söndag, juli 23, 2006

Vikare vs. Skrynklare

Jag har i några dagar varit inne hos Åsiktstorpeden och tagit del av en form av forskning han påbörjat. Livsviktig sådan. Den handlar om huruvida man är vikare eller skrynklare i dasspapperssammanhang.

Enkelt förklarat. När man varit på besök i trisseboda och gjort numero dos (i kvinnors fall även vid numero uno) och det är dags att torka sig. Då kommer det kritiska momentet hur man väljer att handha den pappersmängd man har för avsikt att begagna sig av på "nedre plan".

Det finns två olika huvudvägar att gå - "vika" eller "skrynkla". Det finns även en mindre vanlig variant som går under namnet "linda", men resultatet är snarlikt det vikaren är ute efter (skulle tro att det bara är de med lösa rullar som lindar, verkar bökigt annars). Så för att hålla det här så enkelt som möjligt gäller bara två val här på bloggfrossa. De som utvecklat en egen metod eller moddat en redan befintlig får snällt välja att sortera under antingen vika eller skrynkla.

Eftersom jag tidigare belyst ämnet toapapper här så känner jag det som närmast min plikt att bidraga till hans forskning och inte minst för mitt egetintresse ta reda på vilka mina läsare är. Egentligen. Jag misstänker att det ränner runt en massa vikare och stökar till det på bloggfrossa..

...eller: "I may know you by name, but i dont know you by the way you wipe"

Själv är jag en stolt skrynklare och är högst subjektiv i min bedömning av vilken metod som är mest raffinerad. Jag har redan fluktat på Åsiktstorpedens poll och sett den bittra sanningen i vitögat. Hans bloggutrymme domineras av av den värsta sorten. Manliga vikare strax följt av kvinnliga vikare.

Tamejfan om jag inte hade det på känn. Vi skrynklare är en minoritet. Precis om kväll-/nattmänniskors liv styrs av morgonmänniskors. Det går en röd tråd i alla led. Ända ned till det förtryck som manliga sittkissare får utstå från ståkissarna.

Ska man se det ur ett nyktert perspektiv så förstår jag verkligen inte varför man väljer att vika. Pappersytan blir så när som friktionsfri vilket lättare måste medföra att man upplever "smöra-mackan-syndromet" än den rejäla och effektiva avrivning man får med skrynkelmetoden. Dessutom är det risky business att vika om man inte har full kontroll på sitt pappers hållfasthet. Alla har inte den fingertoppskänsla att fördela kraften rätt utan gör nybörjarmisstaget "genombrytning", vilket i sin tur med största sannolikhet resulterar i det ack så förhatliga "bajsfingret".

Det bli många begrepp här känner jag men det hade kunnat undvikas om alla människor kunde enas om att använda en och samma metod. Alltså skrynklingen.

Så hand upp och bekänn färg. Vilka av er viker och vilka skrynklar egentligen?

104 kommentarer:

anette sa...

Hahaha...Lätt som en plätt att svara på. Skrynkla? Har aldrig gjort. Så jag trycker ner mentometerknappen för VIKA. *duckar*

mikebike sa...

damn ;) jag som hoppades att första kommentaren skulle sätta skrynkelstandard.

Aronson sa...

Jag är en typisk vikare. Efter att debatten startat har jag försökt skrynkla när tillfälle bjudits. Efter min egna lilla undersökning är jag beredd att tro att det enbart är en vanesak. Det sitter således i uppfostran.

En sak förbryllar mig dock: kanske gör jag fel, men blir inte träffytan på pappret mindre när man skrynklar...?

Dice sa...

I unga år var jag en skrynklare. Med ålderns rutin övergick jag småningom till en slarvig variant av vikning.
Sittkissning är för övrigt högst underskattat och så kan man ju passa på att göra nummer två om det skulle falla en in, när man nu ändå är där.

jonna sa...

självklart är jag skrynklare. jag är däremot gift med en vikare, något jag försöker låta bli att tänka på eftersom det sanningen att säga stör mig något.

Lauren sa...

Skrynklare här.
Förstår inte varför man ska lägga ner tid och energi på nåt som ändå ska spolas ner i holken?? :D

Turtle sa...

I min ungdom var jag, i likhet med dice, en skrynklare, men i takt med åren och erfarenheten har jag insett fördelarna med vikmetoden. Dock, om pappret är av dålig kvalitet vilket händer ibland, så är fortfarande skrynklandet ett vettigt alternativ. Jag har också i alla år varit en ståkissare men har förstått fördelarna med sittandet och försöker lära om.
För övrigt undrar jag om det här bloggtemat nånsin kommer citeras i bloggkrönikor och annorstädes...

tjejen sa...

jag kan inte dra mig till minnes att jag någonsin testat att skrynkla. inspirerad av diskussionen ska jag definitivt ge det en ärlig chans. tills vidare är jag dock vikare.

Anonym sa...

