att skiten smittar av sig, min gamla hemort kungsbacka körde ju igång en liknande grej bara året efter (året efter första gbg-kalaset) där dom slog upp tält och staket i hela byn, tvingade ut restaurangägarna på trottoarerna med saltade ölpriser, usla cover-trubadurer och vattniga räkmackor, och fick alla våra kära ungdomar att gå man ur huse och supa skallen av sig med ryggsäckarna fyllda av lättöl, cider och sockerbitar.

Jag får precis samma känsla av sånt som jag får när jag är på zoo. Man tittar på djur helt enkelt.

robrunsthlm sa...

påminner typ till 100% om den hatade Stockholmsfestivalen, som tack och lov lades ner för ett gäng år sedan - saknad av ingen

mikebike sa...

max: mycket träffande.

robrun: haha ja hette den inte vattenfestivalen? det är nog ungefär samma skit.

Fabbe sa...

Ja du mike, jag har bloggat lite om ungefär samma ska i morse märker jag.

goose sa...

tror det var Martin Kellermann som först använde "boråsare" som skällsord i den grymt geniala serien Rocky.

Carl Arenlind sa...

Langos. En sån liten jävla platta drar åt sig ungefär en deciliter frityr olja. Som goa gubbar sen fläker i sig med 37%ig crème fraiche och majo plus lite annat gôtt. Och en 55 kronors bärs (inklusive 10:- pant!?).

Och stadens kung, Göran Johansson, förklarar i rikstäckande TV hur väldigt fint det är. Med tårar i sina ögon.

Fy fan, säger jag. Lägg ner skiten.

Boråsmongona finns överallt. Vår närhet till Rain city verkar ha spridit deras uppträdande och utseende hit i massor. Tribaltatueringarna är huvudet på spiken. Gärna också en guldring i vänster öra (fan inte höger, då är du ju bög) samt blonderad övre del av din taggiga frisyr.
White trash, kallas de i andra delar av världen.

ls sa...

Boråsmongon är en bra term med fast historisk förankring. Som kuriosa kan nämnas äldre göteborgare ofta använder benämningen "P-bonne". Går tillbaka till den tid när bilar utrustades med länsbokstav. Om det var form av ett klistermärke eller om det framgick av reg.skylten vet jag inte. Inte tillräckligt gammal. I vilket fall som helt, såg man en bil med bokstaven "P" gällde det att se upp. Boråsmongon på farten, s.a.s. (P=Älvsborgs län, O=Bohuslän, A=Sthlm...)

Anonym sa...

ni ska vara glada som bara har borås-mongon i stan en vecka varje sommar. övriga tiden hänger dom i flockar nere i varberg där dom går under benämningen badjävlar./benny

Vildings Bravader sa...

Ja eller i Borgholm..Där går de under namnet Skränmåsar ( låter illa och skitar ner,Stockholmare är överrepresenterade)

mikebike sa...

fabbe: ja det finns hur mycket som helst att säga om skiten.

goose: nä det måste vara mycket äldre än så.

arenlind: hahaha ja det är skönt när man märker att man lyckas hetsa upp någon lite.

ls: haha ja det stämmer. det vet jag farsan brukade säga förr. när jag var liten. "jävla p-bonne". när vi var ute och åkte.

benny: ja varberg är väl typ boråsarnas kanarieholmar?

vilding: hahaha... ja de finns överallt som jag sa. det är inte geografisk härkomst som är definitionen.

Stefan sa...

man ska inte skratta åt de som lider...men jag vässar fram ett tacksamt leende åt att vi har Billströmskan som är så inkompetent så att hon lyckats skrämma bort alla sådana här spektakel från sthlm.

vattenskallfesten är väl det närmsta vi kommit detta show-and-tellandet av alla ohemula jävlar som i träningsoveraller förpestar för oss fast boende ...därmed inte sagt att de inte är välkomna, men helst i små doser - det är reflexivt oxå dvs att sthlmare/gbgare inte ska komma och ta den lokala bygden gisslan ;)

el guapo sa...