Jag är inte bara man utan även stolt skrynklare OCH sittkissare. När man är på muggen ska man ha det jävligt soft och det går inte att förena med vare sig ståskvättning eller vikning.

/Anders

Anonym sa...

Skrynklare! Känns för mig fel att göra en vikritual... det är trots allt ett toalettbesök vi pratar om. Det är inget jag väljer att ägna hela dagen åt. / Anna

Emilia sa...

Skrynklare förenen eder!

Påpekande ur ekonomisk synpunkt: Borde det inte gå åt mer papper om man viker? Det krävs ju en viss buffert i papperstjocklek för att undvika "bajsfingrar" (mycket målande uttryck..). Är det inte lätt att man tar ett par rutor extra för att minska risken?

Fransk Manikyr sa...

jag är faktis en lindare OCH en vikare i steg! jag lindar 3 lager, torkar för att sedan vika projektet så att jag får en ny ren yta att jobba med, sen torkar jag igen. detta upprepas normalt 2 ggr.
mycket effektivt om jag får lov att säga själv ;)

Anneli sa...

Fold

mikebike sa...

hej alla. fint att ni öppnar er så och berättar om så personliga saker;) fin respons. danke.

aronson: hur menar du i uppfostran. ingen har lärt mig att skrynkla. det kom inifrån;) kom över till rätt sida med dig!

man behöver inte lika stor träffyta med den kraftiga friktion pappret får.

dice: slarvig vikning... hmmm

jonna: fan vad stort att du förbiser de hinder ett äktenskap med en person från andra lägret skulle kunna innebära;)

lauren: haha du kommer alltid hit när det handlar om dasspapper;) vad roligt att se dig och fan vad jag blir impad av det faktum att du är skrynklare;) hur går det med inbjudan förresten? hisingen touren.

turtle: med åldern kommer mycket. mycket skit oftast och då menar jag inte substansen utan en massa elände. visst kunskap och bla bla bla... men det är inte ett hållbart argument. varför vika?

och du, jag hoppas verkligen att det kommer citeras. det vore ett sådant slöseri annars;)

tjejen: skrynkla är som heroin för ett öppet sinne. prova en gång och du är fast. återkom med reflektioner är du snäll;)

anders: det var det smartaste jag hört på länge.

anna: så sant så sant. ta det för vad det är liksom men skynkla är ändå bäst det vet vi.

emilia: ja det är ju det jag säger och faktiskt känner jag en viss övervikt av skrynklare. det känns fint. men sådant kan ju ändras så snabbt.

mikebike sa...

fransk manikyr: hahaha... fan vad målande. jag fattar precis. dig förstår jag det blir svårt att få över på skrynklar sidan;) jag gapflabbar. helt fantastisk diskussion detta.

anneli: jag hade det på känn... damn;)

who sa...

Läste först vikare som "vikare" och jag måste erkänna att jag hade svårt att få ihopa sammanhanget till en början.

Naturligtvis är man en vikare. Känns som att skrynkla ger en mer osäker torkyta samt slösar mer toapappe. Vem vill springa o köpa toapapper i onödan liksom?

"lindare" får du gärna förklara för mig hur det funkar. Använder fantasin och funderar men ff inte helt övertygad om tekniken.

/who

KarinC sa...

Jag är en skrynklare, helt klart...

Björn sa...

Jag viker....har aldrig skrynklat (det låter risky)

who sa...

Mikael, kom till o tänka på dig..

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=560867&previousRenderType=3

La Reina sa...

jag misstänker att det går åt mer papper för skrynklare än för vikare, särskilt med tanke på att om man skrynklar ihop en jävla boll så verkar det lätt hänt att man liksom halkar till med fingarna. Jag torkar bajs på arbetstid, men på fritiden försöker jag faktiskt låta bli.
Som vikare har man full koll och köper man något annat än lambis superdupermjuka papper så blir det inget problem med friktionen heller.

för övrigt så vet jag att det finns pojkar som nyttjas dasspapper även till nummer 1, huruvida det skrynklas eller viks i det fallet har jag ingen aning om.

hooct sa...

herregud, alla mina (artontusen) pojkar nyttjar papper efter nr 1. skaka känns lite uuh.

(skrynklar!)

Maela sa...

Klart man viker! Alla vet att det bara är slöjdlärare och hittehjon som skrynklar.

Sandra sa...

Jag var en solklar skrynklare förut men efter att ha analyserat metoderna kom jag fram till att vika är mer effektivt. Så nu är jag alltså en vikare.

Anonym sa...

Jag viker mitt papper efter förrättat värv. Att skrynkla ger mindre kontroll över det färdiga "verktyget". Jag tror att ett avtorkningsverktyg som skrynklats/knycklats ihop -- mer eller mindre stokastiskt -- ger mycket större risk för bajsfinger.

Hur vet jag att mitt finger inte slinter igenom ett okontrollerat veck, eller att det går igenom papperet där det bara råkar vara ett enkelt lager?

Ett prydligt vikt papper ger inga överraskningar, samt främjar hälsa och välstånd!

// Robban

Ullton sa...

hahahah hhah faan va rolig du är

nellie sa...

hahaha!!! "bajsfingret" !!! Jag är någon slags blandning tror jag.. hrm. Aja. trevlig söndag!

Mamselamsen sa...

Jag är en mycket ordentlig vikare!

Först viker jag pappret en gång på mitten. Sen sitter jag och fixar och trixar så jag får pappret exakt vikt 1/3 och 1/3 och 1/3.

Och du! Jag sitter!

Sara sa...

Min gamle religionslärare påpekade en gång att det finns två saker som vi människor aldrig talar om; och det är vårt eget bajs och... jag den andra saken har jag glömt nu (det var väl roligare att komma ihåg den första saken antar jag). Den här diskussionen visar klart och tydligt hur fel han har. Haha ( ett mycket skadeglatt haha ). Visserligen handlar det ju om man är vikare eller skrynklare men ändå. Hmmm, man kanske skulle tipsa honom om den här sidan... Skulle kännas bra att riktigt "prove him wrong".
Han är förresten säkert en riktigt korrekt vikare. Tack å hej.

mikebike sa...

Det jämnar ut sig, det verkar stå ganska jämt mellan vikare och skrynklare. En tydlig trend jag lägger märke till är att skrynklarna verkar vara mycket varmare och finare människor. inte lika dömande;) mohahaha... medan vikarna är så väldigt säkra på sin sak. Det är typiskt analt beteende. pedantism och preussisk disciplin. Än har vikarna inte kommit med tillräckligt bra argument men jag är öppen att prova om jag bara får en tillräckligt bra motivering.

who: läs frasnk manikyrs inlägg. hon har förklarat lindnningens fördelar på ett sublimt bra sätt.

Karinc: Mycket bra!

Björn: där tar du fel. vilket alla andra vikare verkar göra. det är mycket mmindre risky än vid vikning. mycket större mellanrum mellan hand och avföring vid skrynkling. det är ingen risk för "BF" om man skrynklar utan slarv.

la reina: vaddå bajsar du bara på arbetstid? hmmm kanske inte så dumt egentligen;) nu när du säger det. jag använder ju faktiskt också papper vid no1 men fan till killar krävs ingen speciell metod då. då funkar säkert vilket som lika bra. för tjejer med troligen. men du har fel i din uppfattning att man lättare slinter vid skrynkling. det är bara smutskastarpropaganda som vikarna sprider.

hooct: bra, håll dig till det. fattar inte det där med artontusen bara?

maela: nu är du farligt nära att starta nåt. men jag måste erkänna att jag skrattde gott åt att det bara är slöjdlärare och hittejon som skulle skrynkla... sådan okunskap;)

sandra: på vilket sätt mer effektivt. det låter som en efterkonstruktion;)

robban: hahaha... ja nu närmar vi oss. hälsa och välstånd... hahaha så bra. ja jag respekterar ditt val att vika. du verkar tro på din tes. men ack om du bara visste hur fel du har;)

ullton: detsamma hörru;)

Nellie: hej hej på dig. hahaha du är alltså en hybrid mellan vikare och skrynklare. mycket intressant må jag säga. det låter tämligen unikt;)

ha en finfin söndag du med. ingen söndagsångest här. hoppas du är skonad du med.

mikebike sa...

mamselamsen: hmmm... det ante mig. har länge tyckt att det lurar nåt lurt över dig;) nu vet jag. vikare och "mycket ordentlig" med eftertryck...

hahaha... nä jag känner att jag varit hård mot dig. du vet säkert vad du gör, tre lager visar ju ändå att du har en sund riskkalkyl med i beräkningen.

sara: jag tolkar det som att du är skrynklare;)

Janet sa...

Skrynklare, helt klart. Vem vill ha bajs på fingrarna? :)

Joline sa...

Försöker komma på vad jag brukar göra, vika,skrynkla eller linda..Jag tror allt beror på om pappret sitter i en hållare, eller om det står brevid och hur nykter jag är och hur bråttom jag har..för jag tror jag gör olika vid olika tillfällen och var jag är..:) haha och va många som verkligen har stenkoll på vad de gör..Hm är det bara jag som inte har någon vidare koll?

Mamselamsen sa...

DU! Det lurar skumma saker över mig!!!

Men det skiver jag inte om på Mamselamsens blogg! :-D

Fransk Manikyr sa...

kiss och bajs åldern växer man aldrig ut ur :D

La Reina sa...

fast nu hade du lite förutfattande meingar där, jag sa att jag torkar bajs på arbetstid, inte att det var mitt bajs. =P Däremot kan jag berätta om tanter som passerat livets glansdagar som är vikare och lyckas använda ett endast litet ark till 3 torkningar. Snacka om att hushålla! Fast där är det nog risk för bajsfinger ja.

hex sa...