Terrorattack kallas det. De gamla friidrottande gymnasiemobboffrens jävla mes-EM och kisskalaset på samma jävla veckjävel. Bra för turismen och businessregionen MY ASS. Hata skiten. O massa dumma jävla spanjorer som kommer fram och "speak english?" och ska ha vägbeskrivning till avenyn medans det visar sig att de själva de facto inte kan nån jävla english och man blir ståendes med sina konsumkassar och smältande smör i ett jävla kvartal för att förklara på spanglish var fucking jävla forex ligger. Och så vill man snabbt och smidigt inhandla lite norsk Black Metal på lunchen och så bumpar det in nån liten jävla icke-EU-värdig italienarjävel som lärt sig 2 ord engelska i Berlusconis skolsystem och undrar var "Weirdjaljankovisch" står. "Excuse me?" Jag har en mobiltelefon i ena handen, ett par solglasögon och en läsk i andra. Så ser inte butiksbiträden ut i civiliserade länder jävla häcklöpningsturist!!! Åk till Borås! GHAAAA.

mikebike sa...

stefan: ja jag vetefan det där om de är välkomna i små doser. det får vara jäääävligt små doser isåfall.

guapo: mohahahahahahah.... häcklöpningsturist. fint vredesutbrott. jag förstår dig. du sitter väl mitt i skiten också?

HumanistMorsan sa...

sjuhäradsdialekt var det bästa samlingsord jag hört. har eftersökt ett sådant länge, det blir liksom för bökigt att särskilja boråsiska och alingsåsiska och det sorgligt bedrövliga trollhättanska...

mikebike sa...

humanistmorsan: haha... javisst är det skönt att bunta ihop skiten. det gör livet lite lite lättare.

Martha sa...

Var många år sedan jag gav mig ner i centrum på kvällen under "kalaset" men ibland måste man ju ner under dagen. Det värsta och det jag hatar mest med hela tillställningen är bakfylletortyren.

Scenario: Man har festat nån annanstans i stan och lyckats undvika skiten och bönnerna totalt. Är lite, men inte plågsamt, bakis. Man ska ner på stan i nåt slags ärende(exempelvis apoteket). Stan i nystädad och fin men ve och fasa: De har tvättat bort spyorna och pisset med VANILJDOFT som i värmen blir ett kväljande våtvarmt omslag som sätter sig och dallrar långt inne i näshålan. Man har bara ett val. Springa eller spy.


Gmail har fuckat sig mike, snart tillbaka.

Wergeland sa...

Stockholmarna slipper inte undan. Pride och Stockholm jazzfestival är den nya Vattenfestivalen.

Jenny sa...

"som om vår stad är nåt förbannat glory hole. Ett "Kos light" - drivet på blaskigt öl och langos." Ja, HARREJAVVLARRRRR! Jag såg dig - på en skärm, eftersom jag inte tog mig längre än till den där korvmojen - vid scenkanten under Carolas uppträdande. Du stod och gungade med händerna från sida till sida över huvudet. Härligt att du submittar till ditt öde. :-D

robrunsthlm sa...

Vattenfestivalen ja, vad tänkte jag på? Usch, det var då man stötte på en flottig Langos för första gången.

mikebike sa...

Martha: hej på dig. haha ja det är helt galet. undrar vem som kom på den snilleblixten. jag försöker undvika centrum både dag och kvällstid. men om nina kommer får man betala med smärta.

Wergeland: ok men det är iallafall inte idrottsanknutet som ALLT är i göteborg. fotboll, handboll och friidrott. på ett år också. För i helvete - boka in pride här nästa gång så får ni göteborgskalaset i utbyte. det skulle kunna vara världens sämsta deal. för er.

jenny: yeah right att jag var på carola. jag skule nog kunna späka mig själv rätt mycket men där går fan gränsen. jag hatar dock inte carola som alla andra verkar göra. jag bara skiter i henne.

robrun: haha jasså. jag trodde langos var göteborgs mest djävulska uppfinning. men den kom från stockholm alltså? shame on you... ;)

Andreas sa...

Seriöst mike, du har ett jävligt viktigt mail att skriva, till en viss Johan Esk på DN.

Läs bara det här

Ett kort citat: Jag har inte hört en göteborgare säga ett ont ord om Göteborgskalaset. I den här stan sluter folk upp kring det som händer. Alla "funderar på att gå". I Stockholm funderar folk mest på hur man ska fly stan när turisterna anfaller.

Tja, jag vet inte hur många Göteborgare han pratat med, men nog har jag hört några onda ord om kalaset allright... ;)

mikebike sa...

andreas: tack ska du ha. Den där jävla Esk kan räkna med ett jävligt surt mail. vilken jävla femfemma. han måste skämta. han är en idiot!