Makabert...
Men ok, vikare då då.

MagicaDeHex sa...

Lindare såklart... Då får man full känsla av vilken hållfasthet pappret har... Tanken på att behöva manikyr efter toabesöket tilltalar mig inte.

Anonym sa...

Lindare!

Anonym sa...

Hos mig har vi en skrynklare och en vikare. Tyvärr är det min man som är en fjollig vikare.

/ Anki

SixesAndSevens sa...

Skrynkla!!!

Singoalla sa...

hahaha, du är så jävla rolig =D

själv VIKER jag, på samma sätt varje gång och exakt lika brett ..
men så styrs mitt liv av morgonmänniskor oxå, heh .. ;)

kramis!

Anneli sa...

Men det slog mig just, att papperskvaliten spelar in. Svenskt toapapper lämpar sig bäst för vikning, men i vissa länder där man kör med smörpappersliknande glatt och halt dasspapper bör man med fördel skrynkla till ordentligt för att rugga upp ytan och förhindra halkeffekten.
Känns det bättre nu? När du vet att jag skrynklar ibland...

Anonym sa...

En del tarmtömmare har, av kommentarerna att döma, testat båda metoder. Man har alltså bekänt sig till den ena läran, men funnit metoden undermålig och utforskat nya sätt att rengöra. Alla dessa "sökare" har konverterat från skrynkling till vikning!

Om detta tyder på att vikandet är det enda rätta vet jag inte. Men jämför med hur många som hoppade (försökte hoppa) över Berlinmuren i respektive riktning...

// Robban

nana sa...

I'm a skrynklist,
vika later skumt..
annars bor jag i ett land dar man spolar med vatten,
forsoker att inte tanka pa det nar man ater ute,
kocken liksom....vad har han/hon under naglarna.
usch.

Gus sa...

Hej, mitt namn är Gus och jag är en skrynklare.

Var en vikare i många år, men drogs snart ned i träsket. Började med en liten knöggel i hörnet och snart satt jag där med en ihopskrynklad boll i näven.

Nu är jag dock en vikare igen, och tack vare ett stort stöd från vänner och familj hoppas jag att jag inte trillar ned i skrynklarträsket igen.

frugan sa...

Ja du, jag var just på toaletten vilket gav mig tillfälle att analysera vad jag egentligen gör med pappret.

I'm sorry to say att jag är en lindare.

Jag hoppas att du står ut med mig ett tag till.

/frugan

Ina sa...

antagligen skrynkalre! jag menar, man får ju ut så mycket mer av pappret... det blir så mycket papper av så lite om man skrynklar till det. helt klart det bästa ur ekonomisk synpunkt alltså.

skrynkla 4 life

mikebike sa...

Alltså jag är överväldigad av responsen. fan det känns som att jag verkligen får en bra bild av blandningen av de som läser här. vilken uppslutning. snudd på gråtmild tackasmhet känner jag;)

janet: exactly my point;)

joline: oj, ja det var udda att inte ha koll. du är mångsidig kan man säga. lite allround sådär. det är svårt att hålla flera metoder igång samtidigt. impad är ordet;)

mamselamsen: nu blir jag nyficken nåt alldeles tokigt också.. haha

fransk manikyr: när det är sant. det är lika kul när man är 5 som när man är 30.

la reina: mohahahahaha... ja jag är så fördomsfull. jobb-bajsare där;) skoja.

hex: makabert, hur då?

magicadehex: du borde prova skrynkling. steget är så kort från lindning.

anki: stå på dig. försök värva men bli aldrig värvd;)

sixx: jag visste att du var av rätta virket;)

singoalla: tack tack, du är så snäll. du borde prova skrynkling. våga prova nåt nytt.

anneli: så du är en skrynklare i exil då kan man säga?

robban: du talar inte för nån gosskör här direkt. jag är för evigt skrynklare. jag viker inte en tum. du kör klassisk (men likväl skrämmande) vikar-retorik.

nana: det är bra. hålldig på rätt sida vägen;)

Gus: förstår du inte att du var innte på rätt spår. du har blivit förledd. damn all the vikers. de har skändat dig. de måste kört en kontravärvning. typiskt samvetslösa svin;)

frugan: dissapointment written all over it!

Anna. bra analys som motvikt till de vikare som hävdar att det är mer ekonomiskt. för min del får det kosta en rulle per gång om det är så. inget hotar skrynklingen här hemma.

Catarina sa...

Jag skulle helst vilja ha en sån där japansk anusspolande toalett, men i väntan på det så viker jag.

Björn sa...

Lindare här. Fast när det är lindat tar jag av det från handen och lägger det i handen som det vore vikt. För lindare har väl inte kvar handen mitt i det lindade pappret när dom torkar? Eller?

Det där med genombrytning är nåt amatörer råkar ut för. Självklart så är man så pass rutinerad att man känner till papprets kvalitet och vad det går för.

Stefan sa...

bah! jag fnyser åt denna diskussion...vikare...fnys skrynklare trippelfnys. tar man med sig "krig o fred" på studiebesök i hemligrummet behövs inga yttre attribut.

vi snackar självtork!

ullis sa...

Helt klart skrynklare. Jag gillar inte känslan av vikt papper, föredrar det lilla extra avståndet som bildas när skrynklat papper används. Och om man är rutinerad skrynklare har man koll på att det inte bara är ett lager som man råkar peta igenom. ;)

Mamselamsen sa...

Haha... det kan du allt vara!!!! :-D

sockerdricka sa...

Jag viker. Fattar inte hur man kan skrynkla, ytan måste ju bli väldigt ojämt tjock och tänk om man råkar trycka på ett av de tunnare ställena.. Det måste vara det äckligaste..

vikare sa...

Definitivt vikare!

carina sa...

Stolt skrynklare!

who sa...

Ärligt.. en bekännelse.
Var på middag ikväll hos vänner och lånade toan hos dem (iof inte för o bajsa utan bara kissa men ändå - tekniken torde vara den samma oavsett).

Hör o häpna.. jag skrynklade pappert (annars är jag en vikare). Varför? Jo, kom på det att när man har en rulle av tunt enlagspapper så får man vika jävligt (+ ev. linda) mycket för det ska bli "hållbart" att använda - därav skrynklade jag.

Alltså, så här ÄR det...
"normalt 2-lags toapapper" = vika
"billigt 1-lags toappaper" = skrynkla.

Hmm... intressant detta. Fåse om jag blir bjuden nån gång mer och se hur det går om jag är där och behöver bajsa - vilket naturligtvis förutsätter att de har lika sorligt toapapper då.

Lovar att hålla honom underättad om utvecklingen =)

/who

Carl Arenlind sa...

Stolt vikare. Och efter 29 års träning (OK, första åren fanns det kanske andra som torkare) får jag väldigt sällan bajs på fingret.

Däremot inser jag din poäng med friktion och smöra mackan. Det händer faktiskt att man får ta halva rullen bara för att det vikta pappret inte riktigt biter.

Får köra en testvända.

mikebike sa...

catarina: ja det hade ju varit smutt. men är det så smidigt? jag menar det måste ju vara olika behov efter olika konsistens tycker man?

björn: linda är lite twillight zone kan man säga. det känns antingen mer likt vikning. eller skrynkling. det är individuellt.

stefan: din fru måste vara mycket nöjd med din manlighet;)

Ullis: precis. det blir ju mer avstång. jag har ALDRIG petat igenom så att säga. vilkej man lätt gör med vikmetoden. de kan bara försöka med annat.

mamselamsen: jag vill veta :)

sockerdricka: fel. det är det som är bra den ojämna ytan. rengörande. 100% fun ;)

vikare: förstod det nästan på namnet;)

carina: skönt att höra. jag med.

who: då är du kvasiskrynklare. det är bättre än inget. snart sitter du är och då kvittar det om det är trippellager. du kommer älksa att skrynkla. så är det. välkommen i familjen;)

arenlind: där sa du det. väldigt sällan. jag kan säga ALDRIG och mena det. om inte det räcker så har du själv även förstårr smöramackaneffekten. icke bra nånstans;)

Jenny sa...

Självklart håller jag måttet; skrynklar. Vi pratade om det senast idag här hemma, eftersom vi har probs med toan. Jag körde en "tjoff" för första gången. Slurp, slurp, lite bajsigt vatten på golvet och sen var det bara att spraya Ajax och duscha hela toan. Men skrynklar, det gör jag.

mikebike sa...

Jenny: jag har med kört en tjoff. när jag hälsade på min vän i NY så bajsade jga stopp i hennes toalett på natten. det ranna ldrig över men stannade vid toppen. mindre utspänning och katastrofen hade varit ett faktum. jag fick dock lida skammen i flera dagar. hennes rumskompis kom hem från krogen och skulle gå på toa. hon undrade varför det låg en floater i holken. usch... jag blir svettig bara av tanken. hmmm ja långgatorna är ju det närmsta NY vi kommer i gbg. dont blame the skrynkling, blame the pipes;)

Ida sa...

Jag är egentligen för pryd för att svara på nåt sånt här (även om man inte kan tro det ang. min kommentar på förra inlägget). Men jag säger vikare.

adde sa...

Jag varken viker eller skrynklar, jag glider! Jag fäller helt enkelt ut nedersta stången på handdukstorken, rullar ut rätt mängd papper över den, grenslar och glider. På så vis får jag en god överblick inför överflyttningen till själva toaholken, så att jag kan förvissa mig om att min magsmältning fungerar optimalt.
HA HA HA, Ida, där fick du något att göra dig en bild av!!!

Maja sa...