Alley Cat sa...

Var oxå på plats för att lyssna på vad de kunde tänkas göra med favoriten Dolly Parton (vågar man ens erkänna att man gillar henne skarpt?!?) Tyvärr kände jag mig tvungen att avvika efter en halvtimma ungefär. Då var måttet rågat! Jag har förståelse för att ungdomar blir för fulla och bär sig illa åt, jag accepterar det inte men jag har förståelse för det.

Att medelåldersmän däremot blir fulla och bär sig illa åt det har jag varken förståelse eller acceptans för. Det gör mig fly förbannad!!! Att några restaurangtält som serverar blaskig öl och dålig mat runt ett torg kan få så många att tappa all form av sans och balans är för mig ett riktigt mysterium... När en medelåldersman anser att det är okej att ställa sig och pinka vid muren på Kungstorget så har det gått för långt helt enkelt!

Jag längtar till det förbannade spektaklet, em-festen aka göteborgskalaset alltså inte själva em för sport tycker jag är intressant, är över samt att alla turister lämnar stan så att man själv kan få nöjet av att vistas i Göteborg!

Jag känner sorg för dig Göteborg som varje år skall förnedras på detta sätt...

Pidda sa...

Vi känner precis det samma här i Båstad när stockholmspacket och göteborgssvinen kommer. Vräker sig med löjligt jobbig dialekter och pissar i varje hörna och förnedrar sig. :) Bara att gilla läget tydligen. Gör som jag, fly hemstaden/byn när det börjar dras mot kalas/festival/tennisvecka.

mikebike sa...

alley: visst ger det en extra dålig smak i munnen när man ser dagtidsdirektörer svina. De svinar som om apokalypsen stod för dörren. jävla as.

ja jag längtar också till skiten är över. men det visste du ju redan;)

pidda: ja det fattar jag. tennisveckan bjuder nog på en del stök den med. om jag var chef skulle jag sätta stopp för allt som luktar folkfest

goose sa...

för ingen har nånsin pissat mitt i city typ any given lördag?? ..går man ut på kalaset så får man gilla läget med fulla ungar o gubbar osv.. inget o hetsa upp sig på, sådär är det ju fan jämt, bara att man oftast själv är för full för att själv bry sig om det :D

Anonym sa...

Tro inte att man slipper kalsets konsekvenser bara för att man flyttar söderut. Ringarna på vattnet har spritt sig även hit kan jag tala om.

I julas hade vi julbord med jobbet, och efter några styrkande snappsar kom en förlägen danska (jag jobbar i Köpenhamn) fram till mig och frågade:

-Är det sant att svenska ungdomar dricker tvål??
-Ehhh....

Det bästa i den här situationen hade kanske varit att blåneka totalt. Men eftersom jag hade smuttat på snapsen själv var jag inte så kvick i tanken.

-jo det stæmmer, svara jag.

I samma sek inser jag mitt misstag. Försöker febrilt rätta till det genom att tillägga....Men alltså det är ingen vanlig tvål,
det är sådan där speciellt tvål med sprit i som finns på bajamajor. (precis som om det skulle kunna rädda situationen och alla svenskars heder!?)
Jag menar skulle det vara bättre att tvålen kom från en bajamaja???
-Aha... säger hon och går.
Ca 10 sek senare hör jag ett vrål av skratt från dansk-bordet bredvid, samtidigt som Jag försöker att inte låtsas om de onda blickarna från mina medsvenskar.
Jag bannar mig själv...och jag bannar alla ungdomar eller "borås-mongon" om man så vill, som är för lata/fega för att sno vanlig hederlig sprit ur morsans och farsans barskåp.
Kalset är av ondo helt enkelt.

Jenny sa...

Näpp, det stämmer att jag inte såg dig på skärmen. Så du kan inte ha varit där! Däremot tror jag att jag har sett dig på ett Hemköp. Men jag vet inte, jag trodde du var typ 175.

Jasmin sa...

Ah.. Jag ser dem framför mig.
Översolade eländen som skryter om hur mycket deras högtalarsystem kostat,
som åker till grekland i klungor om 25 personer och tycker det är rätt schysst förutom alla greker,
som inte pratar med andra könet om de inte hånglar,
som "fest-snusar",
.... och som jobbar här.

I hear you.

(Karmaparentes: Men i övrigt är Borås rätt nice.)