Jag får panik av det här, har ju alltid trott att skrynklare är det normala tillståndet och att man blir vikare när åldern tagit ut sin rätt. Ganska drygt som vårdbiträde att hjälpa en tant som gjort nr 2 på toan och så drar man ut en ordentlig meter papper, skrynklar till det och överlämnar det med en känsla av att allt ordnar sig till det bästa. Så vecklar hon helt lugnt ut det, river av ETT ark från papperet, VIKER ihop det till frimärkesstorlek och efter den torkningen är det bara att duscha hela tanten. Har man vuxit upp med barkmjölskaffe är det okej att snåla med toapapper, i övriga fall är det ju bara helt och hållet obegripligt.

Ida sa...

Adde: Haha, ja tack så jävla mycket då. Jag som redan hade en bild i huvet av Mikes floater i holken i NY. Damn, den här dagen börjar inte bra..

mikebike sa...

ida: hahaha... jag tror inte för en sekund att du är pryd;)

maja: hahaha... mardröm med stort MARDRÖM. jag gnyr fortfarande när juniorett har en riktigt bad "poo-pamper". Att behöva fixa en gammal tant för att hon prompt måste vika är bara precis en ren mardröm.

Nemo sa...

"skrynkel-vik-vätare"... har efter några dagars självstudium funnit att rengöringsprocessen tillgår på det sättet för min del. Mkt flexibelt m a o och inte alls tvångsmässig. Känns gött!

mikebike sa...

nemo: hahaha... kul att du verkligen fundderat och inte hastar ur ig ett svar bara sådär;)

vätare. det var alldeles unikt för detta kommentarsfältet.

prof Coma sa...

Efter 14 dar i Turkiet har jag sett ljuset. I sina klosetter har turkarna en liten vattenstrålekran inmonterad med vilken man kan SKÖLJA arslet rent. Efter det behöver man varken vika eller skrynkla. Tyvärr är världen inte så dikotom som du vill få den till, Mike.

Lauren sa...

Jamen vad fasen, klart jag bara dyker upp när det snackas dasspapper, jag menar vem tycker inte att det är kul att snacka lite skit?? :D
En fråga bara till er vikare.. använder ni alltid samma antal ark för att uppnå fullkomlig effekt eller viker ni lite på måfå?
Nu börjar jag mer och mer förstå dessa oändligt långa köer till toaletterna på krogen, jag menar det måste ta tid att sitta och vika...

Mike, säg bara till när du har tid så kan jag nog ordna en Hising-Island runt, men ta med dig busskortet för jag äger ingen bil :(

Jenny sa...

Jag VISSTE att det inte är oss det är fel på.

Alley Cat sa...

Som alltid så är detta något som inte är svart eller vitt...

Vid nummer 1 så lindas eller viks pappret beroende på om det är en lös rulle eller ej.

Vid nummer två så skrynklas pappret de första tre torkningarna, därefter så är jag tillbaka på linda eller vika.

Hur mycket papper som går åt bekommer mig inte. Troligen använder jag dubbelt så mycket som behövs, men vad gör man inte för att undvika bajsfingrar, bromsspår i trosan eller den där bajslukten som omger vissa människor (oftast 55+ män)!

Dessutom så inhandlas enbart riktigt mjukt papper... Gärna tre lagers varianten!

JockePocke sa...

manlig vikare som precis som du skrev har god känsla för hålfastheten/hållfastheten...
sitter och pissar på välkända toaletter...

Sandra sa...

mer effektivt på så sätt att det tas upp mer på ett drag än vad det gör om man skrynklar, således behöver man använda mindre papper, mindre tid och man får inte förslitningsskador i armen.

Lea sa...

Här gäller skrynkling!

mikebike sa...

prof coma: ja det finna alltid speciallösningar, men världen verkar trots allt vara uppdelad i just två läger. just nu känns det som ett ganska jämt lopp mellan vikare och skrynklare.

Lauren: hahaha.... ja du kan detta med toapapper och effektivitet. hehe ja men då får jag kitta upp med ett busskort då. tror du det räcker med ett hundrakort? jag betalar ju annars inte av princip. men när man är on tour så får det vara värt det;)

Jenny: precis! det är inte vi det är dom;) rörjävlarna.

alley: du är helt underbar... hahahah. nu är inget tabu längre;)

jockepocke: ett poäng av två möjliga. det får väl duga.

sandra: tolkar det som att du viker. jaja alla är vi olika. men lugn... det kan bli folk av dig med;)

lea: tummen upp!

Anonym sa...

Haha. Trodde väl aldrig att jag som +55 skulle sitta och fundera över hur jag gör egentligen; viker eller skrynklar...=) Det är det roliga med din blogg att man aldrig riktigt vet vart du drar iväg. Efter moget övervägande får jag säga att jag är vikare med en liten dragning åt skrynkelhållet. (Känns faktiskt mer hygieniskt!) Kör gärna en drive för att karlar ska sitta också förresten. Annars tycker jag att toalettstädningen ska skötas av det "svagare könet"! :)

moisthlm sa...

Vika först och skrynkla sen. Det bästa av två världar, och rent blir det...

mikebike sa...

anonym: jag tar det som en riktig komplimang ;) nä, jag vet själv aldrig vart minb hjärna drar iväg. det kan gå precius hursomhelst hela tiden.

och du -jag har ju redan kört en "drive" för den manlige sittkissaren. sök på "jag har en dröm" på min blogg så får du läsa ett brandtal;)

Emma sa...

Jag skrynklar så klart. Har aldrig förstått varför man skulle vilja vika.

mikebike sa...

moisthlm: haha varför vika först? bara frågar, jag är så glad att du tar förnuftet tillfånga sedan ohc skrynklar;)

Emma: jag visste det. du är en klassisk skrynklare. hela du utstrålar det;)

Carl-Anders sa...

Likt någon annan läste jag först vikare som vikarie, dyslexi light!

Hade faktiskt just denna debatten med några polare för nåt år sen, lustigt att just ett sånt här ämne fastnar i minnet! Vi var iaf. vikare hela bunten, och därmed rörande överens om att skrynklare är en art som härstammar från de unknaste av träskmarker! ;-)

carina sa...

Jag kanske är dum men efter att ha läst prof comas kommentar har jag funderat lite...
Efter att man blivit sköljd så visst är man väl ren men man är ju inte direkt torr. Då måste man ju iaf vika eller skrynkla.
Eller?

Andy Flag sa...

http://www.flashback.info/showthread.php?t=269734


Mycket matnyttigt där

prof coma sa...

Carina. Du har helt rätt. Jag var för pryd för att fortsätta, men det är klart att man måste torka sköljet. Och då blir jag vikare. Sitter gör jag bara på fyllan och på nätterna (för att inte störa familjen med mitt skval). Hur en vuxen man kan välja att sitta (och bli förnärmad när han blir klassificerad som feminin och skrynkla sitt papper) övergår mitt begränsade förstånd.

moisthlm sa...

Fördelen med min vikskrynklingsteknik* är att man får vikningens träffytefördel i kombination med skrynklingens friktionsfördelar och skydd mot det fruktade bajsfingret. Dessutom upplever jag denna teknik som den mest effektiva jag prövat. Och ja, jag har faktiskt funderat på det här förut. Jag behöver hjälp.

(* Vik först och skrynkla sedan lite så där "lagom". Det översta lagret skrynklas mycket samtidigt som det nedre skiket lämnas i princip oskrynklat.)

Dano sa...

Det hela är ganska självklart tycker jag. Skrynklar gör man när man har lite bråttom och inte orkar lyxtorka sig i baken. Går man på fest och känner sig lugn och harmonisk kör man gärna en viktorkning. Känns lite mer civiliserat och river inte lika mycket precis som du säger. Båda alternativen är alltså gångbara. Med andra ord blir det en blankröst från mig.

Bajsfingret är frukat men undviks enkelt genom att fyrdubbelvika. Smakar det så kostar det.

Mycket viktigt ämne det här ...

danne sa...

Mikee. Fan... Ditt svin. Du har förstört mina muggbesök. Why? Well. Här i Centralamerikat så slänger man allt papper i en papperskorg och inte i muggen eftersom rören är kassa och det blir stopp. Så.... Med din fråga hängande i luften, kan jag inte undgå att statistiskt reflektera över hur latinosarna gör med sitt papper. Kvantitativt räknat. Och här finns det inga vikare. Alls. Förvisso kan man se allt möjligt konstigt. Speciellt när det gäller pappret. Fatta känslan i att använda tidningspapper och då inte för att läsa. Då snackar vi bredspackling. Men som sagt. Jag önskar att jag aldrig läst din frågeställning. Gud, giv mig kraft att sluta med detta perverterade beteende. Jag vill inte se. Jag vill inte veta. :-)

Emma sa...

Mike, jag tar det som en komplimang! ;)

Anonym sa...

Som barn skrynklade jag hej vilt utan några som helst samvetskval, men i puberteten övergick jag till den mera civiliserade metoden vikning. Kontrollen man får vid vikning är oslagbar, två ark och en dubbelvikning på det, sen är man hemma! Bajsfingrar förekommer inte bland oss vikare, det vågar jag nog påstå.

cdhyllankillen sa...

Shit, du är snart uppe i 100 inlägg om en sån skitsak.

Det handlar om att knipa till med rotlåset så att sillen stannar kvar därinne. Sen kan man, bara för att vara på den säkra sidan, testtorka med vik eller skrynkel. Själv viker jag men använder ett papper som är strävt och bra.

mikebike sa...

moisthlm: träffytefördel och friktionsfördelar... hahahah underbart.

dano: hahaha lysande analys. mmm mycket viktigt ämne.

danne: haha ja där satte du fan kaffet i halsen istället va;) javaffan du ska inte glida räkis bara för att du bor i latinoland.

emma: klart det är en komplimang

anonym: det är n vanligt förekommande förom bland vikare att det skulle vara mer civiliserat. fråga vad freud skulle säga om ert pedantiska vikmoment innan torkning.

bullshit: ja såna här viktiga saker engagerar. alla har relation till detta och det är dags att vi berättra hur vi gör egentligen. så mycket myt i onödan;)

sträv is the shit.