Andreas sa...

Jag förutsätter att du delar med dig av mail-korren med pucko-Esk, jag har aldrig gillat den nollan, försöker sig på att ha radikala åsikter i en pretto-blaska och är i nio fall av tio jävligt mycket ute och cyklar.

Ska bli ett sant nöje att följa ditt mail och förhoppningsvis svaret...

Björnen sa...

Tack! Trodde jag var den enda som var på det där hemska stället - alla andra verkade ha en så "fin och positiv" kväll.
Antar att de var frikyrkliga eller nåt...

Men var det bara jag som tyckte att Cecilia Nordlund (Souls, MonkeyStrikes) rockade?!
Hon är ju lätt Sveriges allra bästa skrikare. Och det behövdes verkligen eftersom de andra i ensembeln verkade ha gått någon kurs på studiefrämjandet om hur man skall vara artist. Eller så hade de lärt sig det genom att titta på DVD:er med Eva Rydberg och Stefan & Krister... *ryser*

Simply me sa...

Ja, det later som om Kalaset har kommit igang som det brukar! Arrangorerna hypar upp det till nat det inte ar, 50-aringar stoter pa 14-aringar och goteborgare super sig fulla for att halla veckan ut, men inte lika fulla som bonnerna... Aaah, home sweet home :)

Anonym sa...

Garvade gott åt Grekland/Tribal m.m. Stämmer så himla bra på Boråsarna!!

Det där med Boråsmongo = P-bonne stämmer oxå väldans bra! Ett ex: (av femtielva) Om de kör bil till Götet parkerar dom vid Kallebäcks lider (f.d. Gustafs källa) och sen tar dom bussen in för "alla rondeller är så tjiliga....". Dom Boråsbilister man möter i stan är dom som anser sig "köra bra"! (Iiiihhhhhh!)
Ett annart utmärkande drag: Dom skryter med sin förbannade ignorance! Mer okunniga, icke-allmänbildade pipl finns nog inte i detta land. Det värsta är att dom är stolta över sin okunskap!!!
(Märks det att jag är en Gbg:are i förskingringen....?)

Tack för raka puckar!!! :-)

californiadreamy sa...

åh gud du beskrev precis den vardag jag tvingas levar i!
här i jönköping är det göteborgs kalas varje dag "saa ja teee dääjjjjj"

/panik

adde sa...

Fantastiskt, Mike! Här har jag gått i flera veckor och önskat att jag ägt en eldkastare modell actionrulle-med-Arnold-storlek så blottar du helt enkelt kärnan i problemet med orden "i ljusrosa pikétröja"! Fan, jag vill verkligen befria alla med ljusrosa pikétröja från sin hud! Fattar dom inte hur äckliga dom ser ut kan man liksom lika gärna löpa linan ut.

Anonym sa...

Well, bonnigt. Ni har inte sett bonnigt förns ni varit t.ex. i Tidahölm. För en massa år sen så fanns det ett "disco" på stadshotellet. Följande dialog utspann sig i baren: Jag: kan jag få en flaska vitt och 4 öl tack. "bartendern": Vesst, sa du ha moggar te eller? Allstå, vill du ha glas eller skall du halsa? Det var ofta rejäla slagsmål, tokhångel och klökarkontester utan dess like.

Borås-mongon är dandys jämförelsevis. Sådetså. Väschöttaschlätta rules!

Dano sa...

DN-skribeten utgår från ett annat vedertaget begrepp helt enkelt. Vi e ju så jävvla goa i Göteborrg. Han har inte ens varit i stan oh gjort sin research, jag lovar.

Grymt inlägg f.ö.

Och ja, alla med rosa Lacoste måste omgående kastreras.

Anonym sa...

Minns vattenfestivalen i Stockholm..samma skit! Men som tur var lades den ner för ett antal år sedan - samma sak kommer att hända med Kalaset..får man hoppas!

Fifi

Anonym sa...

usch va bittra ni e

Cliff Hanger sa...

Inte nog med att ni göteborgare ha lillebrorskomplex mot oss stockholmare. Ni måste för säkerhets skull sparka neråt mot kusinen från landet också. ;-)

Annars håller jag med dig i sak.

mikebike sa...

cliff hanger: jävla skitsnack. tror itne dewt är många göteborgare som känner lillebrorskomplex ärligt talat.

men sparka ner kusinen från landet det gör vi så gärna!