Ida sa...

Rätt ofta är kommentarerna lika klockrena som själva inlägget. Vilka one-liners, haha
"Fatta känslan i att använda tidningspapper och då inte för att läsa. Då snackar vi bredspackling."
"Det handlar om att knipa till med rotlåset så att sillen stannar kvar därinne."

mikebike sa...

ida: ja absolut. kommentarerna är värda guld. de är väldigt viktiga för mig. jag lär mig nya ord varej dag... fantastiskt;)

Emma sa...

Alltså, man får fan inte bajsfinger bara för att man skrynklar. Man får ju skrynkla med finess! Man skrynklar ju inte så att det blir ett stort hål i mitten (om man inte är pervo). Vi riktiga skrynklare klarar oss ändå. Jag tror vikare är skrynklare från början som varit lite för klantiga och fått bajsfinger hela tiden. Hahahaaa. :P

rodbear sa...

Lätt att man skrynklar. Jag brukar vara ganska hänsynslös mot mitt TP, river av en rejäl bit, mosar biten i handen & sen är det bara & skrubba.

Skrynkla ftw!

F.ö. har dice en mkt bra poäng vad gäller sittkissning. Hear, hear.

Lilith sa...

Klart man skrynklar pappret. Det är väl bara överklass som viker?

MyyZz sa...

"Fransk Manikyr sa att...
jag är faktis en lindare OCH en vikare i steg! jag lindar 3 lager, torkar för att sedan vika projektet så att jag får en ny ren yta att jobba med, sen torkar jag igen. detta upprepas normalt 2 ggr.
mycket effektivt om jag får lov att säga själv ;)"

Jag kunde inte ha sagt det klockrenare själv ... helt perfekt beskrivet ;-) Precis just så går det till. Fast jag kan j inte säga om jag lindar just 3 lager, beror på papprets kvalitét.

isa sa...

Som sagt... Frans Manikyr beskriver perfekt hur det ska gå till!
Det kan knappast finnas någon säkrare metod. Särskilt inte efter att man har vikt och så att säga återanvänt pappret...eftersom det vid det laget handlar om en ganska diger lunta dasspapper man då har att torka sig med. Ingen risk för bajsfingrar där inte! Och samtidigt sparar man papper - för miljöns skull!
En skrynklare måste ju använda mycket och sedan slänga.
Jag har provat att skrynkla, men det jag tycker är så läskigt är att man liksom måste ha så många fingrar i riskzonen för att nypa fast pappret och inte riskera att tappa det och då kan fingrarna komma i direktkontakt med platser som skall torkas. Och tänk er om man dessutom råkar ha långa naglar - yerk!! Say no more!
Om man lindat papper ligger en stor yta papper i handflatan och endast tummen som man håller fast pappret med ligger något risigt till. Men det är lätt att ha koll på bara tummen liksom.

elsa sa...

skrynklare :)

Mathias sa...

Väcker liv i denna gamla kommentarstråd...

Jag är stolt vikare. Jag tror att jag en gång i tiden var skrynklare, för jag minns att jag såg min mamma vika och tänkte "Aha, kan man göra så!"

Sedan dess har jag aldrig provat skrynkling, jag vet inte ens om jag vet hur det skulle gå till. Vaddå boll? Exakt hur skrynklar ni? Hur stor blir bollen/högen? Var håller jag? Hur håller jag?

Alldeles för oexakt för en datakille som jag. Med vikning har man koll, så länge man med en snabb blick och en lätt touch utvärderat papprets genombristningskoefficient. Jag skulle dock i rent studiesyfte vara villig att prova lite skrynkling, men som sagt, jag vet inte om jag vågar...

Halkning har diskuterats men bara ur papperskvalitetssynvinkel. Som vikare vet man att bajskvaliteten har lika stor betydelse!

Till sist, två frågor som jag saknar i debatten är: 1, "dubbeldippar" ni? Dvs tar ni flera tag med samma vik/skrynkel? Och 2, åt vilket håll torkar ni? För mig verkar bakåt/uppåt (med viss risk för bajsrygg) som det enda alternativet, men jag kan ha fel.

PS. Jag är givetvis så trygg i min manlighet att jag i sittkissar där jag kan. Det har så många fördelar att det borde ha en egen blogpost i ämnet.

Anonym sa...

ups sorry delete plz [url=http://duhum.com].[/url]

Anonym sa...

ups sorry delete plz [url=http://duhum.com].[/url]

Anonym sa...

ups sorry delete plz [url=http://duhum.com].[/url]